Seuraa 
Viestejä45973

Tietääkö kukaan, onko jossakin jo kehitteillä yksinkertaista 'lisä-älyä' verkkosähköön. Aikaisemminhan mainostettiin datasähköä, jolla olisi voinut asioida Internetissä, mutta se ei ollut kovin kannattavaa toimintaa ja taisi loppua siihen. Onko yhtä hankalaa - kannattamatontahan se on aina sähköyhtiöille - lisätä verkkosähkön sekaan signaali, joka kertoisi kullakin hetkellä oikean päivämäärän, kellonajan, aikavyöhykkeen ja kesä/talviajan eli esimerkiksi UTC kellonaika? Paljonko joutuisi sähköverkkoja muuttamaan? Olisi nimittäin erittäin mukavaa, jos esimerkiksi sähkölaitteissa olevat kellot osaisivat itse asettaa oikean ajan sähkökatkon jälkeen tai jos ne pystyisivät tarkistamaan, että kellot pysyvät ajassaan. Tälläkin hetkellä laitteet tietenkin pystyisivät saamaan kellonajan esimerkiksi satelliiteista tulevista signaaleista tai televisiolähetyksistä, mutta silloin ne vaatisivat myös jonkinlaisen vastaanottimen ja mahdollisesti paljonkin lisä-älyä sähköjohdon lisäksi.

Onko mitään standardeja kehitteillä? Kaikenmaailman muitakin elämää helpottavia lisäsovelluksia varmaan keksittäisiin, jos verkkosähköön saataisiin kellosignaali.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (19)

Eikö se ole sama jos siinä on radiovastaanotin siinä härpäkkeessä, koska yleiradio lähettää aikasignaalin. Se on halpa ja langaton, jolloin saa kannettaviinkin sen ajan.

Eikös yösähkön alkamisesta tule verkossa pulssi, josta esim. vesivaraaja voi saada luvan lämmittää? Datasähköä vastustaa ainakin kovasti radioamatöörit sillä ilmeisesti piuhat aiheuttaisivat melkoista sähköhäiriöä. Ja itse en ainakaan halua maksaa pesukoneeni virustorjunnasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
mummovainaa
Eikös yösähkön alkamisesta tule verkossa pulssi, josta esim. vesivaraaja voi saada luvan lämmittää?

Ei ole. Sähkökaapissa on vain ajastin, joka vaihtaa sähkömittarin mittaamaan yökulutusta eri laskurilla, ja lämmityslaitteessa on ehkä toinen samankaltainen ajastin.

Ei "päivä"- ja "yösähköllä" ole mitään eroa, kyse on puhtaasti laskutustekninen. Teollisuus kuluttaa sähköä eniten päivällä, ja sähköverkon kuormituksen tasaamiseksi olisi suositeltavaa, että kotitaloudet kuluttaisivat päivällä sähköä vähemmän kuin yöllä. Kotitalouksia houkutellaan tähän tarjoamalla sopimusta, jonka mukaan "yösähkö" on halvempaa, joten kotitalouksien kannattaa kuluttaa sähköä enemmän yöllä (lämmitys etc.). Tätä varten sähkökaapissa olevassa kilowattituntimittarissa on kaksi lukemaa, toinen mittaa päivällä ja toinen yöllä kellon ajastamana.

Heksu
mummovainaa
Eikös yösähkön alkamisesta tule verkossa pulssi, josta esim. vesivaraaja voi saada luvan lämmittää?Ei ole. Sähkökaapissa on vain ajastin, joka vaihtaa sähkömittarin mittaamaan yökulutusta eri laskurilla, ja lämmityslaitteessa on ehkä toinen samankaltainen ajastin.

Ei "päivä"- ja "yösähköllä" ole mitään eroa, kyse on puhtaasti laskutustekninen.

Väitinkö että päivä- ja yösähköllä olisi eroa? Googletin aihetta:

"Tälläisen särinän saattaa aiheuttaa sähkön mukana lähetettävä ohjaussignaali jolla kytketään esim. yösähkö päälle. Monet uudet sähkömittarit (mm. Enermetin Melko) käyttävät sähköverkkoa tiedonsiirtoon, eli mittarin luku ja yö/päivä sähkön vaihtamiseen käytetään normaalin verkkovirran sekaan moduloitua koodia. Noita ohjaussignaaleita käytetään joissain paikoissa myös moneen muuhun käyttöön (katuvalot, yösähkökuormat jne.) Joissain sähköverkon osissa signalit voivat olla hyvinkin voimakkaita, että ne olisivat vielä tunnitettavissa sähköverkon kauimmaisissakin osissa.

Joidenkin laitteiden virtalähteen kuristimet tai jotkut muut osat menevät vireeseen tuolla taajudella ja pitävät sitten ääntä. Tyypillisesti surinahäiriöt toistuvat muutamia kertoja peräjälkeen, koska käskyt lähetetään varmuuden vuoksi pariin kertaan jollakin aikavälillä. Tyypillisesti erilaisillekelloille lähetetään käsky kerran päivässä tai kerran viikossa ja silloinkin on kyse ajan tarkastuksesta."

Joo, itsekkin kyllä erehtelen taajaan. Mutta asiaa pohtiessa ja tarkemmin tutkaillessa tuli mieleen taannoiset uutiset että eikös kaikki sähkömittarit ole menossa uusiksi että ne voidaan etälukea verkon kautta? Eikös ruotsissa tätä jo harrastella enemmänkin? Eihän se sähkö enää niin tyhmältä tunnukkaan...

Neutroni
Seuraa 
Viestejä42775
£$€
Onko yhtä hankalaa - kannattamatontahan se on aina sähköyhtiöille - lisätä verkkosähkön sekaan signaali, joka kertoisi kullakin hetkellä oikean päivämäärän, kellonajan, aikavyöhykkeen ja kesä/talviajan eli esimerkiksi UTC kellonaika? Paljonko joutuisi sähköverkkoja muuttamaan?

Ongelma ei ole sähköyhtiöillä vaan kaikilla elektroniikkavalmistajilla. Maailman merkittävien elektroniikkavalmistajien pitäisi luoda standardi ja alkaa tehdä laitteita. Samaan aikaan sähkölaitosten pitäisi päivittää verkkojaan. Suomen osalta tuo olisi turhaa, koska kukaan ei tee eritysilaitteita Suomen markkinoille. Vähintään EU:n pitäisi olla juonessa mukana.

Ongelma on varmaan enemmän poliittinen kuin tekninen. Ainakin Suomessa sähköverkossa välitetään myös dataa, mutta en tiedä kuinka suuri osa verkosta on sellaista että signaali pitäisi vain antaa lähettimelle. Noin montaa tahoa ei ole helppo saada yksimieliseksi mistään asiasta. Koska kyseessä on näin pieni asia, se lienee mahdotonta.

Heksu
Ei ole. Sähkökaapissa on vain ajastin, joka vaihtaa sähkömittarin mittaamaan yökulutusta eri laskurilla, ja lämmityslaitteessa on ehkä toinen samankaltainen ajastin.

Ei, kyllä ymmärtääkseni rele riittää, signaali tulee verkosta.

acedia
Heksu
Ei ole. Sähkökaapissa on vain ajastin, joka vaihtaa sähkömittarin mittaamaan yökulutusta eri laskurilla, ja lämmityslaitteessa on ehkä toinen samankaltainen ajastin.Ei, kyllä ymmärtääkseni rele riittää, signaali tulee verkosta.

Ehkäpä nykyään on sellaisiakin mittareita joihin signaali tulee verkosta, mutta veikkaisin että ylivoimaisesti suurin osa mittareista toimii edelleen kellokytkimen ohjaamana.

Ja edelliseen voisin sanoa, että ei niitä kellokytkimiä tarvita useampia, vaan releiden ja kontaktorien avulla voidaan yhdellä kellokytkimellä ohjata teoriassa äärettömän montaa laitetta.

Jyde
Seuraa 
Viestejä594

Ei ole kyllä kävellyt vastaan vielä yhtään 2-tariffi kaappia jossa ei kelloa olisi. Aika monta tullut kytkettyä. Ei täälläpäin ainakaan verkon kautta mitään ohjailla.

Kunhan yritän joskus olla asiallinen...

Jyde
Ei ole kyllä kävellyt vastaan vielä yhtään 2-tariffi kaappia jossa ei kelloa olisi. Aika monta tullut kytkettyä. Ei täälläpäin ainakaan verkon kautta mitään ohjailla.

En tiedä sitten, sähkömies näin sanoi. Meillä on ENSTO:n kaapissa kello, mutta se on jälkiasennus ja ohjaa lämmitystä. Boileri menee päältä kun päivätaksa alkaa: naks. Lämmitys taas on osan yötä ja aamun pois päältä, kun se ei ole varaava. Sähkökaappi ei ole sama asia kuin sähkömittari, joka on kaksitariffimalli, en tiedä voiko sähkökaapppi olla 2-tariffi. Kuulostaa oudolta. En ole sähkömies.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Kyllähän noita etäluettavia mittareita on saanut jo jonkin aikaa. Pari vuotta sitten kyselin asiaa sähköyhtiöltä, kesäasunnon sähköliittymän liittymätehon noston yhteydessä. Sanoivat, että sellaisen voi hankkia, mutta joutuu itse maksamaan ja heillä ei sellaisia mittareita ollut, joskin muutama etäluettava oli jo käytössä.

Jyde
Seuraa 
Viestejä594
acedia
Jyde
Ei ole kyllä kävellyt vastaan vielä yhtään 2-tariffi kaappia jossa ei kelloa olisi. Aika monta tullut kytkettyä. Ei täälläpäin ainakaan verkon kautta mitään ohjailla.En tiedä sitten, sähkömies näin sanoi. Meillä on ENSTO:n kaapissa kello, mutta se on jälkiasennus ja ohjaa lämmitystä. Boileri menee päältä kun päivätaksa alkaa: naks. Lämmitys taas on osan yötä ja aamun pois päältä, kun se ei ole varaava. Sähkökaappi ei ole sama asia kuin sähkömittari, joka on kaksitariffimalli, en tiedä voiko sähkökaapppi olla 2-tariffi. Kuulostaa oudolta. En ole sähkömies.

Sähkömittari tietenkin on 2-tariffi eikä se kaappi. Kaappi on peltiä. Mutta "kaappi" tilataan kokonaisuutena ja silloin puhutaan 2-tariffi kaapista, koska siinä on tilaa myös kellolle, päinvastoin kuin "1-tariffi kaapissa"

Kunhan yritän joskus olla asiallinen...

Mulle kävivät kesällä vaihtamassa mittarin etäluettavaan, vaihtoivat ilmeisesti kaikkiin talouksiin täällä päin, käsitin kyllä että etäluku perustuisi GSM-tekniikkaan eikä sähköverkossa kulkevaan tietoon.

Ainakin sähköyhtiö missä minä työskentelen käyttää haja asutus alueella juuri gsm verkonkauttaluettavia mittareita. Kaupungeissa mittarit lähettävät lukeman muuntamossa sijaitsevaan keskittimeen jossa on gsm yhteys taasen eteen päin.

Jyde
Sähkömittari tietenkin on 2-tariffi eikä se kaappi. Kaappi on peltiä. Mutta "kaappi" tilataan kokonaisuutena ja silloin puhutaan 2-tariffi kaapista, koska siinä on tilaa myös kellolle, päinvastoin kuin "1-tariffi kaapissa"

Jaa? Ei meillä vaan mittari ole ENSTO:n kaapissa vaan ihan muualla. Siis 2-tariffmittari lähettää omalla kellollaan signaalin ENSTO:n releelle, joka katkaisee virran? Signaali ei tulekaan verkosta, niinkuin sähkäri (joka muuten on alan opettaja) kertoi?

EDIT: TKK:n sivuilla puhutaan tällaista:

Mistä johtuu, että osasta sähkölaitteistani alkaa kuulumaan hetkittäistä
sirinää yöaikaan ?

Tälläisen sisränän saattaa aiheuttaa sähkön mukana lähetettävä
ohjaussignaal
i jolla kytketään esim. yösähkö päälle. Monet uudet
sähkömittarit (mm. Enermetin Melko) käyttävät sähköverkkoa
tiedonsiirtoon, eli mittarin luku ja yö/päivä sähkön vaihtamiseen
käytetään normaalin verkkovirran sekaan moduloitua koodia.

Jyde
Seuraa 
Viestejä594

Juu kyllä kait niitä voi olla verkonkin kautta ohjattavia mittareita. Tarkoitin vaan että täälläpäin ohjaus hoituu kellolaitteella. Kellolaite ohjaa sekä mittaria, että antaa tiedon lämmityksen ohjaukseen.

"Jaa? Ei meillä vaan mittari ole ENSTO:n kaapissa vaan ihan muualla. Siis 2-tariffmittari lähettää omalla kellollaan signaalin ENSTO:n releelle, joka katkaisee virran? Signaali ei tulekaan verkosta, niinkuin sähkäri (joka muuten on alan opettaja) kertoi?"

Eli kyseessä ei ole mittauskeskus? Jotkin sähköyhtiöt käyttävät mittarimallia jossa kello on integroituna itse mittariin. Lämmityksen releet sijaitsevat ryhmäkeskuksessa, jonne tieto tariffin vaihtumisesta tuodaan erillisellä kaapelilla mittauskeskukselta.

Kunhan yritän joskus olla asiallinen...

Jyde
Eli kyseessä ei ole mittauskeskus? Jotkin sähköyhtiöt käyttävät mittarimallia jossa kello on integroituna itse mittariin. Lämmityksen releet sijaitsevat ryhmäkeskuksessa, jonne tieto tariffin vaihtumisesta tuodaan erillisellä kaapelilla mittauskeskukselta.

Mittari on toisessa kerroksessa, sen omistaa Hgin Energia. Se syöttää virran sähkökaappiin, joka on minun omaisuuttani.

George Hanson
Seuraa 
Viestejä1809

Nyt kun on kaikille saatu etäluettava sähkömittari onkin aika vaihtaa ne uusiin.

Näissä "vanhoissa" etäluettavissa on tunnin tasejakso mutta EU on päättänyt, että tasejakson on oltava 15 min. Vaihto ajoittunee vuosiin 2025-2030 mikä on mielestäni hiukan liian myöhään. Nämä nykyiset ovat jo kuitenkin kuolettuneet siihen mennessä.

Taustalla on sähkömarkkinoiden mullistus kun jäykistä suurten jäykkien  voimalaitosten ja kiinteän sähkönhinnan aikakaudesta ollaan siirtymässä markkinaehtoiseen kulutukseen, paikalliseen tuotantoon ja varastointiin. Se tarkoittaa hinnanvaihteluita varttitunnin jaksoissa halukkaille kuluttajillekin, vaihtoehtona on kallis kiinteähintainen.

Toivoisin uusilta mittareilta helppoa ohjelmoitavuutta ja joustavuutta kulutuksen ohjaamiseen eri kohteissa. Esim. kalliin hinnan aikana tulisi varoitus kun  kytkee suuritehoisia laitteita ja taas vastaavasti voisi ilmoittaa kun sähkö on halpaa, ilmaista tai kun sen kulutuksesta maksetaan.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat