Vastaus

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1761

Täysin silmätön piilevä (diatom) ja yksisoluinen warnowiid voitaneen lukea näköaistin alkumuodon omaaviksi. Näköaisti on siis alun perin ollut puhtaasti geeneissä sijaitseva ulottuvuus:

http://www.slate.com/blogs/bad_astronom ... orite.html

Mutta itse piileviä on olemassa monta kymmentä lajia..

http://www.google.fi/search?q=diatom+pi ... 80&bih=643

Miten sitten piilevä aistii? Missä sijaitsevat sen aistielimet? Ymmärtämättä täysin asiaa veikkaan, että aistiminen ja siihen reagoiminen tapahtuvat piilevän genomin säätelyjärjestelmän (johon kuuluu ainakin puolet piilevän genomista!!) ja joidenkin spesifien proteiiniyhdelmien vuorovaikutusprosessissa. Piilevä aistii siis karkeasti sanottuna geeneillään.

Valoisuuden ja pimeän vaihtelu, runsas tai niukka ravinnetilanne jne aiheuttavan piilevän tuhansien geenien aktivoitumisen, Jotkut näistä geeneistä omaavat tunnetun funktion, osa taas uuden, tuntemattoman funktion. Eri aistiärsykkeiden aiheuttama geenispektri on tietenkin erilainen ja johtaa vastaavasti piilevän uuteen fysiologiseen moodiin.

Piilevällä on todella laaja genominen säätelyjärjestelmä, jonka eri jakautumat aktivoivat eri proteiinintuottogeenejä eri ärsyketilanteissa. Lisäksi geeneihin kuuluu muutamien eri värien (eri taajuuden omaavien smg aaltojen) näkemisen ja erottamisen mahdollistavia proteiineja ja erilaisia valoherkkiä proteiineja.

Piilevällä on siis genomissaan ja sen aktiivisessa ympäristössä laaja aistimisen, signaalien antamisen ja säätelyn mahdollistava systeemi, jolla se tunnistaa ympäristön tilan ja jonka perusteella sen fysiologiset tilat muuttuvat suuresti.

Piilevällä on geenistössään myös vuorokausirytmistä huolehtiva säätelyjärjestelmä, joka sekin reagoi ympäristön tilan, esim. valoisuuden muutoksiin.

 http://phys.org/news/2015-07-single-celled-predator-evolves-tiny-human-like.html

http://www.sci-news.com/biology/science-warnowiid-dinoflagellate-plankto...

Merkillisen voimakas halu nähdä on jopa yksisoluisella petomaisella warnowiid-panssarilevällä, joka on tehnyt itselleen silmän!

https://www.google.fi/search?q=warnowiid+pictures&biw=1280&bih=553&tbm=i...

Wanowiidin silmä näyttää kaikin puolin monisoluisten silmältä, ja tutkijat luulivatkin kauan, että warnowiidilta löydetty silmä oli peräisin sen syömältä monisoluiselta.

Yksisoluisen olion silmän olemassaolo on vahva viittaus siihen, että ärsykkeiden "lopputuotteet" kuten reaktiot ja jopa tietoisuus ovat yhteydessä genomiin eikä niinkään esimerkiksi hermoverkkoihin.