Seuraa 
Viestejä45973

Penttinen Jyrki

Dementiapotilaan saattohoidon sokea piste

Missä kulkee aktiivisen ja passiivisen eutanasian raja? Teos ravistelee huomaamaan, että vanhustemme hoidossa on syviä ongelmia, joihin tulisi heti puuttua.

Passiivisen eutanasian hyväksyvät niin terveydenhuollon ammattilaiset kuin suurin osa maallikoistakin. Aktiivinen eutanasia on Suomessa edelleenkin lain vastaista. Mutta missä kulkee aktiivisen ja passiivisen eutanasian raja? Jyrki Penttinen huomasi äitinsä sairastaessa, että Suomessa on kaikessa hiljaisuudessa omaksuttu käytäntö, jonka mukaan vaikeasti sairaan ja nielemään kykenemättömän vanhuksen perushoidostakin voidaan osittain luopua. Tämä kohdistuu erityisesti niihin dementoituneisiin vuodepotilaisiin, jotka tarvitsevat suonensisäisen nesteytyksen. Käytännössä se merkitsee sitä, että vanhus jätetään ilman ravintoa ja nesteytystä.

Penttisen mukaan dementoituneiden vanhusten saattohoito ei vastaa sitä mielikuvaa, joka julkisuudessa on luotu. Tästä saattohoidosta ei ole olemassa edes suosituksia saatikka selkeitä ohjeita. Niinpä ei ole myöskään välineitä, joiden avulla voidaan valvoa saattohoidon asianmukaista toteutumista. Kun valvontaa ei ole, joutuu saattohoidon piiriin myös potilaita, joilla epäillään dementiaa väärin perustein.

Jyrki Penttinen on lääketieteen ja kirurgian tohtori ja epidemiologian dosentti.

http://credonet.planeetta.com/images/ki ... 9516071007

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat