Sivut

Kommentit (99)

Suomalais-ugrien ja germaanien rinnakkaiselo on jatkunut niin kauan, ettei vanhimmista ajoista ole oikeastaan mitään tietoja. Siksi ei ole syytä olettaa, kuten useimmiten tehdään, että sanojen siirtymisen suunta olisi aina ollut suomeen päin, vaan myös toiseen suuntaan lienee sanoja siirtynyt. En ole kielitieteilijä, mutta toisinajattelijoiden teilaaminen kuulostaa epäilyttävältä, kun useimmat kielitieteen teoriat ovat hyvin vanhoja verrattuna moniin muihin tieteenaloihin (monet olettamukset ovat peräisin ajoilta jolloin uskottiin rotuteorioihin). Kun kyseessä ei ole ns. eksakti tiede, ei ole oikein kutsua Wiikiä hihhuliksi, vaan hän on pitkän ja ansioituneen uran tehnyt, nykyisin toisinajattelija alallaan. Mutta kun ajattelee, miten vaikeaa joidenkin oli hyväksyä esim. sitä, että eurooppalaisten geenipooli on peräisin pääosin paleoliittisiltä alkuperäisiltä eurooppalaisilta, en ihmettele Wiikinkään osakseen saamaa teilausta. Mielestäni hänen hypoteesinsa on kiinnostava, mutta vähän enemmän todisteita se kaipaisi.

Merteuil
En ole kielitieteilijä, mutta toisinajattelijoiden teilaaminen kuulostaa epäilyttävältä, kun useimmat kielitieteen teoriat ovat hyvin vanhoja verrattuna moniin muihin tieteenaloihin (monet olettamukset ovat peräisin ajoilta jolloin uskottiin rotuteorioihin). Kun kyseessä ei ole ns. eksakti tiede, ei ole oikein kutsua Wiikiä hihhuliksi, vaan hän on pitkän ja ansioituneen uran tehnyt, nykyisin toisinajattelija alallaan. Mutta kun ajattelee, miten vaikeaa joidenkin oli hyväksyä esim. sitä, että eurooppalaisten geenipooli on peräisin pääosin paleoliittisiltä alkuperäisiltä eurooppalaisilta, en ihmettele Wiikinkään osakseen saamaa teilausta. Mielestäni hänen hypoteesinsa on kiinnostava, mutta vähän enemmän todisteita se kaipaisi.

Kiitoksia rakentavasta kommentista.

Yhtään väheksymättä yliopistolaitoksen merkitystä sivistyksen ylläpitäjänä, millä saralla sen toiminta on ollut vertaansa vailla, joskus se saattaa kuitenkin jopa rajoittaa vapaata ajattelua. Jos eräs tunnetuimmista toisinajattelijoista, A.Einstein, olisi ollut yliopistolaitoksen palveluksessa koko ikänsä, patenttitoimiston sijasta, olisiko hänellä ollut tahtoa/mahdollisuuksia promotoida omaa suhteellisuusteoriaansa? Ehkä hänet olisi ohjattu takaisin valtavirtaan sanomalla, että teepä tätä ja tätä, niin saat rahoitusta. Nytkin, K. Wiik tietääkseni jäsensi hypoteesinsa ollessaan emeritus professorina, eläkkeellä.

Todisteita hypoteesin tueksi kaivataan toki aina. Tieteessä, ainakin minun alallani, prosessi toimii siten, että joku esittää hypoteesin/teorian ja jos se katsotaan riittävän vahvaksi, sitä aletaan testaamaan muiden tutkijoiden toimesta. Wiikin tapauksessa laineet löivät ilmeisesti niin paljon yli äyräiden, että tutkijat eivät uskalla tarttua aiheeseen. Joka tapauksessa, ei voi täysin työntää todistusvastuuta hypoteesin tekijälle, vaikkakin hänen täytyy pystyä perustelemaan hypoteesinsa uskottavasti, ja mieluummin alustavasti vertaamaan sitä kokeellisiin tuloksiin.

Ehkä Wiikin tulisi hahmotella hypoteesiaan yhdessä Colin Renfrew'n ja John Hawkinsin kanssa: he ovat esittäneet ajatuksia, jotka tukisivat Wiikiä ja silloin sekä fonetiikka, kielitiede ja arkeologia kävisivät jotakuinkin käsi kädessä. Genetiikka voisi toimia hypoteesin testipenkkinä, koska sieltä saataisiin jopa kvantitatiivista kokeellista informaatiota ihmisten liikkeistä vuosituhansien saatossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomalais-ugrilaisia kieliä puhuvat kansat ovat jääkauden jälkeen asuneet erittäin laajalla alueella Euraasiassa. Ja asuvat edelleen Unkarista Siperiaan ulottuvalla vyöhykkeellä. Kyse ei ole mistään periferiasta. Indoeuroopplaisten kielien alkaessa levitä, moni su-kansa on vaihtanut vähitellen kieltään, mutta säilyttänut su-kielen rakenteita.

Arnold Goyakla
Suomalais-ugrilaisia kieliä puhuvat kansat ovat jääkauden jälkeen asuneet erittäin laajalla alueella Euraasiassa. Ja asuvat edelleen Unkarista Siperiaan ulottuvalla vyöhykkeellä. Kyse ei ole mistään periferiasta. Indoeuroopplaisten kielien alkaessa levitä, moni su-kansa on vaihtanut vähitellen kieltään, mutta säilyttänut su-kielen rakenteita.

Ja muistahan vielä mainita, että tämä on pelkkä rohkeisiin oletuksiin perustuva hypoteesi, niin voidaan ehkä jopa puhua tieteen minimivaateet täyttävästä toteamuskesta.

Jaska
Seuraa 
Viestejä2765

Gootin ja suomen sanayhtäläisyydet on jo kauan sitten tulkittu gootista suomeen lainatuiksi - jos sanat olisivat muinaista uralilaista perua, niillä pitäisi olla vastineita etäsukukielissä.

Itämeren alueella on kuin onkin puhuttu paleoeurooppalaisia kieliä, joista viimeinen katosi Lapissa saamen syrjäyttämänä vasta noin 1500 vuotta sitten. Se että nykyään täällä on vain uralilaisia ja indoeurooppalaisia kieliä, ei tarkoita, ettei täällä olisi koskaan muita puhuttukaan.

Tästä linkistä selviää, miksi Wiikin teoriat ovat epätieteellisiä:

http://www.tieteessatapahtuu.fi/0106/hakkinen.pdf

Jaakko Häkkisen puolikuiva alkuperäsivusto http://www.elisanet.fi/alkupera/
Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto https://blogit.kansalainen.fi/author/jaakkohak/

Jaska
Gootin ja suomen sanayhtäläisyydet on jo kauan sitten tulkittu ... .. .

Ei ole tutkittu tarpeeksi tarkasti. Ei ole otettu huomioon että kielioppi, sanat ja kirjaimet y.m. on tasan tarkalleen aikaan sidottu. Oikeaoppisesti pitää paketti purkaa aiassa toiseen suuntaan. Eli karsitaan pois kieli jonka kielioppi y.m. on viimeiksi kehitetty (gootti) jolloin kaikki siihen kieleen kuuluva katoaa muista kielistä (kirjaimet, äänteet). Sen jälkeen ollaan lähempänä totuutta.

"
Deia nimes, mi side mies, io ol silviis Imael; " Ei ole Samis side siel mi Ada ciriaimi ei ole, side eries aica. Oi Samies, Dei Immael, Dei Maria, aiassa samoil siel Iesaia, Iso-Isa mais siel Isaia elies. "
"

Tuota kun hieman putsaat (E), voit lukea sen molempiin suuntiin - eli siirryt suomen kielellä aikaan ennen latinan kieltä. Sieltä palaat nykyaikaan, kirjoitat saman nykyisellä suomenkielellä niin "kielikartta" on periaatteessa valmis. Erittäin yksinkertaista. Ja se mikä hienoa on, on että suomen kielen avulla, joka ikinen kieli voidaan ajoittaa +-100 vuoden tarkkuudella.

" Kerrotaan että Jumala loi taivaan ja maan kuudessa päivässä ja seitsemäntenä hän lepäsi. Se oli erehdys koska silloin pääsi piru valloilleen ja kehittyi HERR. HERR NE - ne-nääs-sä - SE ERRHE. " - Matti E Simonaho

Se mitä nuo suuret tietelijät ei tajua on että osa merkistä ei ole kirjaimia vaan "ohjaimia" joilla on tietty numeerinen arvo. Esimerliksi O kirjain joka on jaettu pystysuunassa ei ole OE/Ö, vaan se on CIDE/SIDE joka on kvastikan vasen S josta valitaan C/I/D/S. Sama koskee O:n vaakasuoraa jakoa jossa on eri valinnat, lähinnä A/I/V/O. Noista kirjainyhdistelmistä puolestaan Kvastika, Suastika, Swastika y.m. nimet ovat peräisin.

Repeän joka kerta kun jonkun tulkinnan mukaan muinaisessa kielessä kerrotaan härän uhraamisesta pakanalliselle Jumalalle - kun teksti kertoo eri kaupunkien sijainnin Välimeren alueella ja mihin vuodenaikaan ja miten sinne on paras tapa purjehtia.

http://www.suomalaiset.org/cgi-bin/kiel ... ikkalinkit

Suomalaisista ja gooteista vanhojen saagojen mukaan.

http://www.northvegr.org/lore/oldheathen/064.php

The Discovery of Norway

There was a king named Fornjot. He reigned over Gotland, which we now know as Finland and Kvenland. That was to the east of the gulf that lies across from the White Sea; we call that the Gulf of Bothnia.
http://www.northvegr.org/lore/oldheathen/073.php

Of Fjornjot and His Kinsmen

There was a man named Fjornot. He had three sons; one was named Hler, the second Logi, and the third Kari. He ruled the winds, but Logi ruled fire, and Hler ruled the sea. Kari was the father of Jokul, the Glacier, father of King Snae, Snow. The sons of King Snae were Thorri, Fonn, Drifa and Mjoll. Thorri was a wonderful king. He ruled Gotland, Kaenland, and Finland.

Lounais-Suomesta Laitilasta, Kalannin (Kvenland, Kainuland, Kaland) naapurista löytyy jotain 5 kpl 400-600 luvuille ajoitettua goottilaista uhrikiveä. Seuraavat ovatkin sitten itse Gotlannissa.

Matematiikkaa:

Mikäli oletamme yhden sukupolven iäksi 25v ja tiedämme esivanhempien teoreettisen määrän tuplaantuvan joka sukupolvessa voimme laskea keskivertosuomalaisen teoreettisen sukulaispopulaation n. 1500 vuotta sitten.

vuosi lkm

2000 2
1900 32
1800 512
1700 8192
1600 131 072
1500 2 097 152
1400 33 554 432

Keskiajan Suomen väkiluvuksi on arvioitu n. 250 000, joten periaatteessa jokainen suomalainen on hyvällä todennäköisyydellä sukua jok'ikiselle Suomessa silloin asuneelle kerjäläisestä aateliseen.

Jos siirrymme vielä 1000 vuotta taaksepäin Goottien kansainvaellusajalle ylittää teoreettinen esivanhempien lukumäärä maailman nykyisen väkimäärän n. 500 000 000-kertaisesti.

Johtopäätös:

Olkaa huoleti. Joka Gootti tai kuka muu tahansa Itämeren rannalla vaikuttaneen kansan tai kieliryhmän edustaja on taatusti teille sukua, varsinkin jos jätkillä oli vene alla. Ylläolevan luvun perusteella voitte vapaasti valita minkä esi-isäryhmän perinteitä sitten haluattekin vaalia.

Jaska
Gootin ja suomen sanayhtäläisyydet on jo kauan sitten tulkittu gootista suomeen lainatuiksi - jos sanat olisivat muinaista uralilaista perua, niillä pitäisi olla vastineita etäsukukielissä.Tuo on ihan hyvä peruste. Kuitenkin, se kai olettaa jonkinlaisen kielen sukupuun kantakielineen. Toinen tapa mitä voisi kuvitella on se, että sanat ovat syntyneet IE ja SU kielten puhujien törmätessä Itämeren ympäristössä ja sanat ovat syntyneet sitä kautta vuorovaikutuksen tuloksena.

Taas tullaan siihen näköjään melko vahvasti läsnäolevaan oletukseen, että lainat ovat aina tapahtuneet suuntaan IE->SU. Ja nimenomaan lainattuja, ei kontaktiprosessin tuloksena syntyneitä. Miksi näin olisi?

Millä tavalla nuo lainasanaetymologiat on todistettu? Tarkoitan, että ovatko ne käyneet läpi ns. vertaisarvioinnin eli tarkastuksen muiden saman tiedealan riippumattomien asiantuntijoiden toimesta?

Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoille Alaskasta Newfoundlandiin kehittyi vielä historiallisella ajalla hengissä olleita, vesialueisiin sidottuja, kieli/murrealueita. Se voisi antaa osviittaa myös pohjoisen Euroopan kielien kehitykselle, koska ympäristöhän on ollut suurinpiirtein sama.

Jaska
Itämeren alueella on kuin onkin puhuttu paleoeurooppalaisia kieliä, joista viimeinen katosi Lapissa saamen syrjäyttämänä vasta noin 1500 vuotta sitten. Se että nykyään täällä on vain uralilaisia ja indoeurooppalaisia kieliä, ei tarkoita, ettei täällä olisi koskaan muita puhuttukaan.Viimeinen lause varmaankin totta. Hmm... Tuosta paleoeurooppalaisesta kielestä on varmastikin olemassa julkaisuja? Voitko antaa viitteitä? Kielenvaihdolle täytyy olla tietysti joku syy ja se varmaankin selviää noista julkaisuista.

Jaska
Tästä linkistä selviää, miksi Wiikin teoriat ovat epätieteellisiä:

http://www.tieteessatapahtuu.fi/0106/hakkinen.pdf[/quote]

Lupaan tutustua tuohon tarkemmin ajan kanssa. Onhan Wiikin oletus rohkea, ei voi väittää vastaan. Kantauralin puhujia kun on vaikea jäljittää muutamaa tuhatta vuotta varhemmaksi. Silti, rohkeuden takiahan minä häntä arvostankin...

No, tasapuolisuuden vuoksi ja ottamatta kantaa Wiikin oletuksen puolesta tai sitä vastaan, voidaan varmaan linkittää myös minulle uusi juttu

http://www.tieteessatapahtuu.fi/0705/wiik.pdf

Näköjään on havaittu, että Britanniassa ennen vuotta 800 jaa asuneet ei-viikingit ovat olleet geneettisiä sukulaisia esim. nykyajan skottien, norjalaisten, suomalaisten ja virolaisten kanssa. Viittaisi vahvaan pohjoismaiseen yhteistyöhön jo kivikaudella. Ja siihen, että Itämeri ja Pohjanmeri ovat todellakin välittäneet ainakin geenejä. Venekirveskansan merikulttuuri on siten varmaankin ollut sidoksissa tähän geneettiseen yhteyteen. Vaikkakin kieltä ja genetiikkaa on varottava sekoittamasta, en malta olla toteamatta, että ei tämä tulos ainakaan kielten kontaktiteorioiden puolestapuhujia saa surullisiksi ...

tuisku
No, tasapuolisuuden vuoksi ja ottamatta kantaa Wiikin oletuksen puolesta tai sitä vastaan, voidaan varmaan linkittää myös minulle uusi juttu

http://www.tieteessatapahtuu.fi/0705/wiik.pdf

Näköjään on havaittu, että Britanniassa ennen vuotta 800 jaa asuneet ei-viikingit ovat olleet geneettisiä sukulaisia esim. nykyajan skottien, norjalaisten, suomalaisten ja virolaisten kanssa. Viittaisi vahvaan pohjoismaiseen yhteistyöhön jo kivikaudella. Ja siihen, että Itämeri ja Pohjanmeri ovat todellakin välittäneet ainakin geenejä. Venekirveskansan merikulttuuri on siten varmaankin ollut sidoksissa tähän geneettiseen yhteyteen. Vaikkakin kieltä ja genetiikkaa on varottava sekoittamasta, en malta olla toteamatta, että ei tämä tulos ainakaan kielten kontaktiteorioiden puolestapuhujia saa surullisiksi ...

Näin maallikkopohjalta en näe suuria ilonaiheitakaan.Mikään kun tuossakaan ei todistane millaista kieltä ko.ihmiset puhuivat.Ja ihmetyttää tuo sukulaisuus: skotteihin muttei esmes walesilaisiin tai norjalaisiin muttei tanskalaisiin? Skotlannissahan lienee ymmärtääkseni puhuttu esim.gaelia joka on kelttiläinen kieli ja nykyisin suurin osa puhunee englantia.

Joku genetiikkaa tunteva voisi kenties valaista miten vahvalla/heikolla pohjalla nämä eri väestöryhmien väliset "geneettiset sukulaisuudet" ovat?
Jossain ole laskettu belgialaisten olevan suomalaiset lähimpiä "geenisukulaisia" joten kovin tuntuu heittelevän..

Lono
Suomalaisista ja gooteista vanhojen saagojen mukaan.

http://www.northvegr.org/lore/oldheathen/064.php

The Discovery of Norway

There was a king named Fornjot. He reigned over Gotland, which we now know as Finland and Kvenland. That was to the east of the gulf that lies across from the White Sea; we call that the Gulf of Bothnia.
http://www.northvegr.org/lore/oldheathen/073.php

Of Fjornjot and His Kinsmen

There was a man named Fjornot. He had three sons; one was named Hler, the second Logi, and the third Kari. He ruled the winds, but Logi ruled fire, and Hler ruled the sea. Kari was the father of Jokul, the Glacier, father of King Snae, Snow. The sons of King Snae were Thorri, Fonn, Drifa and Mjoll. Thorri was a wonderful king. He ruled Gotland, Kaenland, and Finland.
Lounais-Suomesta Laitilasta, Kalannin (Kvenland, Kainuland, Kaland) naapurista löytyy jotain 5 kpl 400-600 luvuille ajoitettua goottilaista uhrikiveä. Seuraavat ovatkin sitten itse Gotlannissa.

Kiitoksia tiedosta, olipa yllätys tuo viimeinen. Saagoista: kohta kimpussasi on joku, joka todistelee, että nimenomaan nuo Suomeen liittyvät henkilöt saagoissa ovat myyttisiä olentoja vailla todellisuuspohjaa... Kaikki muuhan taitaa olla yleisesti hyväksyttyä historiaa (kärjistys!). Tämä muuten todetaan myös Northvegr sivuilla...

Ja kuitenkin, saagoissa kerrotaan usein Kvenlandissa asuvista "jättiläisistä" eli suurikokoisista ihmisistä ja kappas, jättikasvuisuuden geenihän löytyi juuri Kainuusta hiljattain.

Nyt kun päästiin taas asiaan, pari mielenkiintoista juttua, jotka ovat TODELLAKIN spekulaatiota:

Aikaisempi viitteeni Transilvanian historiaan sisältää maininnan goottien alueesta, jonne he pakenivat hunnien hyökkäyksiä. Paikan nimi on "Kaukalanda" ja kuulemma gootin kielellä "country of mountains". No, ensinnäkin gootin sana vuori ei ihan muistuta sanaa "kauka". Jos nyt ajattelee tuota sinun linkkiäsi saagoihin ja sitä, että goottilaisia uhrikiviä on Laitilassa, voisi päähän ehkä pälkähtää seuraavanlainen assosiaatio:

Kotimaa-> Gotland
Kaukomaa->Kaukalanda

Jos gootit vaelsivat kotimaastaan Gotlandista ja sieltä Visbyn (Vesikylä?) alueelta suuren joen suistoon, he ehkä nimesivät sen tutun kuuloiseksi: Vistula. Myöhemmin vaelluksillaan, ja harmissaan siitä että oli tullut hunneilta nenään, he jossakin vaiheessa totesivat olevansa melkoisen kaukana kotimaastaan, siitä Kaukalanda.

Nyt sitten odottelen etymologiaa gootin sanalle "kauka"...

Niin, ja motiivi oli ainoastaan historia, ei jonkin kansan/aatteen vaaliminen ...

Lono
Hieman etymologista spekulaatiota sanasta "kauka".

http://www.lailanet.fi/kylahistoria/Kylat/kaukola.htm

Matti Huurre mainitsee, että norjalaisessa Egilin saagassa kveenien kuninkaan Faravidin nimen arvellaan olevan käännös runojen Kaukomielestä tai Kaukamoisesta. Kalevanpoikatarinat sisältävät tiedon, että Soukaisissa oleva Koukastenkivi on paiskattu Kaukolan Riankalliolta.

Ensin pitää todistaa viikinkiajan ja viikinkien olemassaolosta. Sitä ei nimittäin ole koskaan todistettu. Koskaan ei ole esitetty konkreettisia todisteita siitä että löydökset nykyisestä Ruotsista on viikinkien/muinaisten ruotsalaisten tekemiä - ei koskaan. Kyseessä on ruotsalaisnationalaistinen satu ja osa "kuninkaallisen puhtaan rodun" levittämää potaskaa.

Ruotsin historia: Viikingit
http://www.suomalaiset.org/cgi-bin/kiel ... orialinkit

Ruotsin historia: Saagat
http://www.suomalaiset.org/cgi-bin/kiel ... orialinkit

Lono

Matematiikkaa:

Mikäli oletamme yhden sukupolven iäksi 25v ja tiedämme esivanhempien teoreettisen määrän tuplaantuvan joka sukupolvessa voimme laskea keskivertosuomalaisen teoreettisen sukulaispopulaation n. 1500 vuotta sitten.

vuosi lkm

2000 2
1900 32
1800 512
1700 8192
1600 131 072
1500 2 097 152
1400 33 554 432

Ja sama laskelma ottaen huomioon, että jokaista elossa olevaa kohden tapettiin 100 300-1800 ?

Lono
Olkaa huoleti. Joka Gootti tai kuka muu tahansa Itämeren rannalla vaikuttaneen kansan tai kieliryhmän edustaja on taatusti teille sukua.

Ei ole. Suomalaisen sukupuussa ei ole yhtään pässiä. Ja ikinä ei ole syntynyt määkivää suomalaista "na kc o lk ap-pa kl o ck an" - eikä synny

panterarosa
Seuraa 
Viestejä3226

"Gootin kieltä en ole väittänytkään suomalaisugrilaisesten sukukieleksi,"

Olisit hyvin voinut väittää niin. Gootin kieli todellakin oli kantasuomea, tai kantasuomen murre.

Avastan Gathat ovat gooteista kertovia ja tekstissä on jopa luettavissa suomen kehittyvät sijamuodot.

On aivan p:stä väittää, että turkkilaissiperialaisia kieliä puhuvat N1c- mongolidit olisivat olleet finnougrilaisten originaali kieliryhmä.

Goottien ja muiden saka-arjalaisheimojen muinaisjäänteet Suomessa selitetään "jääkauden aikaansaannoksina" ja suomen finnoarjalainen kieli "germaanisina lainasanoina".

Vesi- gootit olivat tervingejä, mikä juontuu ilmeisesti tere tai terve- sanasta. Vaihtoehtoisesti se viittaa teri- sanaan. 

Niin, Avestan Gathat ovat suurelta osin muinaista kantasuomea. Esimerkiksi Ahunavaiti Gatha, yasna 28. 4, mikä on translitteroitu yhtä onnettomasti kuin vedatkin, sanoo mm. näin:

YawaT isAi tawAcA awaT xsAi aECE aCahyA.

eli siis: javat isai tavaa kaavat xsai oikea aakahia/ akahia/ akaahia. Acawa ja waca toistuvat teksteissä. Aivan kuten finnoarjalaisissa vedoissa, muinaishebreassa ja parsissa, kaikkia vokaaleja ei kirjoitettu, mutta ne tietysti lausuttiin.

"Oikea" oli aecea. Aigeian meri on ilmeisesti ollut "Oikea meri".

Nykysuomalaiset eivät saa tolkkua edes Saimaan ja Imatran nimistä. Saimaa esim. on ollut Isaimaa eli Isäinmaa. Imatra puolestaan Imat- Ra eli viittaa Kemi- Egyptin aikaiseen patriarkkaan Ra ja äidit- sanaan, ima- emä.

Avestan Mazda on alkuaan tarkoittanut maatsada eli satamaat. Hämeessä oli yksi satamaa, siis 3X 33,33km, mitattuna Salon tai Kemiön kohdilta. Gathoissa on muutenkin viittauksia Tavastian seutuun, mm. ahurvm mazd&m aCawanvm. Tuo aCawanvm tarkoittaa Akaa Vanavan.

35. 10 aCAaTcA hacA WaMhVuScA... eli Akaa Taka haka van- havuska.

Giant Uralic and Finnic Megaliths NEW places! https://youtu.be/WEyKvRQubXU
Alien Burial Site https://youtu.be/yLvF0mga1rU

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat