Vastaus

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1782

Sota tuottaa kuolemaa, mutta mitä kuolema sitten on? Pikainen vastaus ei ehkä ole oikea. Pohdintaa varmaan täytyy siirtää..

Mutta onkohan yhden yksilön kuoleman aiheuttama menetys tälle yksilölle todella vähemmän kuin miljardin yksilön kuoleman aiheuttama menetys.

Ja onko miljardin kuoleman suru summautunut jonkun kannettavaksi? Eihän mene kauaakaan, kun uusi miljardi kuolemia on tosiasia. Tänäänkin kuolee aika monta; 50-luvulla tavattiin sanoa, että joka sekunti kuolee yksi kiinalainen. Nyt varmaan joka sekunnin kymmenesosassa kuolee ainakin yksi maailman ihminen. Ja joka minuutti varmaan kuolee yksi suomalainen.

Entä silvotut ruumiit ym. järkyttävä. Eivätkö ne ole pelkkää elotonta materiaa ja siinä asustavia bakteereja ym.  

Yksilön menettämistä suremaan jääviä ihmisiäkin on yleensä rajoittunut määrä, ja onko heidän surunsa juurikaan summautunutta? Kuka sitten olisi summatun surun kantaja?

Rakastetun johtajan kuolemaa voivat surra miljoonat ihmiset, mutta kuitenkin jokaisella on ainoastaan likimain oma surunsa. Summautuuko siis suru?

Hindujen pyhässä eepoksessa Bhagavad Gitassa hindujumala Krishna neuvoo hinduylimystä Arjunaa, joka ei haluaisi hyökätä kapinallisten serkkujensa johtamaa sotajoukkoa vastaan: "Lähde epäröimättä taisteluun, minä olen jo tappanut heidät".