Seuraa 
Viestejä13769

YLE 1:llä meni ajankohtaisohjelma, ...kun Neuvostoliitto romahtaa, presidentti Koiviston osuus tulee esille uudessa valossa... mutta varsinainen asia on alla:

Sähköposteissa leviää kirjoitus, jonka väitetään olevan pääministeri Vanhasen kirjoittama vuodelta 1985.

Tietääkö joku tästä kirjoituksesta jotain? Olisi mielenkiintoista saada vahvistusta asiaan. Tiedustelin myös Suomenmaa lehdestä asiaa, mutta he eivät antaneet tietoa asiasta, vetosivat kiireisiin, apua ei herunut.

Nyt kysynkin olisiko jollain lisäinfoa ko. kirjoituksesta, olisi hyvä saada asiaan vahvistus, jotta asian oikea laita saadaan informoiduksi eteenpäin.

....................

CHECKING: Onko tämä juttu Matti Vanhasen tekemä?

Allaoleva kirjoitus liikkuu sähköposteissa ja sen väitetään olevan nykyisen pääministerimme kirjoittama 30.7.1985, siis yli 20 vuotta sitten. On tunnettua, että sposteissa pyörii kaikenlaisia juttuja, joiden väitetään olevan tämän ja tämän kirjoittama. Jutun väitetään olleen Suomenmaa -lehdessä. Ko. lehti ei voinut tarkistaa asiaa, koska sähköinen arkisto ulottuu vain 1999 saakka ja varsinaiseen lehtiarkistoon ei nyt kesälomien vuoksi riitä henkilökuntaa.

On myöskin mahdollista, että juttua on jälkeenpäin manipuloitu joidenkin yksipuolisista päämääristä johtuen. Sisältöä on voitu myös osin muuttaa kuin sanamuotoja.

Korostettakoon, että alla oleva juttu on laitettu näkyville väittämättä mitään sen kirjoittajasta, nyt on kyseessä tarkistus, ja jos juttu onkin Matti Vanhasen tekemä, laitan vielä ennen otsikkoa sanan:

"LAINAUS"

Mikäli jollain löytyy varmaa todisteellista tietoa allaolevan jutun todenperäisyydestä, pyytäisin saada siitä tiedon. Kiitos
.......................................................

"lainattu kirjoitus netistä" ----------------------------->"LAINAUS"

Baltic Star

Television uutisissa Baltic Star:n Suomeen tuomien mielenosoittajien varapuheenjohtaja perusteli mielenosoitustaan. Hän sanoi mielenosoituksella annettavan tukea Viron, Liettuan ja Latvian vapaustaistelulle ja että he puolustavat myös suomalaista veljeskansaa. En ole huomannut, että Suomesta olisi pyydetty näiden matkalaisten tukea itsellemme minkäänlaisissa asioissa.

Suomen lain ja poliittisien johtajien avaruutta osoitti se, että tämä provokatoorinen mielenosoitus saatiin Suomessa järjestää. Arvelen jokaisen tv-uutisten katsojan ymmärtäneen mielenosoittajien tarkoitusperät ja asettaneen ne omaan sarjaansa.

Mielenosoituksen suomalaisena järjestäjänä ja luvan hakijana toimi eräs SMP:n kunnallisvaalilistoilta valittu kunnanvaltuutettu. SMP:n edustajat sanoutuivat tästä henkilöstä erilleen ja selittivät hänen olevan puolueen ulkopuolisen. Vaalien jälkeen kyllä kai tämänkin "sitoutumattoman" äänet ja valtuustopaikka laskettiin SMP:lle annetuksi äänestäjien tueksi. Mielenosoittajien teemoista ja asenteista paistoi paitsi välinpitämättömyys sodan jälkeisen Euroopan todellisuudelle niin myös halu muuttaa Neuvostoliitossa vallitsevaa järjestelmää. Kumpikaan teemoista ei sovi suomalaiseen poliittiseen linjaan. Eräs ETYK-prosessin kulmakivistä on sodanjälkeisen tilanteen tunnustaminen. Toinen Suomen linjaan liittyvä erityispiirre on se, että me emme lausu mielipidettämme meihin ystävällisissä väleissä olevien muiden maiden sisäisistä asioista.

En tiedä olisivatko mielenosoitusluvan hakijat olleet yhtä lailla innokkaita jos laivalastillinen eri Neuvostotasavaltojen kommunisteja olisi tullut tänne ja muihin Pohjoismaihin antamaan tukea Pohjoismaiden "vapauttamiselle".

Monet Suomessakin veljeskansojemme asioista huolta kantavat näkevät aiheensa huoleen Neuvostoliiton yhteiskuntajärjestelmässä. Minusta paljon parempaa veljeskansojen yhteistyötä on esimerkiksi se työ, jota sadat kielen tutkijat tekevät parhaillaan Komin Neuvostotasavallassa suomalais-ugrilaisten kielten parissa. Myös Tallinnan valtava laulufestivaali osoitti juuri, että Neuvostovirossa vallitsee voimakas kansallinen kulttuuri. Eikä veljeskansojen monituhatvuotisessa historiassa kapitalismin ja sosialismin välinen ero ole merkitsevä.

Minua harmitti, että joku tanskalainen ns. pakolainen tuli tänne sanomaan, että hän puolustaa suomalaista veljeskansaansa ja samaan hengenvetoon puhuu jostakin taistelusta Neuvostoliiton sisällä. Kaiken lisäksi he järjestivät laittoman mielenosoituksen Neuvostoliiton lähetystön vieressä.

Muistan, kun rikollista mainetta saanut herra Roosna pakeni kotimaastaan. Muistaakseni neuvostoliittolaiset lähteet mainitsivat kyseessä olevan huliganismiin ja pikkurikoksiin taipuvaisen henkilön. Pohjolassa hänen pakonsa nähtiin poliittisena mielenosoituksena. Nyt hän ryösti Suomessa ja sanoi tarkoituksenaan olevan auttaa muita "pakolaisia".

Nyt nämä pakolaiset, jotka pääosin ovat toisen ja kolmannen polven amerikkalaisia, sanoivat tulevansa tukemaan suomalaisia. Olisi ollut parempi, että olisivat jääneet tulematta.

Aivan oma lukuunsa on se, että parituhatta helsinkiläistä antoi tukensa provokaatiolle osallistumalla mielenosoituskokoukseen.

Matti Vanhanen Suomenmaa-lehdessä 30.7.1985

<-------------------------------lainaus päättyy.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä13769

Eräässä topicissa arvuutellaan pm. Vanhasen ominaisuuksista - mikäli hän kirjaili tämän alustuksen mukaisesti - herättääkö se mietteitä henkilöstä?

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä13769

Ruusus oikeudenkäynnin jälkeen Vanhas tutkimus lähtikin käyntiin, kohtalokkaalla tavallako? uuniperuna ei ollut tuon koko oikeudenkäynnin arvoinen.

Kirjoitus - jos on Vanhasen käsialaa - on aika paljastava henkilön tavasta nähdä asioita ....

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat