Seuraa 
Viestejä45973

Miten saadaan aikaan noin suuri pakkanen?

Huom! Kotona se on uskoakseni mahdotonta, mutta muuten teollisuudessa. Jos jollakin kemiallisélla reaktiolla saadaan aikaan 78 asteen pakkanen niin sekin käy, mutta epäilen. Tarkkoja ja hyvin selostettuja vastauksia... Kiitos! Vastaukseksi ei kelpaa nestemäinen typpi tai kuivajää 8)

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

Kyl sopivalla kaskadikompuralla luulis irtoovan ihan kotioloissakin.

mikrobitti.fi

Kaskadikompressorijäähdytys

Nestemäisen typen kanssa ylikellottaminen on kohtalaisen vaivalloista puuhaa, sillä typpeä täytyy kaataa jäähdytyskulhoon jatkuvasti. Lisäksi prosessorin lämpötila vaihtelee jatkuvasti ja se saattaa laskea jopa liian alhaiseksi. Viime aikojen villitys ylikellotusrintamalla ovat olleet kaskadikompressorit, joiden ideana on rakentaa kahdesta kompressorista jäähdytysjärjestelmä. Ensimmäinen kompressori jäähdyttää toista kompressoria ja lopputuloksena prosessoriin kiinnitettävän höyrystimen lämpötila saadaan laskemaan jopa alle -100 asteen.

Suomalainen ylikellottaja Sami Mäkinen on nikkaroinut itselleen kaksi kaskadikompressorijäähdytystä, joista toinen jäähdyttää prosessoria ja toinen näytönohjaimen grafiikkapiiriä. Järjestelmässä on siis yhteensä neljä kompressoria. Perinteisen yhden kompressorin jäähdytyksen pystyy pienellä taustatyöllä nikkaroimaan lähes kuka tahansa, mutta kaskadijärjestelmät vaativat jo ammattilaisen apua. Esimerkiksi järjestelmässä käytettävät osat ja kylmäaineet eivät ole ihan jokaisen saatavilla ja valmiin järjestelmän hinta voi nousta tuhansiin euroihin.

Huolella suunniteltu, mitoitettu, rakennettu ja eristetty kaskadikompressori on uskollinen apuväline ylikellotuksessa sillä se ei käynnistämisen jälkeen vaadi juurikaan huomiota ja pitää prosessorin lämpötilan tasaisen viileänä. Kaskadikompressorin haittapuolina on työläs rakentaminen, uskomaton meteli ja taivasta hipova sähkölasku.

Ja jos prossun rasituksellakin saa sen alle -100 laskeen nii kyl ilman rasitusta reippaasti alle -100 mennää. Ja vielä ihan kotioloissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
nuclear
Miten saadaan aikaan noin suuri pakkanen?
...Vastaukseksi ei kelpaa nestemäinen typpi tai kuivajää 8)

Miksi ei kelpaa nestetyppi? Se on siihen kätevä keino. En tunne tarkemmin nestetypen valmistusprosessia, mutta eihän sitäkään jäähdyttämällä valmisteta. Paineistetaan ilmaa samalla riittävästi jäähdyttäen, ja sitten tislaillaan ilman komponentit erilleen. Se kylmyys syntyy sitten, kun paine alennetaan normaali-ilmanpaineeseen. Painetta tai lämmönjohtuvuutta säätelemällä siitä saa helposti sen -130 astetta.

Vaikka kielsit typen käytön esimerkkinä

Nestemäisellä typellä toimiva jäähdytys perustuu aineen olomuodon muutoksiin. Kun typpi on tavalla tai toisella nesteytetty voidaan sitä kaataa jäähdytettävälle pinnalle. Typpi pysyy nestemäisenä normaalipaineessa mikäli sen lämpötila -196 astetta tai alle. Tästä seuraa, että mikäli jäädytettävä pinta on yli -196 asteinen alkaa typpi välittömästi kiehua. Kiehuminen tunnetusti vaatii runsaati lämpöenergiaa ja näin kappale jäähtyy. Jäähtyminen jatkuu niin kauan kuin nestemäistä typpeä riittää tai lämpötila laskee -196 asteeseen. Kysessä on siis aineen höyrystyminen ja toiminta periaate on sama kuin kiuaskiven jäähtymisessä löylyä heitettäessä. Nyt vain löylyä heitetään -196 asteisella nestetypellä ja tavoiteena on nimen omaan jäähdyttää "kiuaskivi".
Nestemäistä typpeä voidaan säilöä lyhyitä aikoja hyvin eristetyssä säiliössä. Alussa nestetyppi jäähdyttää astian -196 asteiseksi kiehumalla. Tämän jälkeen lopput nestetypestä pysyy suhteellisen kauan nesteenä, mitä paremin astia on eristetty sitä kauemmin typpi pysyy nesteenä. Ajan mukaan parhaimminkin eristetyt astiat tosin vuotavat lämpöä sisäänsä ja näin kaikki typpi viimein höyrystyy.
Tästä johtuen parempi nestetypen säilömis keino on sen paineistaminen. Riittävän suuressa paineessa typpi on nesteenä suuremmissa lämpötiloissa ja pysyy tässä muodossa niin kauan kuin painesäiliö vain kestää.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46562
nuclear
Miten saadaan aikaan noin suuri pakkanen?

Otetaan kaasua sylinteriin ja puristetaan se korkeaan paineeseen, jolloin kaasu kuumenee voimakkaasti. Johdetaan se lämmönvaihtimeen, joka jäähdyttää puristetun kaasun jälleen normaalipaineiseksi. Nyt annetaan kaasun laajentua alkuperäiseen paineeseen, jolloin se jäähtyy.

Puristetaan uusi erä kaasua ja jäähdytetään se huoneenlämpöön edellä kuvatulla systeemillä. Nyt voidaan käyttää kerran jäähdytettyä kaasua jäähdyttämään paineistettua kaasua alle huoneenlämmön. Antamalla sen laajentua se jäähtyy edelleen.

Toistamalla tuollaista ketjua tarpeeksi monta kertaa, saadaan kaasu kuin kaasu nesteytymään. Kaasunnesteyttimien käytännön toteutuksesta en tiedä mitään. Olen kerran perehtynyt yhteen kryostaattiin, johon pumpattiin huoneenlämpöistä heliumia korkealla paineella. Laitteessa oli "joku mäntämekanismi", joka tuotti 10 K:n lämpötilan antamalla heliumin laajentua sopivasti. Energiansa laite otti heliumin paineesta, sitä pumppaamassa oli iso kompressori.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat