Seuraa 
Viestejä45973

Tulipa vain tässä mieleeni tämä varmaan kaikkille tuttu tilanne, jossa yhtäkkiä olet huomannut että se kaikkein hirvein mahdollinen epämelodiarenkutus on jäänyt päähäsi soimaan ja vaikka kuinka koitat miettiä jotain muuta, se ei vain lähde pois. Joskus se voi kestää päivänkin, itselläni pahimmillaan kolme.
Olen myös havainnut, että aina välillä, jos vituttaa oikein huolella, niin jotenkin sitä pääni onnistuu kaivamaan sen kaikkein raivostuttavimman renkutuksen soimaan, ikäänkuin tahallaan kasvattaakseen vitutustani, ja se ei sitten millään lähde pois. Tämä välillä koituu jopa todelliseksi haitaksi, pahimmillaan ei pysty keskittymään mihinkään jos liian pahasti päässäsoiva musiikki häiritsee..

Mikä siis on loppujenlopuksi tämänkin ilmiön taustalla ja miksi aivot saattavat yhtäkkiä vain kaivaa esille jonkun renkutuksen ja alkaa toistaa sitä päässä? Jonkunnäköistä häiriötoimintaa muistilohkossa?
Nyt puhun siis siitä, että vaikkapa 2 kappaletta soi vuorotellen/päällekkäin päässä pidemmän aikaa tai muutenkin niin, että sitä ei välillä vain saa loppumaan.
Mielenkiintoinen ilmiö, kyllä.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (30)

Se johtuu siitä että sen renkutuksen liittää johonkin ahdistavaan asiaan, jota ei välttämättä tiedosta. Se on helpompi kohdata kuin sen syy.
Melkoinen haaste irrottautua tuosta tunnetilasta. Liikunta auttaa usein.
Toisaalta levänneenä ei tuollaiset nauhat pyöri päässä.

Vierailija

Pistä silmät kiinni ja kuvittele vääntäväsi volumenuppia hiljemmelle ja lopulta rämppää toosa kiinni. Toimii ainakin mulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Silloin kun mulla soi, niin yleensä aamuisin joku paska biisi, helvatan mukavaa herätä kuudeksi töihin.

Tuttu vaiva. Viime päivinä raastanut kappale "Varjoon kulkee se tie jota rakkaus ei valoon vie". Onnistun vaimentamaan sen kuuntelemalla musiikkia tai soittamalla kitaraa. Jostain se aina putkahtaa. Suhtaudun pääni sisällä elävään tiskijukkaan jo huumorilla. Hirveintä oli kun kerran soi päiväkausia Anita Hirvonen...

Mistähän nuo tulee, kun en moista musiikkia muuten kuuntele. Jotain radiotakaumia?

Jos pään tapahtumat kiinnostavat noin muutenkin, niin kannattaa lukea Oliver Sacks:in kirja "Mies joka luuli vaimoaan hatuksi". Siinä löytyy myös pari tarinaa ihmisten päässä soivista kappaleista. Joissain hyvin häiritsevissä tapauksissa kyseessä saattaa olla jopa jonkinlainen lievän epilepsiakohtauksen kaltainen tilanne.

s. 143

Siihen mennessä kun pääsin tekemään EEG-tutkimuksen, hän kuuli vain satunnaisia musiikkikatkelmia, kymmenisen kertaa päivän aikana. Kun olimme auttaneet hänet makuulle ja kiinnittäneet elektrodit hänen päähänsä, pyysin häntä makaamaan liikkumatta, pysymään vaiti, olemaan 'laulamatta itsekseen'. Hänen tuli kohottaa hieman oikeaa etusormeaan – mikä sinänsä ei häiritse EEG:tä – jos hän kuulisi kokeen aikana jonkin lauluistaan. Kahden tunnin rekisteröinnin aikana hän kohotti sormeaan kolme kertaa, ja aina kun hän niin teki, EEG-piirturit rätisivät ja piirsivät aivojen ohimolohkoista teräviä huippuja ja jyrkkiä aaltoja. Tämä vahvisti sen, että hänellä tosiaan oli ohimolohkokohtauksia, jotka, kuten Hughlings Jackson arvasi ja Wilder Penfield todisti, ovat poikkeuksetta 'muistelun' ja kokemusperäisten hallusinaatioitten lähtökohta. Mutta mistä hän noin äkkiä sai tuon oudon oireen? Suoritutin aivokartoituksen, ja sen perusteella hänelle todella oli ollut pieni verisuonitukos tai infarkti osassa oikeaa ohimolohkoa. Irlantilaisten laulujen äkillinen yöllinen alkaminen, musiikin muistijälkien äkillinen aktivoituminen aivokuoressa oli ilmeisesti aivohalvauksen seurausta, ja halvauksen laantuessa laantuivat laulutkin.

Tuohon voisi kyllä auttaa se, että kuuntelee jotain hyvää biisiä mistä pitää, niin saattaisi unohtaa sen päässä soivan biisin.

Minä olen huomannut, että jos joku inhottava biisi alkaa soimaan päässä niin silloin sitä biisiä vaan pitää kuunnella. Kun sen biisin kuuntelee muutaman kerran niin silloin se häviää päästä. Pitää tavallaan kohdata se hirvitys ja hyväksyä, että ei se niin hirveä olekkaan.

Minä en ole tuollaisia oireita itsessäni huomannut. Mikään ei soi päässä. Ainoastaan ne kerrat kun on tullut oltua rock konsertissa, niin on ollut niin kova melu että korvissa on soinut se musa pitkään konsertin jälkeen. Tuntui ikävältä kun päässä kuului musiikin tahti koko ajan. Kesti noin puolisen tuntia.
Muuten en ääniä kuule pääni sisällä, en edes musiikkia.

Ayla
Minä en ole tuollaisia oireita itsessäni huomannut. Mikään ei soi päässä. Ainoastaan ne kerrat kun on tullut oltua rock konsertissa, niin on ollut niin kova melu että korvissa on soinut se musa pitkään konsertin jälkeen. Tuntui ikävältä kun päässä kuului musiikin tahti koko ajan. Kesti noin puolisen tuntia.
Muuten en ääniä kuule pääni sisällä, en edes musiikkia.

Tuohan on outoa. Normaalilla ihmisellähän ääniaallot muuttuu ääniksi korvan sisällä/pään sisällä.

Itsellä jos jää jokin kappale soimaan päässä niin aloitan kuuntelemaan jotain muuta musiikkia ja tämän avulla unohtuu se jo päässä soiva kappale. Viimeksi soi päässä se jokin valvomon kesäbiisi (yäk!).

daffy duck
Ayla
Minä en ole tuollaisia oireita itsessäni huomannut. Mikään ei soi päässä. Ainoastaan ne kerrat kun on tullut oltua rock konsertissa, niin on ollut niin kova melu että korvissa on soinut se musa pitkään konsertin jälkeen. Tuntui ikävältä kun päässä kuului musiikin tahti koko ajan. Kesti noin puolisen tuntia.
Muuten en ääniä kuule pääni sisällä, en edes musiikkia.Tuohan on outoa. Normaalilla ihmisellähän ääniaallot muuttuu ääniksi korvan sisällä/pään sisällä.

Kuulen ääniä vain silloin kun niitä tulee ulkopuoleltaa korviini. Olemattomia ääniä en kuule.

Pahinta on, kun pään sisällä soi jokin sinänsä hyvä kappale... mutta nuotin vierestä tai samaa kohtaa toistaen kuin vanha levysoitin!

Jos päässä soi jokin, niin ei auta kuin laittaa laput korville ja pistää soimaan jokin kovaääninen kappale tai yrittää väkisin keskittymällä "vaihtaa levyä" ajattelemalla jotakin menevää kappaletta, kuten vaikkapa Valkyyrioiden ratsastusta.

Kun kappale soi päässä kannattaa tarkkailla omaa roolia Bändissä. Koetko olevasi laulaja vai kenties rumpali? Mikäli tunteesi viittaavat Basson soittoon, kannattaa käydä pikemmiten lääkärissä.

Leuka kirjoitti:

Tuttu vaiva. Viime päivinä raastanut kappale "Varjoon kulkee se tie jota rakkaus ei valoon vie".

Mikäs tuossa vikana on ? Sehän on vanha Beatlesien kappale. En nyt saa alkuperäistä nimeä mieleeni. Jos päässä soi joku epämiellyttävä kappale, voi aina kuunnella jotain muuta. Esim. itse viheltämällä sitä muuta.

Kuinka moni keskustelijoista tuntee käsitteen "assosiaatio"? Tällaisena keski-äkäisenä miehenä, nimenomaan musiikkiin liittyen, assosiaatiot ovat tuttu ilmiö. Ne voivat olla luonteeltaan yhtä hyvin negatiivisia kuin positiivisiakin. Muistan aina kesäkuun 1969 ja Tukholman! Silloin soivat sunnuntaisin Ruotsin toivotimmat levyt.

Kesä 1969, Tukholma, Sonja ja The Beach Boysien I can hear music! Ah, siinäpä yhdistelmä, jota en ole uskaltanut kertoa edes puolisolleni...

Nechimide
Seuraa 
Viestejä14249

Kyllä. Tietyt biisit tuovat heti mieleen joko iloisia, kipeisiä tai muten vain hämäriä tuntemuksia ja muistonsirpaleita.

Siksikin minulla on paljon biisejä, joilla on aivan erityinen, henkilökohtainen merkitys. Uskon että näin on about kaikilla muillakin.

Päässäni soi tällä hetkellä Toolin Vicarious, joka on aivan mahtava kipale. Soiminen johtuu varmasti siitä, että aina kun saan iPodinin kuulokkeet korviini tulee joku tuttu vastaan jonka kanssa pitää alkaa juttelemaan, ja biisin kuunteleminen jää siihen. Alan siis kuunnella sitä päässäni kun en voi oikeasti keskittyä siihen muuten kuin aamulla bussissa tai luentojen jälkeen illalla. Eipä siinä mitään, kyllähän tuollaista biisiä kuuntelee ihan mielellään.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat