Seuraa 
Viestejä45973

Paperitehtaat ollaan siirtämässä maihin, joissa vastuuton lakkoilu on Suomea pienempää? Neuvotteluja käytänee täyttä päätä. Mahdollisia maita ovat Viro, Puola, Itä-Saksa mm.

Ei ihme!

Mitä teemme sitten, kun paperitehtaatkin ovat ulkomailla? Kilpailukykyä arvioiva Sveitsiläinen tutkimuslaitos arvioi Suomen tipahtaneen jo huomattavasti alaspäin. Yksi syy oli juuri työvoimapoliittinen.

Tärkeintähän on, että työntekijöiden sanelupolitiikka toimii vaikka yleislakon uhalla jos ei muuten. ---siis paperiteollisuus ulkomaille?! Sehän on myös merkityksetön ja yksityinen ala. Ei siis valtion suojeluksessa vastuutonta vaingontekoa vastaan.

Vientituloilla ei ole merkitystä ammattilliton kunnian ja yksipuolisen määräysvallan rinnalla.

Mikä on tieteellinen totuus aiheesta?

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (302)

tieteellinen totuushan onpi...olkoonkin, että paperitethtaittemme ylimmän johdon toimesta syvästi vaiettu...ettei siellä ulkomailla tiettävästi ole yhtään ainoata tehtaan(kaan)johtajan paikkaa suomalaiselle tehtaanjohtajalle avoimeksi julistettu, mistä johtuupi hyvinkin pitkälti se, etteivät net paperi(kaan)tehtaat ole sinne ulkomaille menneet... nyrkkipajat ovat asia erikseen, mutta niillä ei ole oikeitten tehtaitten lailla kansantaloudelle juurikaan merkitystä, joten onpi ihan hyvä, että menevät ne esimerkkimme mukaisesti pilaamaan kiinalaista ilmaa ja vesistöä, koska siellä niitä piisaa ihan vaivoiksi asti toisin kuin meillä täällä suomessa... lisäksi meillä täällä suomessa onpi maailman joustavimmat työmarkkinat järjestöineen: nytkinhän onpi hyvinkin pitkälti niin, että yhdessäkään toisessa valtiossa ei edes tuotannollisiin syihin vedoten voida suomen yt-neuvottelumalliston lailla irtisanoa työväkeä silkastansa pistämällä edellisen päivän lehteen ilmoitusluonteisesti nimiluoetteloita koskien niitä työntekijöitä ja osastoja sekä pieniä tehtaita, joiden ei tarvitse tästä aamusta alkaen enään tulla entisen työnantajansa palvelukseen, koska heidät onpi viimeyönä saneerattu... tämän seikan eroavaisuuden tullevat myöskin nyrkkipajoja kiinaan siirrelleet tahot huomaamaan viimeistänsä siinä vaiheessa, kun heidän irtisanomaksensa yrittämä työporukka tuikkaapi kalliin tuotantolaitoksen tuleen valtiovallan pyöritellessä silmiään ja lausuntojaan taustalla siten, että onpi syytä harkita jopa kuolemantuomioitten julistamista tehtaanjohdolle, jotta saadaan hurjistunut väkijoukko aisoihin, ennenkuin siittä mellakasta syntyypi vallankumous...

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46503

Noin yleisesti olen sitä mieltä, että työntekijöille kuuluisi huomattavasti nykyistä suurempi siivu kaiken tuotannon tuloista. Pääomalle riittäisi vähempikin. Mutta kyllä paperityöläiset kieltämättä ovat aika härskejä edunvalvonnassaan, ehkä heidän toimintansa menee jo liian pitkälle.

Mitä sitten kun tarpeeksi firmoja lähtee muille maille. Aluksi varmaan entinen työväenluokka muuttuu toimeentulon rajamailla kituuttavaksi syrjäytyneeksi köyhälistöksi, joilla ei ole oikeuksia. Sen seurauksena rikollisuus tullee räjähtämään ja vankilat täyttymään, mutta se tuskin yleistä tilannetta muuttaa. Tilanne kehittyy USAn suuntaan ja siitä pahemmaksikin.

Luulen, että silloin kun ylemmän keskiluokan asema alkaa länsimaissa tosissaan heiketä, kansainvälinen vapaakauppa ja globalisaatio on tullut tiensä päähän. Sekin tulee tapahtumaan, sillä Kiinassa, Intiassa ja muualla tullaan kouluttamaan ja koulutetaan jo nyt miljoonittain päteviä osaajia, jotka tekevät paremmatkin työt puoli-ilmaiseksi. Reilut tullit halpatuotanolle tekevät tuotannon taas kannattavaksi kalliissa länsimaissa. Sitä en osaa arvata, toteutuuko tuo kehitys ilman suurempaa kapinointia ja sotimista. Ihmisluonnon tuntien tuskin. Se on varmaa, että materiaalinen elintaso tulee alenemaan. Kaipa tuohon muutama sukupolvi vielä menee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

EI ne mihinkään lähe suuremmat kustannukset tulee kun kaiken pois suomesta siirtää tai sitten ostaa uudet vehkeet.

Vierailija

Ei tässä ole mitään hätää, säädökset elää kokoajan ja niitä voidaan muuttaa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46503
tiäremiäs
EI ne mihinkään lähe suuremmat kustannukset tulee kun kaiken pois suomesta siirtää tai sitten ostaa uudet vehkeet.

Eivät paperitehtaat huomenna lähde, mutta kaikkien tehtaiden koneistojen käyttöikä on rajallinen. Kun tulee aika tilata uusi paperikone, silloin miettitään olisiko se uusi kone halvempaa rakentaa ja ylläpitää jossain muualla, jossa työläiset eivät kaipaa etuja eivätkä ympäristötyypit kysele kiusallisia kysymyksiä raakapuun alkuperästä. Siitä päätellen usein on, että Suomessakin toimivilla firmoilla taitaa olla nykyään tuotantolaitoksia monissa maissa.

Kyse on siitä että työn kustannuksien ero Suomen ja Muiden maiden kesken on karannut liian suureksi.
Jotta työtä voitaisiin tehdä jatkossakin Suomessa on eron kavennuttava.
On siis kaksi huonoa vaihtoehtoa valittavana, joko työntekiän etuja heikennetään, tai edut otetaan kokonaan pois eli työt siiretään muualle.
Suomalaisen duunarin on tyydyttävä vähempään, ei voi minkään.
Nyt joku tietysti sanoo, että miksei työnantajapuoli uhraudu? No työnantajapuoli eli pääoma on suureltaosin ulkomaista pääomaa ja eihän se Suomen kansan puolesta uhraudu, kyllä meidän pitää se itse tehdä.

Mieleeni tulevia keinoja ratkaista tilanne olisi esim.:

1. Perustetaan valtion tuella uusia yrityksiä, joissa on valtiolla omistusosuus, esim. 35%-60%.

2. Tehdään kaikille valtakunnan toimijoille yhteiskuntavastuusopimus, jossa velvoitetaan tekemään tietyt asiat ja varottava tiettyjä asioita.

3. Tehdään yksisuuntaisen edunvalvonnan sijaan synergiasopimuksia. Jos menee hyvin, liksaa enemmän, jos menee huonosti, työntekijöiden palkat ja oheiskulut suhteutetaan siihen.

4. Yhteiskunta on kahtiajakautunut. Päivystysvuoroissa olevat voivat tienata esim 1000 euroa yöltä ylimääräistä ja juristit voivat tienata tulosvastuusta riippumatta mitä haluavat vain vaatia ja ylemmän keskiluokan palkat ovat pilvissä. 5000-25000-200000 euroa kuukaudessa. Esim. hallituspaikoista eri yhtiöissä maksetaan lisäksi keskimäärin 50 000 euroa vuodessa. Samaan aikaan duunarien palkat ovat euroopan alimpia. Huomio keskitetään duunarien palkkoihin ja hämätään kansaa tällä. Keksittämällä huomio laillisuuskysymyksiin, sivistymätöntä kansaa vedätetään. Puolustautumismahdollisuutta ei ole, sillä puolueettomuutta ei virkamiehistöstä löydy. ---Huomio pitäisi nyt keskitää luokituslaitoksiin, kansainvälisiin ja riippumattomiin, ei siis kotimaisiin. Kaikki työ olisi luokiteltava ja pisteytettävä parlamentaarisesti ja sitten tehtävä synergista tulonjakopolitiikkaa. Yleislakkoa voidaan vielä tarvita!

Yhteistyö olisi herätettävä henkiin. Markkinatalouskin voi olla yhteistä. Tehdään tulosta yhdessä. Ammattiyhdistysliikkeille uusi rooli synergiamallien rakentajina. Tulonjakopolitiikkaa voidaan kehittää tuloslähtöisesti.

Firman tuotto tulisi rajata siten, että olisi hinnoittelupakko; 10% voitto liikevaihdosta. Sen alle ei saisi mennä, eikä tästä perittäisi veroja jos on kotimainen yritys. Tämän rajan ylimenevältä osalta olisi jaettava tulos tietyin jakoperustein yhtiön/ liikelaitoksen, työntekijöiden, valtion ja kuntien kesken.

Työntekijöiden palkoista ei alimmasta tulonssajaneljänneksestä perittäisi tuloveroja lainkaan niiltä osin, joilla rahoilla on ostettu kotimaisia tuotteita ja palveluhyödykkeitä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46503
hyper

On siis kaksi huonoa vaihtoehtoa valittavana, joko työntekiän etuja heikennetään, tai edut otetaan kokonaan pois eli työt siiretään muualle.
Suomalaisen duunarin on tyydyttävä vähempään, ei voi minkään.

Tuo on älytön väite, joskin hyvin ymmärrettävää että valtaeliitti jauhaa tuollaista kaikista tiedotusvälineistä. On muitakin keinoja estää kurjistuminen. Paras niistä on rajoittaa tulleilla ulkomaankauppaa. Ei tuokaan ole täydellinen keino, koska se johtaisi potkuihin EU:sta ja lukuisista kansainvälisistä yhteisöistä ja sitä kautta välttämättömien tuontitarvikkeiden selvään hinnannousuun ja elintason alenemiseen. Mutta jos vaihtoehtona on alentaa kaikkien elintaso 20-30 vuoden takaiselle tasolle tai syöstä 90 % kansasta kehitysmaatyyppiseen köyhyyshelvettiin, hinta on mielestäni hyvin kohtuullinen. Nimittäin nykyinen kehitys ei pääty ennen kuin rahvaan asema on sama kuin köyhissä kehitysmaissa, siihen asti tuotanto kannattaa aina siirtää ja kehitysmaitahan riittää. Kun Kiina ja Aasia käyvät "kalliiksi", Afrikka ja Etelä-Amerikka odottavat liki neitseellisinä halpatuotantofirmoja.

Vierailija

Paperitehtaat ovat kiinni ja se on mukava asia. Suomen metsää ei kaada tällä hetkellä kukaan, ja se on hieno juttu. Toivottavasti kaikki paperitehtaat viedään ulkomaille. Toivon sitä oikein kovasti.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Aweb
Paperitehtaat ovat kiinni ja se on mukava asia. Suomen metsää ei kaada tällä hetkellä kukaan, ja se on hieno juttu. Toivottavasti kaikki paperitehtaat viedään ulkomaille. Toivon sitä oikein kovasti.

Meinaat siis, että metsä on parempi kaataa siellä, missä sitä on vähemmän, sitä suojellaan vähemmin ja hoidetaan huonommin sekä jossa se uusiutuu hitaammin ja huonommin, ja jossa kenties vielä on paljon ikimetsiä kaadettavaksi? (Itä-Eurooppa, Aasia jne.)

Paskat maailman metsistä ja luonnon hyvinvoinnista, kunhan vain ei suomalaista metsää kukaan kaada. Hyvä hyvä.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Onhan kapitalismin laki, että nimenomaan kaikkein menestyneimmät, kaikkein suurimmat, ryntäävät ulkomaille. Jo klassinen imperialismi: ovat nousseet teollisuuden, pankkialaln ja kaupan monopilit, teollisuuden ja pankiien hallinta on yhjdistynyt finassiharvainvallaksi, PÄÄOMIEN VIENTI ON NOUUST ETUTILALE VERRATTUAN HYÖDYKKEIDEN VIENTIIN, siirtomaat on jaettu imperialististen suurvaltojen kesken, maailmanmarkinoita jaetaan kansainvälisten monopolien kesken ( tuolloin sähköala) Niin kirjoitti jo ukko Lenin, lainaten keskustasosdemeja Hilferdingiä, Hobsonia ja Kautskya. Suomen tapauksessahan juuri paperiteollisuus on tärkein ja menstynein ala. TVssä oli hiljan tieto, etä alan suomalaisten omistamasta konkannasta jo 60 prosenttia on ulkona.
Ei ihan yksin omitaen vaan ulkomaisten kumppanien ja sijoittajien kera.
Vastaavasti muilla aloilla ulkomaiset suuret ovat hankkineet omistuksia Suomesta, mm. Ruotsi, tämä myös MTV3n.

Vrt. toinen aihe " Paperialan sopimukseton tila": tehtaitten seisauttelu,
riistäåjät ja työväen kermakeros yhdessä, onhan keino säättää markkinoilel päästettäviä tuotemääriä. Eli tämä on vastine vaikka sille, mitä öljyalalle on teyhnyt OPEC, ja onbhan Suomen metästeollisuus kokonaisuudessakin vastine toisten maiden öljylle.

Alan ulkopuolista kansa myös pelotellaan olemaan nöyrinä paperin herroille - ja myös työläisille. Ja nämä huonot veljeni vasemmalla: mitäpä he eivät tekisi, päästääkseen rahoja omaavien ihmisten, rahakkaiden ihmisten, tuttavuuteen. Sen osasi jo sodanjälkeinen SKP, seurasinpa josku aika läheltä. Kuten entisessä laulussa: "Kyllä muakin vietäs, jos tietäis he mulla onmpi lehmä. Vaan kuin ei tiedä, eipä liioin viedä". Kun on tiedetty minut vähävraiseksi, eipä ole vasenvaljien seurasta tarvinnut nauttia. Toista se on muusikkojen.

Myös osoitetaan, että sekä Tarja-täti että Matti-setä ovat lepsuja. Muuta kuin kynsiään purekisvat, kuten juuri Uutisvuodossakin todettiin.
Suomi tarvitsee presidentin, Suomi tarvitsee Sauli Niinistön. Ja koko Eurooppakin perustuslain ja presidentin. Huomaistteko kerran, etä myös Paavo Lipponen yahtoi vallan ytimiin. Ydinenergiaväkeä, valtatieteen mukaan ydinnergian sidosvoima on suuri.

Paperialan riistäjät ovat ilokseen ja työläistensäkin iloksi jo jatkaneet huomisesta alkavaa kahden viikon työsulkua vielä toisella kahdella viikolla.

Olishan herrain ilo kohdata tässä kotimaassammekin halpaa mm. virolaista, puolalaista, venäläistä, somalilaista ja kiinalaistakin työvoimaa.
Varsin ilmeisesti työvoima tuonti ulkoa on kasvamaan päin.

Vielä mm. nimim.tulkurille. Selkkauksessa mukana oleviin työläisiin kuuluu 24 000 henkilöä. Ja sillä on vaiktuksensa mnyös kuljetuksiin, puun korjkuuseen, rakentamiseen, jopa kuluttushyödykkeiden myyntiin.

Paperialan yritykset, ovat ne tasapainon ja myös taloudellisen vallan vuoksi hankkineeet vahvoja omistusasemia täällä Suomessakin muiltrakin aloilta ja nimenomaan suuyrityksistä. Henkilöt ja virtaavat rahat ovathan oleellione tekijä mylös pankkitoiminassa. Sijoittajat, ihan ohjehanm on, njos on mitä sijoittaa,. taspaimottaa usealle alalle. Ja lisäksi sijoitellaan myös ulos, myös Poika Bushin sotaluottoihin.

Ja toisella puolen, on paperityöväellä vahva vaikutus SAKssa ja sen kautta ja suoraankin myös sosdem-puolueeseen. Melko vaselistiseen rakenusalaankin ydistäävt samantapaiset edut. SKPeistä myös tämä uusin ymmärtää rahan makeuden. Kehittyneiden maiden työväenaristokratia eli
-kermakerros, siitäkin kirjoitit jo ukkeli Lenin. Työväen kerma samaistaa etunsa riistäönjien etuihin ja tärkeitäkin asioita ajetaan yhdessä, kuten myös tässä. Vrt. vaikka USAssa sotateollisuus ja varustelukoneisto ja toisaalta alan työväki ja sen edut. Preidenttiehdokkaidenkin on tarkkaan sovitettava sanasa vaalitaistelussaan varustelupaikkakunnilla. Siinä valtakunnassa ei ole koskaan ollut merkittävää sosdempuoluetta, yritystä lähteä kommunismiin toki oli ennen ensimmäistä maailmansotaa, kun USAssa vielä vallitisi talouden eli sen suurten paronmein anarkia.

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265

Nyt hämmästelty tapa viedä tuotanto sinne, missä tuotannontekijät ovat edullisimmat, on vanhaa perua ja olennainen osa järkevää ja tehokasta taloutta. Globalisaatio ei uhkaa elintasoamme vaan on sen tae ja kasvun ehto.

Paperitehtaita ei kannata kovin kauas raaka-ainelähteistä ja vakiintuneista yhteiskuntaoloista rahdata, sillä riskit ovat suuret. Nokia jauhaa hyvinvointia myös Suomeen pääosin ulkomaisen pääoman turvin ja lukuisin tehtain ulkomailla. Kehitysmaiden työntekijät kilpailevat työpaikoista palkoin, jotka täällä tuntuvat hyvin matalilta.

Suomen elinkeinoelämän murros rahoitettiin 1800-luvulla pitkälti ulkomaisin pääomin, kun äveriäät rahamiehet saapuivat perustamaan tehtaitaan alhaisten tuotantokustannusten Suomeen. Kenen etu olisi ollut, mikäli he olisivat kuunnelleet kotimaidensa epäileviä joonaita ja jättäneet investoimatta "kehitysmaahan"?

Suomalaiset ovat vauraampia ja hyvinvoivempia kuin koskaan. Olemme pystyneet pitämään yllä kilpailukykyämme ja ongelmiin joudumme vasta siinä tilanteessa, kun suomalainen innovatiivisuus, koulutus ja hyvinvointivaltio häviävät useammille muille maille.

Maailmankaupassa eurooppalaisten ei niinkään kannata pälyillä epäillen Kiinaan ja Intiaan, sillä siellä kehittyvät ulkomaisten investointien myötä hyvin lukratiiviset markkinat. Tärkein vastustaja EU:lle on USA, joka seuraa huolestuneena yhdistyvän Euroopan nousua sitä vahvemmaksi talousmahdiksi, jonka yhteisvaluutta ja vahva talous eivät olekaan enää amerikkalaisessa lieassa.

Lentotaidoton
Seuraa 
Viestejä6949

Elintaso on jostain revittävä. Jos nimittäin halutaan välttämättä nykyinen säilyttää.
Jollei teollisuudesta niin sitten jostain muusta. Ja se jotain muu on osaamista. Tietenkin teollisuudessakin pitää "osata", mutta ei välttämättä "suorittaa" Suomessa.
Minusta elintason yksi hyvä päämäärä olisi vanha työväenliikkeen tokaisu: tunti töitä ja loput torvisoittoa.

Paperialan sopimuksettoman tilan yhteydessä myös tuttu tarina: nääs lakko aiheuttaa niin ja niin monta miljoonaa joka vuorokausi. Tällä allaa tämä on täyttä hölynpölyä Menekki ei karkaa seisauksesta minnekään, vaan päinvastoin hinta voi nousta tai ainakaan varmasti ei laske. Samanlainen asiahan havaittiin kauan sitten jo talonrakennusalalle.
Sopimukseton tila on terhtaanherrojen ja melko porvarisen työväen hyvää yhteistyötä kuin öljyalalla on OPEC.

Uhoa sosdemeissakin, nääs ay-liike aiotaan murskata, nääs työväen taisteluhenki nousee. Ja ääveiden. Eiköhän uho laannu neljän viikon aikana. Ja sitten töiden taas alettua seuraa voita leivän päälle, kuin palsamia haavoihin. Tiettääkseni paperialallakin maksetaan tuotantopalkkioita tavanomaisen palkan lisänä.

Aihheeseen liittyvään poliittiseen asiaan. Valtiotieteellinen tutkijakin Koivusalo ( liekö sukua kuululle Pekko Aikamiespojalle) epäilee, että Tarja-tädin kannatus ei riitä vaaleihin asti.

Joutavat mennäkin. Perustetaan uusia, joissa johtoporsaille lohkeaa pienempi osa voitoista. Eivät kai paperitekniikan insonöörejä kouluttavat korkeakoulut ole minnekään menemässä, tietotaitoa löytyy ja pääoma syntyy työstä, jos valtio sponsoroi toiminnan alkuun.

Tobinin vero olisi kätevä. Se antaisi valtiolle keinot mätkyttää suurpääomia siirteleviä isokenkäisiä ja kanavoida verorahoja kotimaisen tuotannon ylläpitämiseen.

Kansainvälistä kilpailukykyä tärkeämpää, näin paikallisen immeisen näkökulmasta, olisi kansan hyvinvointi. AY-liike on onnistuttu mollaamaan hyvin vanhojen kommareitten veljesliikkeeksi, niinpä työläiset eivät liity AY-liikkeeseen ja työnantajat saavat harjoittaa mielivaltaa huonontaessaan työolosuhteita.
Vapaa markkinatalous on kyllä aika hullu ajatus. En ainakaan minä pysty ymmärtämään, miten pääoman ja palveluiden keskittyminen harvoille hyödyttäisi yhteiskuntaa kokonaisuutena, mutta mitäpä minä tietäisin.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat