Seuraa 
Viestejä45973

Mitähän maidon ei olisi todettu tekevän, milloin aiheuttaa syöpää, milloin vähentää. Tällä kertaa jotain positiivista, joskin varauksella.

Maito uusin ehdokas diabeteksen ehkäisijäksi

Jos tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen tuloksiin on uskomista, saattaa aikuistyypin diabetekselta välttyä, jos syö runsaasti vähärasvaisia maitotuotteita. Tulosten mukaan vähärasvaisia maitotuotteita runsaasti syövät miehet olisivat noin viidenneksen pienemmässä diabetesriskissä kuin maitoa vierastavat. Tutkimuksen luonteesta johtuen tuloksiin kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella, mikä pätee myös aikaisempiin tutkimuksiin, joissa mm. kahvi ja kofeiini on liitetty diabetesriskin pienenemiseen.

Tutkimuksessa oli mukana yli 41 000 keski-ikäistä miestä, joita seurattiin kahdentoista vuoden ajan. Tänä aikana heistä reilut 1200 sairastui tyypin 2 diabetekseen. Vaikka varsinaista syy–seuraussuhdetta ei voitu tässä tutkimuksessa osoittaa, pitävät tutkijat rohkaisevana sitä, että tulokset pysyivät liki ennallaan senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin tutkittavien painoindeksi, fyysinen aktiivisuus, ruokavalio ja monia muita diabeteksen riskitekijöitä. Normaalirasvaiset maitotuotteet eivät liittyneet tyypin 2 diabeteksen todennäköisyyteen.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2005;165:997-1003)
http://archinte.ama-assn.org/cgi/conten ... /165/9/997

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (12)

Nyt jos yhdistämme nämä kaksi tietoa, niin kaikkien omanavatsaisten herrojen kannattaa ruveta kiivaaseen tahtiin lipittämään kevyt lattea.

Toivottavasti tutkimustieto pätee myös naisiin

Mummo
kahvikissa

Näyttää vähän siltä, että nyt tiederintamalla on miestenviikko. Kaikki tutkimukset, jotka löydän on tehty miehillä. Uutiset alkuviikosta olivat huonoja, nyt ovat kääntyneet positiivisempaan suuntaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Itse maidon suurkuluttajana aina luen innolla kaikki maitouutiset. Tätä ennen olen tosin vain joutunut pelkäämään osteporoosia, laktoosi-intoleranssia, allergiaa ja syöpää. Kiva tietää että niitä kompensoi nyt mahdollisuus olla sairastumatta diabetekseen.

Millaiset Suomen diabetes-tilastot mahtavat olla verrattuna muihin maihin?

Suomessa kuitenkin juodaan aika runsaasti maitoa vielä aikuisiälläkin, mitä ei taideta harrastaa kovinkaan paljoa pohjoismaiden ja Venäjän ulkopuolella. Ja koskeeko tämä pelkästään vähärasvaisia maitotuotteita vai onko rasvaisemmat maitotuotteet jätetty mainitsematta niiden sisältämän rasvan haittavaikutusten vuoksi?

Deckers
Millaiset Suomen diabetes-tilastot mahtavat olla verrattuna muihin maihin?Nyt laitan muistista. Muistaakseni Suomi kuuluu diabeteksen sairastavuuden/sairastuvuuden, sekä prevalenssi (sairaustapauksien määrä vaestössä) että insidenssi (uusien tautitapausten ilmeneminen väestössä ), suhteen maailman kärkimaihin.
Suomessa kuitenkin juodaan aika runsaasti maitoa vielä aikuisiälläkin, mitä ei taideta harrastaa kovinkaan paljoa pohjoismaiden ja Venäjän ulkopuolella. Ja koskeeko tämä pelkästään vähärasvaisia maitotuotteita vai onko rasvaisemmat maitotuotteet jätetty mainitsematta niiden sisältämän rasvan haittavaikutusten vuoksi?

Eläinrasvat ovat haitaksi eli lisäävät MBO:ta eli metabolista oireyhtymää, joista diabetes on yksi kriteeri. Korkeat lipidit, ylipaino, omenavatsaisuus; (miehillä vyötärön ympärys yli 100cm, naisilla 92cm--ulkomuistista), verenpainetauti, kihtiarvo koholla.

Prevalenssi
Vallitsevuus. Määrähetkellä elossa olevien, tiettyä tautia sairastavien luku suhteutettuna väestön määrään. Käsitettä käytetään epidemiologisessa tutkimustyössä.

Ilmaantuvuus
Sairastuvuus, insidenssi.
Tiettyyn tautiin määräajassa (tavallisesti vuodessa) sairastuneiden luku suhteutettuna väestön määrään. Käsitettä käytetään epidemiologisessa tutkimustyössä kuvaamaan taudin yleisyyttä.

Minä näköjään muistin vyötärön ympärykset väärin. Muistelen kyllä, että olisin jostain lukenut korkeampia arvoja, en ole varma. (onkohan nekin kriteerit tiukentuneet, niin kuin kaikessa 2kk välein ja olen pudonnut kelkasta)
Vielä pitää etsiä diabeteksen esiintyvyys Suomessa ja muualla maailmassa.
---------------

Metabolinen oireyhtymä
Lääkärin käsikirja
27.4.2005
Mauno Vanhala

MBO diagnoosi

International Diabetes Federationin (IDF) vuoden 2005 konsensuksen mukaiset MBO:n diagnostiset kriteerit:

A. Keskivartalolihavuus, joka eurooppalaisilla tarkoittaa, että vyötärön ympärysmitta on miehillä > 94 cm ja naisilla > 80 cm
B. Lisäksi diagnoosiin vaaditaan samanaikaisesti vähintään kaksi seuraavista:
Korkea triglyseridipitoisuus: fS-Trigly > 1.70 mmol/l
Matala HDL-pitoisuus: fS-Kol-HDL < 0.9 mmol/l miehillä, < 1.1 mmol/l naisilla
Kohonnut verenpaine: systolinen paine ≥ 130 mmHg ja/tai diastolinen paine ≥ 85 mmHg, tai verenpainelääkitys
Koholla oleva paastoglukoosi: fP-Gluk > 5.6 mmol/l

Muita tärkeitä tunnusmerkkejä ja diagnoosia vahvistavia löydöksiä ovat:

-Sukurasite: I asteen sukulaisella on tyypin 2 diabetes.
-Lihavuus: painoindeksi (BMI) (ohjelma 1) vähintään 30 kg/m2
-Poikkeava glukoosirasituskokeen tulos: heikentynyt glukoosinsieto (impaired glucose tolerance = IGT) tai tyypin 2 diabetes (non-insulin-dependent diabetes = NIDDM) WHO:n kriteerien perusteella
-Hyperurikemia: fS-Uraat miehillä vähintään 450 µmol/l, naisilla vähintään 340 µmol/l
-Mikroalbuminuria: vuorokausivirtsan albumiini vähintään 20 mg/vrk
-Hyperinsulinemia: paastoplasman insuliini vähintään 13.0 mU/l (78 pmol/l).
-Myös Alzheimerin tauti, depressio ja uniapnea voivat liittyä MBO:hon.

Tyypin 2 diabetes Suomen kansansairaus

Suomen maine diabeteksen luvattuna maana perustuu enimmältä osin tyypin 1 diabetekseen, joka on maassamme yleisempi kuin missään muussa maassa. Tyypin 2 diabeteksen osalta Suomi ei ole aivan maailman huipulla, mutta suomalaiset sijoittuvat hyvin kärjen tuntumaan.

Entistä nuoremmilla

Tyypin 2 esiintyvyyden arvioon Suomessa kytkeytyy monia epävarmuustekijöitä ja pitävien kansainvälisten vertailujen tekeminen on vielä hankalampaa. Luotettavina arvion perustoina voidaan pitää tutkimuksia, joissa esiintyvyys on arvioitu samantapaisin kriteerein. Laajimmissa tämän tapaisissa vertailuissa Suomi sijoittuu Euroopan maiden kärkiryhmään ja vain hieman matalammalle tasolle kuin Yhdysvallat. Selvästi suurempia esiintyvyyslukuja on raportoitu muun muassa Venäjältä ja eräistä arabimaista. Paljon tavanomaisia esiintyvyyslukuja korkeampia lukuja on todettu pienehköissä etnisissä ryhmissä kuten pima-intiaaneilla ja Nauru-saarten väestössä.

http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisu ... ansairaus/

Ach so, en ole vielä tyytyväinen vyötärönympärysmittoihin, enkä lyö noita arvoja lukkoon. 94cm ja 80cm ovat diabeetikon lukuja, jotka kaikissa arvoissa ovat tiukemmat kuin "perusterveillä". Verenpainerajatkin ovat tiukemmat.

Äkkäsin, kun tuossa juuri potilaan kanssa yhdessä mietittiin MBO-kriteereitä ja riskejä. Minulla niin sanotusti syttyi lamppu päässä.

Täytyy vielä tarkistaa.

Kerta vielä pojat.

Kyllä edellä olevat MBO:n, metabolisen oireyhtymän kriteerit ovat voimassaolevat, uusimmat eli 2005 alusta. Tulipa päivitettyä omatkin tiedot. Minulla oli toisenlainen muistikuva. En tiedä muistinko väärin vai olinko todella tipahtanut kelkasta. On hyvin mahdollista, että viitearvot on tiukennettu.

Monta kertaa olen tännekin jotain kirjoittanut ja seuraavana päivänä luennolla saan tiukemmat kriteerit. Viimeisen kahden vuoden sisällä ainakin neljä kertaa noita kriteerejä on tiukennettu, kohta ollaan nollassa.

Ainoa minkä muistan ja luultavasti vieläkin pätee: the lower the better, alarajoja esim. lipideille ei ole, vain tuo "the lower the better".

Ja toinen kerta vielä:

"The lower the better" pätee myös verenpaineeseen. Paine saa olla vaikka kuinka matala, kunhan vain pystyssä pysyy.

Onpas hauska, minulla taitaa nyt olla taikasauva käytössä.

Eilen aloin sohia edestakaisin MBO:n kriiteereitä ja yöllä klo 0.30 tuli postilaatikkoon vastaus / vahvistus.
----------

Lähettäjä: Medscape Week in Review
Aihe: New Definition of the Metabolic Syndrome

Top Stories

New Definition of the Metabolic Syndrome: A Newsmaker Interview With Sir George Alberti, MA, DPhil, BMBCh

Laurie Barclay, MD

May 5, 2005 — Editor's Note: On April 14, the International Diabetes Federation (IDF) issued a global consensus statement presenting a new worldwide definition of the metabolic syndrome to facilitate early detection and more intensive management, in hopes of reducing the long-term risk of cardiovascular disease (CVD) and diabetes. The IDF panel included experts from six continents who specialize in diabetes, cardiology, lipidology, public health, epidemiology, genetics, metabolism, and nutrition.

The metabolic syndrome, which includes diabetes or prediabetes, abdominal obesity, unfavorable lipid profile and hypertension, triples the risk of myocardial infarction or stroke and doubles mortality from these conditions. It also increases the risk of developing type 2 diabetes, if not already present, fivefold. Recent data from Australia and the U.S. suggest that up to one quarter of the adult population may have the metabolic syndrome.

To learn more about the clinical and research implications of the new definition, Medscape's Laurie Barclay interviewed Sir George Alberti, past president of the IDF and cochairman of the consensus group, and professor of medicine at the University of Newcastle upon Tyne, U.K.

Medscape: Please summarize the key points of these guidelines.

Sir Alberti: The new diagnostic criteria are central obesity, defined as waist equal to or more than 94 cm for males and 80 cm for females in Europids, and ethnic-specific levels in Chinese, Japanese and South Asians; together with two of the following: raised triglycerides of at least 1.7 mmol/L or 150 mg/dL; low HDL-cholesterol, defined as less than 1.04 mmol/L (40 mg/dL) in males and less than 1.29 mmol/L (50 mg/dL) in females; raised blood pressure of at least 130/85 mm Hg; and fasting hyperglycemia, defined as glucose equal to or greater than 5.6 mmol/L (100mg/dL) or previous diagnosis of diabetes or impaired glucose tolerance.

Tässä on tuo alkuperäien julkaisu maitotuotteista, eikä ainoastaan rasvattomista/vähärasvaisista tuotteista, joskin niillä on suituisin vaikutus.
-------------

May 10, 2005 — Men who have a high dairy intake have a lower risk of type 2 diabetes mellitus (DM), according to the results of a prospective study published in the May 9 issue of the Archives of Internal Medicine. The editorialist reviews the purported benefits of milk and dairy products.

"Diet and lifestyle modifications can substantially reduce the risk of type 2 diabetes," write Hyon K. Choi, MD, from Massachusetts General Hospital in Boston, and colleagues. "While a strong inverse association has been reported between dairy consumption and the insulin resistance syndrome among young obese adults, the relation between dairy intake and type 2 diabetes is unknown."

The investigators prospectively examined the relationship between dairy intake and incident cases of type 2 DM in 41,254 male participants with no history of DM, cardiovascular disease, and cancer when enrolled in the Health Professionals Follow-up Study.

During 12 years of follow-up, there were 1,243 incident cases of type 2 DM. Dairy intake was associated with a modestly lower risk of type 2 DM. Compared with men in the lowest quintile of dairy intake, the relative risk (RR) for type 2 DM in men in the top quintile of dairy intake was 0.77 (95% confidence interval [CI], 0.62 - 0.95; P for trend = .003), after adjustment for body mass index (BMI), physical activity, dietary factors, and other potential confounders.

For each serving-per-day increase in total dairy intake, there was a 9% lower risk for type 2 DM (multivariate RR, 0.91; 95% CI, 0.85 - 0.97). The corresponding RR was 0.88 (95% CI, 0.81 - 0.94) for low-fat dairy intake and 0.99 (95% CI, 0.91 - 1.07) for high-fat dairy intake. BMI did not affect this association (< 25 vs >/= 25 kg/m2; P for interaction, .57).

"Dietary patterns characterized by higher dairy intake, especially low-fat dairy intake, may lower the risk of type 2 diabetes in men," the authors write.

Study limitations include observational design, potential for unmeasured confounding, self-reporting of DM with possible underdiagnosis, and study population limited to men 40 years old and older with no history of type 2 DM.

The National Institutes of Health supported this study in part. The authors report no financial disclosures.

In an accompanying editorial, Janet C. King, PhD, from Children's Hospital Oakland Research Institute in California, calls this study "a further reminder of the potential importance of dairy intake and the continuing value of research in this area." She notes that milk contains amino acids, vitamins, minerals, and additional bioactive components.

"Many of these components protect individuals from exogenous stresses, toxins, and pathogens; encourage adaptation to the environment; and promote metabolic regulation, while other milk components cause negative effects in susceptible individuals," Dr. King writes. "Research shows that the role of dairy foods in health is very complex and probably varies with the genotype and phenotype of the individual."

Dr. King reports no financial conflicts of interest.

RR=Risk Ratio

Arch Intern Med. 2005;165:975-976, 997-1003

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat