Seuraa 
Viestejä13176

Tutkimus: lapsen lyöminen ei ole väkivaltaa

[Harri Junttila 28.9.2006, 12:24]

Joka kymmenes suomalainen on sitä mieltä, että nyrkillä lyöminen tai potkiminen ei ole väkivaltaa, jos kohteena on lapsi. Lastensuojelun Keskusliiton tutkimuksen mukaan lapseen kohdistuvaa väkivaltaa ei mielletä väkivallaksi.

Tutkimuksesta selviää, että suhtautuminen ruumiilliseen kurittamiseen periytyy. Lapsena väkivalloin kuritetut aikovat myös kurittaa omia lapsiaan.

Tutkimukseen vastanneista vanhemmista puolet on joskus tukistanut lapsia. Piiskaaminen, nipistäminen ja läimäyttäminen ovat vähemmän käytettyjä väkivallan muotoja.

Kolmannes hyväksyy väkivallan kasvatuksessa, vaikka lasten ruumiillinen kuritus on ollut kiellettyä vuodesta 1984. Lapsiin kohdistuva väkivalta onkin yleisin perheväkivallan muoto.

http://www.mediuutiset.fi/doc.te?f_id=1035058&s=r

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (112)

Lapsen hakkaaminen ja lapsen kurittaminen on kaksi eri asiaa. Mielestäni kevyt tukistus, risulla kintuille läimäisy on täysin oikeutettua ja lapsen kehityksen kannalta jopa välttämätöntä. Lapsi ei opi tuntemaan minkäänlaisia rajoja joo joo-meiningillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kumpaan ryhmään sinä sitten haluaisit kuulua?

Niihin jotka hakkaavat mukuloitaan, vai niihin
jotka hakkaavat pientä apinaansa?

hoh hoijaa
Lapsen hakkaaminen ja lapsen kurittaminen on kaksi eri asiaa. Mielestäni kevyt tukistus, risulla kintuille läimäisy on täysin oikeutettua ja lapsen kehityksen kannalta jopa välttämätöntä. Lapsi ei opi tuntemaan minkäänlaisia rajoja joo joo-meiningillä.

No tukistuskin on kyllä sitten viimeinen keino., ei kyllä mitenkää välttämätöntä Lapset uskovat vähemmälläkin joitakin ihan patologisia tapauksia lukuunottamatta.

Mustalaiset ovat hyvä esimerkki siitä, millainen lapsesta tulee kun häntä ei kuriteta
tai edes nuhdella millään tavalla missään yhteydessä.

Voi helvetti, vai suositaan täällä "väkivaltaa", ruumiillista tai psyykkistä kuritusta lapsille?

Lyömällä lapsia "opetat" lapsille että se on oikein lasta kohtaan lyödä sitä. Ja näin ollen lapsi taas puolestaa jatkaa lyömistä. Lyö muita lapsia. Aikuisena lyö omia lapsiaan, koska vanhemmat on näyttänyt hänelle lyömisellään että lasta saa lyödä.

Lapsi siis oppii väkivaltaiseksi. Kiitos hakkaavien, lyövien vanhempien.

TURPIIN vaan kakaroita...ovat niin röyhkeitä
nykyisin, kun ovat oppineet, että vanhemmat ihmiset
PELKÄÄ niitä, kun niistääkään ei saa pelossa, että
laki tulee ja vie...aikuisen ! Leijonakin
läimäyttää, kun leikki menee liian villiksi, ei kakrut
puheesta p...aa välitä !

Miksi usein ne, joita on lapsina pahoinpidelty, yrittävät puolustaa kyseistä kasvatusmetodia. Vuorostaan ne joita on kasvatettu rakkaudella eikä väkivallalla vastustavat väkivallan käyttöä. Kolmas ryhmä on tietenkin sitten ne joita ei ole kasvatettu.

Miksi perustella väkivallan tarpeellisuutta sillä, että itse on joutunut sitä kokemaan tai sillä, että osaa lapsista ei kasvateta lainkaan. Etenkin, kun suurin osa hyvin menestyvistä lapsista tulee perheistä joissa kasvatusmetodina on toiminut rakkaus...

Nämä nyt olivat osittain mutua ja osittain faktaa. Pointtina kuitenkin se, että ei ole mitään järkeä puolustaa väkivaltaa vian sen takia, että kaikkia lapsia ei kasvateta lainkaan - väkivalta vain pahentaa ennestään tilannetta.

Itse tunnen kymmeniä (ellen satoja) ihmisiä joita ei ole pahoinpidelty lapsina ja jotka pärjäävät todella hyvin elämässä. Vuorostaan ne muutamat, joihin on kohdistunut väkivaltaisia tekoja ovat joko jatkaneet väkivallan kierrettä (osa siis vankilassa) tai ovat muuten sosiaalisilta taidoiltaan kehitys kelpoisia...

En sano etteikö toisinaan olisi tarpeen komentaa lasta aggressivisesti, mutta se aggressio ei saa KOSKAAN muuttua fyysiseksi komentamiseksi (eikä tietenkään psyykkiseksi väkivallaksikaan) - lapsi ymmärtää varmasti komenna vakavuuden jos vanhempi sen esittää tosissaan. Jos lapsi "tajuaa" vasta sitten, kun häntä lyödään, niin on kasvatus todennäköisesti mennyt jo päin helvettiä.

Osittain faktaa, osittain omaa mielipidettäni. Kukaan väivallan puolustaja ei edes yrittänyt perustella näkemystään...

Olisin minäkin aika täysi juntti ja kusipää jos en olisi lapsena kunnon kuritusta saanut. Pohjoismainen hyvinvointivaltio alkaa olla niin holhoava, että jo oksettaa. Onneksi en asu sellaisessa.

Niitä patologisia et saa uskomaan koskaan kuin väliaikaisesti, ei patologiset muuttuvat kiltimmiksi läimimättäkin.

Lasten ruumiillisesta kurituksesta saatuja vammoja ei kokemukseni mukaan ikinä korosteta mediassa (kuten ei myöskään sodissa saatuja kasvovaurioita/lihaspuutteita tai liikenneonnettomuusvaurioita) Sen sijaan
risoilla hampailla pelottelua saa käyttää kasvatuksellisessa tarkoituksessa ja huumepsykoosit ovat tietenkin iänikuinen peikko kuten myös narkkareiden kammottavat hoitamattomat fyysiset sairaudet jotka ovat kehittyneet pitkälle hoitamattomuuden takia.

Kuitenkin esim Klinikally oriented anatomyn tuorein painos tietää kertoa kyynärnivelten vetovaurioista (hankala selittää millainen) ja olkanivelten sijoiltaan menoista jotka johtuvat repimisestä. Jos ihmiset tajuaisivat tämän vaarat he eivät tekisi niin yhtä auliisti kuin yleensä. Ja mikäli aikuisten ärsyttävään käyttäytymiseen reagoi koskemalla heihin fyysisesti niin voi sitä älämölön määrää "Ei noin saa jumalauta tehdä""Mitä nää oikeen teet, nää revit mua vaatteista" ja oma lukunsa ovat vanhemmat jotka tarttuvat lapsiaan paidasta niskasta, kääntävät kättä ja nostavat nämä ilmaan, Helvetti vieköön tämä kiristää kurkun ympäriltä niin että veri ei kulje, sama kuin aikuiselta vetäisi takaa narun kurkun ympärille ja kääntyisi ja nostaisi selkään kuin säkin. En usko että kovin moni ottaisi tätä huumorilla.

Ja voi kamala miten kamalia nyrkiniskuja kuusivuotias vanhempiinsa kohdistaakaan, Jirina Prekopkin tiesi Pikkutyrannissaan kertoa kuinka neljä ja kuusivuotiaat ovat pahoinpidelleet vanhempiaan. Helvetti vieköön sitten kun lapsi on varttunut viisitoistavuotiaaksi niin sen iskut ovatkin sitten isin silmissä harmittomia ja se ei kuule vanhemmilleen millään pärjää, kuten vanhemmat vakuuttelevat lapselleen ja itselleen kun tietävät heidän fyysisen voittamattomuutensa hävinneen, vaikka teinin mahikset huonot ovatkin (paitsi kättäpitemmän kanssa).

Ja kukaan ei luonnostaan koe rajoja miellyttäviksi, tämä on tieteellistä taustaa omaamaton kristilinen myytti. Lapset tarvitsevat järkevät ja perustellut rajat pysyäkseen hengissä ja kokeakseen turvallisuutta sekä rutinoituakseen. Ihminen ei ole luonnostaan paha tai hyvä vain itsekäs ja empaattisuuden kehittyminen muodostaa meidän itsekkyydestämme epäitsekkyyttä. Valitettavasti alle kolmevuotiaan mielestä pikkuveljeä on kiva lyödä kalikalla päähän.

PAHOINPITELYÄ ei "BUSHMAN"tarkoittanut, mutta
jos ei lapsi opi rajojaan kotona, ne oppii myöhemmin maailmalla
ja maailma on paljon kovempi opettaja. Voihan lapsesta
tietenkin myös tulla Hitler, Stalin, tai Pol Pot ,
jolloin muut kärsivät jatkossakin !

Jo vanha kansa sen tiesi.

Se joka vitsaa säästää se lastaan vihaa!

Se joka kuritta kasavaa kurjuudessa kuolee.

Eli mielestäni ruumillinen kuritus rangaitus menetelmänä on ihan ok, jopa suotavaa!

Itselläni ei ole lapsia, mutta kyllä lasten tulee saada piiskaa jo ne on olleet tuhmia, sillä se on niiden omaksi parhaaksi!

Tätä ohjenuoraa aijon noudattaa jos lapsia joskus hankin.

Kyllä noissa vanhan kansan sanonnoissa on tavallaan totuuden siemen. Varsinkin tämä joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee (hieman erilainen kuin abdulin versio). Kyllä pieni tukistaminen tai muu pieni ruumiillinen rangaistus on ihan hyvä asia viimeisenä keinona, kun mikään muu ei enää tunnu auttavan. Nyrkillä lyöminen tai muu lujaa lyöminen on aina väärin, mutta pieni ruumiillinen rangaistus tekee välillä eetvarttia. Kaikkia lapsia ei tarvitse ruumiillisesti kurittaa lainkaan, jos he uskovat riittävästi puhetta. Ainakin ajoittain totaalisen itsepäiset tapaukset ovat sitten se toinen puoli.

Vielä 1960-luvulla muuten kasvatustieteilijät uskalsivat sanoa, että pieni väkivalta voi olal aivan paikallaan äärimmäisissä kasvatustilanteissa.

Vakaa
Mustalaiset ovat hyvä esimerkki siitä, millainen lapsesta tulee kun häntä ei kuriteta
tai edes nuhdella millään tavalla missään yhteydessä.
Romanit hakkaavat lapsiaan aika estoitta ja pienistä asioista. Kuri on muutenkin kova ja elämä täynnä sääntöjä(peräisin vanhasta romanikulttuurista). Ja kyllähän se kieltämättä näkyy.

Werner The Kuudes
Olisin minäkin aika täysi juntti ja kusipää jos en olisi lapsena kunnon kuritusta saanut.

Kui tämä minua niin hemmetisti nauruttaa?

BUSHMAN, long time no see
PAHOINPITELYÄ ei "BUSHMAN"tarkoittanut, mutta
jos ei lapsi opi rajojaan kotona, ne oppii myöhemmin maailmalla
ja maailma on paljon kovempi opettaja. Voihan lapsesta
tietenkin myös tulla Hitler, Stalin, tai Pol Pot ,
jolloin muut kärsivät jatkossakin !

Itseasiassa Stalinin isä pakotti Stalinin olemaan koko yön lumessa avojaloin, koska luuli vaimonsa pettäneen. Stalin oli itsekin perheväkivallan uhri ja jo nuorena väkivaltainen. Hitleriä ja Stalinia myös yhdistää se, että heidän vanhempiensa edelliset lapset kuolivat lapsuuden tauteihin.

Ns. vanhalla kansalla todella oli omat opetusmetodinsa:
"Joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee; Joka vitsaa säästää, se lastaan vihaa", jne.

Mutta oliko vanha kansa oikeassa? Ovatko nykyisin niin yleiset ongelmat, kuten alkoholismi, perheväkivalta, masennus, ahdistus jne. seurausta juuri noista älyvapaista kasvatusmenetelmistä, joista iso osa kansalaisia tuntuu (tutkimuksen mukaan) vieläkin pitävän kiinni?

Keskusteleminen kasvavan lapsen kanssa on usein vaivalloista; on helpompi ja nopeampi tapa esim. tukistaa kuin viettää tunti tai kaksi lapsen kanssa pohtien jotakin ongelmaa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat