Sivut

Kommentit (46)

Olisi mielenkiintoista nähdä vähän syvällisempiä psykologisia pohdintoja siitä, miksi ihminen haluaa nähdä raakuuksia. Se, että sitä on tehty aina, kertoo ainoastaan sen, että kyseessä on luultavasti ihmiselle luontaisesti kehittynyt taipumus, ei sitä, miksi näin on.

Ihminen pystyy kammottaviin tekoihin, jos kokee ne oikeutetuiksi. Vielä helpommin pystytään sulkemaan silmät siltä, että joku muu tekee vääryyttä, jos siitä koetaan olevan hyötyä itselle. Koska ihminen on toisaalta empaattinen, tässä on kyseessä myös suojamekanismi. Pahoja asioita on pakko pystyä loitontamaan, tai tulisi hulluksi muiden kärsimysten tähden. Juuri tämän empaattisuuden takia on kuitenkin vaikea ymmärtää sitä, että ihminen voi nimenomaan haluta nähdä julmuutta.

Tietysti seksuaalinen draivi voi ohjata ihmisen haluamaan mitä kummallisimpia asioita, mutta en oikein usko että päänkatkaisuvideoiden tai teloituksen katselemisessa olisi useimpien kohdalla kyse seksuaalisen kiihottumisen hakemisesta. En myöskään ihan suoraan niputtaisi julmuuksilla mässäilyä vaikkapa väkivaltaisen elokuvan katselun kanssa. Jälkimmäisessäkin raakuuksilla shokeeraaminen on yksi elementti, mutta kuitenkin yleensä kyse paljon muustakin. Ihminen haluaa kokea samaistumista, draamaa, jännitystä ja taistelua.

Raakuuksien katselun kauhisteleminen ei minusta ole sama asia, kuin realiteettien kieltäminen. Ihminen voi haluta tietää maailmasta ja sen pahuudesta mahdollisimman paljon, mutta silti kokea kuvottavana sen, että netissä levitetään teloitusvideoita ja että ihmiset haluavat sellaisia katsella.

Ihminen on monimutkaisuudessaan, älyllä ja moraalilla varustettuna, ristiriitainen olento. Toisaalta evoluutio on kehittänyt taipumuksen empatiaan ja yhteistyöhön, toisaalta on kehittynyt taipumus kamppailla toisten yksilöiden ja toisten ryhmien kanssa, ja tietyin perustein käyttää hyväksi tai tuhota muita olentoja. Ehkä ihmisillä on eriasteisena sisäänrakennettu valmius julmuuteen. Ehkä se tulee sen kylkiäisenä, että ihmiselle on ollut hyötyä halusta puolustaa itseään ja yhteisöään aggressiivisesti.

Ympäristötekijöiden vaikutuksesta ihminen sitten kohdistaa empatiaa ja julmuutta eri tilanteissa. Nämä ominaisuudet kultivoituvat harjoittamalla. Ihminen on joustava, ja jossain määrin oppii sellaiseksi kuin tarve vaatii. Se, miten paljon ihmiset keskimäärin haluavat nähdä raakuuksia tuntuisi olevan hyvin pitkälti kulttuurinen konstruktio. Myös tietoisella moraalisella ajattelulla on siihen suora vaikutus. Vaikka kaulankatkaisu moottorisahalla tyydyttäisi katselijan joitakin viettejä, saattaa ajatus katsomisesta nauttimisesta tuntua todella väärältä. Luonnollisesti vaikuttaa myös se, millaisessa sosiaalisessa ympäristössä tämän asian suhteen henkilö on kasvanut.

Joka tapauksessa, ainakin meikäläisen mielestä julmuudesta ja toisen kärsimyksestä nauttiminen on todella kuvottavaa. Minusta myös tuntuu loogiselta, että mitä enemmän saastaa katsellaan ja levitetään, sitä enemmän ihmisten siihen kannustavat vietit korostuvat ja sitä enemmän saastalle tulee kysyntää. Koska tämä kuitenkin useimmista tuntuu pohjimmiltaan väärältä, eikä ole sellainen kulttuuri joka olisi ihmiselle paras mahdollinen, tulee ihmisistä tällöin myös helpommin moraalittomia, itsekkäitä ja pahoinvoivia. Minusta tässä on asia, jonka kauhistelulle ei pitäisi tuhahdella halveksivasti, vaan jota nimenomaan täytyy pohtia enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Ronron
Erittäin hyvin sanottu siellä perällä.Näin on.

Nimim. alvaraatoksen kirjoitelma sai juontumaan mieleen että ehkä jonkinasteista potentiaalista kykyä julmuuteen tarvitaan ylläpitotasolla niin että ihminen tosipaikan tullen on kyvykäs puolustamaan itseään/laumaansa.

Itsekin katselen, jos en nyt jotenkin huulia lipoen mielelläni, niin kuitenkin jonkinlaista hammurabilaista tyydytystä tuntien fiktiota jossa paha saa samalla mitalla palkkansa kuin on toisillekin pahaa aiheuttanut. Tyyliin Dexter, siis vaikkapa

Mutta Poliisi kertoo -kirjoja en enää oikein viitsi avata. Lapsena niitä tuli liian paljon plarailtua ja yököttää ne jutut ja kuvat. Todellisuus on too much.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14242

Koska ylitin ko. ääliökynnyksen joskus vuosia sitten katsomalla erään Rauhanuskonnon edustajien suorittaman puhdistusvideon tylsällä puukolla (ihan uteliaisuudesta), tiesin mitä odottaa ja etsin tämänkin pätkän. Löytyi ekalla haulla sivustolta, jota brutaalimmasta viihteestä diggaava kamuni hypettää.

Meksikolainen huumekartelli siis asialla, kyseessä esimerkki laululinnuille jotka eivät tajuneet pitää suutaan tukossa poliiselle, mahdollisesti kyseessä alemman suorittavan portaan edustajia. Ensimmäinen tutustui moottorisahaan, toinen teräaseeseen. Eipä tästä enempää. Ei voi suositella.

En harrasta tällaisten katselua, mutten vierastakaan. Olen jo pidempään ajatellut että "nothing (in)human is foreign to me" joten tutkitaan sitten ihmisluontoa siltäkin osin mikä ei päivänvaloa kestä. Ylipäätään monet ei tunnu tiedostavan miten järjettömän brutaalia menoa Meksikon huumekartellit ovat tuoneet kuvioihin ja kuinka asioita siellä päin hoidellaan. Poissa silmistä, poissa mielestä. Menköön vaikka informaatiopläjäyksenä niille joiden vatsa kestää. Itse ainakin sain moraalisen tunneherätteen, minkäänlaista turtumista sen sijaan en tunnepuolella tuollaisesta kykene kuvittelemaan. Pikemminkin puhdistavaa vihaa ja inhoa tuollaista toimintaa ja instituutiota kohtaan.

Reaaliväkivalta on inhottavaa ja karseaa, ja joskus sen näkeminen on jopa välttämätöntä todellisen inhon herättämiseksi uudelleen.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

tsbmw
Seuraa 
Viestejä277

Netin pitäisi ola vapaa, sensurointi pois!
Teloituksista/tuomioista on vähän videoita!
Jos netissä sensuroidaan ei totuutta ole!
Jos totuus puuttuu - meitä johtavat muut!

...taasko noita uusia ajatuksia...

Aivot ja hermojärjestelmät tarvitsevat stimulaatioita -siis "negatiivisiakin". Pahinta Aivo- ja muille hermoverkoille on ns. sensomotorinen deprivaatio

Paheksunta ja kauhistelu on samanlaista nautiskelevaa osanottoa itse aiheeseen kuin avoin ihannointi. Tosin paheksuntaan ja kauhisteluun kätketty osanotto on vain näytelty sosiaalisesti hyväksyttävästi. Esimerkiksi itse niin siveät juoruämmät nauttivat paheksua toisten avoimenpaa seksuaalielämää, päästen samalla itse fantasioiden tasolla osallisiksi niistä hurjista seksiseikkailuista.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat