Seuraa 
Viestejä45973

Moisen uutisen löysin:

http://www.verkkouutiset.fi/juttu.php?id=71699

Koska juttu oli varsin sekavasti kiinnostaisi ihan oikeasti tietää mitä tutkimuksessa loppujen lopuksi tutkittiin ja mihin lopputuloksiin päädyttiin.

Kysymyksessä oli otsikon mukainen vertailu edullisimmasta tavasta käyttää kierrätyspaperia ja käsittääkseni nimenomaan sanomalehtipaperia.

Josko joku palstalaisista pääsee jotain kautta tarkemmin juttuun kiinni, niin voisi linkittää sen tänne. Saataisiin ainakin keskustelua taas aiheesta!

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (27)

Vierailija

Tämä on hyvä pätkä L:lle:

"Erilliskerätyn sanomalehden energiahyödyntäminen on aina kalliimpaa kuin kierrätys."

Aweb, ymmärrän pointtisi. Lukaisin sen aiemman kierrätysketjun äsken, ja päätin avata uuden. Siinä ketjussa kun oli hieman liian kuumentunut tunnelma, sanoisinko suorastaan liekitetty. (hymy)

Mistään ei kuitenkaan tunnu löytyvän parempaa yhteenvetoa tuosta tutkimuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olisikohan tästä hankkeesta kyse?

Graafiset esitykset löytyvät linkistä.

http://www.aka.fi/sunare/hankkeet/melanen.htm

------------

Hankeryhmä > Suunnittelu ja päätöksenteko

Elinkaarinäkökulma jätehuollon kestävyyteen - tapaustarkasteluna sanomalehti (LCA-waste)
Vastuullinen tutkija: Prof Matti Melanen
Suomen ympäristökeskus

Hankkeen kotisivut: http://www.ymparisto.fi/
>Suomen ympäristökeskus > Tutkimus > Hankkeet ja tulokset

Tavoitteet:

Tutkimushankkeen tavoitteena oli kehittää yleisesti sovellettavissa oleva menetelmä, jolla voitaisiin arvioida erilaisten jätehuollon vaihtoehtojen vaikutuksia sanomalehden ekologiseen ja taloudelliseen kestävyyteen lehden koko elinkaaren ajalta. Tapaustarkasteluun poimittiin Helsingin seutu, jossa analysoitiin eri jätehuollon ratkaisujen vaikutuksia luonnonvarojen käyttöön ja koko tuotantojärjestelmän aiheuttamiin ympäristövaikutuksiin. Mallinnuksella pyrittiin löytämään keskeiset tekijät, jotka vaikuttavat jätehuoltoratkaisujen paremmuuteen.

Tutkimuskonsortioon kuului Suomen ympäristökeskus ja Helsingin yliopisto. Tulokset:

Tutkimus jatkuu vuoden 2004 loppuun saakka. Elinkaari-inventoinnin (LCI) tulosten mukaan ei ympäristövaikutusten perusteella voida osoittaa, että materiaalin kierrätys olisi aina paras jätepaperin käyttömuoto. Tutkimusmenetelmä oli kuitenkin herkkä tutkittavaan tuotantojärjestelmään liittyville oletuksille. Siten oletukset vaikuttivat paljon arvioinnin tuloksiin. Tärkeimmät näistä tekijöistä liittyvät siihen voitaisiinko jätteestä saatava energia käyttää yleisessä energiaverkossa ja mitä polttoainetta sillä voitaisiin korvata. Vielä käynnissä olevassa ympäristövaikutusten arvioinnissa (LCAI) verrataan kolmea menetelmää (DAIA-SYKE, Eco-indicator 99 ja EPS 2000). Niillä on aiempien tutkimusten mukaan saatu toisistaan eroavia tuloksia, mutta tulosten eroja ei ole verrattu. Hanke tuottaakin arvokasta materiaalia LCA-menetelmien yhdistämiseen.

Tutkimuskonsortion tutkija:

Suomen ympäristökeskus (SYKE), ympäristöteknologian tutkimusohjelma

Matti Melanen
Helena Dahlbo
Tuuli Myllymaa
Jyrki Tenhunen
Sirkka Koskela
Jyri Seppälä,
Timo Jouttijärvi

Helsingin yliopisto, ympäristöekonomia

Markku Ollikainen
Sanna Peltola

Tuon sen täytyy olla. Tuloksia ei tuostakaan löytynyt.

Huomattava tuossa tutkimuksessa on myös se, että siinä on tutkittu nimenomaan sanomalehtipaperin, joka on keräyspaperia sen puhtaimmassa muodossaan, kierrätystä. Sanomalehtipaperin uudelleenkierrättäminen puhtaaksi massaksi on siten kaikkein halvinta, se ei vaadi kuin siistauksen ja sitten vaan pulpperiin ja perälaatikkoon.
Mitä likaisempaa tai "likaisempaa" (ns. pornopaperi, joka sisältää painoprosenteissa enemmän savea kuin puukuitua) kierrätyspaperi on sitä kalliinpaa sen kierrättäminen uusiopaperiksi tai kartongiksi on.

Tuota "pistettä" olen hakemassa. Milloin paperi kannaisi polttaa ja milloin kierrättää muulla tavoin. Olen jo aikaisemmin ihmetellyt paperin rahtaamisen kannattavuutta laivoilla Saksasta Suomeen, enkä vieläkään usko sen olevan kokonaistaloudellisesti kannattavinta toimintaa. Mutta jos Saksalaiset haluavat maksaa kierrätyskuitupaperista enemmän kuin puhtaasta kuidusta tehdystä paperista, niin mikäs minä olen heitä opastamaan. Eihän hullu ole se, joka pyytää vaan se joka maksaa...

Edit: typoja

Juu, ei, en sekaannu.

Ainoa minkä olin ymmärtävinäni ( ), että paperinkierrätys säästäisi metsää. Meniköhän sekin poskelleen?

Vierailija

Yksi suuri syy paperinkierrätyksen kannattavuuteen on se, että paperilla on suurempi menekki kuin mitä sitä raakakuidusta voidaan valmistaa. Paperinkierrätys Oy on Metsähallituksen voittoa tahkoava liikeyritys, eikä sitä olisi olemassa jos se ei tuottaisi huomattavan suurta voittoa. En ymmärrä, mikä tässä asiassa niin monelle näyttää olevan ongelma. Paperinkierrätys Oy siis ei tee hyväntekeväisyystyötä vaan keskittyy puhtaasti liiketoimintaan. Sen näkökulmasta peperin polttaminen energiaksi olisi kammottava takaisku.

En ainakaan minä ole missään vaiheessa väittänyt, etteikö jätepaperilla voisi tehdä bisnestä. Ovathan talousjätettä kuljettavatkin yritykset voitollisia, ei se käsiteltävä tai kuljetettava materiaali tee bisneksestä yhtään sen huonompaa.

Kaikki Suomessa kulutettava paperi voidaan tehdä moninkertaisesta puhtaasta kuidusta. Itseasiassa koko Suomen paperinvalmistuskapasiteetti voitasiin täyttää Suomesta saatavalla puhtaalla kuidulla. Miksei näin siis tehdä?

Tarkennetaan vielä. Suomessa pitää käyttää kaikki käyttökelpoinen kierrätyspaperi uusiopaperin valmistukseen, kyllä. Pitää vain ensin määritellä 'käyttökelpoinen'. Jos heikkolaatuisen keräyspaperin polttamisella voidaan korvata fossiilisia polttoaineita, niin tehtäköön näin. Mutta en näe mitään järkeä siinä, että Suomesta rahdataa sellua Saksaan ja sekoitetaan kierrätyskuituun siellä, ja kierrätyskuitua Suomeen ja sekoitetaan puhtaaseen kuituun täällä. Saadaan paljon huonolaatuista paperia, kun muuten saataisiin puolet hyvälaatuista ja puolet huonolaatuista (tai ainakin fifty-sixty).

Miksi tuon keräyspaperin käytön pitää olla maakohtainen (fyysisesti). Suomalaisilla yrityksillä on tehtaita Keski-Euroopassa, joissa ne voisivat tehdä kiintiönsä kierrätyskuitupaperista, kuskaamatta keräyspaperia ympäri Eurooppaa.

Tuossa tutkimuksessa oli kysymyksessä vain sanomalehtipaperi eli kaikkein helpoin kierrätettävä 48,8 g/m^2 painoinen paperi. Tuollaisen keräyspaperin valinta tuntuu tarkoitushakuisuudelta. Tiedettiin jo aluksi mihin tulokseen haluttiin päätyä, ja tiedettiin miten siihen päästään. Älyllistä epärehellisyyttäkö? Minulle tuon tutkimuksen tulokset kertovat sen, että jos olisi tutkimuskohteeksi otettu realistisempi vaihtoehto (sekapaperi tms.), niin tutkimuksella olisi saattanut olla jotain uutta todellista tutkimustietoa annettavana. Nyt kysymyksessä tuntuu olevan nollatutkimus. Enkä, toistettakoon se yhä uudelleen, ole kierrätystä vastaan, olen järjenkäytön puolesta!

Se, että jokin toiminta näyttää taloudellisesti kannattavalta, ei tee siitä järkevää, eikä päinvastoin. Miettikääpä vaikkapa vastausta siihen, että Olkiluodon ydinvoimala (TVO) ei tee käytännöllisesti katsoen voittoa ollenkaan. Onko ydinsähkön tuottaminen huono bisnes?

Vierailija

Phony kirjoitti:
Se, että jokin toiminta näyttää taloudellisesti kannattavalta, ei tee siitä järkevää, eikä päinvastoin.

Tämä on aivan totta. Itse kuitenkin olen (ja ilmeisesti sinäkin) siinä käsityksessä, että paperinkierrätys on sekä taloudellisesti kannattavaa että järkevää.

Ei se niin vähäinen pointti ole sekään, että paperinkierrätyksen avulla säästyy metsää. Romahdus -niminen vastajulkaistu kirja kertoo niistä kulttuureista, joissa metsät hakattiin. Nimestä voi päätellä, mitä niille tapahtui...

Aweb
Itse kuitenkin olen (ja ilmeisesti sinäkin) siinä käsityksessä, että paperinkierrätys on sekä taloudellisesti kannattavaa että järkevää.Kyllä, tästä olemme varmasti periaatteellisella tasolla samaa mieltä. Vaikka tämä kuullostaa jankkaamiselta, niin minä peräänkuulutan nimenomaan sitä rajaa, missä kaikenlainen kierrätys muuttuu järkevästi ja älyperäisestä toiminnasta turhaksi ja jopa haitalliseksi toiminnaksi. Milloin kierrättämisen hyöty kääntyy haitaksi?

Aweb
Ei se niin vähäinen pointti ole sekään, että paperinkierrätyksen avulla säästyy metsää.Ei ole, ei. Kuljen päivittän satakunta kilometriä työmatkaa ja näen siinä matkan varrelle ihan riittävästi hakattuja ja raavittuja metsäaukeita. On hyvä, että metsää säästetään kierrättämällä paperia. Ja pohjoisia metsiä pitäisi hakata todella harkiten jos lainkaan. Annethan Alsakin porojen laihdunhtaa rauhassa. Mutta Suomen metsien nettokasvu on positiivinen hakkuista huolimatta (Kuljen muuten yleisellä kulkuneuvolla.)

Aweb
Romahdus -niminen vastajulkaistu kirja kertoo niistä kulttuureista, joissa metsät hakattiin. Nimestä voi päätellä, mitä niille tapahtui...

Luin tuosta kirjasta arvioinnin, tuntui olevan tutustumisen arvoinen. Saksassa on omat metsät jo hakattu, ymmärrän heidän kierrätysintonsa. Ja kyllähän se varmasti meille suomalaisille sopii, ettei Suomesta hakata oksaakaan. Tehdään Suomesta Euroopan luonnonsuojelualue. Jos Keski-Eurooppa sitä haluaa, se on varmaan valmis myös siitä maksamaan käyvän hinnan, vai mitä.

Vierailija

Phony kirjoitti:
Milloin kierrättämisen hyöty kääntyy haitaksi?

Silloin kun siitä on ympäristölle enemmän haittaa kuin hyötyä.

Phony kirjoitti:
Tehdään Suomesta Euroopan luonnonsuojelualue. Jos Keski-Eurooppa sitä haluaa, se on varmaan valmis myös siitä maksamaan käyvän hinnan, vai mitä.

Kyllä. Mutta nyt ne idiootit hyväksyivät Suomen metsäsertifikaatin, joten se on sitä myöten goodbye niille metsille.

L
Seuraa 
Viestejä7979

Aweb

Lainasit:

Erilliskerätyn sanomalehden energiahyödyntäminen on aina kalliimpaa kuin kierrätys

Minäpä laittaisinkin kaikki paskat yhteen pönttöön, ja polttaisin kaiken kerralla. Varmastikin on kallista erikseen käsitellä kahta keräysputkea, jotka sitten kuitenkin ydistyvät polttolaitoksessa.

Eiole nyt aikaa lukea tuota juttua, mutta olisiko siinä tiettyä tarkoitushakuisuutta, kun yhdistävät paperin keräysprosessin (jossa järkeä vain kierrätyksennäkökulmasta) polttoon?

Vierailija

L kirjoitti:
Minäpä laittaisinkin kaikki paskat yhteen pönttöön, ja polttaisin kaiken kerralla. Varmastikin on kallista erikseen käsitellä kahta keräysputkea, jotka sitten kuitenkin ydistyvät polttolaitoksessa.

Ei. Kun kyse on siitä, että sanomalehtipaperin polttamisella voitaisiin korvata kivihiiltä, koska sitä voi polttaa hyvällä teholla samoissa laitoksissa, mutta silloin se täytyy todellakin edelleen erilliskerätä.

L
Seuraa 
Viestejä7979

Aweb

Miksei voi laittaa paskoja yhteen pönttöön ja polttaa ilman kalliita lajitteluita? Näin käsitin Göteborgin kauniin rannikkokaupungin toimivan. Ja ruotsalaisia naisia voisi kierrättäää täälläkin. Hyvä ruotsi ja hyvä Göteborg. Ja suomalaiset naiset kanssa.

Vierailija

L

Tuossa tutkimuksessa ei ollut kyse kaikkien paskojen laittamisesta samaan nuotioon. Siinä verrattiin puhtaan sanomalehtipaperin energiaksi palamisen ominaisuuksia kivihiilen vastaaviin. Jos sanomalehtipaperissa on sinun kahvinsuodattimesi ja baaninkuoresi joukossa, sen energiaksi palamisen arvo on varmaankin huomattavasti huonompi. Erotellaan kivihiilikin muusta maa-aineksesta, eikä kalliota tungeta uuniin sellaisenaan.

By the way, katsoitkos pari päivää/viikkoa sitten uutisista, kun jenkkilät räjäyttelivät vuoristomaisemaansa. Siellä on tapana räjäyttää vuoresta koko laki pois, että saavat kauhottua kivihiilen talteen; vuori kirjaimellisesti kaivetaan olemattomiin. Tuho on valtavaa, vuori toisensa jälkeen lakkaa olemasta. Luulisi koskevan sinuun erityisesti, kun vuoristofriikki olet. Ai niin, etkös ole bushfriikki myös?

L
Seuraa 
Viestejä7979

Aweb

Kirjoitit:

Siinä verrattiin puhtaan sanomalehtipaperin energiaksi palamisen ominaisuuksia kivihiilen vastaaviin.

Miten tämä liittyy paperin kierrätyksen vs polton taloudellisen järkevyyden vertailuun? Linkkisi juttuä ei enää löydy.

Ja:

By the way, katsoitkos pari päivää/viikkoa sitten uutisista, kun jenkkilät räjäyttelivät vuoristomaisemaansa. Siellä on tapana räjäyttää vuoresta koko laki pois, että saavat kauhottua kivihiilen talteen; vuori kirjaimellisesti kaivetaan olemattomiin. Tuho on valtavaa, vuori toisensa jälkeen lakkaa olemasta.

En nähnyt kyseistä uutislähetystä, mutta olisiko tässä hieman Aweb -lisää. Tai YLE -lisää. Vai ovatko esim kalliovuoret kokonaan uhattuina? Vai oliko kyseessä joku normaali avolouhos Appalakeilla.

Ja:

Luulisi koskevan sinuun erityisesti, kun vuoristofriikki olet.

Laitapas ensin jotain näyttöä siitä, että maailman (tai edes USA:n) vuorten olemassaolo tosiaan olisi uhattuna. Tajuat toivottavasti itsekin, että vaikka ihmiskunta ottaisi sydämenasiakseen tuhota maailman kaikki vuoret, ei suurempaa vaikutusta aikaiseksi saataisi. Jotain näkyvää tietenkin aikaiseksi saataisiin, jos projektissa hyödynnettäisiin koko maailman ydinasearsenaalia, mutta miksipä moiseen lähdettäisiin.

Lopetat:

Ai niin, etkös ole bushfriikki myös?

Ja miten Bush liittyy tuohon USA:n kaivosmeininkiin?

Vierailija

L kirjoitti:
En nähnyt kyseistä uutislähetystä, mutta olisiko tässä hieman Aweb -lisää.

Ei.

Ja:
Tai YLE -lisää.

Ei.

Ja:
Vai ovatko esim kalliovuoret kokonaan uhattuina? Vai oliko kyseessä joku normaali avolouhos Appalakeilla.

Kyseessä oli jokin USA:n isoista eteläisistä osavaltioista, joka todellakin oli menettämässä vuorensa. Tuho jatkui silmänkatamattomiin: vuoret oli räjäytetty auki ja valtavat, talon kokoiset kaivinkoneet ja puskutraktorit kaivoivat niiden kohdalle kuopan. Jutussa haastateltiin paikallista tilanomistajaa, joka kieltäytyi myymästä vuorella sijaitsevaa tilaansa. Hänen tilansa loppui jyrkänteen reunaan, ja joka puolella hänen tilaansa aukesi valtava autius, jota koneet möyrivät. Se oli näkymä vuoristofriikin helvetistä. Ei uskoisi, että semmoista onkaan, mutta kaikki näyttää mahdolliselta.

Ja:
Laitapas ensin jotain näyttöä siitä, että maailman (tai edes USA:n) vuorten olemassaolo tosiaan olisi uhattuna.

Tuon kyseisen ison osavaltion vuoret ovat kokonaisuudessaan uhattuna, enkä ainakaan minä ymmärrä, miksei vastaava meininki voisi laajentua muuallekin. En rupea arvailemaan osavaltion nimeä, koska en sitä todellakaan muista. Mielessä pyörii semmoiset kuin Etelä-Dakoda ja Texas, mutta voi olla että tämä epämääräinen muistikuva menee aivan perseelleen (samoin kuin oikeinkirjoitus)...

Ja:
Tajuat toivottavasti itsekin, että vaikka ihmiskunta ottaisi sydämenasiakseen tuhota maailman kaikki vuoret, ei suurempaa vaikutusta aikaiseksi saataisi.

Niin no kyllä TV-kameroiden välittämä kuva oli hyvin yksiselitteinen. Sinulla on kumma tapa aliarvioida ihmisen kyvyt muokata ympäristöä aivan minimaalisiksi. Liekö syynä se, että arvioit maailman isommaksi kuin se onkaan ja ihmiskunnan ja ihmiskunnan kyvyt pienemmiksi kuin ne ovatkaan...

Ja:
Jotain näkyvää tietenkin aikaiseksi saataisiin, jos projektissa hyödynnettäisiin koko maailman ydinasearsenaalia, mutta miksipä moiseen lähdettäisiin.

Kaivinkone ja dynamiitti riittää. Kiinassa räjäytettiin kokonainen vuori vanhentuneen dynamiittivaraston avulla ilmaan jo ajat sitten... Ja miksikö? Vuoret sisältävät kivihiiltä ja malmia. Siksi.

Lopetat:
Ja miten Bush liittyy tuohon USA:n kaivosmeininkiin?

Bush on ko. laivan kapteeni ja maailman ympäristön vihollinen nro. 1.

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19810

En malta olla hieman puuttumatta. Tässä yksi vuoren laki appalakeilla.

Mountaintop removal mining in the Appalachian mountains. Try to find the two trucks on the road. Hint: they are much smaller than the mining machine. (photo by Lyntha Scott Eiler, Library of Congress)

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164

Jos keräyspaperia vain voidaan järkevästi hyödyntää, niin kyllä se pitää talteen ottaa. Suomessahan tästä on jo vuosikymmenien kokemus ja perinne.
Kangaspuilla kutomista harrastava voi itsekin hyödyntää keräyspaperia leikkaamalla paperin suikaleiksi ja käyttämällä matonkuteena. Vahvikkeeksi sopii käsityöliikkeestä ostettava paperinaru - sitä wanhan ajan puotinaruakaan ei taida enää kovin hereästi saatavilla olla.
Jotenkin ajattelen niin, että on parempi edes yrittää kierrättää esim. sanomalehtimateriaalia kuinm heittää ne suoraan roskikseen. Olen näet kuullut juttuja, että liika kerätty paperi tai ainakin pahvitölkkiylijäämä päätyy lopulta sekajätteen joukkoon. (Toivottavasti erehdyn tässä.)

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat