Sivut

Kommentit (343)

jussipussi
Seuraa 
Viestejä52733

Googlen käännös.

"Etelämanner johtaa todennäköisesti nopeaan merenpinnan nousuun ilmastonmuutoksen seurauksena

Australian kansallisen yliopiston (ANU) tutkijat ovat osoittaneet, että Etelämantereen jään sulaminen johtaa nopeaan ja korkeaan merenpinnan nousuun, tarjoamalla ennakkovaroitusta siitä, mitä ihmisten aiheuttamasta ilmastomuutoksesta voi odottaa.

Tutkijat tarkastelivat historiallista ja uutta tietoa viimeisimmästä jäänvälistä, joka tapahtui 125 000–118 000 vuotta sitten ja jonka meripinta nousi jopa 10 metriä nykyisen tason yläpuolelle.

Jäätiköiden väliset lämpötilat ovat lämpimämpiä lämpötiloja, jotka voivat kestää tuhansia vuosia.

Nature Communications -julkaisussa julkaistu tutkimus osoittaa, että merenpinta nousi jopa kolme metriä vuosisataa kohti, johtuen pääasiassa jäänmenetyksestä Antarktiksella.

Johtava kirjailija, professori Eelco Rohling, sanoi, että viimeinen merien välinen meren nousu johtui luonnollisesta ilmaston epävakaudesta.

"Ne olivat pienempiä ja hitaampia kuin nykyään ihmisten aiheuttamat ilmastohäiriöt", hän sanoi.

"Tutkimuksemme osoittaa selvästi, että Etelämanner, joka pitkään ajatteli nukkuvaa jättilää merenpinnan noustessa, on itse asiassa avainasemassa.

"Ja näyttää siltä, ​​että se voi muuttua huomattavasti yhteiskunnalle erittäin tärkeillä aikatauluilla ja tavoilla, joilla olisi huomattavia vaikutuksia ihmisen infrastruktuuriin."

Tutkimus osoittaa ensimmäistä kertaa, kuinka paljon jään menetystä viimeisimmässä jääntenvälisessä tapahtui ensin Antarktis, jota seurasi Grönlanti.

Varhainen Etelämantereen jäähäviö johtui eteläisen valtameren lämpenemisestä jääntekijöiden alkaessa. Seuraavaksi Antarktikan sulatusvesi aiheutti muutoksia maailman valtameren kiertoon, mikä johti pohjoisen polaariseen lämpenemiseen ja siihen liittyvään Grönlannin jäähukkaan.

Apulaiskirjoittaja, tri Fiona Hibbert, sanoi, että nykypäivän kasvihuonekaasupohjaisessa ilmastomuutoksessa nopea ilmakehän ja valtameren lämpeneminen tapahtuu molemmilla polaarisilla alueilla samanaikaisesti.

"Tämä johtaa samanaikaiseen jään menetykseen Antarktis ja Grönlannissa", tohtori Hibbert sanoi.

"Mutta on tärkeää muistaa, että nykypäivän ilmastohäiriöt ovat suurempia ja kehittyvät nopeammin kuin viimeisen jäänvälien välillä."

Antarctica likely to drive rapid sea-level rise under climate change

https://phys.org/news/2019-11-antarctica-rapid-sea-level-climate.html .

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat