Seuraa 
Viestejä45973

Sain äskettäin pienen palovamman sormeeni kopiokoneen rullasta. Iho aivan kärähti. Kokemuksesta tiesin, että paraneminen kestäisi ainakin kaksi viikkoa ja siksi päätin liottaa sitä viileässä vedessä tosi kauan. Useimmissa hoito-ohjeissahan arvellaan 20 minuutin liotuksen riittävän, mutta vasta pidettyäni sormea kolme tuntia viileässä vedessä kirvely lakkasi.

Samalla huomasin jotain omituista tapahtuneen: palovamman kohdalle oli kehittynyt valkea, röpöläinen paksunnos, joka muutamassa minuutissa hävisi jättäen jälkeensä täysin terveen ja sileän, hieman vaalean ihon. Parin päivän päästä myös vaaleus oli poissa eikä jälkeäkään palovammasta.

Pohtiessani ilmiön syytä kehittelin teoriaa, jonka mukaan genomi vasta todella pitkän viilennyksen jälkeen "uskoo", että tulehdustarvikkeita ei tarvitse toimittaa paikalle ja siirtyy toiseen, välittömästi ennallistavaan moodiin. Genomin kyvystä reagoida tavoitteellisesti ulkoisiin ärsykkeisiin kts. esim.

http://shapiro.bsd.uchicago.edu/index3. ... tions.html

ja

http://www.csd.uwo.ca/dna11/abstract_Eshel.html

Voisi ajatella, että edellä spekuloidun kaltaisilla efekteillä todentuessaan olisi yleisemminkin lääketieteellistä käyttöä.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (8)

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Pienet palovammat häviävätkin nopeasti. Tuo röpöläinen paksunnos oli varmaankin ohut palanut ihokerros, joka sitten turposi pitkän liotuksen aikana. Ohueen palaneen kerroksen alla on kuitenkin ehjää ihoa.

Liottelussa on infektioriski. Nopea jäähdyttely on paikallaan.
Genomi on nerokkain luonnonilmiö ja elämän rakennusaine. Siitä löytyy vielä paljon ihmeteltävää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Veikkaan, että pitkä jäähdyttely esti palovamman laajenemista syvempiin ihokerroksiin ja täten pinnalliseksi jäänyt palovamma parantui nopsasti. Tuota pitkää jäähdyttelyä suositellaan kai juuri tuon takia.

Ihmeesti on lämpö jäänyt sormen sisään nalkkiin jos on täytynyt tuntitolkulla jäähdyttää.

Vettähän se nakki itseensä imee kun tarpeeksi liottaa vedessä. Olisiko sillä jotain tekemistä asiassa?

Olisiko paras veden lämpötila se noin 4 asteinen vesi, jolloin vedessä on kovin paine, joka saa tönittyä paljon vesimolekyylejä ihon läpi.

Vesi taas on hyvä energian johde ja näin tuolta alueelta, joka palaa voimakkaasti, pääsee avautumaan energiaa poispäin jne.

Vaan paineen vaihteluun tämäkin perustuu.

Vai voiko joku muuta väittää?

Savor

;):)

Volitans
Pienet palovammat häviävätkin nopeasti. Tuo röpöläinen paksunnos oli varmaankin ohut palanut ihokerros, joka sitten turposi pitkän liotuksen aikana. Ohueen palaneen kerroksen alla on kuitenkin ehjää ihoa.

Teoriasi voi olla oikea, mutta tunnen sitä kohtaan epäilyksiä mm. sillä perusteella, että tälläkin hetkellä minulla on lievästi tulehtunut palovamma sormessani, vaikka se syntyessään oli edellä kuvattua lievempi.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
P.S.V.
Volitans
Pienet palovammat häviävätkin nopeasti. Tuo röpöläinen paksunnos oli varmaankin ohut palanut ihokerros, joka sitten turposi pitkän liotuksen aikana. Ohueen palaneen kerroksen alla on kuitenkin ehjää ihoa.Teoriasi voi olla oikea, mutta tunnen sitä kohtaan epäilyksiä mm. sillä perusteella, että tälläkin hetkellä minulla on lievästi tulehtunut palovamma sormessani, vaikka se syntyessään oli edellä kuvattua lievempi.

Grillatessa olen saanut monesti tuollaisia "mitättömiä" ja hetkessä paranevia palovammoja. Kun kuumuus on tarpeeksi kova ja kosketus pikainen, niin pelkkä pinta palaa, eikä vamma leviä pidemmälle.

Tulehdus johtunee palokohtaan päätyneistä bakteereista, joka onkin sitten ikävämpi juttu.

Volitans
P.S.V.
Volitans
Pienet palovammat häviävätkin nopeasti. Tuo röpöläinen paksunnos oli varmaankin ohut palanut ihokerros, joka sitten turposi pitkän liotuksen aikana. Ohueen palaneen kerroksen alla on kuitenkin ehjää ihoa.Teoriasi voi olla oikea, mutta tunnen sitä kohtaan epäilyksiä mm. sillä perusteella, että tälläkin hetkellä minulla on lievästi tulehtunut palovamma sormessani, vaikka se syntyessään oli edellä kuvattua lievempi.Grillatessa olen saanut monesti tuollaisia "mitättömiä" ja hetkessä paranevia palovammoja. Kun kuumuus on tarpeeksi kova ja kosketus pikainen, niin pelkkä pinta palaa, eikä vamma leviä pidemmälle.

Tulehdus johtunee palokohtaan päätyneistä bakteereista, joka onkin sitten ikävämpi juttu.

Kyllä palovammassa taitaa olla aina steriili tulehdus, koska vääriä aineita pääsee vääriin kudoksiin. Sitä pahentaa vielä se että pahoihin palovammoihin jää usein töknää.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat