Rasva -> glukoosi

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Mikähän mahtaa olla hyötysuhde, kun elimistö muuntaa rasvan glukoosiksi? Kun kai siinä ainakin vähän syntyy hukkaenergiaa, ehkä jopa paljonkin. Ja onkohan sillä merkitystä hyötysuhteen kannalta, että kuinka pitkän rasvakettingin elimistö vääntää glukoosin muotoon..?

Kommentit (10)

Vierailija
Erkkimon
Mikähän mahtaa olla hyötysuhde, kun elimistö muuntaa rasvan glukoosiksi?
Jaa että ihmisessä? Ei kai sentään.

Vierailija
Erkkimon
Mikähän mahtaa olla hyötysuhde, kun elimistö muuntaa rasvan glukoosiksi? Kun kai siinä ainakin vähän syntyy hukkaenergiaa, ehkä jopa paljonkin. Ja onkohan sillä merkitystä hyötysuhteen kannalta, että kuinka pitkän rasvakettingin elimistö vääntää glukoosin muotoon..?

Tarkoittanet proteiinin muuntamista glukoosiksi?

Vierailija

En käsittääkseni... o.0 Siis jos ammun rasvasen possun, keitän sen ja syön, siinä on rasvaa ja siinä on energiaa vaikka 50000 kcal ja mun elimistö joutunee muuttamaan sen glukoosiksi, jotta sitä voidaan käyttää. Tuleeko hävikkiä ollenkaan?

Vierailija

Rasvaa ei muuteta glukoosiksi välissä. Rasva kyllä käy samaa sitruunahappokiertoa kuin glukoosi hajoamisensa loppuvaiheessa. Rasvat eivät kuitenkaan tule kiertoon glukoosina, vaan... äh, en muista minä yhdisteenä.

Rasvasta saa paljon enemmän energiaa kuin glukoosista, mihin rasvaisen ruuan lihottavuus perustuu. Dieteillä temppuilut on sitten asia erikseen (tämä kimppuun hyökkäävien atkinson-fanien varalta).

Lisäys ettei jää hämäämään: eihän siis glukoosikaan ole sitruunahappokierrossa enää glukoosina, en tarkoittanut sitä.

Vierailija

Sen verran monimutkainen on rasvojen metabolia, että vaikea on mennä sanomaan hukkaenergiasta, kun ja jos rasvaa käytetään / joudutaan käyttämään glukoosin sijasta energialähteeksi.

Rasva on pakattu tosi tiiviisti ja energiasisältö on suuri. Mutta mitä metabolismissa kuluu energiaa, kun rasvahaposta muodostuu ATP:tä, CO2:ta ja vettä, en osaa sanoa.

***********

Storage and mobilisation of fatty acids

Dietary fat (which is digested and then re-synthesised into triglycerides) is non-polar and must be carried in the circulation as lipoproteins. The protein molecules provide a polar coat for the non-polar lipid and thus enable transportation in the polar (water based) bloodstream. The lipoproteins which transport triglycerides derived from the diet to adipose tissue are called chylomicrons.
Storage in the adipose tissue is catalysed by lipoprotein lipase, the activity of which is stimulated by insulin (the same hormone which stimulates storage of glucose as glycogen).

Hormonal control of storage and mobilisation

When required, the stored triglycerides are released from the adipose tissue, a process catalysed by mobilising lipase which is stimulated by adrenaline and glucagon, the same hormones which stimulate release of stored glycogen as glucose.
When released from the adipose tissue, the fatty acids are transported attached to the major protein in the circulation, which is albumin. Fatty acids are transported to various tissues by this means and then oxidised.
Triglyceride makes up about 70% of the body's energy reserve for two reasons :

* because they are non-polar, they are stored in the absence of water (termed anhydrous)

Because of the absence of water, they are compact and light and a relatively large amount of triglyceride is stored in a relatively small space compared to glycogen.

* because of the structure of triglycerides being largely a hydrocarbon chain (16-20 covalently linked methyl groups), they are highly reduced.

Because they are highly reduced, there is a large energy yield when they are oxidised.
The relative energy yield from fat and carbohydrate is :

approximately 40 kJ/g triglyceride

approximately 18 kJ/g glycogen

http://www.unisanet.unisa.edu.au/08366/h&p2fat.htm

Fat (Lipid) Metabolism

Fats contain mostly carbon and hydrogen, some oxygen, and sometimes other atoms. The three main forms of fat found in food are glycerides (principally triacylglycerol [triglyceride], the form in which fat is stored for fuel), the phospholipids, and the sterols (principally cholesterol).
Fats provide 9 kilocalories per gram (kcal/g), compared with 4 kcal/g for carbohydrate and protein.

Triacylglycerol, whether in the form of chylomicrons (microscopic lipid particles) or other lipoproteins, is not taken up directly by any tissue, but must be hydrolyzed outside the cell to fatty acids and glycerol, which can then enter the cell.

Fatty acids come from the diet, adipocytes (fat cells), carbohydrate, and some amino acids. After digestion, most of the fats are carried in the blood as chylomicrons. The main pathways of lipid metabolism are lipolysis, betaoxidation, ketosis, and lipogenesis.

Lipolysis (fat breakdown) and beta-oxidation occurs in the mitochondria. It is a cyclical process in which two carbons are removed from the fatty acid per cycle in the form of acetyl CoA, which proceeds through the Krebs cycle to produce ATP, CO2, and water.

Ketosis occurs when the rate of formation of ketones by the liver is greater than the ability of tissues to oxidize them. It occurs during prolonged starvation and when large amounts of fat are eaten in the absence of carbohydrate.

Metabolism

Lipogenesis occurs in the cytosol. The main sites of triglyceride synthesis are the liver, adipose tissue, and intestinal mucosa. The fatty acids are derived from the hydrolysis of fats, as well as from the synthesis of acetyl CoA through the oxidation of fats, glucose, and some amino acids. Lipogenesis from acetyl CoA also occurs in steps of two carbon atoms. NADPH produced by the pentose-phosphate shunt is required for this process. Phospholipids form the interior and exterior cell membranes and are essential for cell regulatory signals.

http://www.faqs.org/nutrition/Met-Obe/Metabolism.html

Vierailija

Itse asiassa rasvasta pystytään valmistamaan hieman glukoosia silloin kun se on välttämätöntä, mutta ei kuitenkaan rasvahapoista, vaan glyserolista pyruvaatin kautta. Glyserolin energiasisältö on luonnollisesti hyvin paljon vähäisempi kuin rasvahappojen, koska a) se on paljon pienempi kuin rasvahappo, b) se on hapettuneempi yhdiste kuin rasvahappo.

Kasvisolu kyllä pystyy valmistamaan glukoosia myös rasvahapoista asetyylikoentsyymi-A:n kautta, mutta eläinsolu ei tähän kykene.

Energiatappiota luonnollisesti tulee, sillä glukoneogeneesi (= glukoosin synteesi) vaatii energiaa. Teoriassa yhden glukoosin hapettamisessa saadaan 32 ATP:ta, mutta pyruvaatin muuntaminen glukoosiksi syö 4 ATP:ta, 2 GTP:ta ja 2 NADH:ta, joten jos oletetaan että GTP voidaan energiatappiotta muuttaa ATP:ksi ja NADP 2,5 ATP:ksi, tulee tappiota 11 ATP:ta. Eli kun uusi glukoosi hapetetaan, saadaankin vain 32 - 11 = 21 ATP:ta.

Vierailija

En yhtään enää hahmottanut enkä muistanut paljonko ATP sisältää energiaa.
Äkkiseltään löysin tämän. Kauniita, havainnollisia kuvia, mutta en ehdi nyt enempää syventyä.
Katselen lisää kun pääsen kotiin, olen nyt Pohojanmaalla, puukkoja hakemaas.
Tai jos Scylla tietää tai löytää sitä ennen.

The Nature of ATP

Adenosine triphosphate (ATP), the energy currency or coin of the cell, transfers energy from chemical bonds to endergonic (energy absorbing) reactions within the cell. Structurally, ATP consists of the adenine nucleotide (ribose sugar, adenine base, and phosphate group, PO4-2) plus two other phosphate groups.

Energy is stored in the covalent bonds between phosphates, with the greatest amount of energy (approximately 7 kcal/mole) in the bond between the second and third phosphate groups. This covalent bond is known as a pyrophosphate bond.

We can write the chemical reaction for the formation of ATP as:

a) in chemicalese: ADP + Pi + energy ----> ATP

b) in English: Adenosine diphosphate + inorganic Phosphate + energy produces Adenosine Triphosphate

The chemical formula for the expenditure/release of ATP energy can be written as:

a) in chemicalese: ATP ----> ADP + energy + Pi

b) in English Adenosine Triphosphate produces Adenosine diphosphate + energy + inorganic Phosphate

http://www.emc.maricopa.edu/faculty/far ... okATP.html

Vierailija
MD
Energy is stored in the covalent bonds between phosphates, with the greatest amount of energy (approximately 7 kcal/mole) in the bond between the second and third phosphate groups.

Tästähän sen voi laskea, kuinka paljon energiaa yhdestä ATP:stä reaktiossa ATP → ADP + P vapautuu, jos haluaa leikkiä Avogadron vakiolla...

Vierailija
Erkkimon
Mikähän mahtaa olla hyötysuhde, kun elimistö muuntaa rasvan glukoosiksi? Kun kai siinä ainakin vähän syntyy hukkaenergiaa, ehkä jopa paljonkin. Ja onkohan sillä merkitystä hyötysuhteen kannalta, että kuinka pitkän rasvakettingin elimistö vääntää glukoosin muotoon..?

Ns. hukkaenergiahan on viime kädessä lämpöenergiaa. Ihmisen elimistössä se ei yleensä mene hukkaan, täytyyhän se koneisto lämpimänä pitää.

Uusimmat

Suosituimmat