Kommentit (3)

outo
Seuraa 
Viestejä906

Tähtitieteilijät olivat sitä mieltä, että planeettain radat ovat vakiintunutta ympyräliikettä (planeetan nopeuden pysyvän samana radan joka pisteessä). Mutta havainnot osoittivat toista ja poikkeavuudet selitettiin äärettömän monimutkaisilla käyrillä ja yhtälöillä.

Käytyään läpi Brahen muistiinpanoja ja vuosia kestäneiden laskelmien jälkeen Kepler totesi, että planeettojen rata on ellipsinen geometrinen kuvio ja Aurinko on aina planeetan radan toisessa polttopisteessä (Keplerin 1. laki). Ja koska planeetan Aurinkoon yhdistävä viiva peittää alleen yhtä suurina aikaväleinä yhtä suuret pinta-alat, planeetta liikkuu lähempänä Aurinkoa nopeammin, jotta syntyisi yhtä suuret alueet.

Koska planeetat eivät liiku sattumanvaraisen mallin mukaan vaan radat noudattavat tasaisia matemaattisia käyriä, se paljasti planeettojen Lainlaatijan älykkääksi.

Mutta mikä on planeetan Auringosta mitatun etäisyyden ja sen täyteen kierrokseen kuluvan ajan suhde toisiinsa? Kepler tiesi että Auringon lähellä olevat planeetat liikkuivat nopeammin kuin kauempana olevat. 10 vuoden uurastuksen jälkeen keksi tämän suhteen ilmaisevan kaavan: Planeettojen kiertoaikojen neliöt suhtautuvat toisiinsa kuten niiden Auringosta mitattujen keskietäisyyksien kuutiot  (Keplerin 3. laki).

Keksittyään tuon lain, Kepler innoissaan kirjoitti: ”Taivaallisen harmonian jumalaisen näytelmän aikaansaama sanoin kuvaamaton hurmio tempaa minut valtaansa.” Tämä johti Newtonin 1687 keksimään 'yleisen painovoimalain'. Hän joutui salaamaan sen, että uskoi Raamattuun, jottei joutuisi kirkon roviolle.

Keplerin lait määrittävät myös asteroidien elliptiset radat, sekä pyrstötähtien liikkeet. Kierteisgalaksien haarojen muotokin näyttää mukautuvan niihin. Kuka laati nuo lait? Tietenkin älykäs ja voimakas Luoja.

Kepleristä ei tullut ateistia, vaikka eli 30-vuotisen katolisten ja protestanttien uskonsodan aikana. Hän kuoli 1630 59-vuotiaana, joutuessaan pakolaiseksi uskonnollisten kiihkoilijoiden vuoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat