Vastaus

Lentotaidoton
Liittynyt26.3.2005
Viestejä5973

lauri: aggris aggris on nyt jonkun kymmenisen vuotta harrastanut tätä. Hän on kaivanut netistä kaikkein uusimmat ja kaikkein kauimpana kokeellisesta luonnontieteestä olevat kvanttimekaniikalta edes etäisesti muistuttavat teoria-aihiot ja alkanut keskustelemaan niistä varteenotettavana tieteenä kaikissa aiheissa, joissa keskustellaan ihmismielen lainalaisuuksista tai sen rakentumisesta.

Mielestäni tässä toiminnassa ei vain ole mitään järkeä, niin mielenkiintoisia kuin kaikkein mielikuvituksellisimmat kvanttimekaniikan teoria-aihiot ovatkin.

Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että aggris aggris kertoo sillon tällöin jostain mielikuvituksellisesta teoriasta keskustelun lomassa, mutta jos tuosta kertomisesta tulee itsetarkoitus kuten on tullut, nämä keskusteluketjut tuppaavat muuttumaan asiakeskustelusta helposti käsien heilutteluksi, jossa alkuperäinen aihe on jo kauan ennen kertomisen loppua unohtunut.

 

Yhdyn lauriin täydellisesti (siis näin tekstin välityksellä). Tuntemukseni ovat juuri samat. Netti on hyvästä ja pahasta. Arvostelukykyn kyvyyttömyyttä osoittanee, että kaikki, mitä on kirjoitettu, on joidenkin mielestä myös totta. Jos nettiä pitää arvostelutuomarina, niin lähes kaikki idiotismiakin lähentelevät teoriat olisivat totta. Ennen painettu sana tapasi olla luotettavuuden arvoista. Nyt ei.

Ja kun näin toteat, niin vastataan, että kaikkia suuria ajatuksia on alkuun pilkattu. Voi olla. Mutta on myös totta, että miljoonasti enemmän näitä ”suuria, uusia ajatuksia” on pilkattu aiheesta. Kun aggris aggris ottaa lähes kritiikittömästi vastaan lähes mitä vain (jossa vain löytyy sana kvantti tai avaruus), niin hänen oma käsityksensä hämärtyy ristiriitaisten ja sotkuisten polkujen sekamelskaksi. Synteesiä niistä on turha hakea.

 

Esim. fyysikot mielellään harrastavat ns. leikkikalumalleja, joissa heitetään lähes pidäkkeetöntä ideatulitusta. Joskus sieltä voi kummuta jotain järkevääkin, 99% kumminkaan ei. Silloin kun amatöörit (joihin tietysti luen itsenikin) ottavat tällaiset liian vakavasti, niin mennään kuusikon puolelle helposti. Oma lukunsa sitten ovat kaikki yhden aatteen (kaikki on valoa jne) Pelle Pelottomat.