Seuraa 
Viestejä45973
  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Mitenkäs se hiidenkirnu määritellään? Minusta Pakasaivo ei ole hiidenkirnu, vaikka on voinut osin syntyäkin samalla tavoin. Paikalla olen käynyt, eikä siitä mitä näkyy veden pinnan yläpuolella, yhdistä hiidenkirnuun muu kuin lammen pyöreähkö muoto.
Taitaa olla puhdes määrittelykysymys, lasketaako tuo hiidenkirnuksi.

wikipedia
Hiidenkirnu on kalliossa oleva lieriönmuotoinen kuoppa. Hiidenkirnut ovat syntyneet jääkauden jäätikköjen sulamisveden pyörittäessä isoa kiveä tai kiviä, jauhinkiviä eli pyörrekiviä, paikoillaan, jolloin ne ovat kaivertaneet kallioon melko symmetrisiä ja sileäreunaisia koloja.wikipedia
Tiettävästi Suomen suurin hiidenkirnu sijaitsee Sallan kunnassa sijaitsevassa Aholanvaaran kylässä Kalliovaarassa. Alueella on useita pienempiä hiidenkirnuja sekä yksi suurempi, joka on paikallisten toimesta nimetty Juomapadaksi. ... Juomapata on soikea: sen halkaisija vaihtelee kolmestatoista metristä 15.5 metriin. Tarkkaa syvyyttä ei saatu selville, koska kirnun pohjalla oli lohkareikkoa. Lohkareikon reunasta oli hiidenkirnun reunalle 9.5 metriä. Geologian Tutkimuslaitos arvioi että kirnun todellinen syvyys voi olla jopa yli 13 metriä.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Hiidenkirnu

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat