Seuraa 
Viestejä45973

TV1:ssä dokumentti: "Talousihmeen tekijät"

Vähän tietoa Wikipediasta:

Kiinan hallitus kuvaa politiikkaa kiinalaisilla kirjaimilla "sosialismi", vaikka käytännössä maa on talousuudistusten myötä siirtynyt markkinatalousjärjestelmään säilyttäen kuitenkin paljon sosialismin keskusjohtoisuutta. Noin puolet taloudesta arvioidaan olevan vielä valtion omistuksessa, mistä johtuen maalla on ollut vaikeuksia saada markkinatalousmaan statusta kansainvälisissä kauppaneuvotteluissa.

Suurista talousreformeista huolimatta demokratia ei ole maassa kovin pitkällä, joskin kylätasolla järjestetään nykyisin varsin vapaita vaaleja ja kylätason edustajat pääsevät valitsemaan korkeampia edustajia. Kiinan ei uskota siirtyvän demokratiaan lähiaikoina. Demokratiaan siirtymistä pidetään mahdollisempana koulutustason nousun, kaupungistumisen ja taloudellisen kehityksen mentyä pidemmälle.

Kommunistinen puolue sallii nykyisin useimmat poliittisetkin kannanotot, mikäli kannanotoilla ei pyritä haastamaan puolueen valtaa maassa. Kaikki yritykset vallanvaihtoon tukahdutetaan ja sensuuri estää varsinaisen kritiikin johtajia ja puoluetta kohtaan. Sensuuri ei kuitenkaan puutu asioihin, joita puolue ei katso vaaralliseksi, joten poliittisiakin parannusehdotuksia voi tehdä varsin vapaasti asioista, jotka koskettavat ihmisten jokapäiväistä elämää, edellyttäen ettei samalla esitetä vallanvaihdosta.

Tärkeitä poliittisia ongelmia ovat kommunismin ajalta periytyvä korruptio ja kasvaneet tuloerot. Hu Jintao on nostanut tärkeäksi poliittiseksi teemakseen maaseudun hyvinvoinnin edistämisen, poistaen mm. vuosituhansia vanhan maaveron.

Kiinan Kansan vapautusarmeija on mieslukumäärällä mitattuna maailman suurin armeija. Kiinan sotilasbudjetti vuodelle 2003 oli noin 60 miljardia dollaria, suuremman summan sotilasmenoihin sijoittaa vain Yhdysvallat (lähes 400 miljardia dollaria). Vaikka Kiinalla on myös ydinaseita ja kehittyneet kuljetusraketit, Kiinan asevoimien rakenne on puolustusvoittoinen ja sillä on suuri sotilasvoima vain sen lähialueilla eikä sitä siten tavallisesti lasketa suurvallaksi. 1950-luvulla ennen vuoden 1958 Neuvostoliiton ja Kiinan kansantasavallan välirikkoa, Kiina sai merkittävää tukea mm. Korean sodan vuoksi Neuvostoliitolta. Välirikon vuoksi Kansan vapautusarmeijan ilmavoimien kehitys hidastui.

1989 Taivaallisen rauhan aukion taphtumien vuoksi Euroopan yhteisö ja Yhdysvallat kielsivät aseviennin Kiinaan, mitä ovat viime aikoina (2004) EUn osalta pyrkineet mm. Ranska ja Saksa poistamaan Yhdysvaltain ja Britannian vastustaessa mm. Taiwanin tilanteen vuoksi. Kiinalla on ilmoituksensa mukaan oikeus puuttua Taiwanin tilanteeseen, mikäli Taiwan julistautuu itsenäiseksi tai se ei palaa Kiinan keskushallinnon yhteyteen riittävän nopeasti.

Mutta kiinalainen ruoka on hyvää, kuten vanhoissa kulttuureissa aina.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (6)

Ammattiyhdistykset ja lakot ovat Kiinassa kiellettyjä. Aktivistit voivat joutua "uudelleenkoulutusleirille".

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Toope
Seuraa 
Viestejä30731

Kiinaa voi kai lähinnä verrata fasistiseen yhteiskuntaan, vaikka yhtäläisyydet Mussolinin Italiaan tai Francon Espanjaan ovatkin osaltaan satunnaisia.

Valtio (Pienten suurten miesten ryhmä) antaa taloudelle varsin suuren liikkumavaran, niin kauan kuin se hyödyttää kasvavaa valtiota. Kansan liekaa höllennetään sen mukaan, kuin he katsovat sen tarpeelliseksi. Jos joku vastustaa voimatoimia, hän ei vastusta kauaa...

Liian paljon rahaa toisaalta liikkeellä sielläpäin, Jopa Halosen ja Tuomiojan kaltaiset "hyvää" tarkoittavat ihmisoikeusaktivistit antautuvat näiden miljardien edessä. Tiibetiläisten ja Taiwanilaisten oikeudet, puhumattakaan tavallisten kiinalaisten oikeuksista, eivät tällaiseen rahakasaan verrattuna enää merkitsekään mitään. Tervetuloa humanistiseen demokratiaan, joka myy periaatteensa rahasta.

"Ruotsikin oli pirullinen maa ennen kuin tajusivat tuon monikulttuurin. Peppit ja Lindgrenit ovat niin eilispäivää." Pommit ja etnojengit? Uusi normaaliko?
"Ei ole tärkeää, kuka tai mikä hallitus lopettaa huonon maahanmuuton Suomeen. Pääasia on se, että joku sen lopettaa."
"Minä kun tyhmänä luulin, että median moniarvoisuus olisi arvokasta, eikä valtamedian samanmielisyys?"

Koko paikan ajatteleminenkin masentaa. Muiden maiden johtajilla täytyy olla joku *käsittämätön* syy kaupankäyntiin. Miksi Kiinan ei annettu romahtaa Neuvostoliiton kanssa?

Eikä tässä tarvi USA:n jättiyrityksiä katsoa. Riittää, kun katsoo suomalaisia suuryrityksiä.... olikohan yksi niistä Nokia....

Tuon dokumentin mukana meni viimeinenkin merkkiuskollisuus. Levi's farkutkin tehdään kiinassa. Farkkumyyjän tarjoama hinta merkkifarkuista oli 4.10€ / housut. Kerrotaan yli kymmenellä, niin saat ne suomalaisesta kaupasta.

Joku vetää reilusti välistä - merkkifirmat. Toivottavasti kiinalaiset keksivät suoramyynnin netin kautta. Sieltä esim riittävän laadukkaat farkut kotiin toimitettuna 15€ hintaan ja työntekijätkin voisivat hyvin.

Nemo
Koko paikan ajatteleminenkin masentaa. Muiden maiden johtajilla täytyy olla joku *käsittämätön* syy kaupankäyntiin. Miksi Kiinan ei annettu romahtaa Neuvostoliiton kanssa?

koska usalla ei riittäny rahaa siihe

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat