Vastaus

Neonomide
Liittynyt23.6.2005
Viestejä14239
HuuHaata
Mielestäni evoluutiopsykologiassa ja muissakin tieteenaloissa kiinnostavin osa on se, mitä "tosiasioita" ne yrittävät manipulatiivisesti pakkosyöttää kansalle.

Tieteellä on, kuten kaikilla inhimillisen maailman ilmiöillä, kommunikatiivinen ulottuvuutensa, niin denotatiivisessa (ilmi-) kuin konnotatiivisessa (viitteellisessä) mielessä. On toinen asia kuinka hyväksyttyjä ne ovat 'raadin' parissa ja kuinka viesti välittyy reseptio-osapuolelle (kansalla, lukijoille ja muiden alojen tulkitsijoille).

Evoluutiopuheella on omat kulttuuriset painolastinsa, joiden kanssa se joutuu pyristelemään. Toiset tutkijat ja toimittajat ovat tästä painolastista tietoisempia kuin toiset.

HuuHaata
Kaikissa tieteenaloissa on kysymyksiä, joita ei saa kyseenalaistaa.

Kyseenalaistamattomuus on yleensö tieteenalojen moraalijärjestyksen vastaista ja pikemminkin kyseenalaistamiseen rohkaistaan. Samalla kuitenkin vaaditaan määrittelemään käytetyt käsitteet kunnolla ja kiinnittämään huomiota siihen, kuinka niitä sovelletaan. Tämä on tietenkin yhteispeliä, jossa yhdellä tieteenalalla ei välttämättä ole monopolia merkitysten sisältöön, eikä aina kuulukaan olla. Monitieteisyyden iso este onkin se, ettei käsitteitä olla edes valmiita määrittelemään yhtäläisesti.

HuuHaata
Näiden varaan sitten rakennetaan "tosiasiat" joiden mukaan sille heikommalle ainekselle pitää tehdä pakkosterilaatio jne.

 Olisi esimerkkiä tällaisesta, noin niinkuin 2000-luvun puolella tietyn tieteenalan piiristä?

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris