Vastaus

Japetus
Liittynyt20.6.2009
Viestejä11325
aggris aggris

Japetus: Tämä on täysin käsittämätöntä päättelyä. Jos X:stä samoissa olosuhteissa säännöllisesti seuraa Y, ei se implikoi mitään teleologiaa. Kappaleet käyttäytyvät säännönmukaisesti, koska niiden toiminta perustuu invariantteihin fysiikan lakeihin. Eikä kenenkään tai minkään ei tarvinnut tarkoittaa näillä laeilla mitään. Sattumakin selittää ne paljon paremmin. Jumalankaipuusi eittämättä yrittää tunkea tarkoitusta joka paikkaan, mutta loogisesti sille ei ole mitään perusteita.

Olet oikeassa; ajattelin, että lait (ei fysiikan, vaan luonnon, olevaisen), jotka aiheuttavat törmäyksessä syntyvät hiukkastyypit, ovat olemassa jo ennen törmäystä, mutta en ajatellut lainkaan, että tämä tapahtuisi jotakin varten.

Eli siis "teleologinen" oli täysin väärä termi.

Juu, niin oli.

Mikä sitten aiheuttaa hiukkasten täsmälleen määrätyt ominaisuudet, ei ole minulle vielä selitetty. Esimerkiksi säilymislait ovat kokeelliset. Ne lienevät kuvia jostain luonnonprosesseista, mutta mistä? Symmetriarikoista? Nambun-Goldstonen bosoneista? Fotonien ja fotoniyhdelmien "sallituista" konfiguraatioista?

Tämä palaa kysymykseen siitä, mistä luonnonlait ja/eli -vakiot ovat peräisin. Sitä ei ole voitu sinulle selittää, koska toistaiseksi kukaan ei tiedä vastausta siihen. On myös täysin mahdollista, että mitään sattumaa kummempaa vastausta ei ole. Luonnonlait voivat olla mitä ovat, koska äärettömässä universumipuurossa jokainen mahdollinen konfiguraatio toteutuu. Meidän taas täytyi havaita nykyisen kaltaiset lait, koska muunlaisessa universumissa meitä ei olisi koskaan kehittynyt. Tai vaikka olisikin, ei se muuttaisi vastauksen luonnetta yhtään mihinkään.

Haluaisin kuulla, onko olemassa esim. Schrödingerin yhtälöitä vastaava syntyvät hiukkaset ilmaiseva yhtälö, jolloin tajuaisin niiden synnyn niin pitkälle, kuin tällä hetkellä mahdollista. (Olettaen, että ymmärtäisin yhtälöä, mikä kyllä olisi epätodennäköistä..)

Mitähän nyt oikein tarkoitat syntyvillä hiukkasilla? Pohjimmiltaan on vain kvanttikenttiä, ja hiukkaset ovat niissä muodostuvia kvantittuneita energiatihentymiä. Kvanttikenttien dynamiikkaa voidaan mallintaa hyvin tarkasti, mutta mikään ei kerro, mistä kentät ovat peräisin. Siihen ei ole parempaa vastausta kuin mistä jo edellisessä kohdassa mainitsin.

Olli S. paljastaa salaisuutensa: "Mä puhun tahallani ristiin, että Japetus saisi oikeita aiheita syyttää mua."
o_turusen jännä fetissi: "Minä en todellakaan kuse housuuni vaan sinun silmääsi."
sääpeikolla leikkaa: "No ihmisen vaikutus ei ole alle 50% ja ei ole alle 50%.. eiköhän se olisi silloin 50-50 suurimman osan mukaan papereista... näin nopeasti pääteltynä"
Keijona ymmärtää naisia: "Onkohan sellaista munasolua edes olemassa ? Onko joku nähnyt sellaisen?"