Sivut

Kommentit (45)

Nurtsi
Seuraa 
Viestejä4

Koska MSR -laitokset ovat huomattavasti nykyisiä sekä kehitteillä olevia modulaarisia kevytvesireaktoreita turvallisempia, voitaisiin niillä korvata nopeasti myös nykyisiä hiilikattiloita sekä tuottaa paikallista kaukolämpöä ja sähköenergiaa pienillä siirtohäviöillä.

https://samosafer.eu/project/concept/ [/quote]

Oak Ridgen projekti lähti alunperin liikkeeseen lentokoneen ydinkäyttöisen suihkumoottorin kehittämisestä. MSR sopisi siksi erinomaisesti myös laivojen voimanlähteeksi minimoiden merenkulun hiilidioksidipäästöjä todella radikaalisti. 

STUK on tällä hetkellä kokenein eurooppalainen organisaatio ydinvoimaloiden turvallisvaatimusten käsittelyssä. Siksi sen panos olisi enemmän kuin sata jänistä tuolle SAMOSAFER-projektille. Samoin Olli Heinosen IAEA-kokemus auttaisi määrittelemään polttoaineen uudelleenkäsittelyn ja kierrätyksen valvontaproseseja. Teollisuutemme osaaminen malminrikastusprosessien kehittämisessä on parasta maailmassa. Samoin syövyttäviä aineita kestävän metallurgian osaaminen. Tämän MSR -teknologian valmistaminen toisi valtavat vientimahdollisuudet sen lisäksi, että sen avulla voitaisiin kokonaan vältää riippuvuus ulkomaisista polttoainelähteistä. Terrafamen louhintajäte sisältää jo nyt kymmeniksi vuosiksi riittävän määrän toriumia ja uraania ja nyt sen puhdistaminen olisi jopa taloudellisesti tuottavaakin. Litium-varojammekaan ei kannata tuhlata akkuihin vaan käyttää ne polttoainesuolaan.

Osaamista ja teknisiä ratkaisuja ilmastohätätilan torjuiseksi siis on, jopa niin että se olisi taloudellisesti kannattavaa ja tuottavaa. Alkuponnistukseen tarvittavia pääomia ja poliittista tahtoa sen sijaan puuttuu. Fortum ja valtion omistajaohjaus on pannut meidät suomalaiset veronmaksajat vastuuseen Saksan hiilivoimaloiden ilmastotuhoista, joten nyt täytyy uuden hallituksen toimia välittömästi tuon hölmöilyn korjaamiseksi. STUK, VTT ja teknilliset korkeakoulut pitää saada yhteiseen organisaatioon kehittämään sulasuolareaktoria – vaikkapa vain turvetuotannon tuen suuruisella määrärahalla. Teollisuus kyllä tulee mukaan kun tutkimus alkaa tuottaa kaupallisia ratkaisuja.

Myös Sanomien tiedetoimittajat voisivat perehtyä aiheeseen ja valistaa kansaa (ja trollitonttuja) tästä hyvin huonosti tunnetusta ydinvoiman muodosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pauli
Seuraa 
Viestejä408

Ja kuinka lämmintä on sulanut suola ja mistä valmistetuissa putkissa se kiertää millä paineella? Miten lämpö.siirtyy ydin materiaalista suolaan? Voidaan tuosta sitten hahmottaa tämä "täysin turvallinen"? Tiedän kyllä itse nuo, mutta parempi että väittäjät tuo faktat pöytään.

Nurtsi
Seuraa 
Viestejä4

Vähän turhan vahvasti sanottu tuo "täysin turvallinen". Sitähän ei ole mikään laitos jossa käsitellään syövyttäviä aineita  tai kuumaa höyryä. Tavallinen hiilikattilakin on vaarallinen höyrynpaineen ja radioaktiivisen jätteen vuoksi. Hiilivoimalat tuottavat normaalisti toimiessaan moninkertaisesti enemmän radioaktiivisia päästöjä kuin toimivat ydinvoimalat. Perinteisen kiiinteäpolttoaineisen kevytvesireaktorin ongelmana on se, että vikatilanteessa sen polttoainetta täytyy jäähdyttää riittävällä määrällä vettä. Höyryystyessään veden tilavuus kasvaa kymmenkertaiseksi ja sen höyryn on pysyttävä reaktorirakennuksen suojakuvun sisällä. Fukushimassa jäähdytysvettä pystyttiin pumppaamaan reaktoriin sähköjen menetyksen jälkeen vain 8h eikä se riittänyt polttoaineen sulamisen estämiseen. Ei se aika riitä myöskään Olkiluoto 3:ssa, jossa on moninkertainen määrä fissiomateriaalia ladattuna usean vuoden käyttöä varten.

Sulasuolareaktorin suolaliuoksen toimintalämpötila on 560-750C ja se on normaalipaineessa, jolloin räjähdysvaaraa ei ole samassa mielessä kuin kevytvesireaktorissa. Ongelmatilanteessa  suolaliuos lasketaan itsestään sulavan suolatulpan kautta suoja-altaisiin, joissa se reaktion pysähtyessä jähmettyy itsekseen. Polttoainetta on suolaliuoksessa häviävän pieni osa siitä, mitä polttoainesauvoissa on kevytvesireaktoriin ladattu. Sitä lisätään koko ajan lisää reaktoriin eli jos reaktori jää hoitamatta (Fukushima), niin se aina pysähtyy itsekseen. Pahimman ydinvoimaonnettomuuden kiina-ilmiö onkin tässä reaktorissa käänteinen eli sulamisen sijaan polttoaine aina kiteytyy kiinteäksi suolaksi, joka saadaan polttoainekiertoon uudelleenlämmittämällä se. Suolaliuosta on n. 18 kuutiometriä josta puolet on lämmönvaihtimessa ja toinen puoli reaktorialtaassa.

En väitä että MSFR olisi täysin turvallinen mutta se on monta kertaa turvallisempi kuin kevytvesireaktori. Sen toisenlaisia turvallisuushaasteita ja -normeja tuo SAMOSAFER nimenomaan tutkii nykyaikaisilla simulointivälineillä, ennen kuin reaktoria lähdetään tuotantoon viemään. Ehkä Suomi voisi kantaa kortensa kekoon myös CSC:n Puhti-AI -laskenta-ajan muodossa.

Eshamael
Seuraa 
Viestejä71

[quote=Brainwashed]”Ryhmän mielestä olemme planeetan laajuisessa hätätilassa. Toisiaan vahvistavat peruuttamattomat muutokset muodostavat heidän mukaansa olemassaolon uhkan sivilisaatiolle.”

Aina näitä maailmanlopun lahkoja on ollut ja aina tulee olemaan!

Maailma loppuu sitten kun aurinko sammuu tai laajenee tai...
Siihen asti soromnoo....

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat