Seuraa 
Viestejä45973

Hei,
tuttavallani on sellainen ongelma että aina kun hän raivostuu, hän ei pysty kontrolloimaan itseään oikeastaan millään tavalla. Hänellä yleensä menee myös muisti tällaisen kohtauksen aikana. Onko tuo ihan normaalia vai onkohan kyseessä jonkinlainen mielen sairaus?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (9)

Kaippa tuo ihan normaalia on. Minullakin menee muisti silloin kun päässä "napsahtaa", kontrolli säilyy jotenkuten eli ei ketään ole tarvinnut hengiltä päästää. Onneksi noita napsahtamisia ei tapahdu kovin usein, koska jälki ei välttämättä ole kaunista katsella.

Ehkäpä tuo muistinmenetys on jonkinlainen stressireaktio tms?

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Ei ole normaalia, jos normaaliksi lasketaan ihmisten yleisin käytös ja toiminta ravostuessa. Riippuu teitenkin paljon kulttuurista, missä elää. Tulee mieleen erään biologian opettajan lausunto kouluajoilta: "Olette kuin villi-ihmisiä", mitä he sitten lienevätkään.

Lierikki Riikonen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muistin osalta vastaavaa ihmeteltiin toisessa ketjussa:

http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtop ... tinmenetys

johon vastasin seuraavasti:

---------------
Muistin osalta tärkeitä prosesseja ovat mieleenpainaminen (muistiaineksen siirto työmuistista säilömuistiin) ja mieleenpalauttaminen (muistiaineksen siirto säilömuistista takaisin työmuistiin tietoiseen tarkasteluun). Unohtamisessa on usein kyse siitä, että vaikka mieleenpainaminen on onnistunut, eli tieto on tallessa aivoissa, ei sitä enää löydy sieltä.

Traumaattisiin tilanteisiin liittyy joskus muistinmenetystä. Ajatellaan, että kyseessä on ko. ihmiselle liian kivulias muisto, joten se torjutaan tiedostamattomaan itsesuojelutarkoituksessa.

Taustalla voi kuitenkin olla myös vähemmän salaperäinen prosessi. On havaittu, että opitun muistiaineksen mieleenpalauttaminen onnistuu parhaiten, mikäli ihmisen tunnetila ja ympäristö mieleenpalautushetkellä vastaavat oppimishetken tilannetta. Mikäli sukellat meren pohjaan ja opettelet siellä jonkin asian, voi olla, että et muista sitä enää noustuasi pinnalle, mutta asia palautuu mieleen kun sukellat uudelleen. Sama voi päteä myös alkoholin aiheuttamiin muistikatkoksiin: kännissä on parhaat edellytykset muistaa kännissä opittua ainesta.

Hyvin voimakkaan tunnetilan aikana ihmisen aivotoiminta poikkeaa normaalitilasta, joka vaikuttaa myös siihen, miten tietoa talletetaan muistiin. Myöhemmin, kun tilanne on rauhoittunut ja aivotoiminta on palautunut normaaliksi, voi aivojen olla vaikea löytää tässä poikkeustilassa talletettua muistiainesta. Aivojen tapa tallentaa tietoa on voinut poiketa paniikkitilanteessa niin paljon siihen nähden, millä keinoin aivot etsivät muistiainesta normaalitilassa, että ainesta ei löydy.

Parhaat edellytykset muistaa paniikissa opittua ainesta on silloin, kun aivot ovat jälleen samankaltaisessa paniikkitilanteessa.
--------------------

Jaa, enpä sitten vissiin ole normaali.

Tuo berserkki vertaus on muuten ihan osuva. Jos napsahtaa niin nuo fyysiset voimat tuppaavat kasvamaan aika epäinhimillisiin mittoihin. Olen aika vinkuheinä, mutta joskus on tullut nakeltua kaljupäistä hormonikarjua niinkuin rotanraatoa. Ovista olen joskus myös kulkenut - saranapuolelta. Nuo berserkkikohtaukset tuppaavat vaan tulemaan aivan väärissä paikoissa, esimerkiksi jos fyysinen vaara uhkaa, niin lähinnä vaan naurattaa vaikka pitäisi vissiinkin silloin saada tuo kohtaus päälle.

Ei tuo nyt ihan normaalilta kuulosta. Käyttäytyykö ystäväsi väkivaltaisesti tai liittyykö näihin flippailuihin päihteiden käyttöä?

Tosin en edes muista milloin olisin viimeeksi ollut suuttunut joten moinen raivostuminen on oman käsityskykyni ulkopuolella.

Aihetta voisi lähestyä pelon neuroantomian kautta, sillä edellytyksellä että vihastumisen oletetaan olevan jotenkin toisen henkilön reaktio omaan turvattomuuteen/ vajavuuden tunteeseen/riittämättömyyteen/jne..mitä nyt keksiikään. nuo vähän huonoja.

Keskeinen hermoston alue on limbinen järjestelmä ja siellä erityisesti amygdala eli mantelitumake. Aistitieto menee suurpiirtein aina reseptorista talamuksen kautta aivokuorelle (poislukien haju), mutta mantelitumakkeella on lisäksi nopeampi rata --> eli ennen tietoista havaintoa/käsitystä kjohteesta on mantelitumake saattanut aktivoitua ja lähettänyt jo hermostossa viestejä eteenpäin. Tätä on tutkittu esim ehdollistamalla pelottavaan esineeseen ja sitten väläyttämällä kuvaa niin nopeast ettei tietoista kokemusta väläytetystä kuvasta ole ehtinyt syntyä (joko 300ms?) ja rekisteröimällä vasteita ihon pinnalta/eeg.

Aiheeseen tämä liittyy mantelitumakkeen ja stressi reaktion kautta. Eli voidaan ajtella käänteisen u-käyrän avulla stressin suhdetta oppimiseen. vähäsen tehostaa, liian vähän ei ja liikaa taas vetäsee överiksi. Voi miettiä esim pienen koejkännityksen tehostavan suoritusta omakohtaisesti? Sinällään ihanan inhimillinen ominaisuus, tämä siis. Jos ajattelee, että "Stressiukko" "näkee" auton ajavan äidin yli --> "tästä ei oikein voi oppia mitään" --> hirmuinen stimulaatio --> mennään u-käyrän pahemmalle puolelle --> ei muisteta mitään. (se miksei muisteta liittyy glutamaatin eritykseen, joka on "se" aivojen välitysaine)

Limbisessä järjestelmässä on lisäksi muistiin liittyviä rakenteita hippokampus(kontekstin lisäys tapahtumaan, lähitapahtumat), talamus (aistitiedon väliaseme), hypotalamus (hormonisekreetion säätely), locus coeruleus (70 %aivojen noradrenergisten solujen soomaosista tiellä, voimakas ärsytys tänne aikaan saa paniikkikohtausta muistuttavan pelkotulan) Limbisestä järjestelmästä on tiedostettava, että se on VANHA aivojen rakenne, näin evolutiivisestä näkökulmasta katsottaessa, elikkäs monet reaktiot jotka luolamiehelle oli bra, ei sovellukaan enää "sivistyneeseen" kulttuuriin.

Voisi ajatella siis tiedonkäsittelyn häiriönä, jolle voi tavallaan nähdä "tarkoituksen"

Tapahtuman muistista katoaminen ei ole aina tressireaktio. Se voi liittyä tilanteen rationaaliseen hallintaan. Jos joutuu käsittelemään tietoa, jonka muistaminen tilanteen jälkeen olisi haitallista, sen voi torjua tietoisuudestaan halutruksi ajanjaksoksi tai pysyvästi.
Tilanne joka on emoottisesti miltei arkikokemuksen tasolla eikä liity väkivältaan ym. voi poistua muistista vuosiksi ja palata täysin selkeänä kun tilanne on sille sopiva tai sitä tarvitaan jonkin toiminnan perusteeksi.
Minulla on lukuisia kokemuksia tuollaisista muistin toiminnoista. Se liittyi yliluonnollisiin tapahtumiin kuten ennaltanäkemisiin, ihmissuhteisiin ym. Voin saada palutuman tapahtumasta joskus vuosikymmenten jälkeen kun silloin käsitelty asia on jo historiaa tai juuri tapahtumassa.Sama "muistikatko koskee muitakin tapahtumaan osallistuneita.

Jos ihminen ei selvinpäin (ilman kemiallisia tajunnanmuuntimia) kykene hallitsemaan käytöstään etenkään agressiivista eikä muista tapahtumia jälkeenpäin ei hän voi olla terve. Ohjaa kaverisi hoitoon ennenkuin poliisin on pakko puuttua asioihin. Hullu on hullu.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat