Vastaus

Vatkain
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
Neonomide
Vatkain
Niin, missä menee se totuuden ja verikuvilla mässäilyn raja?

Jos kyseessä on käsittelemätön kuvamateriaali, mitä mässäilyä siinä muka on?

Voipi siinä mässäilyä ollakin. Jos jonnekin on koottu vallaton galleria mätäneviä raajoja (rottengallerykö se oli nimeltään) niin kyllä minä sitä mässäilynä pitäisin. En siis puhu yksittäisistä ruumiskuvista uutisvirrassa, vaan joistain kootuista kauheuksista, joita meidän pitäisi nyt joukolla mennä seuraamaan.

Neonomide
Vatkain
Ja onko se raja sama kaikille?

Olihan tuollakin muutama kuva laitettu klikkauksen taakse, joten sen saa itse päättää haluaako nähdä todellisuuden omin silmin.

Ok. Itse en katsonut kuin muutaman kuvan alusta.

Neonomide
Vatkain
Pitääkö myös ne empaattiset pakottaa katselemaan valokuvia silpoutuneista ruumiista?

Ylipäätään pitäisin hyvänä asiana, jos otetaan periaatteeksi se, ettei kieltäydytä näkemästä todellisuutta kokonaisena, ilman esivalikointia. Veripaltun tervehdyttävää vaikutusta ei tulisi aliarvioida.

Mitä parantamista ne empaattiset tarvitsevat, jotka jo voivat pahoin ko. kuvista ja säälivät sodan uhreja? Jos tässä on tarkoitus herätellä ihmisiä kokemaan ja tuntemaan ne sodan kauhut, niin empaattiset ihmisethän ovat rintaman kärjessä. Mihin he sitä "tervehdyttävää vaikutusta" tarvitsevat kun heillä on jo se rality check kohdallaan?

Toisekseen "tervehdyttävän vaikutuksen" saaminen/hakeminen voi myös sairastuttaa. Niin mukavaa kuin se empatiakyvyttömistä tai ei-herkistä ihmisistä olisikin, niin kaikki eivät ole kuten he, vaan on olemassa myös herkkiä ihmisiä, jotka oikeasti järkyttyvät jopa kriisiterapian partaalle asti nähdessään kuvavirran lasten verisiä ruumiita. Mikä on se "tervehdyttävä vaikutus" tässä? Toisekseen, tuomitaanko nyt kaikki herkät ihmiset sanomalla, että heidän sietääkin kovettua? Eikö se "tervehdyttävä vaikutus" jää silloin saamatta?

Se, että itse kykenee säätelemään sitä, mikä on itselle sopiva määrä nähdä ja samaistua sotaan kuvien välityksellä ei ole kokonaisen todellisuuden näkemisen kieltäytymistä, vaan tervettä itsesuojeluvaistoa. Varmasti on niitä ihmisiä myös, jotka haluavat sulkea asioita mielestään, mutta kaikkien empatiakykyisten ihmisten leimaaminen sellaiseksi on hieman outoa. Empatia on ihmisen myötäsyntyinen kyky tai ominaisuus.

Joten kaikkiaan minulle jäi nyt hämäräksi tämä "veripaltun tervehdyttävä vaikutus".

Neonomide
Vatkain
Anteeksi nyt vaan, mutta minusta tuntuu vähän tekopyhältä peräänkuuluttaa tuntumaa sodan todellisuuteen samalla kun katselee valokuvia kotisohvalta iPadilla.

Missä niitä sitten pitäisi katsoa? Oletko koskaan nähnyt kuolleen ihmisen ruumista? Minäpä olen.

Miksi niitä pitäisi katsoa? Kuolema kuuluu elämään siinä kuin syntymäkin, mutta miksi pitäisi katsoa kuvia ruumiista? Jos taas puhutaan sotakuvista ylipäätään, niin minusta niitä saa ja voi kukanenkin katsoa missä huvittaa. Mutta peräänkuuluttaa jotain kollektiivista syyllisyyttä niiden kautta kun ihminen on turvassa ja hänelläl on kaikki hyvin on jotenkin tekopyhän oloista.

Neonomide
Vatkain
Ja entä sitten se seikka, että pitäisikö minun tuntea jättimäistä syyllisyyttä siitä, että olen syntynyt turvalliseen maahan? Miksi olisi väärin vain huokaista, että kävipä säkä kun en ole tuolla?

Voi auttaa miettimään, kannattaako kuluttajana seisoa tietämättömänä ja tumput suorana esim. geneerisiä lääkkeitä valitessa (Israelin lääketeollisuuden tukeminen!). Ylipäätään pelkällä amygdalalla asioiden päättäminen ei ole järkevää, vaan kokemusten tuisi johtaa rikastuneeseen päätöksentekoon reaalielämässä uuden tiedon pohjalta.

Tässä kyllä haluttiin herätellä ihmisten tunnereaktioita. Eikö näihin tunnereaktoihin kuulu nimenomaan se tunteminen? Sotkemalla rationaalisen päätöksenteon tällaiseen asiaan tekee itsestään juuri sen "kohteen", joille tällainen veripaltun katseleminen todellisuuspaon sijaan on varmasti tarpeen, mutta kuvitella muiden olevan kaltaisiaan on jotenkin suppeaa.

 

Empatiaa ja sympatiaa olemme pohtineet täällä: http://www.tiede.fi/keskustelu/36751/ketju/sympatia_ja_empatia
Ja yliempaattisen ihmisen tapaa katsoa maailmaa täällä: http://www.tiede.fi/keskustelu/4001531/ketju/yliempaattisuus

Kaikki kommentit ja näkemykset em. ketjuihin on tervetulleita!

Hämmentää.