Seuraa 
Viestejä1

Kotiuduin hetki sitten pitkältä lomalta Espanjasta ja alkoi nämä Suomen surkeat syyssäät jo harmittamaan. Tulikin tuossa eräs päivä mieleen että mitä jos maapallon akselia saisi siirrettyä niin että Suomi siirtyisi n. 25 astetta etelämmäksi. Tästähän seuraisi luonnollisesti että pohjoisnapa siirtyisi jonnekin Kanadan paikkeille ja etelänapa vastaavasti 25 astetta nykyistä "pohjoisemmaksi".

Mahtaisiko pyörimisakseli siirtyä esim. jos joku riittävän iso meteoriitti kulkisi tarpeeksi läheltä maan rataa, kuitenkaan maahan osumatta. Kuinka iso meteoriitin tulisi tällöin olla? Mitä muita seurauksia tästä voisi olla? Säilyisikö elämä suunnilleen samankaltaisena kuin nyt?

Taitaa kuitenkin olla helpompaa pakata matkalaukku ja ostaa lentolippu lämpimään Mutta toivoisin keskustelua olisiko tapahtuma yleensä edes teoriassa mahdollista?

Kommentit (15)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31586
untitled1975
Mahtaisiko pyörimisakseli siirtyä esim. jos joku riittävän iso meteoriitti kulkisi tarpeeksi läheltä maan rataa, kuitenkaan maahan osumatta.Ohi lentävä meteoriitti ei voi muuttaa Maan pyörimisakselia tai kiertää kuorta suhteessa vaippaan merkittävästi. Eikä mikään muukaan tunnettu asia. Mannerliikunnot siirtelevät mantereita, mutta ovat biologisessakin mielessä hitaita prosesseja.

Mitä muita seurauksia tästä voisi olla? Säilyisikö elämä suunnilleen samankaltaisena kuin nyt?No mahtaisiko säilyä, kun ilmasto menisi liki joka paikassa täysin uusiksi. Ilmastoon vaikuttaa paljon se, pääsevätkö merivirrat kiertämään vapaasti planeetan ympäri. Nykyään ne eivät pääse, kun Amerikkojen välillä on kannas ja Afrikka on kiinni Euroopassa. Mutta tuo tilanne ei muuttuisi ihan pienellä kierrolla, joten ehkä muutokset eivät olisi globaalisti biosfäärin mittakaavassa valtavia. Paitsi että liki jokaisen eliön pitäisi muuttaa muutama tuhat kilometriä oikeaan suuntaan. Ihmisten yhteiskunnat tuskin moisesta selviäisivät ajautumatta kriisiin ja voimasuhteiden uudelleenmuotoutumiseen ankaran sotimisen ja anarkian seurauksena.

Taitaa kuitenkin olla helpompaa pakata matkalaukku ja ostaa lentolippu lämpimäänEhkä vähän.

Melko suurista energiosta puhuttaisiin jos tuollainen olisi mahdollista. Saattaisi lähteä hieman mannerlaatat "kiitämään" ts. maankuori hieman repeillä ja rytistä, valtamerten merimassoista ja merivirtojen liikkeistä puhumattakaan. Saattaisi tilanteen tasaantumisen jälkeen olla jokusen vuotta hitusen hieman hiljaisempi planeetta tämä..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
illuusio
Ei taida meidän elinaikana tapahtua, mutta maapallon precession auttaa asiaa tulevaisuudessa. Sen aikaa voi asua vaikka EspanjassaKas, se on aika lähellä tuota aloittajan 25 asteen siirtymää vuonna 8000. Näillä näkymin se onkin ihan hyvä aika muuttaa takaisin Suomeen, ovat todennäköisesti Espanjassa saamassa velka-/työllisyysongelmansa juuri korjattua ja hintataso alkaa hitaasti nousta epäsuotuisaksi..

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Itse siirrän oman akselini välillä Kanarialle. Lennot ovat vaan pirun puuduttavia. Laajarunkokoneessa hyvällä paikalla ei ollenkaan paha. Kapearunkoisessakin välttää, jos saa paikan uloskäynnin kohdalta päättyvässä rivissä käytävän vierestä eikä ole puklaavia ja kiljuvia kakaroita, juoppoja, jättilihavia, piereskelijöitä, jne. istuintovereita. Olen pari kertaa onnistunut koneessa väistämään tenavan puklaussuihkun ja takana ollut on saanut sen päälleen. Toisella kertaa se oli lentoemo. Oltiin poistumasa koneesta. Kenttäbussi jätti osan porukasta koneeseen kun meni sähläämiseksi. Kapteenin piti järkätä meille puklipaxin uhreille uusi bussi.

Saako nykyään ujutettua muovisen kossu-taskumatin lomalennolle. Jos niin miten? On pitänyt käydä visiteeraamssa lentoasemalla ja konsultoimassa turvatarkastuspisteen väkeä asiasta, mutta on jäänyt meinaamisen asteelle.

Edelliseen viitaten, kaikesta huolimatta, älkäämme siirtäkö akselia. Las Palmasin alueella Grand Canarialla on maailman paras ilmasto pohjoismaalaiselle punaniskaiselle perunansyöjän näköiselle metsäläiselle. Kunhan ne saamarin tulivuoret vaan pysyvät nahoissaan.

- Ubi bene, ibi patria -

untitled1975
Tulikin tuossa eräs päivä mieleen että mitä jos maapallon akselia saisi siirrettyä niin että Suomi siirtyisi n. 25 astetta etelämmäksi. Tästähän seuraisi luonnollisesti että pohjoisnapa siirtyisi jonnekin Kanadan paikkeille ja etelänapa vastaavasti 25 astetta nykyistä "pohjoisemmaksi".

Siitä seuraisi sekin, että Suomen kesistä tulisi paahtavan kuumia ja talvista kuin jääkausia, kun koko Suomessa ei aurinko nousisi ollenkaan.

kurremus
Seuraa 
Viestejä383

Jos maan akseli olisi suora, eikö se silloin tarkoittaisi stabiilia ilmastoa maailmanlaajuisesti ympäri vuoden? Mä luulen että siinä tapauksessa koko venäjän maa olisi ihanteellista ja lämmintä seutua...

kurremus
Jos maan akseli olisi suora, eikö se silloin tarkoittaisi stabiilia ilmastoa maailmanlaajuisesti ympäri vuoden? Mä luulen että siinä tapauksessa koko venäjän maa olisi ihanteellista ja lämmintä seutua...Ei nyt aivan niinkään. Vudenajat kyllä katoaisivat mutta päiväntasaajan paistuessa ja napa-alueiden jäätyessä väliin jäisi valtava lämpimän ja kylmän rintaman törmäysalue. Sinne syntyvät myrskyt olisivat aivan eri luokkaa nykyisiin verrattuna.

Pacanus Rusticanus

Saako nykyään ujutettua muovisen kossu-taskumatin lomalennolle. Jos niin miten?No varmaan siten, että käy ostamassa sellaisen lentokentän "tax-freesta"?

Tulipa vaikea kysymys. Geofysiikan näkökulmasta planeettamme toimisi ensisijaisesti yhtenä kappaleena (mikäli ulkopuolisen kappaleen vaiksutus olisi etäinen) ja suurin ongelma olisi kiertoradan eksentrisyyden muutos. Tämä taas sotkisi vuodenajat maassa. Varmasti ilmiöllä olisi seurauksia myuös vulkanismissä jne.

Kaikki geologiset ja talouspoliittiset uhat konsertoituvat Kanarian saarille, joten on hinoa,. että "illusio"haluaa ottaa vastuun niistä.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845
Carloz
Pacanus Rusticanus

Saako nykyään ujutettua muovisen kossu-taskumatin lomalennolle. Jos niin miten?No varmaan siten, että käy ostamassa sellaisen lentokentän "tax-freesta"?
Uittumäoontyhmä!

- Ubi bene, ibi patria -

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845
illuusio
Itse ajattelin muuttaa tulivuortenkin uhalla Kanarian saarille... ehkä Teneriffalle, tuntui kotoisammalta ko. saarista. Eläminen halpaa ja mahtava ilmasto Pitäisi vielä löytää standardit täyttävä villa!Villa tai "ok-talo" tontilla, mikäsenyttaasolikaan epsanjaksi.

Monelle seikkailumieliselle riittäisi oma vuokratontti tukikohdaksi. Rahtaisi pitkästä merikontista tehdyn työmaa-asumuksen kohteeeen x. Saisi kamat menemään samalla kertaa. Kenttäolosuhteisiin tehty asuinkontti ei vaadi omaa kunnallistekniikkaa eikä lupabyrokratiaa jos käyttö on satunnaista. Ja jos seutu ei miellytä, nostaa kontin kyytiin ja rahtaa sen muualle. Kontit on siitä hyviä, että ne kulkee helposti ja halvalla.

Sillai sitä kallistellaan maan akseleita. Ei se sen vaikeampaa.

Kyllä se veneessä asuminenkin, tai asuntoautossa/-vaunussa on mahdollista, mutta niitä ei voi jättää hetkeksikään ilman vahtia toisin kuin teräskontin jossa jämyt kulunestot eikä mitään silmiinpistävää houkutusta.

Toteutan itse tuota "kontti-metodia" toisinaan koto-Suomessa hinattavalla työmaaparakilla joka jäi näppiin 80-90-taitteessa jostain rakennusliikkeen konkkapesästä. Ajatus "konttiasunnosta" on osin kehittynyt tuosta parakista ja osin UN-joukkojen käyttämistä kottiratkaisuista rauhanturvaamistehtävissä alueilla, joissa ei ole tarvittavaa infraa.

Kun haluaa kallistaa maapallon akselia suhteessa itseensä, lähettää kontin matkaan n. 3kk etukäteen, sille hankkimalleen sijoituspaikalle, jotta se seilaa "halvalla tavalla" ja kun homma on selvä, suorii yhden suunnan peruutuslennolla a 200e (heitto) perässä.

Konttiin on hyvä pistää matkaan vaikka Piaggion ape-mopo jotta pikku kuljetustoimi onnistuu heti alkuun. Tai Vaikka Lada Niva. Pulmana on, että kulkupelin pitää olla "kuiva" laivarahdin ajan ja Ape on omiaan siihen.

g

- Ubi bene, ibi patria -

untitled - toivoa on! Amerikkalaiset tutkijat ovat analysoineet Apollo-alusten tuomia kuunäytteitä ja ne on todettu olevan peräisin maapallon pintaosista. Kivien isotooppikoostumus ja kaikki muutkin parametrit todistavat tämän. Vakavalla naamalla onkin esitetty, että isohko planeetta kulki läheltä maapalloa ja sai sen pyörimään niin vimmatusti, että kivet maasta lensivät kuuhun. Ja sitten ehkä tuo sama planeetta tuli myöhemmin takaisin ja ohitti taas maan mutta toiselta puolelta palauttaen maapallon akselin ja kiertonopeuden entiselleen. Tuollainen planeetta kun taas tulisi ja hieman jenkaisi maan kiertorataa, niin toiveesi voisi toteutua.

http://www.sciencemag.org/content/early ... ce.1225542
http://www.wired.com/wiredscience/2012/ ... collision/

Mainittakoon, että yritän olla ylpeä tieteen innovatiivisyydestä ja kollegoideni ammattitaidosta selittää planetaarifysiikkaa - kaikella kunnioituksella.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31586
Academician
Vakavalla naamalla onkin esitetty, että isohko planeetta kulki läheltä maapalloa ja sai sen pyörimään niin vimmatusti, että kivet maasta lensivät kuuhun. Ja sitten ehkä tuo sama planeetta tuli myöhemmin takaisin ja ohitti taas maan mutta toiselta puolelta palauttaen maapallon akselin ja kiertonopeuden entiselleen.Sitä kutsutaan Nibiruksi ja se tulee taas muutamaa päivää ennen joulua. Nyt se taitaa tulla taas siltä puolelta, että se antaa hieman haipakkaa, mikäli neuvostoliittolaisen supertietokoneen, jota jo muinaiset mayat käyttivät, laskelmat pitävät paikkansa. Ensi vuonna ei vuorokausi kestä kuin vartin. Pitäkää kiinni kamoistanne, etteivät ne lennä Kuuhun.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat