Vastaus

nohtori

Itse olen kanssa miettinyt että aikalailla on saanut Himanen kuraa niskaan, kuinka moni muu jaksaisi samaa ryöpytystä? Jaakko:

"En ole tutkija enkä akateemisessa maailmassa, mutta kyllä vastaan että kieltäytyisin jos minulle haluaisi joku “hölmö” tai vanha kaveri maksaa julkisilla varoilla hommasta jota en tee."

Hyvä että ajattelet noin, tietääkseni moni ei ajattele noin. Sanovat että esimerkiksi projektirahat on pakko käyttää vuoden lopussa pois, jotta seuraavalla kierroksella rahoittaja ei ajattele että vähempikin olisi riittänyt.

"Jokainen julkista rahaa käyttävä tai vastaaottava taho on minusta myös lähtökohtaisesti velvoitettu täyteen avoimuuteen, joten on outoa jos ei pytytä tai haluta kertoa mitä rahalla on puuhattu."

Näin pitäisi mutta ei ole... rahaa palaa ties mihin päivärahoihin, konferensseihin (ystäväni kertoi että konferenssissa ollessaan näki tutun suomalaisprofessorin kaupungissa perheensä kanssa, oli ilmottaunut konferenssin mutta ei koskaan saapunut tilaisuuksiin). Eli mitä enemmän rahaa annat, sitä enemmän sitä kuluu, eikä kukaan ilmeisesti valvo mihin se kuluu, paitsi rahan saaja itse.

Ehkä hiukan rahanmenoon vaikuttaisi jos julkisellakin puolella luovuttaisiin verottomista ulkomaan päivärahoista, oma työpaikkani maksaa vain majoituksen, kuljetukset ja kohtuullisen lounaslaskun...