Seuraa 
Viestejä45973

author="<a href="http://www.kaapeli.fi/~pulut/taustaa_maailman_kriiseille/chile/unelmat.html">http://www.kaapeli.fi/~pulut/taustaa_maailman_kriiseille/chile/unelmat.html</a>" kirjoitti:
Tuotannon kasvu oli Allenden hallituksen ensimmäisenä vuotena hyvä. Bruttososiaalituotto kasvoi 7,7 prosenttia, tuotantovolyymi 13,7 %, työttömyys laski 8,3 prosentista 3,8 prosenttiin ja inflaatio putosi 34,9% prosentista 22 prosenttiin. Chile joutui Yhdysvaltalaisten hallituksen ja konsernien boikottiin. Luottoa ei annettu, ei luovutettu varaosia ja jopa takavarikointiin Chilen kuparikuljetuksia, koska aikaisemmin kuparituotanto oli ollut USA:n konsernien hallussa. Maan sisällä tyytymättömiä olivat ennen kaikkea ne talouspiirit, joiden toiminta oli sidoksissa USA:n konserneihin, Chilen pankkipiirit ja chileläisen suurteollisuuden edustajat. Tuotanto laski ja maan valuuttatilanne heikkeni nopeasti. Inflaatio kasvoi 163 prosenttia. Lokakuussa 1972 yksityiset kuljetusliikkeet julistivat valtakunnallisen lakon, jolla oli huomattavia vaikutuksia kaupallisen sektorin edustajien taloudelliseen toimintaan ja mielipiteisiin.

Yhdysvallat teki kieltämättä paljon tuhotakseen Allenden Chilen talouden, pyrkien näin luomaan välttämättömät edellytykset vuoden 1973 vallankaappaukselle - olihan se jo käyttänyt miljoonia vaaleissa häntä vastaan - mutta johtuiko suurinta osaa Allenden kolmivuotisesta kaudesta leimannut talouskriisi pääasiassa hänen uudistuspolitiikastaan, vai pohjoisamerikkalaisten maailmanomistajien sabotaasista? Perusteltuja näkemyksiä.

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat