Seuraa 
Viestejä45973

http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2009/10/ ... 06621.html

" Palestiinalaisalueille uudet vaalit tammikuussa

julkaistu eilen klo 21:49, päivitetty eilen klo 22:42

Lähi-idässä palestiinalaisalueilla järjestetään uudet vaalit ensi vuoden tammikuussa. Asiasta kertoi palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas.

Abbas ilmoitti asiasta sen jälkeen, kun Egyptin johtamat neuvottelut kilpailevien puolueiden kesken kariutuivat. Länsimaiden tukema Abbas ilmoitti, että yhdistetyt presidentin- ja parlamenttivaalit järjestetään Länsirannalla, Itä-Jerusalemissa ja Gazan kaistaleella.

Abbas kertoi uusista vaaleista, kun hänen luotsaamansa Fatah-puolue ei saavuttanut yhteisymmärrystä islamistien Hamasin kanssa. Abbas uhkaili uusilla vaaleilla jo torstaina. Uhittelun syynä pidetään halua painostaa Hamas-puoluetta allekirjoittamaan yhteistyösopimus kilpailevien puolueiden kesken.

Puolueet ovat olleet pattitilanteessa sen jälkeen, kun Hamas voitti yllättäen tammikuussa 2006 pidetyt parlamenttivaalit. Tätä ennen Abbasin Fatah-puolue oli ollut johdossa.

Egypti on yrittänyt sovitella kilpailevien ryhmittymien näkemyseroja jo kuukausia. Tässä lokakuussa Egypti julkisti ehdotuksen, jonka mukaan palestiinalaisalueilla olisi pidetty uudet vaalit ensi kesäkuussa.

Hamasin mukaan Abbasin ilmoitus uusista vaaleista vähentää osapuolten sovinnon mahdollisuuksia. Hamas on toistuvasti lykkinyt sovintoehdotusten vahvistamista ja sanonut, että se tarvitsee lisää aikaa ehdotusten puntarointiin.

Hamasin edustajan Fawzi Barhumin mukaan Abbasin päätös on paitsi laiton myös perustuslain vastainen. Abbasilla ei ole oikeutta määrätä tällaisesta, Barhum sanoo.

Fatahin ja Hamasin kitkerät ristiriidat juontavat juurensa palestiinalaisten rajoitetun itsehallinnon alkuaikoihin 1990-luvun alkupuolelle.

AFP, Reuters "

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Toope
Seuraa 
Viestejä28896

Hamas tietenkin kiukuttelee, koska tällä hetkellä sen kannatus on alhaalla, siksihän (Fatahin) Abbas juuri nyt ilmoittaa vaaleista. Gazalaisetkaan eivät ole kovin vakuuttuneita Hamasin kyvystä parantaa tavallisten asukkaiden asemaa, vaikka asevoimille rahaa riittääkin.

Palestiinalaisalueiden poliittinen sekasorto on kuitenkin sitä luokkaa, ettei Abbas voi laskea voiton varaan. "Vaaleissa" (ne ovat mitä ovat) voi tapahtua mitä tahansa. Pääehdokkaina on kaksi läpeensä korruptoitunutta organisaatiota, jotka hallitsevat palestiinalaisalueita. Demokratialla ei tule olemaan juuri osuutta noissa vaaleissa, mutta tärkeää silti on se, että ne mittaavat jossain määrin Fatahin ja Hamasin kannatukset.

Fatahin ja Hamasin politiikalla rauhanprosessin suhteen on kuitenkin suuria eroja. Edellämainittu on siihen valmis, jälkimmäinen kieltäytyy siitä.

ps: Tämän voisi toisaalta liittää wanhaan ketjuun.

"Ruotsikin oli pirullinen maa ennen kuin tajusivat tuon monikulttuurin. Peppit ja Lindgrenit ovat niin eilispäivää." Pommit ja etnojengit? Uusi normaaliko?
"Ei ole tärkeää, kuka tai mikä hallitus lopettaa huonon maahanmuuton Suomeen. Pääasia on se, että joku sen lopettaa."
"Minä kun tyhmänä luulin, että median moniarvoisuus olisi arvokasta, eikä valtamedian samanmielisyys?"

Hamas boikotoi vaaleja Gazassa:

http://english.aljazeera.net/news/middl ... 78750.html

" Hamas 'bans' January polls in Gaza

Abbas called the polls as Hamas resisted signing an Egyptian-brokered reconciliation deal [Reuters]

The Hamas-run interior ministry in the Gaza Strip has ordered Palestinians in the territory not to take part in elections called by Mahmoud Abbas, the West Bank-based president.

Abbas issued a decree announcing that presidential and parliamentary polls would take place on January 24, but an interior ministry statement on Wednesday said the elections had been called "by figures who do not have the right to declare it".

Ehab Al-Ghsain, a Hamas interior ministry spokesman, said that Gazan officials had been instructed not to co-operate with Abbas's efforts to stage the vote.

"Any preparations, any committees, any collecting of names will be regarded as an illegal action that we will pursue," he said.

Ghsain also said that the current Central Election Commission (CEC), which has five offices in Gaza, was no longer entitled to carry out preparations for an election, since Palestinian factions including Hamas and Fatah had agreed during unity talks that a new body should be formed.

However, Salih Rafat, a senior official in the Palestine Liberation Organisation (PLO), said on Wednesday that his group still hoped to persuade Hamas to participate.

"The leadership is now making calls to all the Arab countries to assume their role with Hamas to facilitate the holding of these elections," Rafat told the AFP news agency.

Reconciliation pact

The elections were called after Hamas resisted signing a draft reconciliation pact with Abbas's Fatah movement, which would have set June 28, 2010, as the date for the polls.

Fatah and Hamas served in a unity government after the Gaza-based party won parliamentary elections in 2006, but after a political standoff between the two factions Hamas fighters forced Abbas loyalists out of the Gaza Strip in 2007.

Abbas responded to the takeover by dismissing the Fatah-Hamas unity government, resulting in two parallel administrations effectively ruling the two territories, while Egypt has attempted to broker a reconciliation.

The January 24 date set by Abbas corresponds with the end of the four-year term of the Palestinian Legilative Council brought in by the 2006 polls.

Abbas himself was elected on January 9, 2005, for a four-year term. The Palestinian Authority extended his presidency by one year so presidential and parliamentary elections could be held on the same date, as required by Palestinian Basic Law.

But Hamas has consistently rejected the extension granted to Abbas, and says it no longer considers him to be the legitimate president of the Palestinian people. "

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.sht ... /11/990782

Abbas vetäytyy palestiinalaisten presidentinvaaleista

Julkaistu 05.11.2009 15:26 (päivitetty 21:15)

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on ilmoittanut, ettei hän aio asettua ehdolle tammikuun presidentinvaaleissa. Syynä presidentin päätökseen on Lähi-idän rauhanprosessin takkuaminen. Presidentti piti tänään myös televisiopuheen, jossa hän selitti päätöstään tarkemmin. Presidentillä ei omien sanojensa mukaan ole halua asettua ehdolle palestiinalaisten presidentinvaaleissa.

PLO-järjestö on hylännyt presidentin eroanomuksen ja sanovat, että he tukevat edelleen Abbasin presidenttiehdokkuutta. Presidentin neuvonantajan Jasser Abed Rabbon mukaan PLO:n johto tekee kaikkensa saadakseen presidentin pyörtämään päätöksensä.

Presidentti Abbas on tarjoutunut eroamaan virastaan useaan kertaan virkakautensa aikana. Hän kuitenkin vakuutti televisiopuheessaan, että kyse ei ole temppuilusta.

Yhdysvaltain Valkoinen Talo kommentoi Abbasin ilmoitusta illalla sanomalla, että Abbas on ollut Yhdysvaltain "todellinen kumppani". Yhdysvallat on tukenut Abbasin presidentiyttä.

Palestiinalaisasalueilla on määrä järjestää presidentin- ja parlamenttivaalit tammikuun 24. päivänä ensi vuonna.

74-vuotias Mahmud Abbas aloitti tehtävänsä palestiinalaisten presidenttinä viisi vuotta sitten sen jälkeen, kun PLO:n pitkäaikainen johtaja Jasser Arafat kuoli.

(MTV3 - Reuters) "

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat