klo 21:33 | 17.3.2005
Voiko koodatut viestit purkaa aina. Vai voiko joku tehdä sellaisen salausmenetelmän ettei sitä voi purkaa millään? Miten miten jotkut koodaukset yleensäkkin on purettu?
Voiko koodatut viestit purkaa aina. Vai voiko joku tehdä sellaisen salausmenetelmän ettei sitä voi purkaa millään? Miten miten jotkut koodaukset yleensäkkin on purettu?
Ladataan...
Saat paketin viikon tiedeuutisia joka perjantai.
Sivut
Voi.
Kyse on vain siitä kuinka kauan kestää purkaa koodi.
Jos koodin purku kestää vuosia on aika turhaa lähteä yrittämään.
ru-ru-rupu-pumu-ruvi-
tossa nyt tommonen "helppo".
mutta väitän että voin kehittää salausmenetelmän jota ei voi purkaa.
Ainakin one time pad on mahdoton purkaa. Murtamattomuus perustuu siihen, että avain on viestin pituinen ja kaikki samanpituiset viestit ovat yhtä todennäköisiä.
Kuten eikiinnostayhtaan totesi, one time pad on purkamaton, kunhan vain avain on vähintään yhtä pitkä kuin salattava teksti.
One time padin toteutus on XOR-niminen operaatio; jos tekstin bitti ja vastaava avaimen bitti ovat samat, on tulosbitti 0, ja jos bitit ovat erit, on tulosbitti 1. Eli erittäin yksinkertainen ja erittäin tehokas menetelmä. Ainoa ongelma on avain eli sen on oltava riittävän pitkä ja sen jakelu (ja ehkä myös salassapito) on ongelma.
Sitä vastoin esim. PKI pohjaiset salaukset voidaan purkaa jos siihen on käytettävissä runsaasti aikaa tyypillisesti tuhansia vuosia. Joten niiden purkaminen jollakin lyhyellä ajanjaksolla on kyllä käytännössä mahdotonta. Mutta sen takiahan niitä varten etsitään jatkuvasti suuria alkulukuja.
Kannattaa muistaa, että 100% varmaa salausjärjestelmää ei käytännössä ole olemassakaan.. Teoreettisesti sellaista voisi ehkä yrittää kehitellä tuon OnePad systeemin pohjalta. Mutta siitä tulisi kyllä melkoisen raskas ja tietoteknisesti hyvin haastava.
Käytännössä OTP:n toteuttaminen vaatisi oikean satunnaislukugeneraattorin, ja avaiment pitäisi myös saada siirrettyä.
PKI:n avaaminen nykyisillä koneilla vie kyllä melkoisesti aikaa. Riippuu tietenkin koneiden kehityksestä, kauanko nykyiset menetelmät pysyvät turvallisina.
Koodia ei voi purkaa, ellei tunne sen luomiseen käytettyä kieltä, aivan kuin yrittäisi purkaa hieroglyfien viestiä tuntematta muinaisegyptin lauserakennetta. Sehän onnistui vasta rosettan kiven avulla, eikä ilman sitä siinä olisi välttämättä vieläkään onnistuttu. Jos siis luo oman kielen joka ei perustu mihinkään muuhun kieleen, siihen perustuvaa koodia/salausta on mahdoton purkaa, ellei ole kyseiselle kielelle rosettan kiven vastinetta.
Nykyisillä tieteiskoneilla purkaminen on aika hankalaa, mutta jossain oli juttua että kvanttikoneilla purkaminen kävisi huomattavasti nopeammin.
X
Itse en kyllä lähtisi vertailemaan muinaiskieliä ja kryptografiaa.
Et vain näe metsää puilta. Jos joutuisit itse murtamaan kryptatun viestin, mutta kukaan ei olisi kertonut että alkuperäinen viesti on kirjoitettu takaperin kirkkoslaaviksi niin mistä voisit tietää milloin viesti on purettu? Tässä siis oletetaan, ettet osaa kirkkoslaavia etkä edes tiedä miltä se näyttää.
Muistaakseni jossain tiedeartikkelissa oli joskus juttua Yhdysvaltojen toisen maailmansodan aikana käyttämästä koodikielestä, jota japanilaiset eivät kyenneet millään murtamaan. No, enpä kyllä yhtään ihmettele, jenkit käyttivät koodikielenä nimittäin jonkin pienen intiaaniheimon kieltä. Joten kyllä salauskoodi perustuen johonkin monimutkaiseen kieleen voi olla hyvinkin vaikea purkaa.
Siitä intiaanien/jenkkien koodikielestä on tehty sotaelokuvakin.
http://www.imdb.com/title/tt0245562/
X
Kokohan on tietysti suhteellista, mutta se oli kyllä USAn isoin injuniheimo kenen kieltä ja jäseniä tuossa käytettiin. Eihän ne siis opetelleet sitä kieltä itse missään vaiheessa vaan ne inkkarit hoiti tuon viestinnän.
Kolmas (käytännön) ongelma on, että avaimen ja salattavan tiedon XOR-operaatio ei saa tuottaa end of file -merkkiä tai muuta vastaavaa hauskaa kesken kaiken.
Eikös tuo kvanttisalaus ole myös purkamaton, vieläpä sikäli, että sitä ei kukaan ulkopuolinen voi myöskään kaapata muuttamatta viestin sisältöä eli tuhoamatta sitä ja/tai paljastamatta viestin kaappausta? (Tuo siis teoriassa, olettaen että signaalin lähteet, vahistimet yms. elektroniset komponentit eivät ole hakkeroidut)
Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.
Jep! kuten kirjoitin, niin tyypillisesti nykyisin PKI tyyppisen salauksen purkuun menee nykyisin useita tuhansia vuosia. Tämä johtuu siitä, että avainlukuina p ja q käytetään julmetun isoja alkulukuja. Mutta purkualgoritmi on olemassa. Se ei ole kovinkaan tehokas mutta se on toimiva.
Edelleen pitäydyn aikaisemmassa.
Kryptaus on vain turhaa työtä, jos kieli on tuntematonta.
Avatun viestin sisältö ei ole olennainen asia. Jos kieltä ei ymmärrä niin ei ymmärrä.
Kryptauksen yleensä pystyy purkamaan riippumatta käytetyistä kielistä. Täytyy vain löytää koodiavain.
Kvanttisalaus on purkamaton systeemi, mutta tietääkseni moniin tarkoituksiin vielä kovin epäkäytännöllinen. Se perustuu fotonien erikoisuuksiin, joita en osaa kunnolla tässä selittää. Nykyiset alkulukuihin perustuvat RSA-salaukset voi purkaa kvanttitietokoneilla, mutta sellaisia ei vielä osata rakentaa.
Suosittelen luettavaksenne Simon Singhin kirjaa "The Code Book", joka kertoo salauksen historiasta helppotajuisesti ja jännittävästi. Mukana on saksalaisten Enigmat, amerikkalaisten navajo-kielet ja ja kuvauksia muistakin koodintekijöiden ja -purkajien kilpajuoksuista.
Jos tiedetään etukäteen minkäpituista viestiä ollaan avaamassa niin on aivan sama vaikka siellä ei olisikaan muuta kuin "end of file"-merkkiä. Vai jos meinasit jotain yleistä tiedostojärjestelmää niin eiköhän niissäkin tiedoston pituus merkitä tiedoston alkuun eikä vain lopeteta johonkin merkkiin.
Vihollista kannattaa hämätä lähettämällä viesti kryptaten. Ehkä ei ole ihan viisasta kertoa japanilaiselle viestin salaisuutta. Annetaan sen lyödä päätään seinään.
Kuluupahan siinä tuhrustaessa kaksi kertaa kauemmin. Sillä välin voi vaikka omaksi ilokseen vaihtaa kielen toiseksi ja seuraavana päivänä kolmanneksi.
Sivut