Seuraa 
Viestejä3331

Radio yhden Päivän peili-ohjelmassa oli eilen puhetta vuoden kuluttua tehtävästä seuraavasta TUPOsta. Uutisen mukaan työnantajapuoli lobbaa jo nyt uuteen sopimukseen tarvittavaa suurempaa palkkajoustoa ja paikallisen sopimisen merkityksen lisäämistä.

Jäykästä ”kaikille sama palkka” -ajattelusta eroon pääseminen on edellytys Suomen kilpailukyvylle jatkossa. Asia on tärkeä.

Toimittaja esitti ohjelmassa esiintyneelle työnantajien edustajalle (en valitettavasti muista nimeä) kysymyksen:

”Kun työnantaja tulee verstaalle ja sanoo, että nyt olisi pojat firman huonon tilanteen vuoksi pakko sopia palkkojen alentamisesta, niin tarkoittaako palkkajousto myös sitä, että kun firmalla menee paremmin niin työntekijät voivat yhtä hyvin perustein mennä työnantajan luo hakemaan firman hyvän tilanteen vuoksi parempaa palkkaa”

Työnantajien edustaja, jonka nimeä en vieläkään muista (harmi) nielaisi jotain väärään kurkkuun. Sen kuuli radiolähetyksessä. ”No tässähän on kyse siitä onko parempi, että saa edes vähän palkkaa kuin että tulee irtisanotuksi”, oli ensimmäinen vastaus.

Loppu meni mutinaksi, josta ei ole vaikea tulkita Suomen kilpailukyvylle elintärkeän työelämän muutoksen luonnetta. Palkkajousto tarkoittaa tulevan vuoden aikana käytävässä keskustelussa lupaa alentaa palkkoja, aivan perustellusti kenties, kun firmalla menee huonosti. Se muu ei ole joustoa, vaan työntekijöiden vanhakantaista, jäykkää, kilpailukykyämme murentavaa itsekkyyttä.

Joku sanoi että vanha vastakkainasettelun aika on ohi. Minun nähdäkseni se voi edelleen hyvin ja kaikki on niin kuin ennenkin. Uudet sanat vain hämäävät hyväuskoisimpia meistä.

"Jos sanon olevani väärässä siinä että Jumala on olemassa, väitän samalla Jumalan olevan väärässä, mitä hän taas ei voi olla. Olen siis oikeassa m.o.t." (LivingHeart)

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat