Seuraa 
Viestejä13942

[size=150:781jhddi]Mitä hyötyä Kiinasta on meille suomalaisille?[/size:781jhddi]

Vuonna 1999 ei Suomessa laajasti uskottu Kiinan merkittävään vaikutukseen maailmantaloudessa. Ei myöskään uskottu Kiinan merkitsevän muutoksia suomalaiselle kauppapolitiikalle. Sittemmin olemme uutisista lukeneet ulkoistuksista Kiinaan; suomalaiset ovat investoineet maahan miljardeja ja mm. Nokia on Kiinan 16. suurin yhtiö. Kiina on vienyt "liukuhihnatyöpaikkoja" kaikkialta maailmasta itselleen. Nyt kiinalaista rahaa on tarjolla myös Suomeen investointeina.

Syy on yksinkertainen, palkat ovat Kiinassa keskimäärin 80 euroa kuukaudessa. Toisaalta parturimaksu on pesun ja kasvohieronnan kanssa noin 2 euroa. Voidaan sanoa, että kemijärveläinen Salcomp ei olisi pärjännyt ilman muuttoa Kiinaan. Ulkomaalaiset ovat investoineet Kiinaan omien pyrkimyksiensä vuoksi, ei auttaakseen Kiinan kansantaloutta. Yritykset toimivat tavoitellakseen voittoa. Voiton muodostumiseen vaikuttavat mm. markkinoiden läheisyys ja edulliset tuotantokustannukset.

Suomalainen Eimo, joka valmisti kännyköiden kuoria, myytiin kiinalaisille (Taiwan). Sittemmin lähes koko entisen Eimon tuotanto ja työpaikat ovat poistuneet maastamme. Suomessa ei kannattanut valmistaa liukuhihnoilta kännyköiden kuoria, olivatpa ne kuinka laadukkaita tahansa. Eimo kaupassa Suomeen tuli suuri määrä pääomia myyjien sijoittaessa niitä uudelleen suomalaiseen yrityselämään luoden myös uusia työpaikkoja maahamme.

Maapallolla on menossa työn uudelleen jaon taistelu. Meille suomalaisille pitäisi jäädä myös jotain, missä hyödyntäisimme korkean koulutuksemme, vakaat yhteiskuntaolot sekä turvallisen yritysympäristön. Palkkojen merkittäväkään alennus ei tuo takaisin kokoonpanotyöpaikkoja. Tarvitsemme innovaatioita ja keksintöjä. Hintakilpailu on kova ja mm. vaatesektorilla kiinalaiset vaatettavat jo 60% maapallon väestä. Emme pärjää paidan valmistuksessa, vai mitä sanotte, kun hinta miesten laatukauluspaidalla on Helsingin satamassa noin 2,10 euroa ja Lidl myy tätä samaa tavaraa suomalaisille hinnalla 11,90-14,90 euroa. Mikä on suomalaisten vaatekauppojen hinta?

Suomalaiset ovat ulkoistaneet suuret määrät pääomia ulkomaille investointeina ja osinkoina. Tähän antoi mahdollisuuden palkkamaltti ja valtiovalta jo alkaen 1990-luvulta. Suomi on mallikelpoinen maa yli 10 vuoden ajan ulkomaankaupan merkittävistä ylijäämistä. Nuo ylijäämät ovat osin osinkoina ulkomaalaisilla ja investointeina takomassa edullisemman palkkatason maissa rahaa omistajilleen. Toivottavasti osa näistä rahoista suuntautuisi sijoituksina kotimaahamme.

Kiinan keskushallinto vapautti investoinnit ulkomaille tämän vuoden alusta. Kiinaan on kertynyt suuret valuuttavarannot lähinnä USA:n kaupasta; Kiina palauttaa osan USA ylijäämästään takaisin Amerikkaan lainoina liittovaltiolle, jotta sen jättiläismäinen alijäämä saadaan paikattua. Nyt myös tämä kiinalainen sijoitusraha pyrkii mm. Suomeen. Suomessa on runsaasti yrityksiä, joilla olisi paljon annettavaa Kiinalle. Kiina hakee itselleen hyödyllisiä investointikohteita mm. EU-alueelta. Suomi on kiinalaisten mielestä luotettava maa. Suomi oli ainut maa 1950-luvulla, joka myi kiinalaisille käytetyn paperikoneen oikeasti käytettynä.

Kiina kasvaa jättiläismäisen työvoimareservin ansiosta kiivaasti heilutellen jo koko maapallon taloutta. Mikäli kaikki kiinalaiset saavuttavat amerikkalaisten elintason, tarvitsemme maapallomme lisäksi neljä uutta palloa.

Kiinassa on nyt painopistealueita, jotka sopivat suomalaiselle osaamiselle. Kiina tarvitsee mm. eko-, hyötysuhde-, turvallisuus-, uusiutuvien energialähteiden -, tietoliikenne-, ja pienpuutalorakentamisen teknologioita. Suomessa on miltei joka kohtioon huippuosaamista. Nämä teollisuuden alat voisivat saada merkittäviä pääomasijoituksia Kiinasta lähinnä pk-sektorin yhtiöille. Suomessa on innovaatioita ja Kiinassa on markkinat ja rahaa.

Kuinka meidän pitäisi toimia? Meillä on Kiinassa jokaista suomalaista kohden 240 kiinalaista kuluttajaa. Samalla huomaamme, että heidän ongelmat kasvukivuissa voivat olla meihin nähden 240 kertaiset. Samoin meidän ymmärrys kiinalaisesta kulttuurista, arvoista ja historiasta on ehkä 240:s osa siitä tarpeellisesta, joka johdattaisisi meidät ymmärtämään ylihuomisen maailman suurinta taloutta.

Pohjanmaalla yrittäminen on verissä, samoin Kiinassa uuden aallon nuoret tähtäävät yrittäjiksi. Tässä voisi olla yhteistä säveltä Suomelle; joku vielä hoksaa perustaa suomalais-kiinalaisen yrittämisen koulutuskeskuksen ja se sopisi Suomen yrittäjäystävällisimmälle alueelle Pohjanmaalle.

Meillä on muutamia kymmeniä suomalaisia, jotka oikeasti ja vakavasti opiskelevat yhtä maailman suurinta kieltä; mandariinin kiinaa. Pekingissä opiskelee 24 kiinalaista päätyönään suomen kieli. Voisimme perehtyä Kiinan kulttuuriin, sillä kiinalaiset voivat nähdä meidät porttina muualle Eurooppaan. Suomesta on eurooppalaisittain lyhin lentoreitti mm. Pekingiin. Siperian rata tulee Suomen rajan yli ollen lyhin maareitti molemminpuoliseen tavaravirtaan Kiinasta.

Konkreettisesti suomalaiset puutalot ovat mielenkiintoinen toimialue. Suomessa on vaikeat talonrakennusolosuhteet. Me hallitsemme mm. kosteuden siirron ja lämpölaajenemiset. Osaamme tehdä laatua. Kiinalaiset tietävät suomalaisen laadun; Metson paperikoneet, Tamglassin lasikoneet ja Nokian menestys. Nokia muuten aloitti nykyisen menestyskierteen noin 21 vuotta sitten tietotekniikka-alueena; ensimmäinen kauppa oli luokkaa 400.000 USD. Nokia sana on käännetty myös kiinaksi, sen ollessa kutakuinkin äänneasultaan "Nuutzia" ja tarkoittaen osapuilleen "lupaukset kumpuavat idästä".

Kiinassa puutalo ei voi maksaa kuten Suomessa, mutta se voidaan tehdä edullisena ja pelkistettynä sarjatyönä heidän tarpeiden mukaisesti pyyhkeiden jo roikkuessa koukuissaan, kun talo lasketaan "plug-in" periaatteella valmiiseen pohjaan "putket" kiertäen kiinni ja asukkaat sisään. Kiinassa ei ole juurikaan omia puuvaroja. Siperia on täynnä puuta ja suomalainen sahausteknogia voisi saada jalansijaa Venäjältä, joka tulee olemaan merkittävä sahatun puun toimittaja maailman suurimmille talomarkkinoille.

Me emme voi myydä Kiinaan bulkkitavaraa, he ovat maapallon "liukuhihna". Me voimme myydä osaamista, laatua, projekteja, projektin johtoa, suunnittelua ja "yhteiskuntajärjestelmiä". Nyt Kiinan viranomaisia kiinnostaa mm. yksittäisenä tekijänä Suomen potilasturva-asiat ja -vakuutukset.

Kiinasta on käynyt lentokonelasteittain virkamiehiä tutustumassa koululaitokseemme. Suomessa on vireä noin 2.000 kiinalaisen opiskelijan yhteisö, jotka ovat Kiinan huomisentekijöitä. Kiinalaiset opiskelijat koettavat opetella suomen kieltä ja myöhemmin he ovat parhaimmillaan meidän edusmiehiä ja -naisia kotimaassaan tuomassa esille suomalaista kaupankäynnin rehellisyyttä, osaamista ja luotettavuutta. Kiinalaiset luottavat suomalaisiin ja nyt onkin alkanut kiinalaisten yhtiöiden perustamisoperaatiot Suomeen.

Ennakkoluulottomuutta, kaupankäyntiä ja yrittämistä sekä tuntemuksen lisäämistä kiinalaiseen kulttuuriin, se tuo sen meille mahdollisuuden maailman huomisen suurimmille markkinoille. Aikaikkuna menee myös umpeen ja kaikki markkinatalousmaat kilpailevat Kiinan markkinoista. Ottakaamme vastaan myös kiinalaiset matkailijat; kun heille paljastuu, että Suomi on puhdas ja miltei tyhjä maa, voisi heiltä olla runsaasti kysyntää matkoihin Suomeen, eikä vain Helsinkiin katsomaan Suurkirkkoa ja Kauppatoria.

Ilkka Luoma

(Julkistettu Vieskalainen lehdessä sopimuksen mukaisesti yksinoikeudella 2.10.2006)

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (80)

Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että jos on lautalla Paskajoen kuohuissa lähestymässä putousta on hyvä, että on edes mela jolla meloa. Siksi rahani ovat Kiinan teknologiateollisuudessa ja Venäjän energiateollisuudessa.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä13942
Taha
Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että jos on lautalla Paskajoen kuohuissa lähestymässä putousta on hyvä, että on edes mela jolla meloa. Siksi rahani ovat Kiinan teknologiateollisuudessa ja Venäjän energiateollisuudessa.

...................

Kurssillisesti 'tuulista' aluetta, vuoristorataa, mutta riskillisesti mahdollisuus suuriinkin voittoihin Se ei pelaa, joka pelkää. Kiinan osakemarkkinat ovat vielä kehityksensä alkutaipaleella; Huawei, ZTE ja Lenovo ovat huomisen maailmanluokan jättiläisiä...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä13942

15.10. su. HS kirjoitti Sami Sillanpään kynällä artikkelin Kiinasta, hän oli huolissaan kiinalaisten nuorten miesten tappavan itsensä työllä ja tyttöystävän löytymiseen menevän ikuisuuksia. Se oli länsimaalaisen ihmisen näkemys ja 'paikkansa pitävä' huoli ja ongelma, mutta :

Oli pakko vääntää vastine ja se on tässä:

Hei,

Luin jälleen kerran mielenkiinnolla näkemyksiäsi Kiinasta ja kiinalaisesta tavasta nähdä, kokea ja toteuttaa heidän uutta aikaansa. Näkökulmasi on ajankohtainen, mutta se oli liian 'väkivalloin' irroitettu kokonaisasiayhteydestään.

Kiina on muutakin kuin suurkaupunki, yrittäjäsukupolvi ja polittinen tapa toimia. Kiina on sulatusuuni valvottuna suurien haasteiden edessä, joidenkin mielestä mahdottomien. Kiinassa on myös voimakas kansallinen tunne alueittain hieman eritavoin painottuneena.

Tapa käsitellä aihealuettasi on vain yksi näkövinkkeli; se on länsimaalaisen ihmisen silmin koettu 'totuus'. Se on meille monille se kritisoinnin lähtökohta, mutta meiltä jää 'länsimaalaisen silmän' näkökentän taakse ja sivuille sellaista, mitä me emme ymmärrä. -- "Sinä voit asua Kiinassa vuositolkulla ymmärtämättä mm. heidän hymyn aihetta tai kiihkeän sanan käytön todellista tarkoitusta". Osa heidän asioistaan ei vain yksinkertaisesti aukene meille 'ymmärrettävästi'.

Kiinassa on kautta aikojen ollut tapahtumia, joissa inhimilliset menetykset ovat olleet mittakaavastamme katsottuna katastrofeja. Jokaisella suomalaisella on Kiiinassa n. 240 toveria, ystävää, kumppania tai kuluttajaa. Vastaavuus näkyy myös vertauksessa Enontekiö kontra Helsinki.

Meillä Suomessa on samoin ollut mittakaavoissamme lähes ylivoimaisia inhimillisiä tragedioita -- esim. 1990-luvun alun lama, joka kaatoi hautaan, alkoholismiin, masennukseen ja hylkiöiksi kymmenet tuhannet yrittäjät. Samassa suhteessa kiinalainen tragedia on tuo suomalainen luku (kymmeniä tuhansia) kertaa n. 240. Elämme suhteellisuuden maailmassa ja Kiinassa tämä olisi myöskin huomioitava, ainakin jos katsoo länsimaisin silmin tapahtumia. Niin, -- kaikki konkurssit Suomen 1990-luvun alussa eivät olleet tutkitusti yrittäjien 'omia vikoja'.

Kaikesta huolimatta aiheesi oli paikallaan, mutta se edellyttäisi laajaa perspektiiviä ajatellen myös vastineita - vaikkapa Suomessa asuvilta kiinalaisilta, jotka ymmärtävät ehkä paremmin heidän omia maantapojaan --- tästäpä sinulle seuraava juttuvinkki: pyydä näkemyksiä niin Kiinan kiinalaiselta, Suomen kiinalaiselta ja tee yhteenveto, mutta älä 'sormeile' kiinalaisten tekemiä mielipiteitä, itse jutun voisit tehdä esim. alla olevalla otsikoinnilla..., muuten, ainakin Suomesta löytyy suoraan käännöspalveluita kiinasta suomeen

Parhainta menestystä sinne maailman haasteiden keskipisteeseen.

Ilkka Luoma
+358 400 607080
ilkka.luoma@keskipiste.fi
http://ilkaluoma.blogspot.com

Alla oleva juttu oli kirjoitettu Pohjanmaalla ilmestyvään sanomalehteen yksinoikeudella 2.10.2006.

...................................................

----- Original Message -----
From: Ilkka Luoma

Sent: Friday, September 29, 2006 2:43 PM
Subject: KOLUMNI: Kiina ottaa ja antaa -- oikoluettu

[size=75:3i3e81lf]Mitä hyötyä Kiinasta on meille suomalaisille?

Vuonna 1999 ei Suomessa laajasti uskottu Kiinan merkittävään vaikutukseen maailmantaloudessa. Ei myöskään uskottu Kiinan merkitsevän muutoksia suomalaiselle kauppapolitiikalle. Sittemmin olemme uutisista lukeneet ulkoistuksista Kiinaan; suomalaiset ovat investoineet maahan miljardeja ja mm. Nokia on Kiinan 16. suurin yhtiö. Kiina on vienyt "liukuhihnatyöpaikkoja" kaikkialta maailmasta itselleen. Nyt kiinalaista rahaa on tarjolla myös Suomeen investointeina.

Syy on yksinkertainen, palkat ovat Kiinassa keskimäärin 80 euroa kuukaudessa. Toisaalta parturimaksu on pesun ja kasvohieronnan kanssa noin 2 euroa. Voidaan sanoa, että kemijärveläinen Salcomp ei olisi pärjännyt ilman muuttoa Kiinaan. Ulkomaalaiset ovat investoineet Kiinaan omien pyrkimyksiensä vuoksi, ei auttaakseen Kiinan kansantaloutta. Yritykset toimivat tavoitellakseen voittoa. Voiton muodostumiseen vaikuttavat mm. markkinoiden läheisyys ja edulliset tuotantokustannukset.

Suomalainen Eimo, joka valmisti kännyköiden kuoria, myytiin kiinalaisille (Taiwan). Sittemmin lähes koko entisen Eimon tuotanto ja työpaikat ovat poistuneet maastamme. Suomessa ei kannattanut valmistaa liukuhihnoilta kännyköiden kuoria, olivatpa ne kuinka laadukkaita tahansa. Eimo kaupassa Suomeen tuli suuri määrä pääomia myyjien sijoittaessa niitä uudelleen suomalaiseen yrityselämään luoden myös uusia työpaikkoja maahamme.

Maapallolla on menossa työn uudelleen jaon taistelu. Meille suomalaisille pitäisi jäädä myös jotain, missä hyödyntäisimme korkean koulutuksemme, vakaat yhteiskuntaolot sekä turvallisen yritysympäristön. Palkkojen merkittäväkään alennus ei tuo takaisin kokoonpanotyöpaikkoja. Tarvitsemme innovaatioita ja keksintöjä. Hintakilpailu on kova ja mm. vaatesektorilla kiinalaiset vaatettavat jo 60% maapallon väestä. Emme pärjää paidan valmistuksessa, vai mitä sanotte, kun hinta miesten laatukauluspaidalla on Helsingin satamassa noin 2,10 euroa ja Lidl myy tätä samaa tavaraa suomalaisille hinnalla 11,90-14,90 euroa. Mikä on suomalaisten vaatekauppojen hinta?

Suomalaiset ovat ulkoistaneet suuret määrät pääomia ulkomaille investointeina ja osinkoina. Tähän antoi mahdollisuuden palkkamaltti ja valtiovalta jo alkaen 1990-luvulta. Suomi on mallikelpoinen maa yli 10 vuoden ajan ulkomaankaupan merkittävistä ylijäämistä. Nuo ylijäämät ovat osin osinkoina ulkomaalaisilla ja investointeina takomassa edullisemman palkkatason maissa rahaa omistajilleen. Toivottavasti osa näistä rahoista suuntautuisi sijoituksina kotimaahamme.

Kiinan keskushallinto vapautti investoinnit ulkomaille tämän vuoden alusta. Kiinaan on kertynyt suuret valuuttavarannot lähinnä USA:n kaupasta; Kiina palauttaa osan USA ylijäämästään takaisin Amerikkaan lainoina liittovaltiolle, jotta sen jättiläismäinen alijäämä saadaan paikattua. Nyt myös tämä kiinalainen sijoitusraha pyrkii mm. Suomeen. Suomessa on runsaasti yrityksiä, joilla olisi paljon annettavaa Kiinalle. Kiina hakee itselleen hyödyllisiä investointikohteita mm. EU-alueelta. Suomi on kiinalaisten mielestä luotettava maa. Suomi oli ainut maa 1950-luvulla, joka myi kiinalaisille käytetyn paperikoneen oikeasti käytettynä.

Kiina kasvaa jättiläismäisen työvoimareservin ansiosta kiivaasti heilutellen jo koko maapallon taloutta. Mikäli kaikki kiinalaiset saavuttavat amerikkalaisten elintason, tarvitsemme maapallomme lisäksi neljä uutta palloa.

Kiinassa on nyt painopistealueita, jotka sopivat suomalaiselle osaamiselle. Kiina tarvitsee mm. eko-, hyötysuhde-, turvallisuus-, uusiutuvien energialähteiden -, tietoliikenne-, ja pienpuutalorakentamisen teknologioita. Suomessa on miltei joka kohtioon huippuosaamista. Nämä teollisuuden alat voisivat saada merkittäviä pääomasijoituksia Kiinasta lähinnä pk-sektorin yhtiöille. Suomessa on innovaatioita ja Kiinassa on markkinat ja rahaa.

Kuinka meidän pitäisi toimia? Meillä on Kiinassa jokaista suomalaista kohden 240 kiinalaista kuluttajaa. Samalla huomaamme, että heidän ongelmat kasvukivuissa voivat olla meihin nähden 240 kertaiset. Samoin meidän ymmärrys kiinalaisesta kulttuurista, arvoista ja historiasta on ehkä 240:s osa siitä tarpeellisesta, joka johdattaisisi meidät ymmärtämään ylihuomisen maailman suurinta taloutta.

Pohjanmaalla yrittäminen on verissä, samoin Kiinassa uuden aallon nuoret tähtäävät yrittäjiksi. Tässä voisi olla yhteistä säveltä Suomelle; joku vielä hoksaa perustaa suomalais-kiinalaisen yrittämisen koulutuskeskuksen ja se sopisi Suomen yrittäjäystävällisimmälle alueelle Pohjanmaalle.

Meillä on muutamia kymmeniä suomalaisia, jotka oikeasti ja vakavasti opiskelevat yhtä maailman suurinta kieltä; mandariinin kiinaa. Pekingissä opiskelee 24 kiinalaista päätyönään suomen kieli. Voisimme perehtyä Kiinan kulttuuriin, sillä kiinalaiset voivat nähdä meidät porttina muualle Eurooppaan. Suomesta on eurooppalaisittain lyhin lentoreitti mm. Pekingiin. Siperian rata tulee Suomen rajan yli ollen lyhin maareitti molemminpuoliseen tavaravirtaan Kiinasta.

Konkreettisesti suomalaiset puutalot ovat mielenkiintoinen toimialue. Suomessa on vaikeat talonrakennusolosuhteet. Me hallitsemme mm. kosteuden siirron ja lämpölaajenemiset. Osaamme tehdä laatua. Kiinalaiset tietävät suomalaisen laadun; Metson paperikoneet, Tamglassin lasikoneet ja Nokian menestys. Nokia muuten aloitti nykyisen menestyskierteen noin 21 vuotta sitten tietotekniikka-alueena; ensimmäinen kauppa oli luokkaa 400.000 USD. Nokia sana on käännetty myös kiinaksi, sen ollessa kutakuinkin äänneasultaan "Nuutzia" ja tarkoittaen osapuilleen "lupaukset kumpuavat idästä".

Kiinassa puutalo ei voi maksaa kuten Suomessa, mutta se voidaan tehdä edullisena ja pelkistettynä sarjatyönä heidän tarpeiden mukaisesti pyyhkeiden jo roikkuessa koukuissaan, kun talo lasketaan "plug-in" periaatteella valmiiseen pohjaan "putket" kiertäen kiinni ja asukkaat sisään. Kiinassa ei ole juurikaan omia puuvaroja. Siperia on täynnä puuta ja suomalainen sahausteknogia voisi saada jalansijaa Venäjältä, joka tulee olemaan merkittävä sahatun puun toimittaja maailman suurimmille talomarkkinoille.

Me emme voi myydä Kiinaan bulkkitavaraa, he ovat maapallon "liukuhihna". Me voimme myydä osaamista, laatua, projekteja, projektin johtoa, suunnittelua ja "yhteiskuntajärjestelmiä". Nyt Kiinan viranomaisia kiinnostaa mm. yksittäisenä tekijänä Suomen potilasturva-asiat ja -vakuutukset.

Kiinasta on käynyt lentokonelasteittain virkamiehiä tutustumassa koululaitokseemme. Suomessa on vireä noin 2.000 kiinalaisen opiskelijan yhteisö, jotka ovat Kiinan huomisentekijöitä. Kiinalaiset opiskelijat koettavat opetella suomen kieltä ja myöhemmin he ovat parhaimmillaan meidän edusmiehiä ja -naisia kotimaassaan tuomassa esille suomalaista kaupankäynnin rehellisyyttä, osaamista ja luotettavuutta. Kiinalaiset luottavat suomalaisiin ja nyt onkin alkanut kiinalaisten yhtiöiden perustamisoperaatiot Suomeen.

Ennakkoluulottomuutta, kaupankäyntiä ja yrittämistä sekä tuntemuksen lisäämistä kiinalaiseen kulttuuriin, se tuo sen meille mahdollisuuden maailman huomisen suurimmille markkinoille. Aikaikkuna menee myös umpeen ja kaikki markkinatalousmaat kilpailevat Kiinan markkinoista. Ottakaamme vastaan myös kiinalaiset matkailijat; kun heille paljastuu, että Suomi on puhdas ja miltei tyhjä maa, voisi heiltä olla runsaasti kysyntää matkoihin Suomeen, eikä vain Helsinkiin katsomaan Suurkirkkoa ja Kauppatoria.

Ilkka Luoma[/size:3i3e81lf]

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä13942

Suomelle on aukeamassa mahdollisuus saada suuria investointeja Kiinasta. Kiinassa on tänään maailman suurin valuuttavaranto - voivat ostaa käteisellä vaikkapa Nokian ja Microsoftin. Kiinassa on myös vuoden lopulla maailman suurin viennin ylijäämä. Nyt nämä rahat voisivat hakeutua mm. piristämään suomalaista elinkeinoelämää. Suomi on Pohjoismaissa Kiinan suurin kauppakumppani. Kaukainen maa voi koitua meille elintärkeäksi linkiksi osaamisellemme ja sen myynnille.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Miten suomessa voi pärjätä laadulla kun kaikki tuotteet pitää tehä rikkimeneviksi?

Ei mikään firma halua tuotetta joka kestää yli takuuajan!

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä13942
no_more
Miten suomessa voi pärjätä laadulla kun kaikki tuotteet pitää tehä rikkimeneviksi?

Ei mikään firma halua tuotetta joka kestää yli takuuajan!

..................

Tältä osin maailma on pakosta hiljalleen muuttumassa - tuotanto, materiaalien käyttö ja energian tuhlaus kääntyvät säästöliekille, kestävyyttä ja hyötysuhdetta haetaan.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä13942
Toinen tuleminen
Kiina haluaa rakentaa Kiinasta kodin KIINALAISILLE, ei ulkomaisille sijoittajille

..................

Se on juuri näin, ja tiettyjä osaamisen alueita he etsivät kiivaasti, Suomella on näitä osaamisalueita ja niistä voidaan käydä kauppaa.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä13942

Kiina tilasi neljä ydinreaktoria USA:sta, ... jakaa kauppoja, seuraavat menevät eurooppalaisille ja sitten eurooppa-venäläisille, näin jaetaan globaalia rahaa sopuisasti. Jokainen ydinvoimalatilaus Kiinasta tuo työtä myös hitusen Suomelle...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Kiina tilasi neljä ydinreaktoria USA:sta, ... jakaa kauppoja, seuraavat menevät eurooppalaisille ja sitten eurooppa-venäläisille, näin jaetaan globaalia rahaa sopuisasti. Jokainen ydinvoimalatilaus Kiinasta tuo työtä myös hitusen Suomelle...

Kiina tilasi neljä ydinreaktoria USA:sta on ainoa ymmärrettävä lause.

Sitten on kolme pistettä ja kirjoitetaan kaupan jakamisesta, mutta sanoja puuttuu.

Jotain Luoma yrittää sanoa, mutta mitä?

Ilkka Luoma
[size=150:dohnqhge]Mitä hyötyä Kiinasta on meille suomalaisille?[/size:dohnqhge]
palkat ovat Kiinassa keskimäärin 80 euroa kuukaudessa.

Kiina kasvaa jättiläismäisen työvoimareservin ansiosta kiivaasti heilutellen jo koko maapallon taloutta.

Kuinka meidän pitäisi toimia? Meillä on Kiinassa jokaista suomalaista kohden 240 kiinalaista kuluttajaa.
Siellä Kiinassa on jokaista suomalaista kohden 240 verisen diktatuurin alla asuvaa orjaa.

Kiinan kanssa on otettava esille ihmisoikeusloukkaukset ja miehitetty Tibet.

Ilkka Luoma

Konkreettisesti suomalaiset puutalot ovat mielenkiintoinen toimialue.
Kiinassa ei ole juurikaan omia puuvaroja.
Ilkka Luoma
Tämän "puutalot Kiinassa" olet kopioinut metsäntutkimuksen asiakaslehdestä .

Ilkka Luoma

(Julkistettu Vieskalainen lehdessä sopimuksen mukaisesti yksinoikeudella 2.10.2006)

Onneksi olkoon!!! Olet saanut huuhaajuttusi pienilevikkisen ilmaisjakelulehden yleisönosastolle!

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä13942
suuri kurpitsa
Ilkka Luoma
Kiina tilasi neljä ydinreaktoria USA:sta, ... jakaa kauppoja, seuraavat menevät eurooppalaisille ja sitten eurooppa-venäläisille, näin jaetaan globaalia rahaa sopuisasti. Jokainen ydinvoimalatilaus Kiinasta tuo työtä myös hitusen Suomelle...Kiina tilasi neljä ydinreaktoria USA:sta on ainoa ymmärrettävä lause.

Sitten on kolme pistettä ja kirjoitetaan kaupan jakamisesta, mutta sanoja puuttuu.

Jotain Luoma yrittää sanoa, mutta mitä?

....................

Tiedän, että sisälukutaito on heikentynyt paljon, mutta koetan vieläkin yksinkertaistaa virkettä:

No niin, ...siis Kiina tilasi ...., sitten tulee ne kolme pistettä, tarkoittaen, että Kiina jakaa kauppoja..., seuraavat [tilaukset] menevät eurooppalaisille ja sitten [seuraavat tilaukset] eurooppa-venäläisille...

Oliko nyt ymmärrettävää , ymmärrän toki, että hahmotuskyky ei ole niitä helpoimpia ominaisuuksia monille, siis sijoitella sanoja "puuttuviin kohtiin"..., mutta tällä kertaa oli helppo lause ja helppo sanoma

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
suuri kurpitsa
Ilkka Luoma
Kiina tilasi neljä ydinreaktoria USA:sta, ... jakaa kauppoja, seuraavat menevät eurooppalaisille ja sitten eurooppa-venäläisille, näin jaetaan globaalia rahaa sopuisasti. Jokainen ydinvoimalatilaus Kiinasta tuo työtä myös hitusen Suomelle...Kiina tilasi neljä ydinreaktoria USA:sta on ainoa ymmärrettävä lause.

Sitten on kolme pistettä ja kirjoitetaan kaupan jakamisesta, mutta sanoja puuttuu.

Jotain Luoma yrittää sanoa, mutta mitä?
....................

Tiedän, että sisälukutaito on heikentynyt paljon, mutta koetan vieläkin yksinkertaistaa virkettä:

No niin, ...siis Kiina tilasi ...., sitten tulee ne kolme pistettä, tarkoittaen, että Kiina jakaa kauppoja..., seuraavat [tilaukset] menevät eurooppalaisille ja sitten [seuraavat tilaukset] eurooppa-venäläisille...

Oliko nyt ymmärrettävää , ymmärrän toki, että hahmotuskyky ei ole niitä helpoimpia ominaisuuksia monille, siis sijoitella sanoja "puuttuviin kohtiin"..., mutta tällä kertaa oli helppo lause ja helppo sanoma

Nyt ymmärrän tuon "Ilkkatalk" lauseen! Kiitos!

Siis kolmella pisteellä olet korvannut sanan Kiina.

Äidinkielessämme tuo asia voitaisiin esittää esimerkiksi seuraavasti:

1. Kiina tilasi neljä ydinreaktoria USA:sta ja jakaa kauppoja...
- kahdella lauseella on yhteinen subjekti

2. Kiina tilasi neljä ydinreaktoria USA:sta ja Kiina jakaa kauppoja...
- nyt molemmilla lauseilla on omat subjektit

3. Kiina tilasi neljä ydinreaktoria USA:sta, kauppoja jaetaan...
- jälkimmäinen lause on passiivissa

Näin ei voi sanoa:

1. Kiina tilasi neljä ydinreaktoria USA:sta ja se jakaa kauppoja..
- jälkimmäisen lauseen subjektina oleva pronomini viittaa USA:aan ja lauseen merkitys muuttuu
2. Kiina tilasi neljä ydinreaktoria USA:sta, ... jakaa kauppoja..
- jälkimmäisestä lauseesta subjekti puuttuu ja esimerkiksi tekstin lukeminen ymmärrettävästi on mahdotonta

On tuossa lauseessa muutakin hassua:
Mikä on eurooppa-venäläinen?
Mikä on tuo globaali raha?
Kenen se on?
Kiinako sitä jakaa ja miksi tuolla verisellä diktatuurivaltiolla on oikeus hankkia sillä ydinvoimaloita?

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä13942

Kiina vapauttaa pankkitoimiansa ensi vuoden alusta myös länsipankeille, tosin aluksi ilmoitusvelvollisuudella -- hidas, mutta vääjäämätön muutosprosessi on käynnissä. Länsimaissa prosessia on todella vaikea "ymmärtää" - me haluamme vain tuputtaa omia "hyviä" systeemejämme.

Itseasiassa muutosprosessi on hyvin nopea, sillä esim. meillä ei ole mitään merkittävää muutosta tapahtunut vuosikymmeniin, no... pätkätyö, erakoituminen, kaupungistuminen ja maallistuminen... ja positiivisena ilmiönä herääminen markkinatalouden "ryöstön viljelyyn"

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Kiina vapauttaa pankkitoimiansa ensi vuoden alusta myös länsipankeille, tosin aluksi ilmoitusvelvollisuudella -- hidas, mutta vääjäämätön muutosprosessi on käynnissä. Länsimaissa prosessia on todella vaikea "ymmärtää" - me haluamme vain tuputtaa omia "hyviä" systeemejämme.

Itseasiassa muutosprosessi on hyvin nopea, sillä esim. meillä ei ole mitään merkittävää muutosta tapahtunut vuosikymmeniin, no... pätkätyö, erakoituminen, kaupungistuminen ja maallistuminen... ja positiivisena ilmiönä herääminen markkinatalouden "ryöstön viljelyyn"

Minusta jotenkin tuntuu, että poliittiset kiistat mm Iranin ja Intian ydinaseista, tekijänoikeuksista ja suojatulleista tulevat sen verran merkittävästi hidastamaan kansainvälistä kauppaa ja taloutta, että ensi vuoden alusta lähtien ns "globalisaatio" kehitys ottaa PIIIITKÄN TAUON! Ja siinä sivussa taitavat Aasian ammoiset markkinatkin sulkeutua lopullisesti. Eli bye bye !

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä13942
Toinen tuleminen
Ilkka Luoma
Kiina vapauttaa pankkitoimiansa ensi vuoden alusta myös länsipankeille, tosin aluksi ilmoitusvelvollisuudella -- hidas, mutta vääjäämätön muutosprosessi on käynnissä. Länsimaissa prosessia on todella vaikea "ymmärtää" - me haluamme vain tuputtaa omia "hyviä" systeemejämme.

Itseasiassa muutosprosessi on hyvin nopea, sillä esim. meillä ei ole mitään merkittävää muutosta tapahtunut vuosikymmeniin, no... pätkätyö, erakoituminen, kaupungistuminen ja maallistuminen... ja positiivisena ilmiönä herääminen markkinatalouden "ryöstön viljelyyn"
Minusta jotenkin tuntuu, että poliittiset kiistat mm Iranin ja Intian ydinaseista, tekijänoikeuksista ja suojatulleista tulevat sen verran merkittävästi hidastamaan kansainvälistä kauppaa ja taloutta, että ensi vuoden alusta lähtien ns "globalisaatio" kehitys ottaa PIIIITKÄN TAUON! Ja siinä sivussa taitavat Aasian ammoiset markkinatkin sulkeutua lopullisesti. Eli bye bye !

..................

Kiina oli maailmanvalta 1400-luvulla, 1800-luvulla ja nyt 2100-luvulla. Globalisaatio ei heiluta Kiinaa niin suuresti kuin USA:ta. Afrikka on Kiinan kauppakohteiden huomisen maanosa. Kiinalla on maailman suurin valuuttavaranto [1200 mrd€], lisäksi vuoden loputtua sillä on maailman suurin vientiylijäämä. Kiinan ulkomaankauppa on bkt:sta vain noin 15%, kuten myös USA:lla, tämä vähentää riippuvuutta muiden talouksista. Kiina tarvitsee nyt huippuosaamista ja sitä on mm. ympäristöteknologiassa Suomesta saatavailla.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Toinen tuleminen
Ilkka Luoma
Kiina vapauttaa pankkitoimiansa ensi vuoden alusta myös länsipankeille, tosin aluksi ilmoitusvelvollisuudella -- hidas, mutta vääjäämätön muutosprosessi on käynnissä. Länsimaissa prosessia on todella vaikea "ymmärtää" - me haluamme vain tuputtaa omia "hyviä" systeemejämme.

Itseasiassa muutosprosessi on hyvin nopea, sillä esim. meillä ei ole mitään merkittävää muutosta tapahtunut vuosikymmeniin, no... pätkätyö, erakoituminen, kaupungistuminen ja maallistuminen... ja positiivisena ilmiönä herääminen markkinatalouden "ryöstön viljelyyn"
Minusta jotenkin tuntuu, että poliittiset kiistat mm Iranin ja Intian ydinaseista, tekijänoikeuksista ja suojatulleista tulevat sen verran merkittävästi hidastamaan kansainvälistä kauppaa ja taloutta, että ensi vuoden alusta lähtien ns "globalisaatio" kehitys ottaa PIIIITKÄN TAUON! Ja siinä sivussa taitavat Aasian ammoiset markkinatkin sulkeutua lopullisesti. Eli bye bye !..................

Kiina oli maailmanvalta 1400-luvulla, 1800-luvulla ja nyt 2100-luvulla. Globalisaatio ei heiluta Kiinaa niin suuresti kuin USA:ta. Afrikka on Kiinan kauppakohteiden huomisen maanosa. Kiinalla on maailman suurin valuuttavaranto [1200 mrd€], lisäksi vuoden loputtua sillä on maailman suurin vientiylijäämä. Kiinan ulkomaankauppa on bkt:sta vain noin 15%, kuten myös USA:lla, tämä vähentää riippuvuutta muiden talouksista. Kiina tarvitsee nyt huippuosaamista ja sitä on mm. ympäristöteknologiassa Suomesta saatavailla.

Kyllä Iranista Aasian leviävä maailmansota vähentää kummasti kansainvälistä kauppaa(Suomeenkin)Usko pois

Olen huolissani siitä, mitä haittavaikutuksia Kiinan taloudellisesta kasvusta voi olla koko maailmalle ja sitä kautta myös Suomelle. Saman sanoisin Intiasta.

Vierailija

Innovatiivinen ajatus,Nokia voisi kehittää kompaktin,kevyen,kannettavan sähkökidutuslaitteen, Kiinassa olisi markkinoita.Eikö vain?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat