Seuraa 
Viestejä3337

Hei ihmiset

Muutamina öinä olen unen läpi kuullut jotain epämääräistä hiljaista ääntä, jonka aivo on tulkinnut tuulen suhinaksi tai joksikin sellaiseksi luonnon ääneksi. Viimeyönä kuitenkin olin mennyt myöhään nukkumaan, enkä ollut vielä nukahtanut, kun aivan hiljaisessa talossa kuului jotenkin tutun oloinen hento piipitys. Hetken kuunneltuani tuota oudon säännöllistä, mutta sattumanvaraisen oloista piipitystä tajusin sen olevan morsetusta.

Oli todella mieltäylentävää kuulla, kuinka joku harrastaa tuota kommunikaatiolajeista jalointa. Tuota partiolaisten ja sotilaiden ynnä kirkasotsaisten oikeamielistä viestintää, joka pelastaa pulasta milloin tahansa. Jos vain on Sudenpentujen käsikirja ja taskupeili, niin ei ole ikinä huolta. Aina on kommunikaatio käsillä. Niinkuin nyt jalolla naapurillani yöpuhteena sähkötysavain. Kyllä pitäisi kaikkien osata morseaakkoset jo esileikkikouluiästä lähtien Olisi maailma partiolaisten oikeamielinen ja hyvä. Kenties naapurini oli yhteydessä maailman ääriin itse Japanin keisariin tai Barokhanin sulttaaniin. Ehkä tiedusteli millaisia ilmoja se Grönlannissa tai Islannissa pitelee. Ken tietää, ken ei.

Mutta asiaan. Mahtaako olla yleinen harrastus tuo morseaakkosilla sähköttäminen? Kaikenmaailman huonot höpöhöpö internettikeskustelupalstat ja muut irkit ja sellaiset varmasti ovat osaltaan vähentäneet tuota parempaa varttunutta harrastusmuotoa. Kuulin tässä taannoin kauhukseni, että edes radioamatöörien ei nykyään tarvi osata morseaakkosia amatöörikokeessaan. On se maailma mallillaan

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

  • ylös 2
  • alas 2

Kommentit (9)

Olisihan tuo vaihtelua vaikka morsettaa kännyllä , mutta kun puhumalla ajaa saman asian.
Voisihan tuo talon sisäisessä viestinnässä toimia vieläkin. Salattavissakin muuntamalla koodia.

Voisikohan sitä morse tyylisesti viestittäväksi kehittää jonkun helpommin omaksuttavamman merkistön minkä pystyisi laskemaan paperille ASCII tyylisesti vaikkei niitä etukäteen osaakkaan kunhan vain tietää periaatteen

näin lähes kuka tahansa voisi "morsettaa"

edit: jos ei oteta käyttöön erikseen isoja ja pieniä sekä erikoismerkkejä, ascii tarvitsee 5bittiä kirjainta kohden (tämä mahdollistaisi tyhmempien ihmisten morsetuksen)

eli

A = . . . . _
B = . . . _ .
C = . . . _ _

jne...

tuonkin ei tarvitsisi muuttua kuten binäärit vaan esimerkiksi siirtyä yhdellä eteenpäin eli (tämä mahdollistaisi vieläkin tyhmempien ihmisten morsetuksen)

A = . . . . _
B = . . . _ .
C= . . _ . .
D = . _ . . .
E = _ . . . .
F = _ . . . _

jne...... hc jätkät tietysti voisivat kehittää tähän myös pakkauksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337

Huijausta sellainen

Mutta kunka moni esimerkiksi tällä palstalla osaa morseaakkoset niin, että ei tarvi kuin piipitystä kuunnella ja sen ymmärtää tekstinä heti suoraan? Eihän se nyt niin vaikeaa voi olla. Erilainen aakkosto vain, niinkuin pistekirjoituskin.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Itse asiassa morsen merkit pystyy päättelemään ja laskemaan vaikkei niitä muistaisikaan ihan ulkoa. Koko morsen koodisto perustuu nerokkaaseen taulukkoon, josta voi päätellä kunkin kirjaimen morsekoodin. Taulukkoa pitää tosin osata lukea, helpottaa kun osaa laskea binäärinumeroilla.

Kun taulukosta pääsee jyvälle, oivaltaa myös, kuinka nerokkaasta ja sofistikoituneesta keksinnöstä morsen aakkosissa on lopulta kysymys. Morsen aakkoset perustuvat muutamaan perusoivallukseen:

- Morsen aakkoset koostuvat pisteistä ja viivoista
- Piste on ajallisesti lyhyempi kuin viiva
- Kaikki 1..n merkistä koostuvat morsen aakkoset voidaan laittaa pituusjärjestykseen (1 piste on lyhin, n viivaa on ajallisesti pisin)
- Kirjoitetussa kielessä kullakin kirjaimella on oma (kielispesifinen) esiintymistiheys
- Jos halutaan morsettaa mahdollisimman tehokkaasti, kaikilla useimmiten esiintyvillä kirjaimilla kannattaa olla ajallisesti mahdollisimman lyhyt morsen aakkonen

Summa summarum: laitetaan morsen aakkoset ajan suhteen pituusjärjestykseen ja kirjaimet esiintymistiheyden mukaan ja net lopulta naitetaan yhteen, ja ta-daa, saadaan morsen aakkoset.

Vierailija
Kyrsa

tuonkin ei tarvitsisi muuttua kuten binäärit vaan esimerkiksi siirtyä yhdellä eteenpäin eli (tämä mahdollistaisi vieläkin tyhmempien ihmisten morsetuksen)

A = . . . . _
B = . . . _ .
C= . . _ . .
D = . _ . . .
E = _ . . . .
F = _ . . . _

jne...... hc jätkät tietysti voisivat kehittää tähän myös pakkauksen.

Täällä tavalla ei kait saada kaikkia tarvittavia merkkejä aikaiseksi(siis 5bit)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Nyt kun nimim. Kyrsa alkoi heittää binäärikoodista, on pakko vielä tarkentaa vähän äskeistä. Morsen aakkoset kun siis todellakin perustuvat binäärikoodiin.

Jos esim. otetaan mainitsemani taulukon kolmas rivi:

[code:34vffz3n]S U R W D K G O[/code:34vffz3n]

Jokaiselle kirjaimelle annetaan järjestyksessä kolmebittinen binääriluku (koska kyseessä on kolmas rivi:)

[code:34vffz3n]S U R W D K G O
0 1 2 3 4 5 6 7
000 001 010 011 100 101 110 111
[/code:34vffz3n]

Ja sitten vaan sovitaan, että 1 = viiva ja 0 = piste. Ta-daah!

Hehhee. Äkkiäkös nuo oppii. Tästähän sai heti uuden ulottuvuuden musiikkiin. Ensimmäisenä tietysti härskejä biisejä väsäämään.

Itse olen kovin harjotellut kyseistä viestintämuotoa ja jonkuverran sitä jo osaankin...

Ja sitä on muuten jo kätkettynä muutamiin biiseihin...

kannattaa opetella sähkötystä... eipä sitä koskaan tiedä milloin sitä tarvii...

Radioamatööreillähän se on edelleen suosittu yhteysmuoto...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat