Vastaus

HooFoo
Liittynyt30.9.2006
Viestejä813
syytinki
HohoFoo

Mitenkä instituutiot olisivat harhaa ja epätodellisia, kun ne uusintavat itseään ja ovat selkeästi olemassa. Poliisi jää eläkkeelle, otetaan uusi tilalle ja se jatkaa asemansa määrämän "softan" puitteissa toimintaansa. Vaikka kaikki kansanedustajat vaihtuisi vaaleissa, instituutio jää ja määrää uusien edustajien toiminnan rajat ja suhteet. Työntekijä eroaa ja perustaa toiselle paikkakunnalle vähän muunnellun version entisestä työpaikastaan, lain määräämissä rajoissa.

Kyse on "softan" kulttuurievoluutiosta ja se on ihan todellista. Lait ja tapakulttuuri siirtää informaatiorakenteita seuraaville sukupolville. Sama kuin väittäisi että internet on vain tietokoneiden epätodellinen mielikuva.... Yhteiskunta ei rakennu tietenkään VAIN instituutioista...

Niinkuin lupasin, yritin olla "enemmän epäselvä".

Taisin onnistua. Saivarteluahan tämä, mutta en varsinaisesti tarkoittanut etteikö instituutioita olisi.

Ne vain eivät muodosta yhteiskuntaa. Ovat erilaisten (satunnaisten?) ryhmittymien sopimia menettelytapoja. Yhteiskunta ei rakennu niistä, vaan ne ovat rakenteita/kaavoja, joiden avulla epämääräiset ryhmittymät yrittävät ohjailla ja hallita kakkuaan.

Onko esim. katolisen kirkon ~2000-vuotinen perinne ja instituutio erilaisten (satunnaisten?) ryhmittymien sopimia menettelytapoja? Määrittääkö kirkko enemmän yhteiskuntaa ja uskovaisia vai epämääräiset ryhmittymät kirkkoa? Kyseessä on perinteen hitaus. - inertia. Ihmiset syntyvät ja kasvavat perinteeseen ja instituutioihin, sitten epämääräiset ryhmittymät ja yksilöt yrittävät nykiä valtamerilaivaa kuka mihinkin suuntaan vaihtelevalla menestyksellä. Mutta laiva kulkee ja kaikki kyydissä olijat ovat saaneet  sen ja olemassaolonsa siellä annettuna.

Ps. typoja editoitu...

Vaalimatematiikkaa: Jos et äänestä, niin äänestät sitä jota eniten vastustat.
Kopiointi + muuntelu + valinta => universaali evoluutio
Reality, not faith, has still the best resolution and interface