Seuraa 
Viestejä45973

Vuonna 1865 eräs tieteistarinoiden pioneeri, Jules Verne kirjoitti kirjan "De la Terre à la Lune", Maasta Kuuhun, jossa kolmihenkisen tykinkuulan miehistö ammuttiin Kuuhun jättiläismäisellä tykillä. Ajatusta oli tuolloin helppo pitää naurettavana, vaikka Verne oli tiedettävästi tehnyt joitain laskelmia Kuuhun pääsemiseksi.
Hieman yli sata vuotta myöhemmin Kuuhun laskeuduttiin eikä ketään naurattanut (paitsi salaliittoteorioiden ystäviä) - joskaan Apollo 11:n matka ei varmaankaan kovin paljon vastannut Vernen tykinkuulan matkaa.

En ole itse lukenut kyseistä Vernen kirjaa, mutta monta muuta tarinaa olen kyllä lukenut, kuullut ja nähnyt. Miten naurettavalta ja todennäköiseltä nykyään kuulostavat vaikkapa Stanislaw Lemin yhteiskuntamuoto jossa kansalaiset pidetään onnellisina lääkkeillä ja huumeilla? Tai PlanetES-nimisen animen synkkä tulevaisuudenkuva jossa suurvallat ovat siirtyneet avaruuteen Maapallon jäädessä suurimmaksi osaksi ns. kolmanneksi maailmaksi, jolle ei jää rikkailta avaruuden valloittajilta juuri mitään muuta kuin romua ja jätettä.

Tuleeko muille mieleen vastaavia scifikertomuksia? Missä niiden arvailut ovat osuneet tai voivat tulevaisuudessa osittain osua oikeaan? Tai mitkä vaikuttavat täysin epätodennäköisiltä?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (11)

Voisihan Neurovelhoa pitää omanlaisenaan ennustuksena. Sitä kirjoitettaessa ei paljon internetti-ideaa ollut kehitelty.
Tulevaisuudenkuvana sitä voisi hyvinkin pitää mahdollisena, megakorporaatiot omine turvajoukkoineen, piuha-päähän-ja-nettiin-hakkerit jne.

Vernen kirjassa muistaakseni jengi ammuttiin avaruuteen isolla määrällä pumpuliruutia. Voisi olla tuskainen lähtö, jokunen g-voima runtelee ruumista jos kertarysäyksellä pitäisi saada riittävä vauhti.

Ja Uljas uusi maailma... toivottavasti siihen ei koskaan jouduta... ellei sitten satu syntymään alfaplussaksi:)

Mielenkiintoinen threadi kieltämättä, olkaa hyvät ja jatkakaa:)

p.s. en muista missä Vernen kirjassa oli amfibioauto joka kulki lähes 200km/h, eli muistaakseni meni jotenkin niin, että kun sen näki _kaukaa_ se vilahtikin samantien toiseen horisonttiin. Huisia!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Blackwood
Vuonna 1865 eräs tieteistarinoiden pioneeri, Jules Verne kirjoitti kirjan "De la Terre à la Lune", Maasta Kuuhun, jossa kolmihenkisen tykinkuulan miehistö ammuttiin Kuuhun jättiläismäisellä tykillä. Ajatusta oli tuolloin helppo pitää naurettavana, vaikka Verne oli tiedettävästi tehnyt joitain laskelmia Kuuhun pääsemiseksi.Mielenkiintoinen aihe. Yksistään Jules Vernestä riittäisi varmasti kosolti keskusteltavaa, mutta ihan lyhyesti tässä vain, että hänhän 'ennusti' romaaneissaan myös mm. sukellusveneen ja paineilmalaitteet (Sukelluslaivalla maapallon ympäri) ja muistaakseni jossain kirjassaan jopa television. Tuota mainitsemasi "Maasta Kuuhun" -kirjan tarinaahan hän jatkoi myöhemmin kirjassaan "Kuun ympäri". Ihan 'hatusta' Verne ei luonnollisestikaan laitteitaan tempaissut, vaan hän seurasi herkeämättä aikansa teknologista ja tieteellistä kehitystä ja käytti sitten menestyksekkäästi mielikuvitustaan - samalla reseptillähän vielä nykyäänkin useimmat scifi-kirjat syntyvät.

Blackwood
Tuleeko muille mieleen vastaavia scifikertomuksia? Missä niiden arvailut ovat osuneet tai voivat tulevaisuudessa osittain osua oikeaan? Tai mitkä vaikuttavat täysin epätodennäköisiltä?Vernehän oli siinä mielessä maineensa kannalta 'onnekas' kirjailija, että hahmotteli kertomuksiinsa teknisiä vempaimia, jotka osoittautuivat jo suhteellisen lyhyen ajan kuluttua toteutuskelpoisiksi. Näin voimme todeta osan hänen spekulaatioistaan toteutuneen muodossa tai toisessa. Tietenkään eivät läheskään kaikki Vernenkään kirjoissaan esiin ottamat ideat ole toteutuneet reaalimaailmassa. Vernehän kirjoitti yli 60 romaania ja lisäksi koko joukon muita kirjallisia töitä.

Voihan olla, että kun tarpeeksi kauan aikaa kuluu, niin suurikin osa scifi-kirjailijoiden ja tulevaisuutta spekuloivien tiedemiesten ideoista toteutuu jossain muodossa - tämähän ei olisi mitenkään ihmeellistä. Nämä tulevaisuuden visiot vaan sijoittuvat usein niin kauaksi horisonttimme taa, että emme kovinkaan järkevästi voi arvioida ideoiden toteutumiskelpoisuutta tässä vaiheessa. Tulevaisuus kun saattaa osoittautua lopulta aivan erilaiseksi, kuin kukaan osaa edes aavistella.

Mielenkiintoinen tulevaisuudenutopia, joka saattaisi periaatteessa joissain olosuhteissa jopa toteutua (jotkut pitävät sitä todellisuutena jo nyt ), on Orwellin klassikko 1984.

Itse pidänkin mielenkiintoisimpana scifinä yleensä juuri yhteiskunnallisia ja sosiologisia utopioita; kaiken maailman lento- sun muut härvelit eivät minua niinkään kiinnosta.

Ehdottomasi mielenkiintoisimmat, kiehtovimmat ja todennäköisesti myös luotettavimmat tulevaisuudenspekulaatiot löytyvät mielestäni nykyään tiedemiesten kirjoittamista tieteen (esim. kosmologia ja astronomia) popularisaatioista. Esim. nykykosmologiaan ja teoreettiseen fysiikkaan kuuluvat hurjimmat spekulaatiot ja visiot ovat niin mielikuvituksellisia ja syvällisiä, että useimpien scifi-kirjojen lukeminen tuntuu niiden rinnalla silkalta ajan haaskaukselta.

Hakku
p.s. en muista missä Vernen kirjassa oli amfibioauto joka kulki lähes 200km/h, eli muistaakseni meni jotenkin niin, että kun sen näki _kaukaa_ se vilahtikin samantien toiseen horisonttiin. Huisia!

Taisi olla "Maailman Herra", muisti saattaa kyllä pettää.

Itse en ole lukenut kauheasti SciFiä, mutta Risto Isomäen kasvihuoneilmiöstä kertova romaani oli mielestäni aika realistinen näkemys tulevaisuudesta. En nyt muista sen nimeä.

ChG
Mielenkiintoinen tulevaisuudenutopia, joka saattaisi periaatteessa joissain olosuhteissa jopa toteutua (jotkut pitävät sitä todellisuutena jo nyt ), on Orwellin klassikko 1984.

Kenelle utopia, kenelle dystopia...
Joka tapauksessa, luin kirjan ihan äskettäin ja kirjoitin siitä lyhyehkön tutkielmankin, ja yllättävän paljon Orwellin kuvailemien juttujen kaltaisia asioita löytyy nykymaailmasta - ja siis muualtakin kuin Pohjois-Koreasta. Ajatuspoliisin kanssa en onneksi ole vielä joutunut tekemisiin, mutta joka talostahan löytyy teleruutu (joskin vain yksisuuntainen) ja ainakin Puolustusvoimien lomakkeet taisivat olla uuskielellä kirjoitettuja.
Tutkielmassani kiinnitin kylläkin tällaisten pikkuseikkojen sijasta huomion enemmänkin Orwellin varoitukseen ja ihmiskuvaan: siihen, mitä valta voi tehdä ihmiselle, mutta se ei enää varsinaisesti liity threadin aiheeseen joten lopetan viestini tähän.

Blackwood
Kenelle utopia, kenelle dystopia...

Oikeassa olet - pitäisi malttaa valita sanansa tarkemmin.

sipu250
Seuraa 
Viestejä408

Heinleinillä on muutama mielenkiintoinen juttu.

Esim. "Time enough for Love" käsittelee kaiken villin lännen meininkinsä ohella kysymystä suurten tietokoneiden manageeraamasta planeetasta, tietoisuuden mahdollisesta heräämisestä tietojärjestelmissä, rakkauden luonteesta ja sisällöstä, suunnitellun perimän omaavan ihmisen tuottamista, vanhenemisen mekanismejä ja niiden torjuntaa ... Myös visiot monista tietotekniikan yksityiskohdista ovat lähinnä uskomattomia kun ottaa huomioon että teksti on 1960-luvulta.

Saman tekijän "Citizen of the Galaxy" on suomalaiselle erityisen mielenkiintoinen ja kertoo myös paljon kirjailijan toimintatavasta. Helppo visioida hänet istumassa Marrakeshin torilla tarkkailemassa kerjäläisten elämää, seikkailemassa Rooman katakombeissa, tai selvittelemässä itäsuomalaisen suurperheen sosiologisia suhteita, suomalaista mentaliteettia yleensä ja erityisesti maahanmuuttajan ensikokemuksia Suomessa. Kuten myös pienten Euroopan maiden roolia ja toimintaa globaaleilla kaupallisilla markkinoilla ... On siinä aineksia pienen seikkailukirjan kirjoittamiseen.

"Jumalan kuusi sormea" on mielenkiintoinen kirja, jossa voimalaonnettomuus heittää kuusi ihmistä vuorotellen määrittelemään omat utopiansa käytännössä, joihin muut osallistuvat halusivat tai eivät.

Toisen paratiisi on toisen helvetti.

Hakku
p.s. en muista missä Vernen kirjassa oli amfibioauto joka kulki lähes 200km/h, eli muistaakseni meni jotenkin niin, että kun sen näki _kaukaa_ se vilahtikin samantien toiseen horisonttiin. Huisia!

Ööö...tuota...formula 1:tkin kulkevat jopa lähes 350 km/h elleivät enemmänkin, mutta eivät nekään vain vilahda horisontista vastapäiseen. Siis oletko aivan varma tuosta nopeudesta? Vai oliko se vain Vernen tyhmyyttä?

tupakka

Ööö...tuota...formula 1:tkin kulkevat jopa lähes 350 km/h elleivät enemmänkin, mutta eivät nekään vain vilahda horisontista vastapäiseen. Siis oletko aivan varma tuosta nopeudesta? Vai oliko se vain Vernen tyhmyyttä?

Aikoinaan ihmisiä hirvitti jotain 50 km/h kulkevien junien vauhtikin,
joten 200 km/h on saattanut vaikuttaa aika kovalta vauhdilta.
"Vilahdus horisonttiin" on tietenkin varsin suhteellista...

Pohtija
Seuraa 
Viestejä903

Tässä muutamia todellisia tulevaisuuden visioita. Osa niistä jo menneisyyden visioita, jotka eivät jostain syystä koskaan toteutuneet:
(laita hakuun min. korkeus vaikka 600m ja valitse Structure Type: Highrise, Tower ja Status: proposed, cancelled, vision, fantasy)

http://www.skyscraperpage.com/diagrams/?

Ja muutama visio, jotka ovat jo toteutumassa. Valmistuvat lähitulevaisuudessa: (laita hakuun vain Status: construction)

Mielenkiintoinen, hyvin toteutettu sivusto on tuo muutenkin. Kannattaa tutustua enemmänkin.

"Perhosten liihottelu voi näyttää epämääräiseltä haahuilulta, mutta se on harhaa. Ne tietävät tarkkaan, mitä tekevät."

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat