Seuraa 
Viestejä7598

Mökillä oli talven ajan televisio. Mökillä on kosteutta poistava lämmitys joten lämpötila on vaihdellut jatkuvasti. Putkitelevisiot lämpeni joskus kauan mutta nyt tämä lämpenee parikin tuntia ennen kuin kuva tulee.

Luin jo netistä että voi epäillä että poweri ei anna kaikkia jännitteitä ja syynä voi olla elko kondensaattorit, nuo nykyelektroniikan pikku perkeleet. Onkos minkälainen homma vaihtaa elkot ja paljonko liike laskuttaisi?

Kommentit (8)

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä4288

Katso aluksi onko virtalähteessä pullistuneita kondensaattoreita. Kolvin kärjellä lämmittämällä elkoa voi toiminta palautua hetkeksi sen verran että käynnistyy.

Konkat maksaa joitakin kymmeniä senttejä. Korjauksen hinnoista ei ole tietoa, vähemmän on vaivaa kun korjaa itse, kuin huoltoon tai kierrätykseen viemisestä ja uuden ostamisesta. Varsinkin virtalähteen muuntajan ulostuloissa olevat häiriön poistoon tarkoitetut elkot kannattaa vaihtaa, ne yleensä kulahtavat ensin ja sitten hajoaa jotain puolijohteita mm. jännitepiikien takia.

b_e_y_o_n_d
Seuraa 
Viestejä585

Vaikea sanoa mikä on nykyisin tilanne televisioiden kondensaattoreiden suhteen, joskus 2005-2012 ainakin Samsung käytti halvimmissa malleissaan niitä huonoimpia ja halvimpia kondensaattoreita, Sony käyttänyt edullisimmissa malleissakin laadukkaampia. Hintaero huono- ja hyvälaatuisen  konkan välillä on 0,5-4 euroa valmistajalle per kondensaattori. Sillä on kuitenkin loppupään käyttäjän kannalta iso merkitys kestääkö televisioon valitut kondensaattorit 85 asteen lämpötilaa 2000 tuntia vai 105 asteen lämpötilassa 5000 tuntia. Myös sillä kuinka laitteen virtalähteen tuuletus on suunniteltu on merkitystä. Alla selitetty melko hyvin. 

https://www.youtube.com/watch?v=NVXzeQAj65Y

Syynä todellakin ovat kondensaattorit, mutta ei siis välttämättä ole mökin vaihteleva lämpötila vaan se että konkat ovat tulossa tiensä päähän. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ovolo
Seuraa 
Viestejä8533

Tuolta suunnilleen näyttää ne huonot elkot päällepäin. Jos haluaa varmuuden elkon kunnosta, pitäisi mitata kapasitanssin lisäksi ESR (equivalent series resistance) ja vuotovirta. 

Muuten, vanhoista AT-mallisten tietokoneiden powereista ja emolevyiltä löytyy melkein poikkeuksetta kunnossa olevia elkoja, joissa kapasitanssi ESR ja vuotovirta on kunnossa, toisin kuin myöhemmistä atx-tietokoneista. Eli kysymys oli keinotekoisesta osien vanhentamisesta. Huhuttiin myös aikoinaan homman paljastuttua, että jotkut kiinalaiset firmat olivat varastaneet puutteellisen elektrolyyttinesteen kaavan, josta puuttui tärkeitä ainesosia.

Lyde19
Seuraa 
Viestejä7598

Tämän näköinen piirilevy. Mittari kiinni keltaisessa 100uF 450V 105˚C konkassa. Mittasin siitä 320V tasajännitteen. Jos tarkasti katsoo niin ylälaidan vihreän konkan pää voi olla pullistunut, tai sitten ei ole.
Laitoin virran televisioon ja odotan että kuva tulee ja mittaan sitten onko jännite muuttunut.

ovolo
Seuraa 
Viestejä8533

Ei niistä aina päällepäin selvää saa. Voi olla, että kapasitanssi on pudonnut ja ESR kasvanut (tai molempia), vaikka päällepäin ehjän näköinen. Pieni ESR on hakkuripowereissa tärkeä juttu, kun ne toimivat suurehkoilla taajuuksilla. ESR-mittari yleensä mittaa sarjavastuksen arvon noin 100 - 200 kHz taajuudella.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat