Sivut

Kommentit (196)

Pohtija
Seuraa 
Viestejä883
Dredex
1200-luvun Suomi? Pääsy esim. Ranskan Pariisiin puhumattakaan Amerikkaan initaanien luo voisi olla kiven takana...

Kyllä... Ja merellä kulkemisen edistäminen yleensäkin.

Sen edistämiseksi olisi melkoisen tärkeää kehittää meriolosuhteissa tarkasti ajassaan pysyvä kello. Merikronometri tai jokin sellaista vastaava tarkka ajan näyttäjä.

Laivan sijainnin määrittämiseen ennenvanhaa, ilman nykyistä GPS-järjestelmää, paikanmäärityksessä tarvittavat pituusasteet voitiin käytännössä määrittää vain kellon avulla.

Moniko tietää miten rakennetaan edes kaikkein yksinkertaisin mekaaninen kellokoneisto...? Saati sitten sellainen joka pysyy sekunnilleen ajassa päiväkausia, kovassakin merenkäynnissä ja lämpötilan vaihteluissa ja pysyy toimivana suolaisen kosteassa meri-ilmastossa !?

Vaatisi melkoisen määrän kaikenlaisia erikois työkaluja, laitteita, materiaaleja, voiteluaineita, ym. sellaisen rakentaminen... Ja jälleen, ilman sorvia ja viiloja ei tarkoista mekaanisista laitteista voisi edes haaveillakaan...

Olisiko sitten mitään toivoa rakentaa digitaalista ajan näyttäjää ? Enpä usko että olisi...

"Perhosten liihottelu voi näyttää epämääräiseltä haahuilulta, mutta se on harhaa. Ne tietävät tarkkaan, mitä tekevät."

Se, että kaikkine tietoinensa joutuisi keskiajalle, ei tarkoita sitä, että sinua välttämättä uskottaisiin. Luultavasti saisit syytteen harhaopista julistaessasi väitteitä, jotka ovat yleisen 'tiedon' vastaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jotenkin vain tuntuu että kirjapainotaito oli yksi oleellisimpia edistysaskeleita ihmiskunnan historiassa.

Jos ajattelee miten vaikeaa oli välittää uusille sukupolville aiemmin hankittua tietoa...

Monikohan munkki ja nunna on pilannut silmänsä kopioidessaan kirjoja käsin jossakin pimeässä luostarissa.

Kuinka paljon ihmiskunnan historiaa ja tietämystä onkaan hävinnyt vaikkapa tulipaloissa, kuten vaikkapa Umberto Econ fiktiivisessä romaanissa Ruusun nimi.

Kaikki pelkästään sen takia ettei kirjoituksesta ollut olemassa kuin yksi kappale.

Minun ymmärtääkseni kirjapainotaidon myötä lukutaito yleistyi nopeasti.

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä18654
Töppis
Jaa-a. Ottiko kukaan sitä huomioon, että nainen ei olisi ikinä päässyt mihinkään professoriksi, naisia ei silloin huolittu kouluihinkaan!

Toki otti, siksi perustinkin kirjapainon. Asia, jonka jätin pois on se, että kieli on muuttunut kovasti, ja kommunikointikin voi tuottaa vaikeuksia.

Varsinainen leipä tulee tietysti tilauksien kautta ja kaikenlaisia tarpeita voi luoda myös lukutaidottomille; kertoohan kuva enemmän kuin tuhat sanaa.

Kirjapainon perustaminen taas vaatii jonkinlaisen suhteen mieheen, joka sen alkuun rahottaisi, joko "avioliitto" tai kokotti meiningillä. Hengissä on hyvä pysyä, ja pienet uhraukset silloin eivät lienee kovin vaarallisia.

Kun onnistuisi markkinoimaan idean munkeille, niin käännöstyö ja massiivinen painotyö saataisiin melko hyvin jaettua. Luulisi munkkien riemastuvan, ettei enää tarvitsisi käsin raamattua kopioida. Voisi jopa edesauttaa lukutaidon kehitystä.

Ja kun ei suureen ääneen uudistuksia aja, niin kirkkokin olisi vain tyytyväinen.

Tuossa voisi vaivihkaa "keksiä" maalitelan ja muita pikku ihmeitä, ilman että kukaan kummastuisi.

Ensimmäinen teos, minkä kasaisin, olisi Suomen kuninkaat (jos niitä koskaan oli), niin Simonahollakin olisi jotain vähemmän ihmeteltävää. Sitäpaitsi, monia vanhoja asiakirjoja on tuhoutunut tulipaloissa lopullisesti, vaan ei tuhoutuisi enää. Saataisiin Suomi-Ruotsi asiakin selväksi kertaheitolla.

Ja vaivihkaa sekaan parit skifi-kirjat tulevaisuuden keksinnöistä saattaisin ujuttaa lastensaduksi muunnettuna. Mahtaisi olla nykytiedemies ihmeissään, kun Morotin muinaisessa satukirjassa olisi kuvattu DNA rakenne, lentokone, sukellusvene, avaruusalus, atomipommi ja muuta vastaavaa.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Heh, satuja atomipommeista. Minä ajattelin, että voisi hommata miehen peitehahmoksi ja ruveta kirjailijaksi. Kirjoitella vaikka runoja ja jotain muuta ja jäisi kirjallisuushistoriaan. (jos jäisi) Voisi "keksiä" uusia sanoja.

Väärä sukupuoli on minullakin, ja pian keitettäisin lihaisaa soppaa Mummo-parasta Balthasarin kamiinan päällä.

Kauniisti sanottuna olen teoreetikko enkä pystyisi väkertämään vähäisiäkaan vempaimia henkeni pitimiksi. Hovirouvaksi olisi pakko pyrkiä.

Pihkavoiteesta olen lukenut, Taidetaan käyttää jossain Lapin terveyskeskuksissa nykyisin. Ärest kiinnostaa, tutkimustuloksia tulee varmaan lisää.

Tuo Realitysaari olisi mielenkiintoinen. Lapsena mielikirjojani oli Robinson Crusoe. Luin sen monta kertaa ja sitten mielikuvituksessani hääräsin omalla saarellani. Tarzanin Jane olisi ollut toinen roolimalli, mutta minun makuuni aivan liian lälly.

Mummo Crusoe

Pohtija
Seuraa 
Viestejä883
DedMoroz

Ja vaivihkaa sekaan parit skifi-kirjat tulevaisuuden keksinnöistä saattaisin ujuttaa lastensaduksi muunnettuna. Mahtaisi olla nykytiedemies ihmeissään, kun Morotin muinaisessa satukirjassa olisi kuvattu DNA rakenne, lentokone, sukellusvene, avaruusalus, atomipommi ja muuta vastaavaa.Heh... Hauska ajatus.

DedMoroz
Tuossa voisi vaivihkaa "keksiä" maalitelan ja muita pikku ihmeitä, ilman että kukaan kummastuisi.

Maalitela on kyllä helppo toriassa... Mutta kuinka toteutat telan käytännössä, ilman sorvi tekniikkaa ?

"Perhosten liihottelu voi näyttää epämääräiseltä haahuilulta, mutta se on harhaa. Ne tietävät tarkkaan, mitä tekevät."

Vielä lisään: Johan olisi merkillistä ellen osaisi pokasahaa ja justeeria rakentaa kunnollisen sepän avulla.

Ainakin kun Päätaloa lukee kyseiset sahat olivat aikamoisia uudistuksia Suomessa 1800-1900 lukujen vaihteessa. Siihen asti puut poikkaistiin kirveellä.

Onkohan 1200-luvulla ymmärretty mitään viikatteesta?

Viikatemies on vanha symboli mutta miten vanha?

Setävainajani oli seppä, olen takonut viikatteita hänen pajassaan kymmenvuotiaana pojan kossina ja karkaissut myös, liippaaminen taas ei onnistu siten kuin "vanhalta kansalta".

Äääh.. noita kirjapainotaitoja jne.

Jos itse joutuisin 1200 luvulle, niin ensitöikseni hommaisin tai tekisin merikelpoisen aluksen ja lähtisin Afrikkaan hakemaan hieman "tarvikkeita" myytäväksi. Sinne voisi myös pikkuhiljaa perustaa (käteisvarojen lisääntyessä) sopiville strategisille paikoille pikkuruisia siirtomaita ja laajentaa kauppa-aluetta myös itäänpäin.

Aikaa myöten, varojen (ja armeijan) saavuttaessa hyväksyttävät lukemat, sijoittaisin pääpaikkani Euroopan mantereelle ja vasta sitten alkaisin levittämään teesejäni ja uusia innovaatioitani kansan keskuuteen. Voisin jopa harkita perustavani länsimaisen sivistysvaltion alun.. panostaisin koulutukseen ja taiteisiin... kirkosta kun ei enää tarvitsisi välittää, muuta kuin sen verran että kansani pysyisi tyytyväisenä ( ), saisi henkisen ravinnontarpeensa tyydytettyä ja pysyisi kuuliaisena yhteiskunnan jäsenenä.

[quote="Mummo"]Väärä sukupuoli on minullakin, ja pian keitettäisin lihaisaa soppaa Mummo-parasta Balthasarin kamiinan päällä.

Se joka menisi keittelemään Mummosta soppaa saisi kokea äkkiä mille tuntuu sepänsällin leka kallossa.

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä18654
Pohtija
Maalitela on kyllä helppo toriassa... Mutta kuinka toteutat telan käytännössä, ilman sorvi tekniikkaa ?

Eipä tuo mitään sorveja nykyisinkään vaadi. Otetaan sopivan ohutta rautatankoa ja väännetään sopivasti luokille. Pora on ollu jo ties kuinka kauan olemassa, joten eiköhän puusta pyöreän telan saisi aikaiseksi. Jos ei yhdestä kappaleesta, niin kahdesta sitten. Taltalla ura molempiin puoliskoihin ja tapeilla kiinni. Päälle lampaannahasta ommeltu sylinteri, niin sinä se.

Sorvi, ei kai kaikkeen nyt sorvia tarvita, höh.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Tuossa Afrikkaan lähtemisessä on se huono puoli, että ne valkoiset tutkimusmatkailijat pakkas kuolemaan lähes poikkeuksetta sinne viidakkohuurujen levittämiin pöpöihin. Silloisella lääketieteellä en kyllä lähtis riskaamaan.

Ded Moroz toi minusta hyvän aiheen esiin: kuvat. Kirjapainotaidon avulla voitiin välittää kuvien kautta tietoa/propagandaa ihmisille jotka eivät osanneet lukea.

Töppis
Tuossa Afrikkaan lähtemisessä on se huono puoli, että ne valkoiset tutkimusmatkailijat pakkas kuolemaan lähes poikkeuksetta sinne viidakkohuurujen levittämiin pöpöihin. Silloisella lääketieteellä en kyllä lähtis riskaamaan.

Olen hieman eri mieltä tuosta, eihän sitä esimerkiksi tarvitse niillä malariapesäkesuoaluella pomppia.

Ja ainahan elämiseen pieni riski liittyy, 1200-luvulla ehkä jopa hieman suurempi.

Kehitysmaissa valistetaan nelivärikuvien avulla lukutaidottomia esim. terveydenhoidollisissa asioissa nykyäänkin, ja kuvat ovat siinä ihan oivia. Kuvien siirtäminen painokelpoiseksi ei ole ihan yhtä yksinkertaista, kuin metallikirjasimilla tekstien latominen ja niiden toistaminen. Kuvan painamiseen tarvitaan sen kaiverrus puuhun, metalliin tai kivilevyyn negatiivina, vasta sitten päästään painamaan. Ei ihan yksinkertaista ja nopeaa. Toki onnistuu, mutta kallista on varsinkin jos ei itse kykene taiteiluun... Mistä saisi rahaa keksintöjen toteuttamiseen? Naisihminen voisi aina myydä itseään, mutta ellei asiakas olisi erittäin varakas, ei ropoja varmaan kertyisi kuin juuri ja juuri hengissä pysymiseen. Varakkaan rakastajana tuskin pääsisi levittämään tietouttaan muille kuin tuolle rakastajalleen. Hän tuskin kuuntelisi ilolintuaan. Mistä mies hankkisi rahaa ensihätään. Entisaikoina vain varakkailla oli mahdollisuus kouluttautua ja päästä kertomaan tietojaan julki.
Kuvitelkaa 1200-luvun sijasta itsenne 60-luvun pohjoiskarjalalaiseen baariin ja kertokaa heille visionne nykyajasta. Mitä luulette ihmisten tuumaavan, kun kerrotte, että kohta kaikilla on mukana kannettava puhelin, tietokone, netti, weppi ja wappi.

Olisin rohkeasti hyökännyt vallitsevaa uskontoa vastaan ja alkanut opettaa älykkäästä suunnittelijasta. Kehitys olisi saanut nopeaa potkua, eikä evoluutioteoriaa olisi luotu 600 vuotta myöhemmin häiritsemään uljaampaa tieteellistä maailmankuvaa. Nyt voisimme helposti matkustaa makrointelligenssin luo lounaalle milloin vain. Kehityksen oltua mitä on, siihen on kuitenkin vielä kuluva satoja vuosia.

Kauko: "Olisin rohkeasti hyökännyt vallitsevaa uskontoa vastaan ja alkanut opettaa älykkäästä suunnittelijasta."

Tarkoitat ilmeisesti Euroopan vallitsevaa uskontoa eli kristinuskoa? Eipä juuri olisi järkeä alkaa pullistella 1200-luvun katolista kirkkoa vastaan. Tiedoistasi ja taidoistasi ei olisi mitään hyötyä vankityrmässä tai roviolla.

Hygieniatietoudesta olisi ollut tavalliselle 1200-luvun tallaajalle todella paljon hyötyä. Ihmisiä kuoli pienistä haavoista alkaneisiin tulehduksiin ja epäpuhtaasta ruoasta aiheutuviin ruokamyrkytyksiin, jotka olisi voinut estää yksinkertaisesti paremmalla hygienialla.

Seuraavalla vuosisadalla alkanut ruttoepidemia olisi ollut estettävissä, kun ihmiset olisivat ymmärtäneet, ettei tunkioiden ja viemärien paikka ole asuinrakennusten seinustoilla ja kaduilla. Jos pöksähtäisin 1200-luvun Eurooppaan voisin estää miljoonien ihmisten kuoleman jo pelkkää käsienpesun tärkeyttä korostamalla.

Kirkon uhmaamisen olisin tosiaan jättänyt väliin sen vuoksi, että tiedonvälitykseni olisi katkennut kuin kanan lento jos olisin alkanut saarnata kirkkoa vastaan. Sen sijaan olisin ylikorostanut, miten tämä hygienian riemusanoma on Jumalan aikaansaannosta ja tämän jumalallisen tiedon antaa ihmisille Paavin kirkko. Ehkä moisella mielistelyllä ja hännystelyllä olisin saanut kirkon tuen sen resurssit taakseni. Se olisi ollut välttämätöntä, koska työmaana olisi kokonainen manner, jonka kaikki tiedonvälitys on käytännössä katolisen kirkon valvonnassa.

Keskittyisin teoreettiseen ajatteluun ja perustelisin ajatukset aikansa tiedolla ja terminologialla.

- Koska Raamatusta tiedämme, että Jumala loi Taivaan ja Maan ja elolliset olennot seitsemässä päivässä, niin elämää ei voi syntyä tyhjästä. Kaikki siis polveutuu jostakin vaikka emme sitä näkisi. Toukat eivät tule mätänevään lihaan tyhjästä jne.

- Edellisestä johtuen. Kaikki taudit eivät ole mitään Jumalan rangaistuksia, vaan pienenpienten matojen ja hyönteisten aiheuttamia. Kuten tiedämme, niin lapamato aiheuttaa tietyt oireet, syyhypunkki tietyt jne. Erityisesti tarttuvien tautien voimme olettaa olevan näkymättömän pienten matojen aiheuttamia. Niitä voimme torjua siisteydellä ja hyvällä hygienialla.

- Koska Jumala on ääretön ja rajaton, niin myös hänen luomansa maailmankaikkeus on ääretön ja rajaton ja siten täynnä muita Jumalan luomia maailmoja.

Viime mainitun ajatuksen esitti todellisuudessa fransiskaani Bradwardine 1330-luvulla Oxfordissa! Omana aikanaan hän oli Euroopan kenties laajimmin oppinut kirkonmies ja tiedemies. Hän esitti myös hienoja laskelmia kiihtyvyydestä ja saavutti niillä suurta mainetta omana aikanaan. Hän esitti myös yksilön vastuusta ja todellisuuden luonteesta filosofisia ajatuksia , jotka muistuttavat Immanuel Kantin satoja vuosia myöhempiä ajatuksia. Hän oli perehtynyt arabialaiseen tieteeseen, antiikin kirjoituksiin ja kannatti aristotelista ajatusta siitä, että luonnonilmiöt ovat todellakin vain luonnon ilmiöitä ja ja ne ovat siten tutkimuksellisesti tavoitettavissa.

Ajatukset olivat aikanaan täysin mullistavia. Hänet valittiin Canterburyn arkkipiispaksi 1349 ja hänellä oli hovin täysi tuki ajatuksilleen ja niiden jatko tutkimukselle. Hän oli paikalla, jossa hänellä oli valta levittää ajatuksiaan ja kannustaa nuorempia oppineita jatkamaan työtään. Samana vuonna hän kuoli ruttoon joka muutenkin sekoitti koko yhteiskunnan. Hänen vaikutuksensa jäi olemattomaksi.

Suuri osa hänen kirjallisesta tuotannostaan on kadonnut ja tunnetaan vain kommentaareista. Hän pääteoksensa astrofysiikasta julkaistiin vasta 1600-luvulla. Kaikki hänen keskeiset ajatuksensa tulivat uudelleen 1500-1800-luvuilla.

Tuossa aika kiehtova aihe kontrafaktuaaliseen historian jossitteluun. Entä jos hän olisi elänyt ja istunut Englannin kirkon johdossa 30 vuotta? Pointti: Ei se yksi fiksu proffa keskiajalla vielä renessanssia tee.

Kirjoittaisin tutkimuksistani tarkkoja selontekoja ja levittäisin niitä eri puolille Eurooppaa tutkijoiden kirjastoihin. Levittäisin etäispesäkkeitä jokapuolelle niin, ettei Inkvisitio pääse niitä tuhoamaan. Myös jotkut niistä selviäisivät mahdollisista tuhoamisista myöhempää tutkimista varten.
Kaikkea eivät kuitenkaan ole heti valmiita vastaanottamaan.

Ehkä Amerikkaan pitäisi lähteä eri tyylillä ja heti - tai Afrikkaan. Löytöretkiä haluaisin muutenkin toteuttaa.
Toinen olisi ehdottomat puhtaussäännökset, mitkä voisi esim. naamioida uskontoon, jolloin niitä voisi toteuttaa ilman sen enempää ymmärtämättä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat