Sivut

Kommentit (43)

ovolo
Seuraa 
Viestejä7982
Peksu
Sinä se Tvomas olet kyllä ihan helevetillisen tyhmä ihmisentekele. Oikein hämmästyttää, että kuinka perkeleen typerä aivovammainen sitä voi ihminen olla? Historiakin sinulla on hallussa loistavasti... Muuta venäjälle siitä ryssäilemään ja ammu mainilan laukaukset vaikka ohimoosi...Pitää ymmärtää Tvomasta. Jos on lapsesta asti aivopesty tähän Venäjän kommunismiin, niin ei voi ajatella muuten kuin yksisilmäisesti. Venäjä on hänelle uskonto ja kaikki mitä siellä on opetettu, on hänelle totisinta totta.

Tarvitsemmehan näitä Tvomaksen postauksia. Herättähän hänen yksisilmäinen "totuuden"-julistus suurta hilpeyttä ja hän pitää mielen virkeänä näillä huumoripläjäyksillään.

U.Boltin jänis:

Tuo ei tarkoita, etteikö siellä voisi seassa olla myös oikeita terroristeja...Tiettävästi Vladimir Putin on myös terroristi. Käski FSB:n räjäyttää kerrostalon Moskovassa, jotta sai tekosyyn aloittaa taas sotatoimet Tsetseniassa. Eli hän tappoi omaa kansaansa poliittisten päämäärien takia.

Tvomas
Seuraa 
Viestejä2371

Kiva että joitakin naurattaa. Minuakin nauratti tuo Peksun kommentti. Sai kunnon aamunaurut.

Lapsena sain kuulla ryssän ryysyistä ja juutalaisten verestä. Jossain vaiheessa ymmärsin että minuahan on aivopesty.

Pakkoruotsi on yleissyövyttävä aine.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ovolo
Seuraa 
Viestejä7982
Tvomas
Kiva että joitakin naurattaa. Minuakin nauratti tuo Peksun kommentti. Sai kunnon aamunaurut.

Lapsena sain kuulla ryssän ryysyistä ja juutalaisten verestä. Jossain vaiheessa ymmärsin että minuahan on aivopesty.
Minuakin on aikoinaan koulussa ryssitelty ortodoksisuuden takia. Ja minulla on venäläinen vaimo. Mutta se ei tarkoita sitä, että Venäjän historia pitäisi kääntää päälaelleen ja unohtaa esim. Stalininin vainot ja Putinin "Mainilan laukaukset" eli kerrostalon räjäytys Moskovassa. Ei myöskään sitä, että siellä ei ole demokratiaa ja toisinajattelijoita vainotaan ja tapetaan.

Tiedän että nyt Venäjän johdossa yritetään nostaa kansallista itsetuntoa mm. sillä, että Stalin oli suuri ihmeellinen valtion päämies ja taas on menossa historian vääristely ja ihannointi.

Hetken jo näytti siltä (Jeltsin ja Gorbatšov) että puhutaan Venäjän historiasta raadollisesti ja totuudenmukaisesti. Mutta ei sitä sitten kauan kestänyt. ..

Ortodoksisuus, venäläisyys, venäläinen vaimo tai mikään muukaan vastaava ei ihmisestä tyhmää tee. Kyllä ihminen itse tyhmän itsestään tekee jos tekee. En vain voi käsittää, miten jollakin voi olla tuollaiset käsitykset historiasta. Missä ihmeen stalinin liemissä tuommoinen ihminen on keitetty...

Ei edes naurata tuollainen typeryys ja historian vääristely.

ovolo
Seuraa 
Viestejä7982
Tvomas

Lapsena sain kuulla ryssän ryysyistä ja juutalaisten verestä. Jossain vaiheessa ymmärsin että minuahan on aivopesty.Lapsuuden traumat voi joskus heijastua koko loppuelämään. Ilmeisesti se lieneekin ainakin osasyynä Venäjän ja kommunismin kritiikittömään ihannointiin ja historian tahalliseen tai tahattomaan väärinymmärtämiseen ja vääristelyyn. Siitä näyttää tulleenkin tälle kirjoittajalle koko elämän sisältö ja tarkoitus.

L
Seuraa 
Viestejä7979

Ralf64

Lainasit Kimmo Rentolaa:

Länsikortti tuli siis vahvasti pelatuksi. Stalin pilasi asiansa paitsi aloittaessaan sodan myös lopettaessaan sen, kun kieltäytyi katsomasta kaikkia niitä lännen kortteja, jotka olisi saanut nähdä. Hän joutui suostumaan sopimusrauhaan, hänen kannaltaan laihanlaiseen kompromissiin, kun ei tohtinut jatkaa enää sitä kuukautta paria, joka olisi vielä tarvittu Suomen nujertamiseen.

Rentolalla on vähintäänkin omalaatuinen näkemys sotilaallisesta tilanteesta 13.3.1940. Suomen puolustuksen täydellinen romahtaminen oli maksimissaankin muutamien päivien päässä. Tilanne Vuosalmella ja Viipurinlahdella oli katastrofaalinen ja etenkin, koska kenttätykistön ammukset olivat käytännöllisesti katsoen loppu, oli sodankin loppu jo käsillä 13.3..

Saved by the bell, voisi todellakin sanoa.

Tvomas
Arkkis
Ruotsin kanssa oli oltava kielikeskellä suuta, sillä NL oli saanut Niels Bohrin toiminnan perusteella käsityksen, että myös Ruotsi vakoili lännen atomipommihanketta ja oli siitä salaisesti tietoinen.

Iran Nuclear Physicist, Massoud Ali Mohammadi, Killed By Bomb

"According to one rumour, he had made plans to leave for Sweden. To lose a nuclear scientist would have embarrassed the regime, especially if he took secrets with him, but the rumour could not be confirmed." http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middle_east/article6984619.ece

Ruotsi havittelee ydinpommia?
Ei havittele, mutta sillä olisi joskus ollut luultavasti mahdollisuudet rakentaa sellainen. Mahdollisesti asiaa on jopa valmisteltu joskus sodan jälkeen. Samoin oli esimerkiksi Etelä-Afrikalla ja muillakin, jotka ovat tulleet muihin ajatuksiin. Israelin on mys syytä panna jysyt naftaliiniin. Minä korostan, että tuo on NL:n tiedusteluelinten käsitys joskin niiden varmana pistämä sellainen, että Niels Bohr olisi ollut Ruotsin atomivakooja, ts. laulanut tietonsa myös avoimesti aina suuresti ihailemalleen Ruotsille. Se perutuu sille tiedolle, kun venäläiset itse olivat yrittäneet värvätä myös Bohria omaksi tiedottajakseen.

Arkkis

Stalin lopetti Talvisodan, koska oli saanut sitä mitä oli hakenutkin. ja saattoi vielä esitellä idealiselle puolustuslinjalle asettumista Hitlerille muka "tappiona"...

Arkkis vastasi tyhjentävästi kysymykseen.

Neuvostoliitto sai sen minkä alunperin halusikin ja vähän enemmän kaupan päälle. Kortit pelattiin vieläpä niin hyvin, että suomalaiset luulivat taistelleensa puolustusvoiton.

Jos olisi alunperin annettu mitä halusivatkin, niin asia olisi ollut sillä selvä. Jatkosota oli täysin turha sota, joten vähemmän uhoavalla asenteella Suomella saattaisi vieläkin olla yhteys Jäämerelle ja Karjala.

Arkkis
ralf64
Pääjohtopäätös Wuolijoen raporteista oli sellainen jota ei sanottu suoraan: Kuusisen hallituksella ei ollut vähimpiäkään mahdollisuuksia saada tukea, edes salaa, Helsingin hallitus oli vakaa, nautti kansan tukea eikä murtuisi, mutta oli nyt valmis myönnytyksiin saadakseen rauhan.

Jos Stalinilla olisi ollut enemmän aikaa, tuskin hän olisi niellyt ylpeyttään ja ryhtynyt asioimaan sellaisen hallituksen kanssa, jonka oli julistanut olemattomaksi, mutta joka olikin kieltäytynyt häipymästä ja tärvellyt puna-armeijan mainetta.
Stalin tarvistsi juuri sellasita hallitusta Suomeen (joka tulisi munaamaan Hitlerin Barbarossan!).

Mutta nyt oli kiire. Moskova ilmoitti 29. tammikuuta 1940 Ruotsin hallitukselle, ettei periaatteessa ollut estettä tehdä rauhaa Helsingin hallituksen kanssa.[60] Samana päivänä Stalin sanoi omilleen, että brittien oli turha pitää "venäläisiä tyhminä ... karhuina, joiden pää toimii huonosti." [61]Ja saksalaisten oli turha pitää brittejä sellaisina.

Se selvisi nyt Hitlerille.

Ja tämä päätti ryhtyä keskittymään Stalinin kusettamiseen Churchillin sijasta...

Neuvostoliitto yritti rauhoitella paitsi Ruotsia myös brittejä ja jopa saada heitä välittäjiksi. Molotov torjui "naurettavana" väitteen, että Neuvostoliitto olisi liittoutumassa Saksan kanssa länttä vastaan.[62]AI!!! SE SIIS EI OLLUTKAAN LIITTOUTUNUT HITLERIN KANSSA TOSISSAAN!!!

No NYT tuli asiallinen tunnustus tosisioille!
TosiAsioille.

NL:n oli valittava haluaako se Suomesta ensisijaisesti esimerkiksi Paasikiven ja Kuusisen johtaman epävakaan neutraalin "ystävän" vai Rytin ja Tannerin joihtaman Hitlerin salaliittolaisen "verivihollisen". Stalin valitsi tuossa vaiheessa "verivihollisen" (NL:n sotilaallista etua paremmin vastaavaksi), toisin kuin vielä alkuvuodesta 1938, aivan kuten Suomen johto oli NL:n suhteen valinnut jo paljon aikaisemmin.

Tvomas
Seuraa 
Viestejä2371
ovolo
Mutta se ei tarkoita sitä, että Venäjän historia pitäisi kääntää päälaelleen ja unohtaa esim. Stalininin vainot ja

Kuka niitä on unohtamassa? Eikä pidä unohtaa Nikolai Ježovin vainoja.

ovolo
Putinin "Mainilan laukaukset" eli kerrostalon räjäytys Moskovassa.

Ulkovaltojen tukemien tsetseeniterroristien terroriteot onkin Putinin syytä?

ovolo
Ei myöskään sitä, että siellä ei ole demokratiaa ja toisinajattelijoita vainotaan ja tapetaan.

Onko Suomessa demokratiaa? Suomi laittomasti liitettiin Euroopan Unioniin. Suomessa ei noudateta Pariin rauhansopimusta. Suomessa media suoltaa yksipuolista EU ja NATO propagandaa vaikka molemmat epädemokraattiset kabinettijärjestöt ovat tiensä päässä. Ulkovaltojen tukemat propagandistit väittää että Venäjän johto vainoaa ja tappaa toisinajattelijoita.

ovolo
Tiedän että nyt Venäjän johdossa yritetään nostaa kansallista itsetuntoa mm. sillä, että Stalin oli suuri ihmeellinen valtion päämies ja taas on menossa historian vääristely ja ihannointi.

Tuo on puppua. Medvedev ja Putin on tuominnut Stalin hirmuteot. Sitä tosiseikkaa ei voi kuitenkaan kieltää, että Stalin johti Neuvostoliittoa kukistaessaan Natsi-Saksan. Ja jotkut kehtaavat väittää 2000-luvulla ettei se ollut NL:n ansiota ja että venäläiset oli vielä pahempia kuin natsit.

ovolo
Hetken jo näytti siltä (Jeltsin ja Gorbatšov) että puhutaan Venäjän historiasta raadollisesti ja totuudenmukaisesti. Mutta ei sitä sitten kauan kestänyt. ..

Gorbatsov hajoitti epäinhimillisesti NL:n ja siitä vielä tänä päivänäkin miljoonat ihmiset kärsivät. Juoppolalli Jeltsin myi maansa mafialle. Putin nosti maansa jaloillee ja tämä onkin nyt huono juttu kun Venäjä ei suostu olla ulkovaltojen orja.

Pakkoruotsi on yleissyövyttävä aine.

Ei ollut Putinin ansiota että öljyn hinta nousi $20:sta $140:iin. Nyt se on taas $80, eli Putinilla on mahdollisuus jatkaa ohjelmaansa antaa armeijalleen 50 miljardin investoinnit hyökkäyskalustoon. Tämä ohjelma alkoi rullaamaan heti taas kun öljyn hinta ylitti $70.

50 miljardilla saisi puoli Eurooppaa tilanteessa missä USA on sidottu Afganistaniin, Irakiin ja oman mantereen massiiviseen terrori-aaltoon.

Toisaalta pidän mahdollisena että Venäjä varustautuu muita suuntia varten. Ainakin olisi syytä.

ralf64

Heikentääkseen edelleen Moskovan länsisuhteita myös saksalaiset panivat eri kanavia myöten liikkeelle tietoa, että ranskalaiset aikovat hyökätä Syyriasta Bakua vastaan.[56] Niinpä Turkista äkkiä tuli diplomaattien talvisodan tärkeä polttopiste. Molotov tiukkasi Turkin lähettiläältä, mitä oli tekeillä kenraali Weygandin Turkin-vierailun kulissien takana ja mitä Turkin pääministeri tarkoitti sanoessaan että elämme aikaa jolloin jokainen kätkee aikeensa.[57] Moskovaa ei taatusti rauhoittanut, että turkkilaiset kutsuivat lähettiläänsä kotiin.

Päiväkirjassaan Kommunistisen internationaalin pääsihteeri Georgi Dimitrov luultavasti tavoitti juuri sen iltayön jolloin Stalin muutti mielensä Suomen sodasta. Bolšoi-teatterissa 21. tammikuuta 1940 vietetyn illan jälkeen Stalin selitti lähimiehilleen Suomen suunnan ongelmia.
Tuo oli muuten Rentolalta mielenkiintoinen havainto. Saksan tavoitteena oli ilman muuta yrittää sabotoida Stalinin suhteita länsivaltoihin ja rikkoa luottamusta kaikin tavoin. Kun julkisuudessa on spekuloitu Saksan osuutta talvisodan rauhaan tässä voi olla joku vinkki. Toisaalta mitään merkkejä siitä, että Saksa olisi suoraan vedonnut Moskovaan että sota loppuisi ei ole ilmennyt. Näin ollen Saksa on todennäköisesti heittänyt Moskovan länsisuhteisiin tämäntyyppisiä myrkkypillereitä.

ralf64
ralf64

Heikentääkseen edelleen Moskovan länsisuhteita myös saksalaiset panivat eri kanavia myöten liikkeelle tietoa, että ranskalaiset aikovat hyökätä Syyriasta Bakua vastaan.[56] Niinpä Turkista äkkiä tuli diplomaattien talvisodan tärkeä polttopiste. Molotov tiukkasi Turkin lähettiläältä, mitä oli tekeillä kenraali Weygandin Turkin-vierailun kulissien takana ja mitä Turkin pääministeri tarkoitti sanoessaan että elämme aikaa jolloin jokainen kätkee aikeensa.[57] Moskovaa ei taatusti rauhoittanut, että turkkilaiset kutsuivat lähettiläänsä kotiin.

Päiväkirjassaan Kommunistisen internationaalin pääsihteeri Georgi Dimitrov luultavasti tavoitti juuri sen iltayön jolloin Stalin muutti mielensä Suomen sodasta. Bolšoi-teatterissa 21. tammikuuta 1940 vietetyn illan jälkeen Stalin selitti lähimiehilleen Suomen suunnan ongelmia.
Tuo oli muuten Rentolalta mielenkiintoinen havainto. Saksan tavoitteena oli ilman muuta yrittää sabotoida Stalinin suhteita länsivaltoihin ja rikkoa luottamusta kaikin tavoin. Kun julkisuudessa on spekuloitu Saksan osuutta talvisodan rauhaan tässä voi olla joku vinkki. Toisaalta mitään merkkejä siitä, että Saksa olisi suoraan vedonnut Moskovaan että sota loppuisi ei ole ilmennyt. Näin ollen Saksa on todennäköisesti heittänyt Moskovan länsisuhteisiin tämäntyyppisiä myrkkypillereitä.Talvisodan rauhasta Hitler vasta aloitti tosissaan yritykset jujuttaa Neuvostoliitto hyökkäämään englantilaisten kimppuun, kun se veti Talvisodasta johtopäätökset, että Englanti ei mene retkuun.

58. Dimitrovin päiväkirja 21.1. 1940, Georgi Dimitrov, Dnevnik (9 mart 1933 – 6 fevruari 1949) (Sofia: Sv. Kliment Ohridski 1997). Kulikista Van Dyke 1997, 84, 196, 202. "

ralf64
ralf64

Heikentääkseen edelleen Moskovan länsisuhteita myös saksalaiset panivat eri kanavia myöten liikkeelle tietoa, että ranskalaiset aikovat hyökätä Syyriasta Bakua vastaan.[56] Niinpä Turkista äkkiä tuli diplomaattien talvisodan tärkeä polttopiste. Molotov tiukkasi Turkin lähettiläältä, mitä oli tekeillä kenraali Weygandin Turkin-vierailun kulissien takana ja mitä Turkin pääministeri tarkoitti sanoessaan että elämme aikaa jolloin jokainen kätkee aikeensa.[57] Moskovaa ei taatusti rauhoittanut, että turkkilaiset kutsuivat lähettiläänsä kotiin.

Päiväkirjassaan Kommunistisen internationaalin pääsihteeri Georgi Dimitrov luultavasti tavoitti juuri sen iltayön jolloin Stalin muutti mielensä Suomen sodasta. Bolšoi-teatterissa 21. tammikuuta 1940 vietetyn illan jälkeen Stalin selitti l-himiehilleen Suomen suunnan ongelmia.
Tuo oli muuten Rentolalta mielenkiintoinen havainto. Saksan tavoitteena oli ilman muuta yrittää sabotoida Stalinin suhteita länsivaltoihin ja rikkoa luottamusta kaikin tavoin. Kun julkisuudessa on spekuloitu Saksan osuutta talvisodan rauhaan tässä voi olla joku vinkki. Toisaalta mitään merkkejä siitä, että Saksa olisi suoraan vedonnut Moskovaan että sota loppuisi ei ole ilmennyt. Näin ollen Saksa on todennäköisesti heittänyt Moskovan länsisuhteisiin tämäntyyppisiä myrkkypillereitä.Ai että DIMITROVKO muka tällaisia kirjoitteli ja vieä "päiväkirjaansa":

" Aluksi hän oli uhkaavalla mielellä. Oli käynyt ilmi, hän selitti, ettei kyseessä ollut pelkkä Suomi, vaan suomalaisilla oli yllyttäjiä ja he olivat varustautuneet suureen sotaan, lentokentilläkin oli tilaa useammille koneille kuin heillä oli itsellään. Siitä huolimatta heidät pian murskattaisiin ja suojeluskuntalaiset tapettaisiin viimeiseen mieheen, hän lupasi kohottaen maljan. " .... [58]

" 58. Dimitrovin päiväkirja 21.1. 1940, Georgi Dimitrov, Dnevnik (9 mart 1933 – 6 fevruari 1949) (Sofia: Sv. Kliment Ohridski 1997). Kulikista Van Dyke 1997, 84, 196, 202. "

Kyllä tuossa on nyt vain taas Kimmo Rentola valehdellut kuin harmaantunut ruuna.

Stalin välitti kissan pisat Suomen Suojeluskunnista. Kaikissa itä-Euroopan maissa oli aseistautuneita kansalaisjärjestöjä, mm. Baltian maissakin, joissa niistä ei ollut Stalinille mitään haittaa. Liittoutuneet jopa erehtyivät sopimaan Ranskan ehdotuksesta Puolan viralliseksi edustajaksikin Liittoutuneissa yhden sellaisen, kiihkokatolisen ja suur-Puolaa ajavan Armia Krajowan, jonka pyssysiipi oli sen suuri aseistettu katolinen nuorisojärjestö nimentään "VITSI". Neuvostoliitto veti siltä virallisestikin tukensa ja siirsi sen toiselle järjestölle Armia Ludovalle kesällä 1943, kun Krajowa oli ollut Varsovan gheton juutalaisten kansannousun yhteydessä ollut käytännössä saksalaisten puolella. Se tieto ei mennyt Krajovan kylätasolle perille, vaan järjestö yritti mm. vielä NL:n miehityksen (ennen rauhansopimuksia) aikana mm. karkottaa entisille alueilleen palanneita puolalaisten 1930-luvulla karkottamia liettualaisia, jonka jälkeen Krajowa kiellettiin Puna-armeijan valvomalla alueella.

Tvomas
Seuraa 
Viestejä2371
Oli käynyt ilmi, hän selitti, ettei kyseessä ollut pelkkä Suomi, vaan suomalaisilla oli yllyttäjiä ja he olivat varustautuneet suureen sotaan

Suojeluskunta oli ruotsalaisten perustama.

Pakkoruotsi on yleissyövyttävä aine.

Mannerheim, vanha kunnon kelmi, harrasti ainakin jossainmäärin menestyksellistä yllyttäjäntointa myös suullaan ja kynällään talvisodan aikana. Näin asiasta Kimmo Rentola:

Uutta valaistusta on saatavissa äskettäin esiin tulleista Britannian sotilastiedustelun asiakirjoista, joihin sisältyvät prikaatinkenraali C. G. Lingin raportit kahdesta matkasta Mikkeliin pääesikunnan päällikön Sir Edmund Ironsiden käskystä. Pitkässä ensikeskustelussa 8. tammikuuta 1940 Mannerheim uskoi, että suomalaiset voisivat kestää toukokuuhun, vaikka puna-armeijan uusi suurhyökkäys olikin ilman muuta tulossa. Se voitaisiin lyödä, jos saataisiin hävittäjiä, ampumatarpeita, tykistöä ja varsinkin 76.2 millin it-tykkejä. Niiden saaminen olisi "famous", marsalkka sanoi hiukan ruostuneella mutta täysin ymmärrettävällä englannillaan. Sitten "ehkä tapahtuu se ihme että me olisimme voittoisia – meidän täytyy olla" [maybe the wonder will happen that we should be victorious – we must be]. Mitä miesvoimaan tuli, Mannerheim kaavaili 30.000 miehen muukalaislegioonaa, viitaten hymyillen Italian ja Saksan "puuttumattomuuteen" Espanjan sisällissodassa. Sen sijaan marsalkka oli haluton näkemään säännöllisiä brittiläisiä tai ranskalaisia joukkoja Suomen maaperällä.

Vastahakoisuuden syynä oli huoli Saksan vastatoimista, joko suoraan Suomea tai todennäköisemmin Ruotsia vastaan, jolloin Suomen huoltolinjat katkeaisivat. Mannerheim pyrki selvästi karttamaan tilannetta jossa Suomi ja Ruotsi olisivat lännen liittolaisia sekä Saksaa että Neuvostoliittoa vastaan. Sen sijaan hän yllytti liittoutuneita hyökkäämään Neuvostoliiton kimppuun muita teitä. "Arveletteko että lähdette liikkeelle [make a move] Kaukasuksella? Kenraali Weygandin armeijalla sen pitäisi olla helppoa." Marsalkka huomautti, että "Bakun valtaus olisi kuolettava isku Saksalle, niin kuin myös Venäjälle." Mitä pohjoiseen tuli, Petsamon sijasta Mannerheim suositteli Murmanskia tai vielä kauempaa Arkangelia. "Englantilaiset ovat aina olleet hyviä sellaisissa retkikunnissa."

[size=85:2c5zmabo]Sir Edmund Ironside. [/size:2c5zmabo]

poorstudent
Seuraa 
Viestejä98
Arkkis

Stalin välitti kissan pisat Suomen Suojeluskunnista. Kaikissa itä-Euroopan maissa oli aseistautuneita kansalaisjärjestöjä, mm. Baltian maissakin, joissa niistä ei ollut Stalinille mitään haittaa. Liittoutuneet jopa erehtyivät sopimaan Ranskan ehdotuksesta Puolan viralliseksi edustajaksikin Liittoutuneissa yhden sellaisen, kiihkokatolisen ja suur-Puolaa ajavan Armia Krajowan, jonka pyssysiipi oli sen suuri aseistettu katolinen nuorisojärjestö nimentään "VITSI". Neuvostoliitto veti siltä virallisestikin tukensa ja siirsi sen toiselle järjestölle Armia Ludovalle kesällä 1943, kun Krajowa oli ollut Varsovan gheton juutalaisten kansannousun yhteydessä ollut käytännössä saksalaisten puolella. Se tieto ei mennyt Krajovan kylätasolle perille, vaan järjestö yritti mm. vielä NL:n miehityksen (ennen rauhansopimuksia) aikana mm. karkottaa entisille alueilleen palanneita puolalaisten 1930-luvulla karkottamia liettualaisia, jonka jälkeen Krajowa kiellettiin Puna-armeijan valvomalla alueella.Kappas, kuinkahan ollakkaan Stalin siirti tukensa kommunistiselle Armija Ludovalle, jota valtaosa puolalaisista ei kannattanut, vaan Armija Krajowaa, kun Puola oli jo taas käytännössä Puna-armeijan hallussa?

Taisi syykin olla siinä että Armija Krajowan jäsenet eivät olleet kovin suopeita miehitykselle, oli miehittäjinä sitten natsit tai kommunistit.

Armija Krajowa sattui muuten olemaan se, joka Varsovan gheton kansannousun aloitti, eikä tosiaankaan ollut saksalaisten puolella.

poorstudent
Arkkis

Stalin välitti kissan pisat Suomen Suojeluskunnista. Kaikissa itä-Euroopan maissa oli aseistautuneita kansalaisjärjestöjä, mm. Baltian maissakin, joissa niistä ei ollut Stalinille mitään haittaa. Liittoutuneet jopa erehtyivät sopimaan Ranskan ehdotuksesta Puolan viralliseksi edustajaksikin Liittoutuneissa yhden sellaisen, kiihkokatolisen ja suur-Puolaa ajavan Armia Krajowan, jonka pyssysiipi oli sen suuri aseistettu katolinen nuorisojärjestö nimentään "VITSI". Neuvostoliitto veti siltä virallisestikin tukensa ja siirsi sen toiselle järjestölle Armia Ludovalle kesällä 1943, kun Krajowa oli ollut Varsovan gheton juutalaisten kansannousun yhteydessä ollut käytännössä saksalaisten puolella. Se tieto ei mennyt Krajovan kylätasolle perille, vaan järjestö yritti mm. vielä NL:n miehityksen (ennen rauhansopimuksia) aikana mm. karkottaa entisille alueilleen palanneita puolalaisten 1930-luvulla karkottamia liettualaisia, jonka jälkeen Krajowa kiellettiin Puna-armeijan valvomalla alueella.Kappas, kuinkahan ollakkaan Stalin siirti tukensa kommunistiselle Armija Ludovalle, jota valtaosa puolalaisista ei kannattanut, vaan Armija Krajowaa, kun Puola oli jo taas käytännössä Puna-armeijan hallussa?

Taisi syykin olla siinä että Armija Krajowan jäsenet eivät olleet kovin suopeita miehitykselle, oli miehittäjinä sitten natsit tai kommunistit.

Armija Krajowa sattui muuten olemaan se, joka Varsovan gheton kansannousun aloitti, eikä tosiaankaan ollut saksalaisten puolella.
Armia Ludovan johto siinä kansaanousussa kuitenkin kuoli ensi päivinä viimeiseen mieheen, kun saksalaiset tiesivät, että he piileskelevät tietyssä osassa Varsovan vanhaa kaupunkia, ja he eristivät kyseisen alueen ja pommittivat kyseisen alueen hiekaksi.

Krajowan johto majaili Lwowissa ja Vilnassa ja he lähtivät siitä, että länsiliittoutuneet muka yhä tunnustaisivat Länsi-Ukrainan ja Itä-Liettuan kuulumisen Puolaan, vaikka ne eivät olleet sitä koskaan de jure tunnustaneet. He olivat myös ajaneet ideaa, että Krajowan ja Ludowan yhteinen kansannousu alkaisi Lwowista ja Vilnasta (joissa ei tuolloin puolalaisia ollut juuri lainkaan; Vilnassa oli kyllä väkeä, joka tunnustautui puolnkielisiksi liettualaisiksi, sellaiseksi itse vilnalaissyntyinen Pilsudskikin oli tunnustautunut). Krajowa oli hörhölä, Puolan armeijaa Venäjän sisällis- ja intervetiosodassa komentaneen Maxime Weygandin kavereiden johtama kiihokuskovaisten armeija. Englanti ei sillä saksalaismiehityksen aikana juuri mitään tehtäviä teettänyt sen jälkeen, kun Puolan englantilaisille ideologialtaan vieras Puolan pakolaishallitus oli siirtynyt Pariisista Lontooseen. Ettei olisi ollut tuo varsovan kansannousuun osallistuminen ollut suorastaan ainoa sellainen. Ja siihenkään sen enempää Krajowa kuin Ludowakaan eivät olleet saaneet mitään käskyä tai ohjetta sen enepää länsi- kuin itäliittoutuneiltakaan. kapina lähti liikkeelle siitä, ettäVarsovan esikaupungissa kerroottiin nähdyn neuvostoliittolaisia panssareita, joita vastaan saksalaiset olisivat hyökänneet. Periaatteessa siellä olisi tietysti saattanut olla amfibiopanssareita. Krajowa yritettiin sitten jo vapautetussa Puolassa kaivaa naftaliinista.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat