Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Käväisin tänään YTHS:n "asiantuntevien" terveydenhoitajien luona, jotka sanoivat että jalassani saattaa olla tukos, siis veritulppa. Lääkäriaikaa en kuitenkaan saanut kuin vasta huomiselle eikä terkka tuntunut tietävän mistä oikeastaan on kyse, eikä myöskään sanonut muuta, kuin että ei kannata rasittaa jalkaa yhtään enempää kuin on pakko.

Pohkeeseeni on sattunut nyt kolmisen viikkoa oudosti koko ajan, ja kipu pahenee levossa. Pohje ei ole turvoksissa tai muutakaan, mutta kipu on todella rasittavaa ja pitää iltaisin hereillä. Minua vain hermostuttaa, että mitäs jos kyseessä todella on tukos ja se lähtee liikkeelle?

Kysymys kuuluukin, että mitkä ovat yleisimmät veritulpan oireet, kuinka kauan ne yleensä kestävät ja lähtevätkö kaikki tulpat liikkeelle jossakin vaiheessa? Onko teillä kenties omia kokemuksia ja mikä on palstan kiintiölääkäri MD:n mielipide asiasta?

Sivut

Kommentit (27)

MD ei ole nyt paikalla, mutta paljasjalkahypokondrikon ajatuksia ensiavuksi.

Ajattele järjellä, eivät olisi kotiin päästäneet, jos olisi tappava vaiva. lLuulen, että kyseessä on laskimotukos, kuuklaa sillä. Siis semmonen, joka voi tulla lentokoneessa istumisesta. tämä siis ihan arvauksena.

Rapoa sitten huomenna, Mummo huolehtii kumminkin mielessään.

Mummo

Ajattele järjellä, eivät olisi kotiin päästäneet, jos olisi tappava vaiva. lLuulen, että kyseessä on laskimotukos, kuuklaa sillä. Siis semmonen, joka voi tulla lentokoneessa istumisesta. tämä siis ihan arvauksena.

Rapoa sitten huomenna, Mummo huolehtii kumminkin mielessään.

Juu, kuuklasin jo aikaisemmin, ja myös laskimotukos voi olla vaarallinen, sillä myös se saattaa lähteä liikkeelle ja päätyä ties minne. Ja mitä tulee terkkarien järkeviin neuvoihin, niin sieltä (YTHS:ltä) on lähetetty keuhkokuumeisia kotiin muka luulosairaina ja lääkäriajan saa vain anelemalla, rukoilemalla ja ehkä myös mairittelemalla. Eli se siitä järjellä ajattelemisesta YTHS:n terkkarien yhteydessä

No voi taska!

Palvelutaso on laskenut huimasti sitten omien opiskeluaikojen. No, niin varmaan kaikkialla.

Voihan se olla jotain ihan muuta, varsinkin kun ei turvota, mikä taitaa olla yleinen oire. Tietänet, että mahdollinen vaaranmerkki on hengityksen työlääntyminen, silloin vaan päivystykseen yöllä.

Laita nyt pliis legurin jälkeen rapoa, etten suotta hätäilisi. Pusuhalilohdutukset sinulle!

Desi
Eli se siitä järjellä ajattelemisesta YTHS:n terkkarien yhteydessä

YTHS on siitä jännä laitos, että sä maksat siitä kolmesti (veroissa, yokunnan jäsenmaksuna sekä palvelumaksuina) ja silti se toimii huonosti. Ei mitteen järkiä.

Sen on oltava joko pikkuvaltimon tai laskimon tukos, jos iso valtimo olisi tukossa raaja olisi kylmä ja puutunut (ja sellainen ettet kyllä sen kanssa kotiin olisi kävellyt ). Laskimotukos voi mennä keuhkoihin joko kokonaisena tai pikkupäreinä sydämen läpän jännerihmojen pilkkomana. Jotkin luokkaa 2mm olevat palat voivat mennä aivoihin keuhkojen yhdyssuonien läpi (siis suonien joitten kautta veri voi virrata keuhkon ohi).

Oireita ovat turvotus laskimotulpan alapuolella, kipu, tykytyksen tunne ja mikäli kyse on pinnallisesta laskimosta niin sinerrys ihon alla, tällöin turvotus on myös enemmän pinnassa ja painuu helpommin sormella.

Tuli mieleen mahdollisina kyllä myös syvällä tapahtunut valtimon repeämä (en vaan tiedä onko tässä ihon pinnalla näkyvää punoitusta ja hemolyysiä) ja lihasrepeämä syvällä raajan sisällä pinnallisen lihaksen alla (tällöin ei tule kuoppaa Vaan pelkkä kohoama, kuopan tuntee vieressä kun painaa lujaa) tämän tullessa kyllä tuntuu rutkaus, että pidän hyvin epätodennäköisenä. Ja tämä vaatisi sen että olet telonut itsesi. Molemmat näistä tykyttävät ja kuumottavat.

Desi
Käväisin tänään YTHS:n "asiantuntevien" Onko teillä kenties omia kokemuksia ja mikä on palstan kiintiölääkäri MD:n mielipide asiasta?

Ei ole varmaankaan veritulppa, jos ihan subjektiivisia ja kai lähipiirinkin kokemuksia kyselet. Tuollaisiin oireihin voi olla mm. syynä iän myötä kehittynyt diabetes tyyppi 2 eli heikentynyt verenkierto, liika alkoholinkäyttö, huono työergonomia (esim. aina jalka toisen polven päällä), erimittaiset jalat, sinulle sopimattomat kengät tai nukkuma-asento tai sänky, ja jopa ruokavalio.

Onko sinulla öisin suonenvetoja, kouristeleeko? Tällöin - omakohtainen kokemukseni - auttaa päälle päin näkymättömien suonikohjujen aiheuttamiin tai yksipuolisen ravinnon aiheuttamiin vastaavan kaltaisiin oireisiin magnesiumpitoinen kasvisravinto tai jokin lisäravinne.

Saan usein suonenvetoja, joskin se taitaa olla sukuvika, ja kärsin säärien särystä joistakin em. syistä.

Vastaus varsinaiseen kysymykseesi: minua on varoitettu laskimoveritulpan vaaroista vain kerran, kun polven nivelkierukka leikattiin - puolen vuoden karanteeni lentokoneeseen ja tukisukkasuositus. Veritulpan oireista Kirurgisen sairaalassa puhuttiin, eivätkä kuulosta tutuilta. Kuntoiletko, käytkö salilla, syötkö tarpeeksi, onko istuin ja pöytä viestiästi kirjoittaessasi ergonominen, ja montako tuntia vietät sen äärellä? Edellä noista ulkoisista oireista jo tuli olennaista esille, niistä ei enempää. EDIT: tuli pari kysymystä lisää.

49

joka kerran oli pari päivää kontallaan siitä syystä että tuli kiivettyä Kölnin tuomiokirkon huipulle portaita pitkin, harjoittelematta, portaita pitkin, ja alas, mutta se taisi kyllä olla lihaskunnon puutetta.

No nytpä tuli mieleeni, että tuo työergonomia voisi olla yksi syy kipuiluun. Tietokonepöydän vieressä oleva tuoli on vuosimallia 1970, pehmusteet ovat kuluneet loppuun jo 80-luvulla, selkänoja liikkuu miten sattuu ja istuimen reunat ovat kovat. Lisäksi tapanani on istua niin, että kipuileva jalka on jatkuvasti koukussa ja reisi painaa juuri tuota mainittua kovaa, pehmusteetonta reunaa vasten. Pitäisi ehkä ostaa uusi tuoli. Kaiken lisäksi päivät koulussa sujuvat tietokoneen vieressä, tosin hieman paremmilla tuoleilla istuskellen, mutta kuitenkin. Kävelen melko paljon, en ole muutenkaan mikään sohvapotaatti ja syön kasvispainotteista ravintoa ja pelkästään ruisleipää. Ravinnosta siis tuskin on kyse ja diabetes tuskin on sekään syynä, koska muita diabeteksen oireita minulla ei ole. No, huomenna se sitten selviää...

Mitä tulee YTHS:ään, niin riippuu aika paljon paikasta, minkälaista palvelua saa. Rovaniemen YTHS oli mahtava, mutta täällä Tampereella tuntuu olevan periaatteena se, että hoitoa saa vain, jos paikalle menee pää kainalossa tai jalka kädessä.

kunkku
Kuinkahan se aspiriini tässä tapauksessa...?

Voisiko saada tukoksen liikkeelle?


Asetyylisalisyylihapolla (aspiriini) on tunnetusti verta ohentava vaikutus. Olikos se niin että aspiriinia suositellaan iän karttuessa veritulppaa ennalta ehkäisevänä lääkkeenä? En ole lääkäri, kertokaa te viisaammat. Maalaisjärjellä ajateltuna jo syntynyt veritulppa saattaisi vain lähteä liikkeelle aspiriinin vaikutuksesta....

Desille:

Kerro reilusti kaikesta sitten, sellaisestakin mitä eivät älyä kysyä, esitä mahdollisuuksia oireisiin. Ja ennen kaikkea: arjessasi tutki itse tuntemuksiasi ja ratkaisuja niille. Ihminen ei ole liukuhihnatuote, vaan yksilö. Hyvää vointia sinulle

49

joka joogaakin joskus

49
Desille:

Kerro reilusti kaikesta sitten, sellaisestakin mitä eivät älyä kysyä, esitä mahdollisuuksia oireisiin. Ja ennen kaikkea: arjessasi tutki itse tuntemuksiasi ja ratkaisuja niille. Ihminen ei ole liukuhihnatuote, vaan yksilö. Hyvää vointia sinulle

49

Pystyn yleensä aika pitkälle arvioimaan, että mistä kipu tai huono olo johtuu, koska tunnen oman kroppani suhteellisen hyvin, mutta nyt iski paniikki koska suvussa on huonot geenit tämän asian suhteen. Välttelen yleensä lääkäriä kuin tautia (heh), mutta joskus on vain pakko antaa periksi ihan oman mielenrauhan vuoksi. Kerron sitten huomenna että mikä on vikana Hyvää yötä kaikille.

Nyt on pakko ottaa esiin lähipiirissäni sattunut tapaus. Jalka kipuili ja henkilö meni lääkäriin, joka kirjoitti lähetteen sairaalan polille. Polilla lääkäri tutki jalan ja kirjoitti Hirudoidforte-reseptin (pinnallisesti käytettävä voide) ja passitti henkilön kotiin. Jalassa oli syvälaskimotukos, joka lähti kotona liikeelle ja aiheutti keuhkoembolian (keuhkoveritulpan) molempiin keuhkoihin usean keuhkolohkon alueelle. Menehtyminen oli hiuskarvan varassa. Toipuminen kesti kuukausia ja jalasta ovat laskimoläpät vaurioitunet pysyvästi. Lääkäri totesi henkilön lopputarkastuksesa, että niin massiivisesta keuhkoemboliasta ei yleensä selvitä hengissä.

Turistiluokan syndrooman (istuutaan pitkä lentomatka paikallaan) lisäksi laskimotukoksen voi saada pc-työskentelystä, kun tuolilla istutaan liian pitkään ja tuolin reuna painaa reiden laskimoita. Veritulppa on vakava asia, joka voi viedä hengen.

väläys
Käytätkö muuten e-pillereitä? Ne voivat huonot geenit perineillä aiheut-
taa veritulppia.

Käytän, ja geenitkään eivät ole kovin hyvät. Nyt lääkäri kuitenkin sanoi, että koska kivun lisäksi ei ole mitään muita oireita, kyse on todennäköisesti lihaspuolen ongelmasta. Laittoi kuitenkin verikokeeseen, jonka tulos tulee huomenna.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat