Kommentit (3)

ThiNguyen
Seuraa 
Viestejä112

Ehkä nämä typerryttävän massiiviset (stupendously large) mustat aukot muodostavat maailmankaikkeuksia kun ne räjähtävät alkuräjähdyksenä.

Jukka Savorinen
Seuraa 
Viestejä1114

ThiNguyen kirjoitti:
Ehkä nämä typerryttävän massiiviset (stupendously large) mustat aukot muodostavat maailmankaikkeuksia kun ne räjähtävät alkuräjähdyksenä.

Ei.

Avaruudessa laajenevan näkyvän maailmankaikkeuden ulkopuolella on kohteita jotka säteilevät laajenevaa työntävää voimaa jolla on avaruudessa laajenevien galaksien luonne siten että avaruudessa laajenevat galaksit syntyvät sisältä ulos päin eli keskeltä ulos päin.

Näin 😃

https://youtu.be/RQUZXc28prs

😃

  • ylös 2
  • alas 13
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
jussipussi
Seuraa 
Viestejä70500

"Mustan aukon kuuluisan kuvan julkaisijat saivat uutta tietoa magneettikentästä, joka suojelee ainetta aukon ahmaisulta

Osa mustan aukon reunalle päätyneestä materiasta ei ajaudukaan aukkoon vaan pakenee suihkuna valovuosien päähän.

Tapahtumahorisontti on raja, jonka sisältä ei ole paluuta, mutta aivan sen ääreltä on. Ennestään tiedettiin, että mustan aukon ympärillä on magneettikenttä, joka torppaa aukolta osan sen ateriasta. Magneettikentän rakennetta ei kuitenkaan tunnettu.

The Astrophysical Journal Letters -lehdessä julkaistut kaksi tutkimusartikkelia – Polarization of the Ring(siirryt toiseen palveluun) ja Magnetic Field Structure Near the Event Horizon(siirryt toiseen palveluun) – valaisevat nyt sitä, miten plasman mukanaan kantama magneettikenttä pystyy vastustamaan mustan aukon painovoimaa ja estämään osaa kaasusta putoamasta aukkoon.

Aukon ääreltä paennut kaasu suihkuaa hyvin kauas, jopa yli viidentuhannen valovuoden päähän.

...Suosituimmat teoriat siitä, miten musta aukko saa moisen aikaiseksi, liittyvät juuri magneettikenttiin.

– Yksi erittäin varteenotettava malli on sellainen, että magneettikentät pystyvät irrottamaan pyörivästä mustasta aukosta sen pyörimisenergiaa, mikä sitten toimii suihkujen moottorina.

Jotta voitaisiin testata, pitävätkö tällaiset mallit paikkansa, on päästävä mittaamaan mustan aukon välittömässä ympäristössä sijaitsevia magneettikenttiä. Nyt saatu polarisaatiokuva on kaikkien aikojen ensimmäinen näin läheltä tapahtumahorisonttia.

Kun kuuman plasman lähes valon nopeudella liikkuvat elektronit kieppuvat magneettikentässä, syntyy synkrotronisäteilyä. Sen polarisaation suunta riippuu magneettikentän suunnasta, joten polarisaation havaitseminen auttaa pääsemään käsiksi magneettikentän geometriaan, Savolainen selittää."

https://yle.fi/uutiset/3-11850327 ,

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat