Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tietääkö kukaan, onko jossakin jo kehitteillä yksinkertaista 'lisä-älyä' verkkosähköön. Aikaisemminhan mainostettiin datasähköä, jolla olisi voinut asioida Internetissä, mutta se ei ollut kovin kannattavaa toimintaa ja taisi loppua siihen. Onko yhtä hankalaa - kannattamatontahan se on aina sähköyhtiöille - lisätä verkkosähkön sekaan signaali, joka kertoisi kullakin hetkellä oikean päivämäärän, kellonajan, aikavyöhykkeen ja kesä/talviajan eli esimerkiksi UTC kellonaika? Paljonko joutuisi sähköverkkoja muuttamaan? Olisi nimittäin erittäin mukavaa, jos esimerkiksi sähkölaitteissa olevat kellot osaisivat itse asettaa oikean ajan sähkökatkon jälkeen tai jos ne pystyisivät tarkistamaan, että kellot pysyvät ajassaan. Tälläkin hetkellä laitteet tietenkin pystyisivät saamaan kellonajan esimerkiksi satelliiteista tulevista signaaleista tai televisiolähetyksistä, mutta silloin ne vaatisivat myös jonkinlaisen vastaanottimen ja mahdollisesti paljonkin lisä-älyä sähköjohdon lisäksi.

Onko mitään standardeja kehitteillä? Kaikenmaailman muitakin elämää helpottavia lisäsovelluksia varmaan keksittäisiin, jos verkkosähköön saataisiin kellosignaali.

Sivut

Kommentit (19)

Eikö se ole sama jos siinä on radiovastaanotin siinä härpäkkeessä, koska yleiradio lähettää aikasignaalin. Se on halpa ja langaton, jolloin saa kannettaviinkin sen ajan.

Eikös yösähkön alkamisesta tule verkossa pulssi, josta esim. vesivaraaja voi saada luvan lämmittää? Datasähköä vastustaa ainakin kovasti radioamatöörit sillä ilmeisesti piuhat aiheuttaisivat melkoista sähköhäiriöä. Ja itse en ainakaan halua maksaa pesukoneeni virustorjunnasta.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Liittynyt16.3.2005
mummovainaa
Eikös yösähkön alkamisesta tule verkossa pulssi, josta esim. vesivaraaja voi saada luvan lämmittää?

Ei ole. Sähkökaapissa on vain ajastin, joka vaihtaa sähkömittarin mittaamaan yökulutusta eri laskurilla, ja lämmityslaitteessa on ehkä toinen samankaltainen ajastin.

Ei "päivä"- ja "yösähköllä" ole mitään eroa, kyse on puhtaasti laskutustekninen. Teollisuus kuluttaa sähköä eniten päivällä, ja sähköverkon kuormituksen tasaamiseksi olisi suositeltavaa, että kotitaloudet kuluttaisivat päivällä sähköä vähemmän kuin yöllä. Kotitalouksia houkutellaan tähän tarjoamalla sopimusta, jonka mukaan "yösähkö" on halvempaa, joten kotitalouksien kannattaa kuluttaa sähköä enemmän yöllä (lämmitys etc.). Tätä varten sähkökaapissa olevassa kilowattituntimittarissa on kaksi lukemaa, toinen mittaa päivällä ja toinen yöllä kellon ajastamana.

Heksu
mummovainaa
Eikös yösähkön alkamisesta tule verkossa pulssi, josta esim. vesivaraaja voi saada luvan lämmittää?Ei ole. Sähkökaapissa on vain ajastin, joka vaihtaa sähkömittarin mittaamaan yökulutusta eri laskurilla, ja lämmityslaitteessa on ehkä toinen samankaltainen ajastin.

Ei "päivä"- ja "yösähköllä" ole mitään eroa, kyse on puhtaasti laskutustekninen.

Väitinkö että päivä- ja yösähköllä olisi eroa? Googletin aihetta:

"Tälläisen särinän saattaa aiheuttaa sähkön mukana lähetettävä ohjaussignaali jolla kytketään esim. yösähkö päälle. Monet uudet sähkömittarit (mm. Enermetin Melko) käyttävät sähköverkkoa tiedonsiirtoon, eli mittarin luku ja yö/päivä sähkön vaihtamiseen käytetään normaalin verkkovirran sekaan moduloitua koodia. Noita ohjaussignaaleita käytetään joissain paikoissa myös moneen muuhun käyttöön (katuvalot, yösähkökuormat jne.) Joissain sähköverkon osissa signalit voivat olla hyvinkin voimakkaita, että ne olisivat vielä tunnitettavissa sähköverkon kauimmaisissakin osissa.

Joidenkin laitteiden virtalähteen kuristimet tai jotkut muut osat menevät vireeseen tuolla taajudella ja pitävät sitten ääntä. Tyypillisesti surinahäiriöt toistuvat muutamia kertoja peräjälkeen, koska käskyt lähetetään varmuuden vuoksi pariin kertaan jollakin aikavälillä. Tyypillisesti erilaisillekelloille lähetetään käsky kerran päivässä tai kerran viikossa ja silloinkin on kyse ajan tarkastuksesta."

Joo, itsekkin kyllä erehtelen taajaan. Mutta asiaa pohtiessa ja tarkemmin tutkaillessa tuli mieleen taannoiset uutiset että eikös kaikki sähkömittarit ole menossa uusiksi että ne voidaan etälukea verkon kautta? Eikös ruotsissa tätä jo harrastella enemmänkin? Eihän se sähkö enää niin tyhmältä tunnukkaan...

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29941
Liittynyt16.3.2005
£$€
Onko yhtä hankalaa - kannattamatontahan se on aina sähköyhtiöille - lisätä verkkosähkön sekaan signaali, joka kertoisi kullakin hetkellä oikean päivämäärän, kellonajan, aikavyöhykkeen ja kesä/talviajan eli esimerkiksi UTC kellonaika? Paljonko joutuisi sähköverkkoja muuttamaan?

Ongelma ei ole sähköyhtiöillä vaan kaikilla elektroniikkavalmistajilla. Maailman merkittävien elektroniikkavalmistajien pitäisi luoda standardi ja alkaa tehdä laitteita. Samaan aikaan sähkölaitosten pitäisi päivittää verkkojaan. Suomen osalta tuo olisi turhaa, koska kukaan ei tee eritysilaitteita Suomen markkinoille. Vähintään EU:n pitäisi olla juonessa mukana.

Ongelma on varmaan enemmän poliittinen kuin tekninen. Ainakin Suomessa sähköverkossa välitetään myös dataa, mutta en tiedä kuinka suuri osa verkosta on sellaista että signaali pitäisi vain antaa lähettimelle. Noin montaa tahoa ei ole helppo saada yksimieliseksi mistään asiasta. Koska kyseessä on näin pieni asia, se lienee mahdotonta.

Heksu
Ei ole. Sähkökaapissa on vain ajastin, joka vaihtaa sähkömittarin mittaamaan yökulutusta eri laskurilla, ja lämmityslaitteessa on ehkä toinen samankaltainen ajastin.

Ei, kyllä ymmärtääkseni rele riittää, signaali tulee verkosta.

acedia
Heksu
Ei ole. Sähkökaapissa on vain ajastin, joka vaihtaa sähkömittarin mittaamaan yökulutusta eri laskurilla, ja lämmityslaitteessa on ehkä toinen samankaltainen ajastin.Ei, kyllä ymmärtääkseni rele riittää, signaali tulee verkosta.

Ehkäpä nykyään on sellaisiakin mittareita joihin signaali tulee verkosta, mutta veikkaisin että ylivoimaisesti suurin osa mittareista toimii edelleen kellokytkimen ohjaamana.

Ja edelliseen voisin sanoa, että ei niitä kellokytkimiä tarvita useampia, vaan releiden ja kontaktorien avulla voidaan yhdellä kellokytkimellä ohjata teoriassa äärettömän montaa laitetta.

Jyde
Seuraa 
Viestejä594
Liittynyt29.8.2005

Ei ole kyllä kävellyt vastaan vielä yhtään 2-tariffi kaappia jossa ei kelloa olisi. Aika monta tullut kytkettyä. Ei täälläpäin ainakaan verkon kautta mitään ohjailla.

Kunhan yritän joskus olla asiallinen...

Jyde
Ei ole kyllä kävellyt vastaan vielä yhtään 2-tariffi kaappia jossa ei kelloa olisi. Aika monta tullut kytkettyä. Ei täälläpäin ainakaan verkon kautta mitään ohjailla.

En tiedä sitten, sähkömies näin sanoi. Meillä on ENSTO:n kaapissa kello, mutta se on jälkiasennus ja ohjaa lämmitystä. Boileri menee päältä kun päivätaksa alkaa: naks. Lämmitys taas on osan yötä ja aamun pois päältä, kun se ei ole varaava. Sähkökaappi ei ole sama asia kuin sähkömittari, joka on kaksitariffimalli, en tiedä voiko sähkökaapppi olla 2-tariffi. Kuulostaa oudolta. En ole sähkömies.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Kyllähän noita etäluettavia mittareita on saanut jo jonkin aikaa. Pari vuotta sitten kyselin asiaa sähköyhtiöltä, kesäasunnon sähköliittymän liittymätehon noston yhteydessä. Sanoivat, että sellaisen voi hankkia, mutta joutuu itse maksamaan ja heillä ei sellaisia mittareita ollut, joskin muutama etäluettava oli jo käytössä.

Jyde
Seuraa 
Viestejä594
Liittynyt29.8.2005
acedia
Jyde
Ei ole kyllä kävellyt vastaan vielä yhtään 2-tariffi kaappia jossa ei kelloa olisi. Aika monta tullut kytkettyä. Ei täälläpäin ainakaan verkon kautta mitään ohjailla.En tiedä sitten, sähkömies näin sanoi. Meillä on ENSTO:n kaapissa kello, mutta se on jälkiasennus ja ohjaa lämmitystä. Boileri menee päältä kun päivätaksa alkaa: naks. Lämmitys taas on osan yötä ja aamun pois päältä, kun se ei ole varaava. Sähkökaappi ei ole sama asia kuin sähkömittari, joka on kaksitariffimalli, en tiedä voiko sähkökaapppi olla 2-tariffi. Kuulostaa oudolta. En ole sähkömies.

Sähkömittari tietenkin on 2-tariffi eikä se kaappi. Kaappi on peltiä. Mutta "kaappi" tilataan kokonaisuutena ja silloin puhutaan 2-tariffi kaapista, koska siinä on tilaa myös kellolle, päinvastoin kuin "1-tariffi kaapissa"

Kunhan yritän joskus olla asiallinen...

Mulle kävivät kesällä vaihtamassa mittarin etäluettavaan, vaihtoivat ilmeisesti kaikkiin talouksiin täällä päin, käsitin kyllä että etäluku perustuisi GSM-tekniikkaan eikä sähköverkossa kulkevaan tietoon.

Ainakin sähköyhtiö missä minä työskentelen käyttää haja asutus alueella juuri gsm verkonkauttaluettavia mittareita. Kaupungeissa mittarit lähettävät lukeman muuntamossa sijaitsevaan keskittimeen jossa on gsm yhteys taasen eteen päin.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat