Seuraa 
Viestejä45973

Mistä ihminen saa K-vitamiinia? Sairaaloissa kuulemma annetaan kaikille vastasyntyneille K-vitamiinipiikki, koska vastasyntyneillä ei ole veren hyytymistekijää, mitä on aikuisilla. K-vitamiini ehkäisee verenvuotoja. Miksi hyytymistekijä puuttuu vastasyntyneiltä? En löytänyt Googlesta paljon mitään kunnollista tietoa K-vitamiinista ja sen merkityksestä suomeksi. Voiko aikuisella olla K-vitamiinin puutos? Aiheuttaako puutos sairauksia?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (12)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
väläys
Linkki vastasi vain kysymykseen, mistä K-vitamiinia saa.Enhän minä mikään oraakkeli ole.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

K-vitamiinin puutos voi aiheuttaa mm. haavojen hidasta paranemista, mustelmataipumusta, limakalvoverenvuotoja, väsymystä ja runsaita kuukautisia.

K-vitamiinin puutos on harvinaista. K-vitamiinin puutostilaan voi johtaa mm. härskiintyneiden rasvojen, säilöntäaineiden tai lääkkeiden syöminen, tai runsaassa rasvassa paistettu ruoka. Myös runsas lihan, alkoholin ja makeisten nauttiminen on haitallista K-vitamiinin tuotannolle.

Vastasyntyneiden elimistö ei kykene vielä tuottamaan K-vitamiinia.

Lähde: Terveyttä vitamiineista ja kivennäisaineista

Ding Dingin listaan lisään vielä vanhuksilla ja sydän- tai aivohalvauspotilailla käytettävän Marevan-lääkkeen.

Sen terapeuttinen alue on hyvin kapea ja yksilöllinen. Liian korkea pitoisuus näkyy mm. laajoina mustelmina, mutta voi aiheuttaa jopa henkeäuhkaavan verenvuodon. Tällöin K-vitamiini toimii tehokkaana ja helppona vastalääkkeenä. Kunhan diagnoosi hoksataan tehdä ajoissa

(Huom. iäkkäitä vanhempianne hoitavat, Tsekatkaa aina onko yllättäviä ja suuria mustelmia. Ne ovat usein ensimmäinen oire)

(Huom. iäkkäitä vanhempianne hoitavat, Tsekatkaa aina onko yllättäviä ja suuria mustelmia. Ne ovat usein ensimmäinen oire)

Marevan on yksi, Primaspan on yleisempi. Muitakin on. Niin kauan kuin selvitään mustelmilla, asiat ovat "kunnossa".

Neiti: Tuo oli hyvä linkki, mutta siitäkään ei selvinnyt, miksi hyytymistekijä puuttuu vastasyntyneiltä. Onko se jokin ihmisen evoluution kehityksessä tapahtunut virhe tai jäänne joltain ajalta, jolloin siihen oli syynsä? No, ei sitä varmaan kukaan tiedä.

Miksi vastasyntynyt tarvitsee ylimääräistä K-vitamiinia?

1. Varastot pienet: Vastasyntyneen veren ja elimistön (maksassa 1/5 aikuisen pitoisuudesta) K-vitamiinin sekä K-vitamiinista riippuvaisten hyytymistekijöiden pitoisuudet ovat pienemmät kuin myöhemmin lapsuudessa ja aikuisella. Istukka läpäisee jonkin verran, mutta ei riittävästi K-vitamiinia. Sikiön veren pitoisuus suurenee, jos äiti saa erikseen K-vitamiinilääkitystä.
2. K-vitamiinin kulutus nopeaa: Veren K-vitamiinipitoisuus puolittuu 24 tunnissa, joten vastasyntyneen lapsen veren K-vitamiinipitoisuus pienenee nopeasti, jos hän ei saa sitä ylimääräisesti.
3. Ravinnosta vähän: Rintamaidossa on vähän K-vitamiinia, noin 1/10 äidin veren pitoisuudesta ja noin 1/10 äidinmaidon korvikkeiden sisältämästä K-vitamiinimäärästä (< 5 mikrog/l vs. 50-60 mikrog/l). Jos äiti nauttii päivittäin 5 mg K-vitamiinia, äidinmaidon pitoisuus suurenee.

4. Suoliston bakteerikanta: Osa suolistobakteereista pystyy tuottamaan K-vitamiinia. Vastasyntyneen suolistossa ei ole aluksi lainkaan bakteereita, joten ensi elinpäivinä vauva ei saa tätä kautta K-vitamiinia. Imetettyjen lasten suoliston bakteerit ovat valtaosaltaan laktobasilleja, jotka eivät tuota K-vitamiinia. Korvikeruokittujen lasten suolistossa on taas bakteereita (mm. Bacteroides fragilis), jotka pystyvät K-vitamiinin tuottoon.

Tälläisen bongasin. Täytyy kysyä seuraavalla neuvolakäynnillä enemmän, jäi nimittäin itseänikin kiinnostamaan. Raskaana on veritulppariski suurempi (eli hyytymistekijöitä liikaa) ja vauvalla sitten ei olekaan hyytymistekijää.

Neiti: Niin, voisiko hyytymistekijän puute johtua jotenkin siitä, että se vähentäisi veritulppariskiä raskauden aikana?

Evoluutio on mielenkiintoinen asia. Hiljattain opin, että välimeren ihmisillä ja afrikkalaisperäisellä väestöllä esiintyy tiettyä verisairautta, koska aikoinaan se antoi suojan malariaa vastaan. Sairaudessa punasolujen muoto poikkeaa normaalista, jolloin malarialoinen ei pysty tunkeutumaan punasolun sisään. Se on sairaus, mutta muinoin tästä ominaisuudesta on ollut hyötyä.

Vitamiini K (VK) on ryhmänimi lipidiliukoisille 2-metyyli-1,4- naftokinoneille. joita keho ei pysty itse syntetisoimaan.

Fyllokinoni, K1 vitamiini, on kasvikunnasta peräisin.

Menakinonit, MK-n, ovat mm suolistobakteerien syntetisoimia ja animaalisia K-vitamiineja.

Sivuketjuton menadioni, vitamiini K3, on synteettinen ja vesiliukoinen.

Koagulaatiovitamiinina tunnettu K-vitamiini on tärkeä myös luun uudismuodostuksessa. Paras ravintolähde on vihreälehtiset vihannekset.. Suositeltu päiväsaanti niin aikuisille kuin lapsillekin on 1 ug painokiloa kohti.

Vastasyntyneille annetaan K1 vitamiinia profylaktisesti fysiologisen hypoprotrombinemian takia verenvuotojen välttämiseksi.

Vastasyntyneellä ei ole suolistobakteereja, joten sillä ei ole omasta takaa K2 vitamiiniakaan., joka voisi toimia "siltana", kun K1 saanti ei ole vielä turvattu.

Vitamiini K on tärkeä vauvoille, verelle, luustolle, suolistolle, aivolle, keuhkopuustolle.

Vitamiini K:sta riippuvaisia proteiineja (VKDP) ovat prothrombiini (fII), prokonvertiini (fVII), fIX, fX, proteiinit C, S ja Z, osteokalsiini (OC), matriksin Gla-proteiini (MGP), neuroninkasvutekijä (Growth arrest specific gene product Gas6), proliinipitoiset Gla- proteiinit, PRGP-1, PRGP-2), transmembraaniproteiinit TMG3 ja TMG4.

Vitamiini K on koentsyymi karboksylaasille, sulfotransferaasille, arylsulfataasille ja ketosfinganiinisyntetaasille

Lipideitä, joita syntyy tässä VK vaikutuksessa ovat sfingomyeliini ja sulfatidit.

VK on hemostaassin ja luun uudismuodostuksen lisäksi mm hermofunktioille tärkeä.

Hypoprotrombinemian välttämiseksi tarvitsee K1-vitamiinilisää.

Ennen synnytystä profylaktisena annetaan K1 vitamiinia antiepilepsialääkitystä saaville raskaana oleville äideille.

Vanhuksilla on vitamiini K vajetta ja tarvetta K1-vitamiinilisään.

Rutiinisti annettua K1-vitamiinilisää pitäisi harkita kystisessä fibroosissa ja vaikeissa nonkolestaattisissa ja kolestaattisissa maksasairauksissa, suurten suoliresektioiden jälkitiloissa, haiman toiminnan- vajaudessa, keuhkosairauksissa monien antibioottikuurien yhteydessä, malabsorptioissa, pitkäaikaisessa parenteraalissa ravitsemuksessa, osteoporoosin ennalta ehkäisyssä.

Tasaista suositeltua K1-vitamiinipitoisuutta ravinnossa neuvotaan henkilöille, joilla on warfariinilääkitys.

Eräät antibiootit kuten kefalosporiini ovat vaikutukseltaan anti-K- vitamiineja ja estävät K2- vitamiinisynteesin suolistossa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat