Seuraa 
Viestejä45973

Aula: yksinhuoltajuudessa riskejä lapselle
17.10.2006 07:05

Esko Siekkinen Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulan mukaan yksinhuoltajuuteen liittyy lasten hyvinvoinnin kannalta useita riskejä.

Aula esitti mielipiteensä Lasten ja nuorten hyvinvointi -foorumissa lokakuun alussa pitämässään puheessa. Puhe on luettavissa myös internetsivulla http://www.lapsiasia.fi.

Aula mainitsee avo- ja avioerojen määrän vakiintuneen korkealle tasolle, mikä hänen mukaansa vaikuttaa lasten ja nuorten hyvinvointiin mm. siten, että yksinhuoltajien määrä on kasvanut.

Myös Aulan kalvoesityksessä on kohta "Yksinhuoltajuus lisää riskejä".

Espoon kaupungin sosiaali- ja terveyslautakuntaa luotsaava Maria Guzenina-Richardson (sd) ihmettelee Aulan kommenttia.

- Tuolla logiikalla tähän maailmaan syntyminen on riski. Se tuntuu hirveän tuomitsevalta. On hirvittävän vaarallista jakaa tuomioita tuosta vaan yleisellä tasolla, yleistäen kaikki samaan muottiin.

Yksinhuoltajien ja yhteishuoltajien liiton entinen puheenjohtaja, nykyinen liiton hallituksen jäsen Guzenina-Richardson on tottunut kuulemaan eroperheisiin liitettyjä ennakkoluuloja.

- Sama riski voi olla tavallisessa perheessä, jossa vanhemmat riitelevät lapsen kuullen jatkuvasti, Guzenina muistuttaa.

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotim ... id=1251389

Luin tuolta Iltasanomien keskusteluista, että Aula rakastui naimisissa olevaan mieheen, jolloin tuli yksi yksinhuoltajaperhe lisää!

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Nyt Aula voi tutkia lähemmin teorioitaan. Mikäs sen parempi kuin kuulla uusimmat jutut ukoltaan, siitä kuinka huonosti ex-muija pentujaan kasvattaa. Olettaen että tuttuun tyyliin lapset jää erossa naiselle.

Itse ainakin olen lukenut tutkimuksista että lasten huonovointisuusriski kasvaa aina jos kyseessä ei ole ns. normaaliperhe, isä äiti ja biologisesti omat lapset.
Adoptio, yksinhuoltajuus, uusioperheet, homovanhemmat näyttävät tuovan lapsille riskejä.

Mihin ihmeeseen näillä aiheilla pyritään?

Onko tosiaan niin, että lapsen hyvinvoinnin kannalta on perhettä pidettävä väkisin yllä?

Mieluummin näkisin, että ydinperhekiiltokuvamaailmasta astuttaisiin alas ja ymmärrettäisiin, että lapsen etu on se, että perheessä kaikki voivat hyvin. Toimivana perheyksikkönä voi toimia mikä tahansa malli.

Henkilökohtaisesti ajattelen, että lasten jakaminen tänä päivänä tiettyyn kastiin sen mukaan minkälaisista perheoloista lapsi tulee osoittaa naiviutta. Syy-yhteydet ongelmatilanteissa ovat harvoin suoraviivaisesti osoitettavissa "yksinhuoltajuudesta" johtuviksi. Se tietenkin on se helpoin, ja kenties se harhaanjohtavin peruste, johon tukeutumalla mahdolliset oikeat syy-seuraussuhteet jäävät edelleen löytymättä.

En sano, etteikö eroja varmasti synny myös nk. hepposin perustein. Silti se malli, jonka aikuinen antaa erotessaan lapselle on se, ettei epätyydyttävään suhteeseen ole pakko jäädä. Ja mahdollisista vastoinkäymisistä ja ongelmista huolimatta se on malli, jossa ihmiselle itselleen jätetään oikeus valita minkälaista elämää haluaa elää.

Parisuhdetta muuten harvoin muodostetaan ajattelemalla etukäteen sen johtavan eroon ja yksinhuoltajuuteen.

"Lasten hyvän elämän turvaksi tarvitaan siis oikeastaan kaikkien aikuisten vastuuntuntoa, välittämisen kulttuuria sekä yhteisöllisyyttä vahvistavaa ihmisten vuorovaikutusta." Aula ja lainaus samaisesta puheesta.

Näinpä - Ja samaa mieltä tästä

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksinhuoltajuus korreloi mm. rikollisuusriskin kanssa. Jos isä ei ole perheessä läsnä, niin tyttären riski rikollisuuteen kasvaa huomattavasti. Ja niin taitaa käydä myös teiniraskausriskille yms.

Jostain syystä jo miljoonia vuosia sitten on päädytty järjestelmään, missä myös isä on läsnä perheen elämässä. Karhuillahan näin ei ole, vaan uroskarhu saattaa tappaa pennut heti, kun saa tilaisuuden. Perheet, joissa isä on ollut läsnä, ovat pärjänneet luonnonvalinnan paineessa paremmin kuin yksinhuoltajaperheet. Nykyäänhän tällä ei enää ole väliä, kun degeneraatio on muutenkin päivän sana. Sivilisaatio yksinhuoltajaperheineen rappeutuu kunnes sortuu. Tilalle tulevat taas apinamiehet kurissa ja nuhteessa olevine perheineen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat