Seuraa 
Viestejä4922

Olen luullut ettei Saimaan norppia ole kuin Saimaalla. Nyt tuli kuitenkin ohjelmaa, missä oli juttua venäläisestä yrittäjästä joka järjestää retkiä, joissa pää-asiana oli norppien bongaaminen Laatokalla. Siellä niitä elää tuhansia. Saimaan norppahan on erityisessä suojeluksessa. Onko kysymyksessä sama laji?

Lierikki Riikonen

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (11)

Norppa on arktisen Jäämeren relikti eli jäännelaji. Saimaa ja Laatokka olivat yhteydessä Jäämereen jääkauden loppuvaiheessa noin 10 000 vuotta sitten. Kun maa nousi niin yhteys Jäämereen katkesi. Maan yhä noustessa Saimaa ja Laatokka kuroutuivat järviksi. Osa norppapopulaatiosta jäi Saimaaseen, osa Laatokkaan ja osa Itämereen. Laatokan- ja itämerennorppa ovat saimaannorpan lähisukulaisia. Koska eristyksiin jäämisestä on "lyhyt" aika, lasketaan saimaan-, laatokan- ja itämerennorpan olevan norpan alalajeja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos ovat samaa lajia niin eikö Itämerestä voisi täydentää vähäistä Saimaan norppapopulaatiota? Tuhat norpaa lisää Saimaalle niin niitähän voisi alkaa vaikka metsästämään.

Mitenkä on, onko noita norppareliktejä ollut esimerkiksi Päijänteessä tai Inarijärvessä? Jos on, niin milloinkahan ne ovat hävinneet? Onko Syvärissä norppia, järvihän on ainakin iso?

Nuutti
Jos ovat samaa lajia niin eikö Itämerestä voisi täydentää vähäistä Saimaan norppapopulaatiota? Tuhat norpaa lisää Saimaalle niin niitähän voisi alkaa vaikka metsästämään.

Ei ole eettisesti oikein siirtää Itämerestä norppia Saimaaseen. Saimaannorppa on norpan alalajeista vanhin. Erilaiset olosuhteet, esim. suolaton vesi Saimaassa, on muokannut alalajeja ja muokkaa edelleen. Saimannorppa on norpista suuriaivoisin ja se on "erakkotyyppi", jonka Junnu Vainio jossakin laulunrenkutuksessaankin toteaa (vanhoja poikia viiksekkäitä). Saimaannorpat eivät esiinny parvissa kuten itämerennorpat. Itämerennorpan siirto Saimaaseen voisi tuhota koko saimaannorpan populaation.

Peksu
Onko Syvärissä norppia, järvihän on ainakin iso?

Tarkoitit siis varmaan Äänistä? Syvärihän on se joki, joka yhdistää Laatokan ja Äänisen.

Äänisessä ei tietääkseni ole norppia, sillä se ei ole ollut yhteydessä meriin, joten norppia ei ole jäänyt "loukkuun"

Korjatkaa jos olen väärässä.

Saimaan ja Laatokan norppa ovat eri lajeja, Norpan alalajeja. Ne eroavat toisistaan ulkonäöltään ja käyttäytymiseltään ja ennen kaikkea selvästi dna-tutkimusen mukaan. Ehkä selvin ihmisellle näkyvä ero on se, että Saimaan norppa on yksineläjä ja Laatokan Norppa taas laumaeläin.

Muita norpan reliktialalajeja on ollut muuallakin Suomessa, esimerkiksi Hämeessä melko pienissäkin järvissä, mutta ne on ilmeisesti metsästetty sukupuuttoon jo esihistoriallisena aikana. Arkeologia on kuitenkin osoittanut niiden olemassaolon.

Prosessi jatkuu. Merenkurkku kuroutuu umpeen tulevaisuudessa ja perämerestä tulee Laatokan kaltainen suurjärvi. Sinnekin varmaan syntyy oma makean veden hyljekanta.

NaCl
Peksu
Onko Syvärissä norppia, järvihän on ainakin iso?Tarkoitit siis varmaan Äänistä? Syvärihän on se joki, joka yhdistää Laatokan ja Äänisen.

Äänisessä ei tietääkseni ole norppia, sillä se ei ole ollut yhteydessä meriin, joten norppia ei ole jäänyt "loukkuun"

Korjatkaa jos olen väärässä.

Joo, niin tarkoitin. Lipsahti ajatus. Eikö Ääninen oikeasti ole ollut yhteydessä mereen jääkauden jälkeen? Geologian tietämykseni menee enemmän tuonne kovalle puolelle ja malmeihin.

Käyttäjä26612
Seuraa 
Viestejä2

Mikähän on se max norppakanta Saimaalla ... kysyin sitä jo kerran näiltä suojelioita mutta en saanut vastausta ... eivät osanneet sanoa edes sitä kuinka paljon niitä on enimmillään ollut ... se kai olis se maksimi ... olisi hyvä tietää mihin pyritään ... että ei menisi överiksi ... 🤔

salai
Seuraa 
Viestejä8890

Noista järvihylkeistä on Ylen Areenassa nähtävillä suomalainen dokumentti:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/01/09/kaikki-maailman-makeanveden-hyl...

Video: https://areena.yle.fi/1-3381406

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat