Seuraa 
Viestejä245

Ärsyttää, kun lehdissä kirjoitetaan, kuinka sejase "voitti syövän" tai kuinka joku "aikoo taistella syöpäänsä vastaan", "eikä aio antaa periksi".

Onko osa meistä tosiaan niin naiiveja että kuvittelee voivansa omalla asenteellaan ja jonkinlaisella psyykkisellä yrittämisellään vaikuttaa sellaisen taudin kuin syövän paranemiseen tai pahenemiseen? Kyllähän se todellisuudessa on niin, että syöpälajista riippuen on tietty keskimääräinen selviytymistodennäköisyys, ja tietysti asiaan voidaan hoidoilla vaikuttaa, mutta ei tosiaankaan millään omalla tahtotilalla tai sen puutteella. Kyllä se on ihan puhtaasti tuurista ja hoidon tehosta kiinni.

Tuollaisella "taistelen syöpääni vastaan" -hölynpölyllä ehkä pönkitetään jonkinlaista älytöntä uskoa omasta haavoittumattomuudesta ja kaikkivoipaisuudesta. Se, että tuollaista uskoa ruokitaan mediassa, on kuitenkin mielestäni vakavasti vastuutonta.

Siinä voidaan nimittäin antaa ihmisille täysin katteetonta toivoa jonkinlaisista oman mielen mystisistä mahdollisuuksista. Tai kääntäen voidaan aiheuttaa syyllisyydentunteita sellaisille ihmisille, jotka eivät tunne jaksavansa "taistella": ovatko he nyt luusereita, jotka edesauttavat omaa kuolemaansa?

Yksityishenkilöistähän tietysti löytyy huuhaaveikkoja, ja sille ei voi mitään, mutta toivoisin, että eri medioiden toimittajat ottaisivat tässä hieman vastuuta eivätkä kirjoittaisi lööperiä siitä, miten joku "voitti syöpänsä".

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (66)

Psyykkeellä on suuri vaikutus kehon toimintoihin. Tutkimukset ovat osoittaneet että esim placebo lääkkeillä paranee hyvin useasti paremmin kuin ilman lääkitystä. Eli tärkeää on uskoa että nyt paranee.
Lisäksi syövän hoitomuotona on testattu esim NLP:n (Neuro Linguistic programming) käyttöä ja huomattu että sillä saadaan paremmat parenemistodennäköisyydet.
NLP:hän on siis täysin psykologiaan pohjautuva terapiamuoto.
Luulen siis että "psykologinen sodankäynti" syöpää vastaan voi jopa toimiakkin tietyissä määrin.

No kyl musta tuntuu että se paraneminen voi vähän olla itestäkin kiinni... Eikös sitä ole esim. tutkittu että stressi altistaa syövälle..?

Kyllä noita 'ihmeparantumisiakin' kuulee, että joku on esim. oikealla ruokavaliolla ja meditaatiolla, yms. parantunut syövästä. Uskoako noita sitten vai ei... tietenkin noita on vaikea uskoa koska ne ei sovi siihen totuttuun maailmankuvaan. Mutta millä perusteella maailmankuvamme ei olisi puutteellinen...

Ainakin jos itse sairastuisin syöpään, pistäisin kaikki keinot käyttöön. Ne hörhömmätkin. Kun ei sitä koskaan tiiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
biologi
Kyllä se on ihan puhtaasti tuurista ja hoidon tehosta kiinni.

Voitko todistaa väitöksesi?

Hmh... Nykyajan ihmisiä vaivaa semmoinen naiivi tiedeuskonnollisuus ja kyynisyys. Tiede on etenevä prosessi joka tutkii maailmaa, ei mikään valmis totuus jonka perusteella asioita voidaan aukottomasti tietää.

Eikös jo joku antiikin filosofi todennut että viisas on se joka tietää ettei tiedä mitään.

Petri Riikonen
Seuraa 
Viestejä245

Itse muistan lukeneeni vain sellaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan positiivinen tai negatiivinen asenne ei vaikuttanut syöpäpotilaiden henkiinjäämistodennäköisyyteen.

NLP:n vaikutuksesta syöpään en ollut kuullut, ja äkkiseltään kyllä epäilen tuota tietoa. Olen siinä käsityksessä, että NLP menetelmänäkin on vailla varsinaista tutkimuksellista tukea.

Plasebovaikutus on toki olemassa, ja varsinkin lievissä taudeissa varmaan yleinenkin. Ja kyllähän aina muutama yksittäinen yksilö paranee syystä tai toisesta. Vastuutonta on mielestäni kuitenkin sellainen, että tuputetaan syöpään sairastuneille "paraneminen on itsestäsi kiinni" -asennetta.

Kyllä minun mielestäni näiden paranemisuskomusten taustalla on se, että ihmisten on niin vaikea hyväksyä sitä, että elämässä voi tulla sellaisia vastuksia, joille ei kerta kaikkiaan voi mitään. Yksittäinen ihminen voi vapaasti uskoa mihin tahtoo, mutta kyllä syyttäisin toimittajia vastuuttomuudesta, kun lehdissä tuputetaan tällaisia uskomuksia. Siinä annetaan vakavasti sairaalle ihmiselle katteettomia toiveita ja estetään rakentamasta realistista suhtautumista oman elämän rajallisuuteen. (En nyt viittaa Tiede-lehteen. En muista, että siellä olisi kirjoitettu mitään "omaa syöpää vastaan taistelemisesta".)

biologi
Siinä annetaan vakavasti sairaalle ihmiselle katteettomia toiveita ja estetään rakentamasta realistista suhtautumista oman elämän rajallisuuteen.

No voi hitsi. Kuule, minusta oikeasti vastuutonta on kiihkoileminen potentiaalisesti hyvin tehokkaita hoitomuotoja vastaan, etenkin silloin kuin tämä räyhääminen ei perustu (edes valikoiviin) tutkimustuloksiin, vaan lähinnä ennakkoluuloihin.

Petri Riikonen
Seuraa 
Viestejä245
Human2.0
biologi
Siinä annetaan vakavasti sairaalle ihmiselle katteettomia toiveita ja estetään rakentamasta realistista suhtautumista oman elämän rajallisuuteen.No voi hitsi. Kuule, minusta oikeasti vastuutonta on kiihkoileminen potentiaalisesti hyvin tehokkaita hoitomuotoja vastaan, etenkin silloin kuin tämä räyhääminen ei perustu (edes valikoiviin) tutkimustuloksiin, vaan lähinnä ennakkoluuloihin.

No onko sinulla puolestasi esittää edes valikoituja tutkimustuloksia, jotka tukisivat sitä uskomusta, että syöpä paranee, kunhan tarpeeksi kovasti paranemista toivoo?

Vaari
Seuraa 
Viestejä3335
biologi
Kyllä minun mielestäni näiden paranemisuskomusten taustalla on se, että ihmisten on niin vaikea hyväksyä sitä, että elämässä voi tulla sellaisia vastuksia, joille ei kerta kaikkiaan voi mitään.

Ymmärrän näkökantasi. Vapauta sisäinen voimasi jne-puheet ovat vaarallisia ja kumpuavat "auttajan" omasta avuttomuudesta. Mutta se ei poissulje toista ääripäätä. Psykosomaatiikan merkitystä sairastumisessa ja parantumisessa ei tunneta. Sekin on vaikeasti hyväksyttävä tosiasia, ja se että sairastuminen ja siitä parantuminen toimivat samalla mekanismilla. Miksi vain toiseen olisi lääke. Mistä syöpä tuli, sinne se voi palatakin, korostamatta asiaa sen enempää.

Olisiko niin, että yksi sairauden synonyymi on "ei selitystä", juuri tuo mihin viittaat, vaikeuteen hyväksyä vastus, jolle ei voi mitään. Eikö paraneminen ole silloin melkein mikä tahansa selitys, johon voi uskoa. Osaltaan siis, korostamatta asiaa sen enempää.

Ja mitä on terveys? Mitä on vammaisuus? Niissä on lähtemätön yhteisöllinen elementti myös. Ympäristön virheellisestä, veltosta rakentamisesta johtuvaa toimintarajoitteisten liikuntakyvyttömyyttä ei korjata yksilöön kohdistuvalla kemoterapialla. Sairaus ja vammaisuus on aina jaettua, niin myös se mitä pidetään niistä parantumisena. Yhteisölläkin voi olla syöpä, korostamatta asiaa sen enempää.

"Etenen, sillä muistini lyhyempi kuin kehä, jota kierrän." (Markku Envall)

Vaari
Sekin on vaikeasti hyväksyttävä tosiasia, ja se että sairastuminen ja siitä parantuminen toimivat samalla mekanismilla. Miksi vain toiseen olisi lääke. Mistä syöpä tuli, sinne se voi palatakin, korostamatta asiaa sen enempää.

Mutaatioiden tapauksessa on vain melko epätodennäköistä, että ihmisessä ehtisi tapahtua suotuisa mutaatio epäsuotuisan mutaation lyhentämän eliniän aikana.

Btw enpä kyllä muista että lehdissä olisi kirjoitettu että joku 'hävisi' syövälle ja kuoleminen oli oma vika.

biologi
Human2.0
biologi
Siinä annetaan vakavasti sairaalle ihmiselle katteettomia toiveita ja estetään rakentamasta realistista suhtautumista oman elämän rajallisuuteen.No voi hitsi. Kuule, minusta oikeasti vastuutonta on kiihkoileminen potentiaalisesti hyvin tehokkaita hoitomuotoja vastaan, etenkin silloin kuin tämä räyhääminen ei perustu (edes valikoiviin) tutkimustuloksiin, vaan lähinnä ennakkoluuloihin.No onko sinulla puolestasi esittää edes valikoituja tutkimustuloksia, jotka tukisivat sitä uskomusta, että syöpä paranee, kunhan tarpeeksi kovasti paranemista toivoo?

Kysymyksenasettelu on irrelevantti. Ei ole eikä tule olemaan tutkimuksia syövästä, paraneeko, kunhan tarpeeksi kovasti uskoo.
Lääketieteen etiikka tulee väistämättömästi vastaan.

Jos ihminen sairastuu syöpään, jääkö joku tietoisesti pois koululääketieteen hoidoista odottelemaan jos oma vahva usko paranemiseen parantaisi.

Kun virallisen lääketieteen keinot osoittautuvat tehottomiksi, haetaan apua melkein mistä vain, koska mitään menetettävää ei ole. Kuolemaa vastaan taistellessa mikään hinta ei ole liian korkea, yksilön kannalta.

Kaikessa paranemisessa psyyke vaikuttaa. Positiivinen asenne lisää immuniteettia, se tiedetään. Jos antaa periksi, "päättää kuolla", silloin mikään hoito ei tehoa.

Syövässä ja monessa muussakin taudissa tapahtuu ns. ihmeparantumisia. Kyseessä ei ole mitään yliluonnollista. Emme tiedä mikä syövän aiheuttaa. Tiedämme kuitenkin, että syöpäsoluja muodostuu elimistössä koko ajan, mutta oma puolustuksemme hoitaa tehtävän ja eliminoi pahanlaatuiset solut.

Elimistömme toimii vielä monien tuntemattomien lakien mukaisesti ja sillä on vahva perustarve tasapainoon, homeostasiaan, terveyteen. Eikä siinä ole mitään yliluonnollista.

Mitä mahdollista haittaa voi yksinkertaisesti olla siitä, että ottaa semmoisen "Ja minähän prkl paranen"-asenteen? Ainakaan verrattuna siihen, että ryömisi jonnekin sängyn perälle kuolemaan?

Ihmes
Mitä mahdollista haittaa voi yksinkertaisesti olla siitä, että ottaa semmoisen "Ja minähän prkl paranen"-asenteen? Ainakaan verrattuna siihen, että ryömisi jonnekin sängyn perälle kuolemaan?

Ei siitä ole haittaa.

Olen itse käynyt kuoleman portilla ja uskoin vahvasti, että selviän kun tulin tajuihini sairaalassa.

Edessä oli iso leikkaus enkä ollut lainkaan huolissani. Osastonlääkäri, jonka tunsin jo monen vuoden takaa opiskeluajoiltani piti minua omituisena. En kysynyt leikkauksesta mitään, vaan luotin että kaikki menee hyvin. Kaikki meni hyvin. Tilastollisesti minun pitäisi olla kuollut tai ainakin neliraajahalvaantunut, mutta en ole.

Mutta, ei siinäkään ole mitään ihmeellistä. Olen vain poikkeus säännöstä, joka vahvistaa säännön, enkä suinkaan ole ainoa.

Deoxyribonucleic
Btw poikkeus ei vahvista sääntöä, vaan pistää säännön koetukselle.

Off topic (tietenkin)

Poikkeus vahvistaa säännön sanonta tarkoittaa sitä, että vasta kun ilmaantuu poikkeus johonkin normaaliin, niin sääntö huomataan. Tuossa MD:n tapauksessa ehkäpä kaikki samasta asiasta kärsineet olivat joko kuolleet tai halvaantuneet. MD, joka selvisi oli siis se poikkeus, jonka takia olemassa ollut "sääntö" havaittiin. Poikkeus siis vahvisti säännön.

Sanonta ei siis pistä sääntöä koetukselle.

Olipa Phonylla hyvä selitys sanontaan: poikkeus vahvistaa säännön.
Itse en ole tuota edes koskaan syvemmin pohtinut, mutta järkevän tuntuinen selitys, ihan tieteelliseltä kuulostaa.

Muistan lukeneeni jostain tutkimuksesta, jossa loppuvaiheeseen (ei kai kuitenkaan terminaalivaiheeseen) edennyttä syöpää sairastavia ihmisiä hoidettiin NLP-menetelmillä. En kyllä muista miten vertailu tuossa tutkimuksessa oli tehty, mutta epäilen että tilastojen perusteella, koska verrokkiryhmä jota ei hoideta kuulostaa aika karulta.
Kuitenkin pointti oli se, että selkeä osuus, yli puolet, parantui ja muidenkin hoidettavien jäljellä olleen elämän laatu parani pelon ja ahdistuksen lientyessä. Luku joka on mielessäni on 80%, se olisi siis niiden osuus joiden vointi koheni, mutta en ole varma. En myöskään ole ihan tietoinen siitä miten elämänlaadun määrä mitataan, mutta luulisin sen onnistuvan kyselyillä.

Eli mitä yritän sanoa? Omalla asenteella ei ehkä henkilökohtaisesti paranna syöpää, mutta se auttaa kestämään hoidot ja vahvistaa uskoa tulevaisuuteen, mikä parantaa elämänlaatua, vaikka ei oireita poistaisikaan.
Omia lähisukulaisiani on kuollut syöpään, eikä ole mitenkään mahdotonta, että minäkin saatan jonain päivänä siihen sairastua. Aihe kiinnostaa minua siis ihan siitäkin syystä. Syöpä on pelottava sairaus, mutta ilmeisesti nykyiset hoitomenetelmät ovat jo niin hyviä, että suurin osa syöpään sairastuneista paranee.

En epäile, etteikö oma positiivinen asenne vaikuttaisi jollain prosenttitasolla paranemiseen verrattuna erittäin negatiiviseen "kuolen niinku just"-asenteeseen, mutta pitää muistaa, että onhan maailma täynnä esimerkiksi uskonnon vuoksi lääkäreistä kieltäytyviä ihmisiä.

En ole ainakaan henk.koht. vielä törmännyt tutkimukseen, jossa olisi todettu vahvan uskon / positiivisen asenteen pitäneen heitä juurikaan pidempään elossa, kuin mitä taudin kuva antaa heille aikaa.

Toki klassiset placebo-tutkimukset antavat osviittaa oman henkilökohtaisen "vaikutuksen" antamasta lisävarmuudesta, mutta onko kyse sitten siitä, että vaikka kuumetta olisikin se sama 38,5 astetta kuin ilman placeboa, "tuntee" olevansa terveempi, koska 'lääke' on jo varmasti parantanut oloa?

Syöpiin, ja muihin terminaalisairauksiin en uskalla edes kantaa ottaa, koska tietoa ei ole, ylläoleva tarkoitettu pienemmän kaliiberin sairauksiin.

Herra Hippi
Omalla asenteella ei ehkä henkilökohtaisesti paranna syöpää, mutta se auttaa kestämään hoidot ja vahvistaa uskoa tulevaisuuteen, mikä parantaa elämänlaatua, vaikka ei oireita poistaisikaan.

Tietynlaista eroavaisuutta asenteissa löytyy kuulemma myös sukupuolten välillä.
Siinä missä nainen syöpäuutisoinnin jälkeen lamaantuu ja jää murehtimaan, mies ottaa asian rauhallisemmin.
Syöpähoitoja annettavassa sairaalassa oli kyseinen asia huomattu.
Miehet elävät "normaalimpaa" elämää syöpänsä kanssa. Hoitojen välillä käyvät tupakalla, lukevat sarjakuvia, elävät rennosti.
Siitä huolimatta, että syöpäsairauksilla on ikävä ennuste, monet sairastuneet, kokevat, että elämän laatu sen sijaan, että se huononisi, paranee.
Syöpä laittaa asiat kuin oikeaan järjestykseen.
Tässä tietenkin on varmasti suuria yksilöllisiä eroja, kuinka asioita koetaan. Sairastuminen syöpään on yleistä. Mitä vanhemmaksi elää, sen varmemmin sairastuu syöpään.

Edit: Voitaneen tosin ajatella, että naiselle, esim rintasyöpään sairastuminen tuo mukanaan psyykkisiä ja fyysisiä ongelmia, joiden käsitteleminen ei ole rinnastettavissa esim. miehen eturauhas syövästä johtuviin ongelmiin. Suvunjatkaminen pakastetuista siittiösoluista onnistunee, mutta naisellisuutta ei voi pakastaa.

En nyt tuohon psykosomatiikkaan sano mitään, mutta sitä mieltä olen minäkin että omalla asenteella voi parantaa jos ei syöpää, niin ainakin omaa jaksamistaan syövän ja sitä hoitavan lääketieteen armoilla.
Vaarini kuoli keuhkosyöpään ja vielä viimeisenä päivänään jaksoi hymyillä ja sanoi, että joulukuusi on sitten katsottu metsästä valmiiksi.
Mutta kaikille se oma kuolema vain ei ole yhtä "iloinen" asia. Joku voi järkyttyä ja jopa menettää työkykynsä jo siinä kun kuulee sairastavansa syöpää (tai mitä tahansa muuta vaarallista tautia), mikäli sattuu pelkäämään kovasti itse sairautta tai kuolemaa johon se voi johtaa. Näin voi käydä, vaikka tauti olisi ns. hyvällä mallilla ja helposti parannettavissa. Ihmiselle, joka viimeisenäkin päivänä yrittää pitää elämästään kiinni eikä halua kuolla, se viimeinen päivä on todella pitkä.
Nämä esimerkit nyt olivat ihan ääripäistä, sillä syöpähän ei välttämättä johda kuolemaan, mutta pointtini varmaankin tuli selville.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat