Vastaus

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1782

Japetus: Tämä on täysin käsittämätöntä päättelyä. Jos X:stä samoissa olosuhteissa säännöllisesti seuraa Y, ei se implikoi mitään teleologiaa. Kappaleet käyttäytyvät säännönmukaisesti, koska niiden toiminta perustuu invariantteihin fysiikan lakeihin. Eikä kenenkään tai minkään ei tarvinnut tarkoittaa näillä laeilla mitään. Sattumakin selittää ne paljon paremmin. Jumalankaipuusi eittämättä yrittää tunkea tarkoitusta joka paikkaan, mutta loogisesti sille ei ole mitään perusteita.

Olet oikeassa; ajattelin, että lait (ei fysiikan, vaan luonnon, olevaisen), jotka aiheuttavat törmäyksessä syntyvät hiukkastyypit, ovat olemassa jo ennen törmäystä, mutta en ajatellut lainkaan, että tämä tapahtuisi jotakin varten.

Eli siis "teleologinen" oli täysin väärä termi.

Mikä sitten aiheuttaa hiukkasten täsmälleen määrätyt ominaisuudet, ei ole minulle vielä selitetty. Esimerkiksi säilymislait ovat kokeelliset. Ne lienevät kuvia jostain luonnonprosesseista, mutta mistä? Symmetriarikoista? Nambun-Goldstonen bosoneista? Fotonien ja fotoniyhdelmien "sallituista" konfiguraatioista?

Haluaisin kuulla, onko olemassa esim. Schrödingerin yhtälöitä vastaava syntyvät hiukkaset ilmaiseva yhtälö, jolloin tajuaisin niiden synnyn niin pitkälle, kuin tällä hetkellä mahdollista. (Olettaen, että ymmärtäisin yhtälöä, mikä kyllä olisi epätodennäköistä..)

Maailman tapahtumat tosin pysyvät salaisuutena Sch.-yhtälönkin tapauksessa, vaikka yhtälö ilmoittaakin monien kvanttitason tapahtumien tulokset.