Vastaus

Lentotaidoton
Liittynyt26.3.2005
Viestejä5972

aggris aggsis: Esimerkiksi CERNin törmäyttimessä nopeiden protonien törmätessä syntyvän hiukkasjoukon luulisi olevan mielivaltainen, mutta kaikki syntyvät hiukkaset ovat ominaisuuksiltaan täysin määrättyjä. Tekijä, joka määrää syntyvien hiukkasten ominaisuudet, ei ilmeisestikään synny vasta törmäyksessä, vaan on olemassa jo ennen. Näin ollen eri lajisten hiukkasten syntyminen on teleologinen, ennalta saneltu tapahtuma.

Syntyvä hiukkasjoukko onkin mielivaltainen. Se riippuu täysin käytetyistä energioista, kohtauskulmista jne (kuten tiedät, energiaa pyritään jatkuvasti lisäämään, esim Tevatronissa sitä ei ollut tarpeeksi). Säilymislait määräävät mitä hiukkasia syntyy. Kirjo on valtava. Noin 99,9999% miljardeista törmäyksistä tietokone heittää sekunnissa bittiroskakoriin mielenkiinnottomina. Loppuja syynätään sitten tarkemmin.

 

Koska on kysymys energioista ja säilymislaeista (määrätyt kvanttisuureet säilyvät aina joka törmäyksessä), niin syntyvien hiukkasten ominaisuudet syntyvät itse törmäyksessä, eivätkä ole ”uinumassa” kussakin partikkelissa törmäystä edeltävinä. ”Tekijä” ovat tässä tapauksessa energiat (muista aine/energia sama juttu) ja muut säilymislait. Tässä kummittelee taas klassinen näkemys partikkeleista möhkälepalloina (joiden sisällä uinuisi vielä pienempiä möhkölepalloja valmiina ”esiintulemaan”). Tämä on naiivia fysiikkakäsitystä. Jos homma olisi teleologinen, niin jokainen törmäys tuottaisi saman lopputuloksen.