Seuraa 
Viestejä45973

Viimeaikojen uutiset Japanista ovat panneet vakavasti miettimään;onko maa itsenäinen valtio?

Pääpontena mietteilleni toki toimi tämä nykyinen Japanin skandaali suhteissa Yhdysvaltoihin, joka päättyi lopulta tähän parlamentissa käytännössä läpi runnottuun lakiin, jonka perusteella (Iranista ostetun)öljyn varustaminen Amerikkalaisille aluksille Intian valtamerellä voi jatkua tasaiseen tahtiin.

Tosiasiassahan Japani menetti ns "toisessa maailmansodassa" (käytännössä heille se ensimmäinen todella ISO RÄSÄYS!)sekä imperiuminsa, että kaksi lähisaariryhmää, nimittäin Kuriilit(Neuvostoliitolle)ja Okinawan(USA:lle)

Sen lisäksi on kuitenkin mainittava, että Japani joutui käytännössä Amerikan miehittämäksi, ja tätä miehitystä siunauksineen ja kirouksineen on käytännössä kestänyt viimeisen 60-vuoden ajan!

Olenkin tässä miettinyt, onko Japani todella itsenäinen valtio? Viimekädessähän USA päättää ulkopolitiikasta, ja hyvin pitkälle taloudestakin, koska myös maitten talousjärjestelmät ovat voimakkaasti itergroituneet. Tämänhän takia Japani juuri nyt kärsii syvästä lamasta, koska talous on niin voimakkaasti intergroitunut USA:aan!

Omasta mielestäni Japani ei varsinaisesti ole itsenäinen valtio, vaan enemmänkin sen varjo. Manga ja Anime kulttuurihan ilmentää tätä aika osuvasti, kun sankarit ja sankarittaret ovat miltei poikkeusetta valkoisia. Nykyään tähän on tullut lievä muutos, ja Animessa esiintyy enemmän mielenkiintoista "Aasialainen vs Europidi" kilpailua, mutta käytännössä tämä lievä muutos ei juuri muuta asian todellista laitaa.

Itse uskon, että monet Japanilaiselle kulttuurille nykyaikana tyypilliset piirteet ovat nimen omaan miehityksen tulosta! Maa on käytännössä yksi iso USA:n lentotukialus tyynellä merellä! Hysteerinen työtahti oli tulosta epäonnistuneesta yrityksestä nostaa Japani jaloilleen sodan jälkeen. Tavoitteena oli kehittää maalle aluksi voimakas talous jonka turvin varustautua, mutta tämä epäonnistui, koska kasvoipa talous kuinka voimakkaaksi, niin Amerikkalaisjoukot eivät itsessään ikinä lähteneet Japanin maaperältä, samaan aikaan kun Kiinalaiset lähettivät joukkoja halki Himalajan Tiibetiin ja räjäyttivät omia ydäreitään aivan Japania vastapäätä!

Hysteerinen työtahti ajoi osittain katkeroitumiseen, mikä sai aikaan vihaa ja ns "alistuskompleksin" Miehityksen aiheuttama henkinen ahdistus purkautui usein alistavana ja perserssinä "Suomettumisen" kulttuurina, jossa kusi sitten kirjaimellisesti valui aina alaspäin. Tämä selittää mm silmittömän nöyryyttävän työntekijöiden kyykytyksen, oppilaiden pahoinpitelyt, kiusaamisen kulttuurin jne jne...itse uskon, että ne suoraan sanoen ovat miehityksen tulosta, koska vastaavaa ei esiinny esim Kiinassa!

Mutta mitä olette mieltä? Onko Japani todella itsenäinen valtio vai ei?

Kommentit (5)

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231

Talous: eikö muidenkin teollisesti kehittyneiden maiden talous ole voimakkaasti kiinnittynyt USAn talouden suhdanteisiin?

Kulttuuri: eikö kaikkien muidenkin itsenäisten teollisesti kehittyneiden maiden populaarikulttuuri ammenna mallinsa USAsta?

Asevoimat: kun kysymyksesi painopiste nojaa USAn ja Japanin sotilaalliseen suhteeseen, on kysyttävä ajattelisitko yhä samoin Japanin itsenäisyydestä, jos Japani olisi virallisesti NATOn jäsen? Okei okei "North Atlantic jne..." mutta ymmärtänet kuitenkin. Vastaavalla tavallahan Brittein saaretkin ovat vain USAn "lentotukikohta", Islannista nyt puhumattakaan, jolla ei ole edes omaa armeijaa.

Gravity sucks.

Stinger
Seuraa 
Viestejä4720

Minua kiinnostaa tämä, miksi etsit esim. muualta maailmasta maita, jotka mahdollisesti olisivat mielikuvituksessasi jotenkin esim. Suomea huonompia. Miksi haluat todistaa jonkun menestyneen teollisuusvaltion olevan jollain tapaa heikko? Ei se Suomi siitä sen menestyneemmäksi tule, jos jollain foorumilla paasataan miten paljon jonkun muun maan heikkouksista jne. Suomalaiseksi syntyminenkään ei tee kenestään sen parempaa ihmistä kuin jossain muussa maassa syntyneestä eli automaattista yli-ihmiseksi ja muita paremmaksi ihmiseksi tulemista ei tapahdu, vaikka vänkäisit minkä tahansa maan heikoksi sillä tai tällä saralla.

Kannattaisikohan yrittää teikäläisen henkilökohtaisesti kouluttaa itseään johonkin ammattiin ja sen jälkeen jollekin johtajauralle, jos se toisia paremmassa asemassa oleminen kiinnostaa. Käytännössä p****n jauhaminen muista maista, kulttuureista, uskonnoista, itsensä kanssa eriävästä sukupuolesta yms. ei nosta sitä jauhajan asemaan mihinkään normaalista. Tietyn tyyppisiin juttuihin ja aihealueisiin kohdistuvat uikutukset vain kertovat ko. henkilön heikkouksista jen. Tämä todistautuu yleensä parhaiten sillä, ettei sitten tarkemmin kysellessä ko. henkilöllä olekkaan mitään sen tyyppisiä perusteluja valmiina, jotka saisivat kerta heitolla siinä ohimennen hänet uskomaan ko. asiaan. Paasaajat ja manipulointia yrittävät henkilöt usein putoavat sitten tietyllä korkealta, kun se egokin tippuu siinä mukana.

”Tietämättömyys antaa ihmiselle paljon luultavaa.”
-George Eliot

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tottapuhuen mielestäni ovat taantuva entinen Aasian kasvupesä, joka menetti merkityksensä ainakin noin nejännesvuosisata sitten. Heitin vain tämmöisen kevyen analyysin! Itse uskon, että kun USA jättää Aasian lopullisesti, niin Kiina ottaa tehtäväkseen Japanin miehittämisen. Itsenäisyydellähän he eivät 60-vuoden jälkeen käytännössä enää mitään tekisivätkään !

Stinger
Seuraa 
Viestejä4720

Sinä näytät noin yleensäkin heittelevän näitä kevyitä analyysejä ja pelkästään sitten esim. julkiseen sanaan ja nettitietoihin perustuen. Ei ole koskaan käynyt mielessä, että toisinaan uutisoinnissa värjätään asioita siinä tapauksessa kun halutaan ihmisten uskovan tietyllä tapaa? Voidaan myös keskittyä tuomaan vain esiin tietyn tyyppisiä uutisia, jos siitä on jollekin hyötyä. Toisinaan suurempien massojen tietyn tyyppisellä manipulaatiolla voidaan saada aikaan muutoksia esim. pörssikursseissa ja vastaavissa. Minä epäilen aina kyllä, jos joissakin uutisissa ei ole kuin hyviä tai sitten pahoja asioita kerrottavana. Tietty, jos ihminen haluaa syystä tai toisesta uskoa jo alunperinkin jotain, niin sillehän on vieläkin helpompi syöttää sitten totuunena haluamansa asia ja toisinaan jopa ko. henkilön reagointiinkin vaikuttaa.

”Tietämättömyys antaa ihmiselle paljon luultavaa.”
-George Eliot

Näiden mielikuvien sekaan on syytä laittaa vähän faktojakin ...

Japani hävisi kyllä toisessa maailmansodassa ja miehitettiin, mutta niistä ajoista on meno muuttunut varsin paljon.

Japani on bruttokansantuotteella mitattuna maailman toiseksi vaurain valtio, heti USA:n jälkeen.
Japanin "itsepuolustusvoimat", kuten termi kuuluu, on budjetilla mitattuna maailman toiseksi mahtavin armeija, tämä johtuu siitä, kun tämä armeija saa Japani valtion budjetista noin prosentin ja vaikka tämä vaikuttaa aika vähältä, niin kun tämä budjetti on maailman toiseksi suurin budjetti, mistä tämä prosentti lohkaistaan, niin siinä on rahaa sinänsä mieslukuna mitattuna huomattavasti pienemmälle ameijalle kun USA:lla on.
Itseasiassa tällä armeijalla on henkilöä kohti käytössä enempi rahaa kuin jenkeillä.

Japani on myös tuotantovolyymilla mitattuna kansakunnista heti USA:n jälkeen Saksan rinnalla kolmen kärjessä maailmalla, nyt on Kiina nousemassa ohi tämän kolmion.

Japani on USA:n strateginen liittolainen, ehkä tärkein niistä EU:n rinnalla.
Japani on myös suurin maksaja, kun USA toimii maailmalla, esim. sotatiloissa.

Japani on myös teknisesti yksi maailman kehittyneimpiä maita, tästä on hyvänä esimerkkinä se, että kun Pohjois-korea laukaisi ohjuksen Japanin yli viime vuonna, niin Japani vastasi siihen tekemällä onnistuneen ohjustentorjunta kokeen viime kuussa, eli aika nopeasti Japani kykeni kehittämään torjuntaohjuksen, jolla se voi ampua alas pohjois-korealaiset ohjukset.
Ohjuksen kehittämiseen ja rakentamiseen meni noin kuusi kuukautta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat