Seuraa 
Viestejä8692

Rotujalostus on saavuttanyt koiran terveyden kannalta vaarallisen pisteen. Parhaimmillaan jalostus kohdistuu ulkonäen lisäksi käyttöominaisuuteen, jolloin syntyy periaatteessa kohtuullisen terveitä koiria, vaikka jalostus näissäkin tapauksissa on liian valikoivaa terveyden kannalta. Käyttöarvon merkitys on kuitenkin vähentynyt.

Pahinta jälkeä tuottaa koiran ulkomotoon keskittyvä jalostus, jota nykyään tehdään lähes tieteellisen tarkasti. Tärkeintä siinä on karvan pituus tietyissä paikoissa ja koiran väritys. Jokainen tällaiseen kriteeriin perustuva päätös jälkeläisten hankinnassa LISÄÄ VARMUUDELLA rodun perinnöllisiä sairauksia. Silti tätä tehdään yhä tarkemmin menetelmin tavoitteena ainoastaan henkilökohtainen kunnia kennel-markkinoilla. Asiasta on tullut viime aikoina useita tv-ohjelmia, mutta niiden sanoma kaikuu kennel-toiminassa kuuroille korville, koska kilpailu oman jalostuslinjan ulkonäöstä on kova. Perinnölliset sairaudet eivät enää rajoitu vain muutamiin ylijalostettuihin rotuihin, vaan kaikki rodut, myös vanhat käyttörodut, ovat vaarassa vastuuttoman kennel- ja näyttelytoiminnan vuoksi.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Reiska
Seuraa 
Viestejä6083

Asiaa. Korgeilta ja mäyräkoirilta häviää jalat, Dopermanneja ei saa juoksuttaa syömisen päälle kun niiden sisuskalut menee solmuun.. Eikä kyse ole muustakun ihmisen turhamaisuudesta..

Per se

Vierailija

Peritaatteessa terveyttä saatasiin lisää risteyttämällä kahta sopivasti valittua käyttörotua keskenään.

Hulluimmaksi tämä on päässyt kennelien painostuksesta Amerikassa, jossa kennelien vaatimuksesta kaikki kotikoirat tulee steriloida ja pentutuotanto keskitetään näihin kenneleihin. Perustelu on se, että satunnainen pentutuotanto lisää perinnöllisiä sarauksia. Jos tuo pitäisi paikkansa, niin luonnonvaraiset eläimet olisivat sairaimpia!

Kennelien omistamien, koko maan kattavien jalostusrekisterien avulla päästään yhä tarkempaan karvan pituuteen ja väriin koiran tietyissä kehonosissa, ja yhä sairaampiin koiriin. Vaikka jalostusrekistereillä valvotaan myös sukusiitosprosentteja, niin se ei estä samojen virhegeenien kumuloitumista rodun jälkeläisiin, koska virhegeenien olemassaolevia periytymislinjoja ei toistaiseksi tunneta. Kaikki kunnian ja maineen vuoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Idiootit amerikkalaiset. Spontaani pentutuotanto kotikoirilla tuottaa usein monirotuisia jäkeläisiä.
Niistä onkin sitten hankala sanoa, millaisia ovat aikuisina. Voivat olla suunnilleen mitä tahansa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat