Vastaus

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1782

Markus J. Rantala kirjoitti: luonnonvalinnan tuottama sopeuma eli adaptaatio

Monen tässä yhteydessä tarkasteltavan asian kannalta seuraava ei varmaan ole oleellista, mutta joidenkin kumminkin. Michael Lynch muun muassa on varsin sitovasti osoittanut, että luonnonvalinta ja sopeutumisen (adaptaation) idea ylipäänsä ei ole läheskään ainoa evoluutioilmiön tekijöistä.

Larry Moran on kommentoinut asiaa selkeästi esim. Sandwalk-blogissaan ja sen kommenteissa:

http://www.tiede.fi/keskustelu/20186/ketju/nykydarwinismi_heikkoa_tiedetta/sivu/86

http://sandwalk.blogspot.fi/2014/02/on-difference-between-neutral-theory.html

Ylläoleva linkki vie Larry Moranin blogiin ja sitä seuranneeseen keskusteluun, josta allaoleva on vain muunneltu näyte.

Luonnonvalinnan aseman järkkyminen evoluution tulosten selittäjänä on varmaan kova, jopa julma uutinen; niin kauan sitä on pidetty itsestään selvänä. Seuraavassa muokkaamani lyhennelmä eräästä biokemian professori Larry Moranin blogin kommenttiosaston keskustelusta. Keskustelu (tai siis sen muokattu suomennos) tuli mukaan, koska siinä oli myös Moranin kommentti evoluutiopsykologiasta, miten asiallinen se sitten on, en tiedä..:

Kysyjä: Jos päättelemme, että luonnonvalinnan lisäksi neutraalit mutaatiot ovat vastuussa suuresta joukosta eroja molekyyleissä lajien sisällä ja välillä, olemme kai hylänneet Modernin Synteesin?  

Larry Moran: Vastaus kysymykseen on kyllä...se versio M.S.:stä. jota opetetaan, on harhaanjohtava ja viisainta on hylätä se kokonaan, jotta saataisiin ote 21. vuosisadan evoluutioteoriasta..

Kysyjä: Täytyykö nyt tiedottaa, että koulussa opittu tieto, jonka mukaan elävien olentojen sopeutumat ovat luonnonvalinnan tuloksia, onkin hylättävä?

Larry Moran: Kyllä, monessa tapauksessa. Ihmisille täytyy kertoa, että monet heille opetetut adaptaatioselitykset ovatkin vain epätieteellisiä Jus-So-Storyja, ja tieteellinen selitys on toisaalla... ihmisten on tiedostettava, että luonnonvalinta ei ole ainoa osa adaptaatioiden tieteellistä selittämistä... Olen varma, että adaptaatioiden pitäminen ainoana tärkeänä evoluution tekijänä on haitannut evoluution ymmärtämistä..

.....

Niin, ehkä muutkin kuin ihminen voivat kokea rakkautta ja rakastumista. Esimerkiksi koiran käyttäytyminen jonkun erityisen läheisen ystävänsä kohdatessaan voi muistuttaa käyttäytymistä, jota rakastunut ihminen voisi rakastettunsa kohdatessaan ilmentää - ellei hillitseviä estotekijöitä olisi.

Kerran tällainen koira näki, kun käännyin sen kotipihalle päin, mutta ei heti tunnistanut minua, vaan haukahti. Sitten se tunnisti tulijan ja ryömi 50 m minua kohti koko ajan uikuttaen. Ja minäkin olin iloinen tavatessamme.