Seuraa 
Viestejä9943

Kuva: Liittyy google-haun tulokseen ja sen artikkeliin*
...
~ https://www.aamulehti.fi/a/24077369 -

.
HS:
Pandoran lipas on nyt auki: Maailman ensimmäiset geenimuokatut lapset syntyivät kokeessa, jota osa tutkijoista sanoo vastuuttomaksi ja hirviömäiseksi
~ https://www.hs.fi/tiede/art-2000005913635.html -

Ilkka Luoma 10.7.2019 - 21:49

Ihminen on luonnostaan utelias. Kun aloimme tiedostamaan itseämme ja ympäristöämme - kiihtyi intomme tietää enemmän, lisää ja nopeammin. Nyt ollaan tässä - geenirakenne kiehtoo kaikkia maailman geenitutkijoita, joista jotkut ovat kunnianhimoisempia kuin toiset tai sitten nokkelampia, suoraviivaisempia ja osaavampia - ehkä rohkeampiakin, kuten oli eurooppalainen Albert Einstein, joka kaavoillaan vapautti jättiläismäiset ydinvoimat.

Tiedeyhteisön laajasta varoituksesta huolimatta US-presidentti Harry S. Truman vapautti tuon ytimissä vellovan voiman - kaksi eri tyyppistä atomipommia pudotettiin Japaniin 1945 - lähinnä siviilien sekaan tunnetuin seurauksin. Näin Einsteinin uteliaisuus oli saanut rujon lopputuloksen - valtapoliittisin syin, kommunismin pelossa ja uhkavaroituksena Neuvostoliiton Josif Stalinille.

Nyt ei vielä ehkä vapautettu Pandoran lipasta, sillä genetiikan kehittäjä - luonto itse - evoluutiona, on osannut huomioida muutoksia, jatkumoita ja hitaan muuttujan tapahtumasarjoja - jo satoja miljonia vuosia. Evoluutio on on rakentanut geenit, niiden keskinäisyyden ja kehityspolun, joka on jatkuvassa liikkeessä.

Nyt tehty saksileikkaus on kiintoisa tapahtuma, sillä mitä lopulta leikattiin, kun tarkastellaan geenejä ja perintötekijöitä molekyylibiologian ja atomistiikan näkökulmasta, ehkä mennen vielä syvemmälle alkeishiukkasiin. Siis mistä geenit muodostuvat - kemiallisesti ja fyysisesti - mitään ei ole ilman atomeja ja alkeishiukkasia.

Miten geenit reagoivat nyt tuohon saksitteluun, kun emme tiedä kuinka tarkasti leikattu rajapinta osui ja mihin. Syntyikö tästä evoluutiolle nyt uusi kysymys ja tuntemattomuus ja ennen kaikkea yllätysmomentti, johon ei evoluution miljoonien vuosien työkalut pystykään - tai jos pystyvät, niin vasta "pitkien ajanjaksojen jälkeen"!

Meillä on vielä paljon tuntemattomia tekijöitä, olemme näpelöineet omaa kehitysrakennettamme joitain vuosikymmeniä - evoluutio on tehnyt sitä miljardin vuoden verran - syanoista ihmisiin.

...
Ekstra*
~ https://www.aamulehti.fi/a/200298677 -

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Kommentit (5)

syytinki
Seuraa 
Viestejä9938

Niinkö nuo suunnittelevat. Ilmoitankin virallisesti, että aion pallini vielä pitää. Tosin ei noista enää kovin paljon ole iloa. Hikoavatkin kuumalla ja ja kalisongit tuppaa puristelemaan.

Minijehova
Seuraa 
Viestejä18857

Et ymmärrä aiheesta edes alkeita.

Saksiminen ei eroa luonnon hitaasta mitenkään käytännössä, koska aika on illuusio ja itsekorjaus tekee tehdyksi ja tekemättömäksi.

Aiotko floodata sata viestä paskaa päivässä taas saatuasi Pandoran lippaan tiirikoiduksi?

MJ

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Reifengas
Seuraa 
Viestejä4348

Ihmisen peintötekijöissä ei ole mitään kehumista.

Jos niitä nyt joku peukaloi sinne tai tuonne,

niin mitään vahinkoahan ei tapahdu.

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

Ivan The Terrible
Seuraa 
Viestejä2485

Onhan se näinkin että kun randomilla muuttelee perintötekijöitä niin odotettavissa on kaikenlaista. Syöpiä ja autoimmuunia ja muuta mukavaa. Kuulemma crispr/cas9-menetelmässä tulee sitä oheisvahinkoa muihinkin geeneihin kuin mihin on tarkoitus. Vaan tarttis silti sitä iänikuista hiroshimaa ja nagasakia vetää mukaan.

Minijehova
Seuraa 
Viestejä18857

S.Kuratov kirjoitti:
Onhan se näinkin että kun randomilla muuttelee perintötekijöitä niin odotettavissa on kaikenlaista. Syöpiä ja autoimmuunia ja muuta mukavaa. Kuulemma crispr/cas9-menetelmässä tulee sitä oheisvahinkoa muihinkin geeneihin kuin mihin on tarkoitus. Vaan tarttis silti sitä iänikuista hiroshimaa ja nagasakia vetää mukaan.

Cas9 on on kehittynyt ja tarkentunut huimasti ihan parissa vuodessa.

Ja vasta oli täällä artikkeli, jossa uusi kikka oli nimenomaan cas9:llä tehdä muokkaus varmuuskopiontivaiheessa, eli laittaa laitteisto itse valmistamaan ehjä dna feikki-rna:sta. Tuossa ei tarvitse leikata dna:ta, koska se on se riskipitoinen vaihe.

MJ

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat